Oslo for ekte matelskere: Restaurantene som faktisk er verdt pengene

Dette er steder vi har spist på når livet smakte litt ekstra – på date, på vei hjem fra jobb, eller i helga med venner. Ja, noen ganger litt dyrt – men alltid verdt det for stemningen, samtalene og minnene som satt igjen.

Restauranter i Oslo med mat på bodet, oransje lamper på taket og tapas.
RESTAURANT-FAVORITTER I OSLO: På ferie i Oslo? Prøv ett av disse stedene. Foto: Milan Botani/Nettavisen

I en by der en kaffe latte kan koste like mye som en middag i Barcelona, er det lett å tro at god mat i Oslo betyr høye priser og lav varme. Men Oslo er mer enn det.

Som Oslo-boere har vi spist oss gjennom byen, fra nyåpnede hype-steder til gamle klassikere som fortsatt leverer. Noen ganger dyrt, men ofte er det verdt det.

Fra nordisk nabolagsgastro og spansk tapas til napolitansk pizza og japansk izakaya: Her er restaurantene i Oslo som faktisk gir deg noe igjen. Ikke bare en mett mage – men en opplevelse.

Hotelltips i Oslo: Bo best på Amerikalinjen


Fine dining – uten stiv jakke

Smalhans (St. Hanshaugen)

En nabolagsklassiker med sesongbasert meny og lun stemning. Den eneste i Oslo med utmerkelsen «Bib Gourmand» til en vennlig pris.

Prøv konseptet «Dagens husmann» som er inspirert av husmannskost fra hele verden og basert på sesongens råvarer. Hver dag serveres det en ny rett til 225 kroner.

Prisnivå: 200-300 kroner

Book bord her

Grotto (St. Hanshaugen)

En moderne hule med fransk bistrofokus. Småretter, stor vinkjærlighet, og en stemning som får deg til å glemme Oslo for en kveld. Prøv biff med potetmos, og avslutt matopplevelsen med pistasjeis og ananas.

Prisnivå: 350-1200 kroner

Bestill bord her

Grotto restaurant i Oslo med mat på bordet og vinglass.
Grotto er en fin restaurant som tilbyr franske delikatesser og lun atmosfære. Foto: Milan Botani/Nettavisen

Italiensk kjærlighet og spansk sjel

ZZ Pizza (Grünerløkka)

Napolitansk håndverk, steinovn, råvarer som synger. Du får ikke mer unik smak på pizzaen enn på ZZ. Prøv pizza med oksehale og løksuppepizza. Overraskende godt.

Prisnivå: Rundt 250 kroner

Book bord her

Stykke Pizza (Sentrum)

New York-inspirert slice-sted – perfekt hvis du bare vil ha en skive med attitude, crunchy bunn og god energi. Kjapp, kul og akkurat passe.

Prisnivå: 75 kroner per stykke

Les flere anmeldelser her

Tre stykker med pizza på bordet med Cola-boks.
Orker du ikke en hel pizza? Ta deg et stykke eller to på Stykke i Oslo. Foto: Milan Botani/Nettavisen

Delicatessen (Grünerløkka)

Tapas du faktisk blir mett av – og glad i. Spansk sjel, levende bord, og mat som får deg til å si «wow». Her får du en kveld i Barcelona-vibber.

Prisnivå: Rundt 500 kroner per person

Besøk hjemmesiden her

Spansk tapas på bordet med ost, oliven og egg.
En valentinesdag ble brukt på Delicatessen i Oslo. Foto: Milan Botani/Nettavisen

For deg som vil kjenne verden på tunga

Vippa (Akershusstranda)

Små kjøkken fra hele verden – syrisk, etiopisk, indisk, koreansk – samlet i et fellesskap ved sjøen. Rimelig, rått og veldig Oslo. Prøv kylling-shawarma på Aleppobahebek, som betyr Aleppo elsker deg på arabisk.

Prisnivå: Fra 100-250 kroner

Besøk hjemmesiden her

Izakaya (St. Olavs gate)

Et japansk hul-i-veggen du nesten går forbi – men aldri glemmer. Dempet belysning, småretter, japanske vinyler og intimitet. Her føles det virkelig som du er i Japan, ikke bare spiser som om du var det. Bestill Chijimi, Mazamen og edamame, og la kvelden skli over i sake. Til dessert må du prøve gjemmelaget sesamfrø-is.

Prisnivå: 60-125 kroner per rett

Les flere anmeldelser her

Izakaya restaurant med nudler og sitteplasser med oransje lamper.
NESTEN SOM I TOKYO: Izakaya ved St Olavs gate er verdt opplevelsen. Foto: Milan Botani/Nettavisen

For deg som elsker det lille ekstra

Habibi (Youngstorget)

Palestinsk-libanesisk mat med hjerte og historie. Fargerikt, sjenerøst og ekte. Restauranten føles som «1001 natt» midt i Oslo. Anbefales å bestille mezah med kjøtt for 399 kroner – da får du flere retter å smake på.

Prisnivå: Fra 119-399 kroner

Les flere anmeldelser her

Mezah med flere små tallerkener med mat.
Palestinsk mezah på Habibi – her blir du garantert mett. Foto: Milan Botani/Nettavisen

Registan (Grønland)

Autentiske, hjemmelagde måltider fra Usbekistan. En spesiell matopplevelse som virkelig gjør deg mett – du får store porsjoner! Uzbek Plov med biff anbefales til 229 kroner. Spis sammen med yoghurt-drikke.

