QUIZ: Kan du dette om Norge?

Det å kjenne sitt eget hjemland er det mange som mener de kan til fingerspissene.

Vi har laget en quiz som vi tror er så vanskelig at svært mange vil slite hardt med å få riktig svar på alle spørsmålene.

Klarer du det, blir vi særdeles imponert!

 

LETT:

1. Denne byen ble grunnlagt i 1641, og ble oppkalt etter dansken som hadde fått mye ansvar allerede som 11-åring. Byen ble nøysomt planlagt i et kvadratur. Byplanen som ble laget, hadde plass til opp til 20 000 innbyggere, men det tok nesten 300 år før byen ble så stor. Det bor i dag om lag 60 000 i denne byen (2017-tall). Norges nest største turistattraksjon ligger i byen, og en av de mest kjente innbyggerne er slettes ikke et menneske, men en ape. Hva heter den?

Her er svaret

2. Jo Nesbø ble født i Oslo, men vokste opp i en annen by. Som 17-åring debuterte han for det største fotballaget fra denne byen. Han var med på å vinne junior-NM og scoret mål i finalen. Nesbø flyttet fra denne byen som 19-åring, og bodde der fra han var 8. Senere har han skrevet cupfinalelåt til laget. En som har trent laget ble senere trener for et lag i England. Hvilken by er det?

Her er svaret

3. Da birkebeinerne flyktet fra baglerne med Håkon, gikk de over fjellet. De kom til slutt fram til Ålen øverst i Gauldalen. Ålen er nå en del av et mer kjent sted med lang tradisjon for sin turisme, og stedet var også hvor svenskene filmet utendørsscenene i Pippi-serien. Det kan også nevnes at det ofte blir veldig kaldt her. Hva heter stedet?

Her er svaret

4. Denne byen fylte 1000 år i 2016 og var fylkeshovedstad i gamle Østfold. Det 16 kilometer lange Glommaløpet, som har målgang i Fredrikstad, starter i byen. Tuneflua har fått navnet sitt etter et sted i byen. Hva heter den? Og, ja, de rivaliserer ofte med Fredrikstad.

Her er svaret

5. Den største fotballklubben i denne byen kalles «Gutan». Kirsti Sparboe, Anneli Drecker og Lene Marlin er tre kjente artister fra byen. Det skal også sies at det bor rundt 70 000 her. Hva heter byen?

Her er svaret

Denne byen er en av de middels lette.

MIDDELS:

1. En av Norges mest kjente bloggere er fra denne byen, som ble grunnlagt av Rikard Kaarbø. Samme mann grunnla også den første avisen i byen – Senjens Tidene. Byen hadde sitt hundreårsjubileum i 2004, og ligger på en veldig stor øy. Hva heter den?

Her finner du svaret

2. Denne byen kalles for en svane, selv om svanen nok kan være det som er verdens eldste av sitt slag som kjører på innsjøen like ved. Inne i fjellet bygget man til 1994 noe relativt unik. Hva heter byen?

Her finner du svaret

3. En by som navnet virkelig lyver om, og som har flest soldager i året. Har en lege som er begge deler, og to kjente lokale helter som liker to hjul. Av alle de kjente forfatterne som har vært innom byen, er det en tidligere deltager på Nytt på Nytt som kanskje er den flest leser i dag. Hva heter byen?

Her finner du svaret

4. Denne byen står oppført på UNESCOS verdensarvliste og har et av Norges mest kjente fotballag. «Løvstakken» er navnet på et av flere fjell som omkranser byens sentrum. Kommunen, som har samme navn som byen, hadde drøyt 250 000 innbyggere i 2009. Hva heter byen?

Her finner du svaret

5. Pålegget HaPå ble produsert på en fabrikk i denne byen fra 1949 til 2008. En av fotballklubbene i byen heter Fart og spiller hjemmekampene sine på Fartbana. OL-vinneren Egil Danielsen (spyd) og den avdøde lyrikeren Rolf Jacobsen kommer fra denne byen. Hva heter den?

Her finner du svaret

Denne stavkirken ligger i en av kommunene som er omtalt blant de vanskelige spørsmålene.

VANSKELIG:

1. Ryktene skal ha det til at stedet fikk navnet sitt da det etter svartdøden kun var en kvinne igjen her (og en mann igjen i en dal ikke langt unna). Det er bare en myte, men det som er fakta er at det er en kjent menighet som hører til her. De sender kristen tv 24 timer i døgnet. Hva heter dalen?

Her er svaret

2. Den største middelalderbyen i verden finner du i Visby, men dette er den nest største. Man tror det har bodd folk her så langt tilbake som 8400 år før Kristus. Hva heter byen?

Her er svaret

3. Denne byen ble grunnlagt i 1811, og i 1812 ble en bru lagt mellom det som hadde vært to ladesteder. Hva heter byen?

Her er svaret

4. Det høyeste punktet i denne kommunen er Tverrgrønut (1306 meter over havet). Byen i kommunen arrangerer hver sommer en av Europas største festivaler innen en kjent musikksjanger. Bryteren Aage Eriksen, som er faren til Ove Eriksen (tidligere sportskommentator i NRK), representerte et idrettslag fra kommunen da han vant OL-gull i 1948. Hva heter kommunen?

Her er svaret

5. Dette er Norges tettest befolkede kommune, og det sies at nedbøren i dette området kommer som «fløyelsregn». Hva heter kommunen?

Her er svaret

 

Sjekk ut våre andre reisequiz:

Kan du navnene på disse byene?

Klarer du å plassere landemerkene riktig?

Hvor i verden er dette?