Guide: Slik får du en perfekt reise til Roma

En reise til Roma er for romantikere, de som elsker historie. deg som digger god mat og vin, og for alle som liker storbyer.

Roma er flott å utforske om høsten når det ikke er for varmt. Foto: Getty

Den italienske hovedstaden er en by som vil ta pusten fra deg, med sine ærverdige bygninger og rike kultur. Dette er våre beste tips til reise og hotell i Roma.

En reise til Roma bør lokke de fleste, enten man ønsker fantastiske shoppingmuligheter, et historisk dypdykk eller en kulinarisk matopplevelse. Det er derimot ingen tvil om at Roma er en stor by, og en reise hit kan nesten bli overveldende om man ikke har satt seg inn i hva man ønsker å se og oppleve først.

Vi har derfor gjort det litt enklere for deg, og har satt sammen vår ultimate Roma-guide. Her får du tips om hvor du bør bo, hvilke serverdigheter som bør sees og hvordan du kan få den beste reisen til Roma.

Roma er en stor by og mange områder defineres som sentrum. For å få bedre oversikt kan det derimot være fint å sette seg inn i de ulike områdene, og nedover kan du lese hvilke steder som både har flere fine hoteller og severdigheter for din reise til Roma.

Start reisen til Roma med å finne billige flybilletter på Momondo.no

Trevi

Roma, reiseguide, guide til roma, italia
Trevi-fontenen i Roma. Foto: getty

Dette området er rett og slett området rundt Trevi-fontenen. Fontana di Trevi stod ferdig i 1762, og er en av de mest populære turistattraksjonene i Roma. En lang tradisjon er å kaste mynter i fontenen, for hell og lykke.

Pengene brukes for øvrig til mat for Romas trengende, og selve området er preget av små, koselige gater med mye mennesker og liv. Siden det er lite uteliv her, er det på dagtid at det yrer mest.

Det er enkelt å havne i turistfellen akkurat rundt dette området, men hemmeligheten er å gjøre god nok research.

Prøv disse spisestedene:

  1. Da Francesco: En populær restaurant som serverer autentisk italiensk mat, inkludert fersk pasta, pizza og sjømat. Det ligger bare noen få minutters gange fra Trevi-fontenen.
  2. Taverna dei Fori Imperiali: En sjarmerende trattoria som tilbyr klassiske romerske retter og gode viner. Det er omtrent en 10-minutters spasertur fra Trevi-fontenen.
  3. La Fontana di Venere: En koselig restaurant som spesialiserer seg på tradisjonelle romerske retter og sjømat. Den ligger i nærheten av Trevi-fontenen og er perfekt for en avslappende måltid etter å ha utforsket området.
Trappen består av 135 trappetrinn som fører opp til Trinità dei Monti-kirken, som ligger på toppen av Pincio-høyden. Foto: getty

Spansketrappen

De spanske trappene i Roma (Scalinata di Trinità dei Monti) ble åpnet i 1725, og går fra Piazza di Spagna (den spanske plassen) opp til kirken Trinità dei Monti.

Navnet kommer altså fra plassen ved starten på trappene, et navn som igjen kommer av at det var her Spania hadde sin ambassade til det gamle katolske Roma.

Der finner du også fontenen Fontana della Barcaccia, som er en vakker fontene som er et yndet turistfotomål med trappene bak. Metrostasjonen er Spagna.

For den shoppingglade er dette stedet å bo med Via Dei Condotti – luksushandlegaten i Roma. Her finner du både italienske og internasjonale supermerker, og det er kanskje denne gaten som lokker mange reisende til Roma.

Spør du oss er det også verdt å ta en kikk innom Villa Medicci for historiens skyld og Babingtons for te. Selv om du ikke er glad i te er denne institusjonen av et sted verdt å besøke.

Ellers er dette området preget av mange fine steder å drikke kaffe, vin og spise mat. Selvfølgelig også noen feller det står turist på, men det er det over alt i en by som Roma.