Prisnivå: Rundt 200 kroner

Les flere anmeldelser her

Les også: Billig hotell i Oslo

Ostebutikken (Grünerløkka)

Parisiske følelser, nydelig mat og bord tett i tett – som å snuble inn i en bakgate i Marais, bare i Oslo. De har god bifftartar – og rødvin.

Prisnivå: 250-300 kroner

Bestill bord her

Oslos beste burger

Munchies (ved MUNCH)

Den store gatefavoritten, rett ved Munchmuseet. Anbefales en tur hit etter du har mettet deg på Edvards Munchs kunst. Nyt burger med sprø søtpotet-fries og digg dipp. Spicy med jalapeños er en hit.

Prisnivå: 200-300 kroner

Besøk hjemmesiden her

Illegal Burger (Møllergata)

Deilige potetbåter, saftig burger og sterke sauser (om du ønsker det). Koselig sted med hyggelig betjening. Du finner de på Møllergata.

Prisnivå: Fra 150 kroner

Her kan du bestille bord

Ramen – Oslos mest hypede skål

Koie Ramen (Torggata / Bjørvika)

Dette er ekte ramen på japansk vis. Kraften er kokt i 12+ timer, nudlene håndlaget, og stemningen rett ut av Tokyo. Hver bolle har en smak som både klemmer og sparker.

Prisnivå: Rundt 250 kroner per bolle

Bestill bord her

Hrimnir Ramen (Grünerløkka)

Hrimnir kombinerer japansk håndverk med nordiske råvarer – og det funker. Menyen er liten, men gjennomtenkt, med fermenterte innslag og dype smaker som føles både hjemlige og fremmede på én gang. Bestill gjerne en Spicy Miso Ramen hvis du vil ha et ekstra spark i ganen.

Prisnivå: 180–220 kr per bolle

Her kan du bestille bord

Ramen bolle med nudler, egg og sesamfrø på et bord.
Du må prøve ramen når du er i Oslo. Foto: Milan Botani/Nettavisen

Best for snacks og vin i Oslo

Østers og vin på Eff Eff (Fredensborgveien)

Et av våre favorittsteder når vi bare vil ha det fint. Vin i glasset, østers på fatet og ro i kroppen. Eff Eff ligger skjult fra byens mas, men har likevel kort vei til alt. 90-tallsvibber, god musikk, myk belysning og en meny som frister til å bli sittende.

Prisnivå: 50-600 kroner

Her kan du bestille bord

Eff Eff østers med oliven og saus.
Ta deg litt østers og oliven på Eff Eff – med et glass vin. Foto: Milan Botani/Nettavisen

Baabler (Alexander Kiellands plass)

En skjult perle, klisje å si det, men det er faktisk det. Denne vinbaren er gjemt bak en bygård og kan skilte med spreke farger, god vin, bobler og Oslos beste ostekake (som de henter fra kafeen Hernandez etter stengetid). Prøv et glass med bobler med ostekaken for 185 kroner i helgene.

Prisnivå: 185-200 kroner

Besøk hjemmesiden her

Baabler med ostekake på bordet og neonlys på veggene. Knæsje farger og artig interiør.
Byens beste ostekake? Den finner du på vinbaren Baabler, servert fra kafeen Hernandez. Foto: Milan Botani/Nettavisen

Beste brunsj og lunsj i Oslo

Amerikansk brunsj: Down South Deli (St. Hanshaugen)

Her føles det som å gå inn på et spisested i Brooklyn. Belgiske vafler med fritert kylling – det blir ikke stort bedre enn det.

Prisnivå: Fra 159 – 219 kroner

Besøk hjemmesiden her

Sommerro (Frogner)

Live jazz hver dag, nydelig lunsj og lokale som virkelig imponerer. Du bør du ta turen innom Ekspedisjonshallen når du kan.

Prisnivå: 200-300 kroner

Besøk Sommerro her

Lunsjbord med ost, vin, sandwich
Du får ikke bare en god lunsj eller brunsj på Sommerro, men også live jazz med stemning. Foto: Milan Botani/Nettavisen

Babbo Collective (Grünerløkka/Øvrefoss)

Vi elsker dette stedet! Avslappet, kult og akkurat passe uanstrengt. Perfekt for brunsj eller lange lunsjer med mange småretter.

Prisnivå: 150-250 kroner

Besøk hjemmesiden

Beste biff i Oslo

St. Lars (Bislett)

Overraskende enkelt; biff på grill, béarnais, fries og grønn salat. Biffen blir tilberedt på åpen kullgrill og må være den beste vi har smakt. Den heter côte de boeuf.

Prisnivå: 300-600 kroner

Besøk hjemmesiden her

Beste kebab i Oslo

Mediterranean Grill (Torggata)

Saftig lammerull med masse smak – en rett du garantert vil komme tilbake for, igjen og igjen.

Prisnivå: 120-150 kroner

Les flere anmeldelser her

Oslos beste kebab finner du på Mediterrean Grill. Foto: Milan Botani/Nettavisen

Enten du vil kose deg med ramen, vin og ostekake, eller kjenne smaken av Usbekistan – Oslo har noe for deg. Bon appétit!

Vi anbefaler at du bruker Sommerpasset 2025 fra Strawberry for å booke hotell i Oslo.


Oslo-guide: Dette kan du gjøre i Oslo på 48 timer

Oslo er kanskje liten av størrelse, men stor på opplevelser. Så hva kan man gjøre i Oslo for å få mest mulig ut av et kort besøk? Her får du en komplett 48-timersplan – fra badstuer og barer til museer og middager.