Quiz: Klarer du å plassere landemerkene riktig?

Det er mange landemerker som har blitt kjente anker for å kjenne igjen byer eller geografiske områder.

Hadde ikke Frankrike gitt USA en statue i 1885 hadde det kanskje vært noe annet enn Statue of Liberty vi hadde forbundet med New York, men kvinnen som er basert på den romerske guden Libertas er i dag vårt største bilde på New York. Vi har samlet svært kjente steder og spør deg enkelt – hvor er dette?

Vi begynner veldig enkelt.

Spørsmål 1 – lett

477764677

Klokketårnet blir ofte omtalt som Big Ben, men det er faktisk kun den store bjellen inne i tårnet som har det som klengenavn. Det hele du ser er Palace of Westminister, og tårnet heter Elizabeth Tower. Det navnet fikk tårnet faktisk i 2012. Før det het tårnet rett og slett Clock Tower.

Som utenlandsk statsborger kan du ikke komme inn i tårnet, det er det bare britiske statsborgere som har lov til – ved å få omvisning gjennom parlamentsmedlemmer. For å komme til toppen må man gå opp 334 trappetrinn. Og, ja, Palace of Westminister er ikke et slott slik vi vanligvis forbinder med det. Det er det britiske stortinget, altså Houses of Parliament – som også bare er et klengenavn.

Spørsmålet er enkelt nok: Hvis du vil se Big Ben så må du dra til hvilken by?

Her finner du svaret hvis du er i tvil

Spørsmål 2 – lett

456873313

Denne veldig kjente broen stod ferdig i 1937. En av de største kontroversene rundt broen under byggingen var fargen på den. En av de tre som designet broen, Irving Morrow, foreslo en oransjefarge som ikke ble veldig godt mottatt. Sjefsingeniøren på prosjektet – Joseph Strauss, sa til slutt ok hvis Morrow fant en fargetype som ville tåle været. Det gjorde Morrow. Bompengeprisen for å komme over den litt over 2,7 kilometer lange broen, uten abonnement, er for øvrig 7,50 dollar.

Spørsmålet:Denne kjente broen går fra Marin County til hvilken by på den andre siden?

Her finner du svaret 

Spørsmål 3 – middels

467734951

Dette er faktisk en av de eldste bygningene i Europa som huser en lovgivende forsamling. Det er også den største OG den høyeste bygningen i byen, og den største i hele landet. Bygget har to het identiske deler, og ligger ved elven Donau. Navnet på bygningen er Országház, som da er på ett av de vanskeligste språkene for en nordmann eller kvinne å lære seg. Historien bak bygget er at den ble laget til tusenårsjubileet for kongeriket den ligger i, og det er også derfor den er 96 meter høy (896-1896). Arkitekten som tegnet bygget fikk aldri se det ferdig. Han ble blind under konstruksjonen.

Spørsmålet: Dette parlamentsbygget ligger i en by som har to deler på hver sin del av Donau. Hva heter byen? 

Her finner du svaret

Spørsmål 4 – vanskelig

Great mud mosque in Djenne

Dette religiøse bygget stod først ferdig i 1907, men det har vært religiøse bygg her siden det 13.århundre. Byens marked ligger rett foran bønnerommet, og bygget er i dag både et av landets og verdensdelens største landemerker. Bygget ser ut som et sandslott, men er leire – ferey – som er støpt for å kunne brukes i et bygg som skal vare. Plattformen bygget står på er 75 ganger 75 meter, og bakgrunnen for at det står på en slik plattform er for å beskytte bygget mot flom fra Bani-elven.

Spørsmålet: Hvilket land ligger dette religiøse bygget i?

Her finner du svaret 

Spørsmål 5 – vanskelig

Top view of Kuala Lumper skyline at twilight

Disse tårnene var verdens høyeste i seks år og kostet 1,6 milliarder å bygge. Byggingen ble faktisk gjort av to forskjellige selskaper, ett for hvert tårn. Det ene av et selskap fra Japan og det andre et selskap fra Sør-Korea. I bunnen av tårnene er det et shoppingområde på 140 000 kvadratmeter, og filmens tårn ble også brukt sentralt i filmen Entrapment og i den første episoden av TV-serien 24. Vi kan for øvrig nevne at det bor rundt 1,8 millioner mennesker i byen vi er ute etter.

Spørsmålet: Hva heter byen? Her finner du svaret

Spørsmål 6 – vanskelig

Mont-Saint-Michel at sunset, France, Europe.

Dette slottet ligner vel egentlig mest på noe tatt ut fra en eller annen fantasyfilm (og det var også inspirasjonen til designet av Minas Tirith i Ringenes Herre), og er en øy med en befolkning på 42 (2008). Ikke overraskende var dette en festning som ble brukt militært, og den stammer tilbake til rundt det sjette århundret som maktsenteret til den gallisk-romerske kulturen som oppstod etter at Romerriket trakk seg tilbake fra området.

Spørsmålet:Hvilket land er vi i? Her finner du svaret

Spørsmål 7 – middels

158992780

Basílica i Temple Expiatori de la Sagrada Família ble påbegynt i 1882. I 1883 begynte Antoni Gaudi å jobbe på kirken, og han sa en gang på 1920-tallet at «hans klient ikke har det travelt.» Gaudi døde i 1926, da var kirken rundt 20 prosent ferdig. Man håper nå at kirken skal stå helt ferdig i 2026, 100 år etter Gaudis død

Spørsmålet: Hva heter byen kirken står i? Her finner du svaret