Dette er steder vi har spist på når livet smakte litt ekstra – på date, på vei hjem fra jobb, eller i helga med venner. Ja, noen ganger litt dyrt – men alltid verdt det for stemningen, samtalene og minnene som satt igjen.

I en by der en kaffe latte kan koste like mye som en middag i Barcelona, er det lett å tro at god mat i Oslo betyr høye priser og lav varme. Men Oslo er mer enn det.
Som Oslo-boere har vi spist oss gjennom byen, fra nyåpnede hype-steder til gamle klassikere som fortsatt leverer. Noen ganger dyrt, men ofte er det verdt det.
Fra nordisk nabolagsgastro og spansk tapas til napolitansk pizza og japansk izakaya: Her er restaurantene i Oslo som faktisk gir deg noe igjen. Ikke bare en mett mage – men en opplevelse.
Hotelltips i Oslo: Bo best på Amerikalinjen
Fine dining – uten stiv jakke
Smalhans (St. Hanshaugen)
En nabolagsklassiker med sesongbasert meny og lun stemning. Den eneste i Oslo med utmerkelsen «Bib Gourmand» til en vennlig pris.
Prøv konseptet «Dagens husmann» som er inspirert av husmannskost fra hele verden og basert på sesongens råvarer. Hver dag serveres det en ny rett til 225 kroner.
Prisnivå: 200-300 kroner
Grotto (St. Hanshaugen)
En moderne hule med fransk bistrofokus. Småretter, stor vinkjærlighet, og en stemning som får deg til å glemme Oslo for en kveld. Prøv biff med potetmos, og avslutt matopplevelsen med pistasjeis og ananas.
Prisnivå: 350-1200 kroner

Italiensk kjærlighet og spansk sjel
ZZ Pizza (Grünerløkka)
Napolitansk håndverk, steinovn, råvarer som synger. Du får ikke mer unik smak på pizzaen enn på ZZ. Prøv pizza med oksehale og løksuppepizza. Overraskende godt.
Prisnivå: Rundt 250 kroner
Stykke Pizza (Sentrum)
New York-inspirert slice-sted – perfekt hvis du bare vil ha en skive med attitude, crunchy bunn og god energi. Kjapp, kul og akkurat passe.
Prisnivå: 75 kroner per stykke

Delicatessen (Grünerløkka)
Tapas du faktisk blir mett av – og glad i. Spansk sjel, levende bord, og mat som får deg til å si «wow». Her får du en kveld i Barcelona-vibber.
Prisnivå: Rundt 500 kroner per person

For deg som vil kjenne verden på tunga
Vippa (Akershusstranda)
Små kjøkken fra hele verden – syrisk, etiopisk, indisk, koreansk – samlet i et fellesskap ved sjøen. Rimelig, rått og veldig Oslo. Prøv kylling-shawarma på Aleppobahebek, som betyr Aleppo elsker deg på arabisk.
Prisnivå: Fra 100-250 kroner
Izakaya (St. Olavs gate)
Et japansk hul-i-veggen du nesten går forbi – men aldri glemmer. Dempet belysning, småretter, japanske vinyler og intimitet. Her føles det virkelig som du er i Japan, ikke bare spiser som om du var det. Bestill Chijimi, Mazamen og edamame, og la kvelden skli over i sake. Til dessert må du prøve gjemmelaget sesamfrø-is.
Prisnivå: 60-125 kroner per rett

For deg som elsker det lille ekstra
Habibi (Youngstorget)
Palestinsk-libanesisk mat med hjerte og historie. Fargerikt, sjenerøst og ekte. Restauranten føles som «1001 natt» midt i Oslo. Anbefales å bestille mezah med kjøtt for 399 kroner – da får du flere retter å smake på.
Prisnivå: Fra 119-399 kroner

