Panama – ferielandet mellom to hav

yay-1609871-digital

Her får du en reiseguide til Panama. Et reisemål som virkelig kan gi deg mange opplevelser.

To verdenshav, ett av verdens billigste øl og en utrolig natur er noe av det Panama kan lokke med. 

Republikken Panama er ikke et gammelt land om man ser i offisielle historiebøker. Uavhengigheten fra Columbia kom i 1903 etter et noe omstridt USA-støttet brudd med Columbia i 1903. Historisk fikk landet sin uavhengighet fra Spania i 1821, men valgte å bli en del av Columbia. Det er likevel den hvite manns historie ettersom områdene var bebodd før det kom spanske erobrere.

Den unike plasseringen av landet mellom to verdenshav har gitt oss Panama-kanalen, men også en utrolig vakker natur. Det tropiske klimaet med temperaturer som stort sett varierer mellom 24 og 32 varmegrader på den karibiske siden, og noe kaldere på Stillehavet-siden.

Når det gjelder planter og dyr er Panama en link mellom Nord-Amerika og Sør-Amerika, og har dermed en helt utrolig variasjon.  Hvor ellers kan du bade i Stillehavet for senere en time senere bade i Atlanterhavet og Karibien?

Likevel er det ikke bare natur og to hav som trekker turister til Panama. Regjeringen i landet har nemlig innført skatteregler som gir opp til 100 prosent skattefritak for turistnæringen. Det har igjen ført til en sterk økning i turisme, lave priser og stor nybygging av alt fra underholdning til restauranter og hotell. Og, ja, det niende billigste ølet i verden – og det billigste i et fungerende demokrati. For å komme dit kan du fly direkte fra Amsterdam.

panamakanalen

1. Panamakanalen

Det å se de store skipene manøvre kanalen er en stor opplevelse. Besøk museene (Museo del Canal Interoceánico de Panamá samt det offisielle besøkssenteret) og se den historiske filmen om byggingen. Du kan se live webkamera fra kanalen her. Det største er likevel kanskje å komme seg opp i en båt som kan ta deg gjennom kanalen for å se naturen bre om seg. Gatun-sjøen – som er en del av kanalen – er en av verdens største menneskelagde sjøer.

Hvis du vil bo rett ved Panamakanalen kan du besøke Radisson Summit Hotel and Golf, et luksusresort med utrolige priser plassert omtrent midt på Panamakanalen.

kuna

2. Guna og San Blas-øyene

Gunafolket har et flagg som kan være noe ødeleggende for deres rykte, men de er indianere som bodde i områdene i Panama lenge før det kom noen spanjoler. San Blas-øyene er Guna-område, men for en lav sum med penger kan man som turist låne en av øyene for en dag, en av de 378. For øvrig er øyene gammel piratområde, så hvem vet – kanskje finner du en gammel piratskatt? Du kan bo på stranden ut mot øyene på det sjarmerende Coral Lodge Eco Resort.

panama

3. Bocas del Toro

Nord i landet, ikke langt fra grensen til Costa Rica finner du det som kan være en dykkers paradis, kanskje spesielt nybegynnere. En nydelig badeby som egentlig ble bygget av United Fruit Company tidlig på 1900-tallet. En rolig og deilig ferieby. Sjekk også ut Isla Colón.

Du kan bo på Bahia del Sol som bokstavelig talt ligger i vannet.

stillehavet

4. Coiba

Øya Coiba er en nasjonalpark som etter sigende skal ha noe av det mest varierte marinelivet i verden. Dette er på Stillehavssiden, og du kan booke mange lokale utflukter fra de aller fleste steder i Panama. Enten som et dykkeeventyr eller i båt. Coiba National Park er UNESCO World Heritage Site. Et helt enestående hotell med direkte link til nasjonalparken er Bocas del Mar. 

800px-Volcan_baru

5. Volcán Barú

Dette er det høyeste punktet i Panama, et fjell som stiger 3 474 meter over havet. Det er mulig å gå opp, men for de fleste vil nok de varme kildene rundt fjellet være mest interessant.Kanskje spesielt Boquete, en utrolig vakker liten fjellby. Du kan bo rett ved fjellet på Hotel Finca Lerida. 

panama

6. Cerro Ancón

Denne høyden er inne i byen Panama. Her har man en utrolig utsikt over byen, og Stillehavet.

tortillas

7. Utrolig mat

Panama har ikke bare et dyreliv hvor dyr fra nord og sør møtes, men også maten møtes fra sør og nord, påvirket av afrikanske tradisjoner og amerikansk påvirkning. Fusion er bare fornavnet.  Få noen lokale tips, og spis fra de som selger stekte tortillas fra gaten. Du vil ikke angre.

panamacity

8. Shopping

Panama er ett av verdens billigste land med det vi tenker på som vestlig utvalg. Ta en tur innom for eksempel shoppingsenteret Multiplaza.

panamagamleby

9. Gamlebyen i Panama

Et steg tilbake til den spanske kolonitiden.

panamatog

10. Panamakanal-toget

Ja, det går et tog der også. En times togtur med en utrolig utsikt.

Her er fem utrolige hoteller i Panama City:

Det bor rundt 900 000 mennesker i hovedstaden Panama City. Vi har funnet noen perler av hotell.

waldorf

Waldorf Astoria Panama

tryp

TRYP by Wyndham Panamá Centro

bristol

 Bristol Panama

marriott

Marriott Panama

trumo

Trump Ocean Club International Hotel and Tower Panama

Du kan også søke etter hotell her: Hotelopia