Quiz: Kan du navnene på disse verdensbyene?

Storbyer verden over. Det er slik vi kan, ikke sant? Her er en quiz som utfordrer dine hjerneceller.

Vi har prøvd å lage en quiz som kan utfordre akkurat det utgangspunktet med noen virkelig vanskelige spørsmål, noen ikke fullt så vanskelige versjoner og noen relativt enkle spørsmål. De forskjellige spørsmålene er inndelt i kategorier, som kan være til hjelp for å finne svarene.

Kategori 1: Byer som vikingene angrep

Vikingene dro til store deler av det som var den kjente verden på vikingtokt. De følgende spørsmålene handler om byer som vikingene angrep i løpet av det som er definert som vikingtiden (rundt 70 til 1050).

Scenic view of Notre-Dame de Paris with Saint-Louis and Cite islands on a bright fall day

Spørsmål 1 (lett): Hva heter byen?

Denne byen ble i hvert fall angrepet to ganger av vikinger, og en meget sannsynlig av den legendariske Ragnar Lodbrok. I det første store angrepet kom vikingene med 120 skip og minst 5 000 mann, og inntok til slutt byen som lå på en øy i en elv, en øy som i dag rett og slett kalles byens øy (eller slottets øy) på språket som snakkes her.

Byen er i dag hovedstad i landet, og et yndet feriemål for mange som vil se en stor stålkonstruksjon som egentlig skulle ha vært revet. Hvilken by var det Ragnar Lodbrok tok med sine vikingskip opp en lang elv for å angripe?

Svaret finner du her

Istanbul Bosphorus Bridge and City Night Scene

Spørsmål 2 (middels): Hva er det moderne navnet på byen?

Da vikingene kom til denne byen hadde den et helt annet navn (hvor faktisk det mest kjente navnet ikke var det offisielle Roma Nova), men de som styrte i byen den gangen ble nok mer imponert over besøk enn det de vanligvis er i dag.

En av vikingene som var lenge i byen ble også senere norsk konge, og var en av mange vikinger som tjente til livets opphold ved å være leiesoldat i byen. Det bor over 14 millioner mennesker i byen i dag. Hva heter byen? Svaret finner du her

The cathedral in Aachen (Germany) at night with skyline panorama. Taken in outside with a 5D mark III.

Foto: © rcphotostock (1977) 

Spørsmål 3 (vanskelig): Hva heter denne tyske byen?

Byene som lå mest laglig til for hogg for vikingene var kystbyer, men det er ingen kyst i nærheten av denne byen. Det kan faktisk sies at det nok vil ta opp mot 3 timer i bil i dag for å komme til kysten, men byen ligger sentralt plassert ved en elv og ikke langt fra flere andre byer som har lang historie som også vikingene angrep.

Da vikingene angrep denne byen ødela de slottet, og kongen som bodde der – Lothair I – ble enten drept av vikingene eller av at palasset datt sammen. Under andre verdenskrig var dette den første tyske byen som ble tatt av de allierte. Svaret finner du her

Kategori 2: Tidligere stater i Sovjetunionen

Sovjetunionens tid var mellom 1922 og 1991. Mellom 1956 og 1991 var det 15 såkalte unionsrepublikker i unionen, og spørsmålene under handler om byer i tre av dem.

Vilnius, Lithuania - August 6, 2015: Pedestrians and people at cafes enjoy a summer day on Pilies Street in the old town of Vilnius, Lithuania

Spørsmål 1 (lett) : Hva heter hovedstaden?

Av de tre nabolandene som ligger innerst i Østersjøen ligger denne byen i landet nærmest Norge. Hovedstaden som vi er ute etter ligger langt inne i landet, og mellom 1922 og 1940 var byen okkupert av Polen. I den tiden var Kaunas hovedstaden i dette landet.

Gamlebyen i byen vi er ute etter er en av de største i Europa, selv om det bare bor litt over en halv million mennesker her. Svaret finner du her

Astana City

Spørsmål 2 (middels): Hva heter hovedstaden?

Det påstås at dette landet er verdens beste, i hvert fall i en film. I skrivende stund har presidenten i landet sittet siden 1989 (altså før oppløsningen av Sovjetunionen), og han er fortsatt medlem av kommunistpartiet.

Byen vi er ute etter er altså hovedstaden i landet, og er faktisk en såkalt planlagt by – altså en by som følger en nøye lagt plan for utbygging. Det er en japansk arkitekt som har tegnet byen (Kisho Kurokawa). Navnet på byen ble forandret i 1998 fra Akmola, ett navn den kun hadde i 6 år (før det var det Tselinograd).

Byen er for øvrig den nest kaldeste hovedstaden i verden, kun slått av Ulanbaatar. Hva heter den? Svaret finner du her

Dancing Multi Colored fountain at dark night

Spørsmål 3 (vanskelig): Hva heter hovedstaden?

Det bor litt over fem millioner mennesker i dette landet som ligger relativt inneklemt med en mektig nabo mot øst. Pik Pobedy er det høyeste fjellet i det fjellrike landet med sine 7430 meter over havet, men hovedstaden som vi er ute etter ligger ikke mer enn 800 meter over havet.

Den byen skiftet for øvrig navn i 1991 fra Frunze. Det litt spesielle er at USA hadde en miltærbase i landet fra 2001 til 2014 ikke langt fra hovedstaden. Navnet på hovedstaden betyr for øvrig melkespann… Hva heter hovedstaden? Svaret finner du her 

Kategori 3: Byer i Belgia

Det virkelig vanskelige i geografiquiz er byer i Belgia, i hvert fall som en etablert vits. Uansett her er tre spørsmål om byer i Belgia.

A series of Guildhouses in Grote Markt (Big Market Square) in the old town of Antwerp, Belgium at twilight.

Spørsmål 1 (ganske lett): Hva heter byen?

Denne byen er hovedstad i provinsen med samme navn, og er en flamsk by og provins. Den ligger relativt nærme Nederland, og er en havneby. Det bor rundt 500 000 mennesker i byen, og 1,2 millioner i det såkalte metropolområdet. Det betyr at byen er den nest største i Belgia. I 1920 ble sommer-OL arrangert i byen som er kjent for sin store diamanthandel.

Her finner du svaret

Urban street with smoggy view in Belgium

Spørsmål 2 (middels): Hva heter byen?

Denne byen er en stor industriby med litt over 200 000 innbyggere. Byens historie begynner virkelig i 1666, og byen ble oppkalt etter den spanske kongen Carlos II. I 1830 ble byen belgisk, og enda viktigere – i 1938 – ble magasinet Spirou som har hatt alt fra debuten til Lucky Luke og Smurfene på sine sider lansert fra byen. De lokale innbyggerne kalles ofte for Carolos… hva heter byen?

Her finner du svaret

Tournai, Belgium - July 12, 2016: Three children play with a fountain at the Grand Place of the city, with the belfry (Beffroi) on the background.

Spørsmål 3 (veldig vanskelig): Hva heter denne byen i Belgia?

Denne byen kan hevde å være den eldste byen i Belgia, og ligger svært nære den franske grensen. Det bor rundt 70 000 mennesker i byen som historisk var viktig som kalvinistisk by, men hvis det sier deg for lite kan vi nevne at byen også er kjent for en religiøs fest som har vært arrangert hvert eneste år i byen siden 1052 (den andre søndagen i september, for øvrig). Byens språk er først og fremst fransk. Hva heter den?

Her finner du svaret