Registan (Grønland)
Autentiske, hjemmelagde måltider fra Usbekistan. En spesiell matopplevelse som virkelig gjør deg mett – du får store porsjoner! Uzbek Plov med biff anbefales til 229 kroner. Spis sammen med yoghurt-drikke.
Prisnivå: Rundt 200 kroner
Les også: Billig hotell i Oslo
Ostebutikken (Grünerløkka)
Parisiske følelser, nydelig mat og bord tett i tett – som å snuble inn i en bakgate i Marais, bare i Oslo. De har god bifftartar – og rødvin.
Prisnivå: 250-300 kroner
Oslos beste burger
Munchies (ved MUNCH)
Den store gatefavoritten, rett ved Munchmuseet. Anbefales en tur hit etter du har mettet deg på Edvards Munchs kunst. Nyt burger med sprø søtpotet-fries og digg dipp. Spicy med jalapeños er en hit.
Prisnivå: 200-300 kroner
Illegal Burger (Møllergata)
Deilige potetbåter, saftig burger og sterke sauser (om du ønsker det). Koselig sted med hyggelig betjening. Du finner de på Møllergata.
Prisnivå: Fra 150 kroner
Ramen – Oslos mest hypede skål
Koie Ramen (Torggata / Bjørvika)
Dette er ekte ramen på japansk vis. Kraften er kokt i 12+ timer, nudlene håndlaget, og stemningen rett ut av Tokyo. Hver bolle har en smak som både klemmer og sparker.
Prisnivå: Rundt 250 kroner per bolle
Hrimnir Ramen (Grünerløkka)
Hrimnir kombinerer japansk håndverk med nordiske råvarer – og det funker. Menyen er liten, men gjennomtenkt, med fermenterte innslag og dype smaker som føles både hjemlige og fremmede på én gang. Bestill gjerne en Spicy Miso Ramen hvis du vil ha et ekstra spark i ganen.
Prisnivå: 180–220 kr per bolle

Best for snacks og vin i Oslo
Østers og vin på Eff Eff (Fredensborgveien)
Et av våre favorittsteder når vi bare vil ha det fint. Vin i glasset, østers på fatet og ro i kroppen. Eff Eff ligger skjult fra byens mas, men har likevel kort vei til alt. 90-tallsvibber, god musikk, myk belysning og en meny som frister til å bli sittende.
Prisnivå: 50-600 kroner

Baabler (Alexander Kiellands plass)
En skjult perle, klisje å si det, men det er faktisk det. Denne vinbaren er gjemt bak en bygård og kan skilte med spreke farger, god vin, bobler og Oslos beste ostekake (som de henter fra kafeen Hernandez etter stengetid). Prøv et glass med bobler med ostekaken for 185 kroner i helgene.
Prisnivå: 185-200 kroner

Beste brunsj og lunsj i Oslo
Amerikansk brunsj: Down South Deli (St. Hanshaugen)
Her føles det som å gå inn på et spisested i Brooklyn. Belgiske vafler med fritert kylling – det blir ikke stort bedre enn det.
Prisnivå: Fra 159 – 219 kroner
Sommerro (Frogner)
Live jazz hver dag, nydelig lunsj og lokale som virkelig imponerer. Du bør du ta turen innom Ekspedisjonshallen når du kan.
Prisnivå: 200-300 kroner

Babbo Collective (Grünerløkka/Øvrefoss)
Vi elsker dette stedet! Avslappet, kult og akkurat passe uanstrengt. Perfekt for brunsj eller lange lunsjer med mange småretter.
Prisnivå: 150-250 kroner
Beste biff i Oslo
St. Lars (Bislett)
Overraskende enkelt; biff på grill, béarnais, fries og grønn salat. Biffen blir tilberedt på åpen kullgrill og må være den beste vi har smakt. Den heter côte de boeuf.
Prisnivå: 300-600 kroner
Beste kebab i Oslo
Mediterranean Grill (Torggata)
Saftig lammerull med masse smak – en rett du garantert vil komme tilbake for, igjen og igjen.
Prisnivå: 120-150 kroner

Enten du vil kose deg med ramen, vin og ostekake, eller kjenne smaken av Usbekistan – Oslo har noe for deg. Bon appétit!