I søk om god og autentisk italiensk mat, sjekk ut Il Gabriello som er en perle i nærheten av Spansketrappen. Il Gabriello tilbyr deilige retter fra det italienske kjøkkenet, inkludert ferske pastaretter og deilig sjømat.

Er du på utkikk etter noe nytt og spennende kan du teste ut Ristorante Ad Hoc. Dette stedet har en moderne vri på italiensk mat og er kjent for sine kreative retter og utmerkede service.

Hvis du og kjæresten ser etter en intim atmosfære, book bord på Gusto al 28 og nyt deilige romerske spesialiteter.

Ser du etter et hotell i dette områder kan du se på The Style og bo på The Eden.

Piazza Nova er et vakkert sted i hjertet av Roma. Foto: getty

Piazza Navona

Piazza Navona er senteret i dette området, som ligger sør for elven ved Castel Sant’Angelo. Selve området strekker seg ned til den gamle jødiske ghettoen, og dette er kanskje et av de mest levende områdene å bo i. Her skjer det noe hele tiden med Pantheon som muligens naturlig utgangspunkt.

En reise til Roma krever at du drar innom denne plassen. Hør på jazz på utrolige Charity Café eller gå på byen ved å følge etter italienerne. Her skjer det noe hele tiden, og du kan få god hjelp på hotellet. Et fint sted både for utekafé-Roma og party-Roma.

Hotel Lunetta er en favoritt, nærhet til alt og betjening som gir virkelig gode råd.

Via Veneto (Villa Borghese)

Villa Borghese er en stor park nordøst i Roma, og den nordre delen av dette området. En svært vakker park det er like mye verdt å besøke som Central Park i New York. Området ble kjent for verden gjennom filmen La Dolce Vita, og i dag er det et område med politikere, skuespillere og modeller fra Italia.

Et strålende område med høy luksusfaktor og mye vakkert. Book bord på denne Michelin-stjerne restauranten som tilbyr en moderne vri på italienske retter. Deres kreative retter og sofistikerte atmosfære gjør det til et flott valg for en spesiell anledning.

Stopp for en drink på ikoniske Harrys Bar og nyt atmosfæren av gamle Hollywood-glamour.

Vatikanet

Du kan ikke bo i Vatikanet, men du kan bo rett ved. For eksempel på Gran Melia Rome, som mange ville omtalt som et såkalt sydenhotell. Her får du basseng, service og rolige omgivelser.

Sjekk ut deilig pizza på Pizzarium. Eventuelt kan du spise på Sorpoasso wine bar og trattoria.

Vatikanet i seg selv er strålende som en opplevelse når du reiser til Roma, hvor den katolske troen står svært sterkt.

Her finner du hoteller i Roma.

Colosseum

Skal du besøke Colloseum, må du sette av god tid og ha på deg gode sko. Køen kan ta flere timer. Foto: Getty

Et vakkert område med selvfølgelig en veldig stor attraksjon, men også flere fine restauranter og barer. Strålende is finnner du på Gelateria dell’Angeletto – Emporio dei Gracchi.

Ellers kan det være verdt å ta en litt lengre tur vekk fra området for de aller beste matbitene, men du kan finne god mat ved hjelp av personalet på Kolbe Rome – et supert hotell i nærheten av Colosseum, som er et spektakulært syn på din reise til Roma.

Gelato

På grunn av den lavere mengden fett og luft i gelato, er smakene mer konsentrerte og intense. Foto: Getty

Du kan ikke besøke Roma og ikke spise is, minst en gang om dagen. Roma er kjent for sine fantastiske gelato-steder, og det er mange gode alternativer å velge mellom.

Her er noen steder som er verdt et besøk:

Giolitti: Dette er en av Romas mest kjente gelateriaer, og har vært en favoritt blant lokalbefolkningen og turister i generasjoner. Deres gelato er laget med ferske, naturlige ingredienser, og de tilbyr et bredt utvalg av smaker.

Fatamorgana: Dette er et annet populært gelato-sted i Roma, kjent for sine kreative og innovative smaker laget med naturlige og sesongbaserte ingredienser. Fra klassiske smaker som pistasj og sjokolade, til mer uvanlige varianter som ingefær og wasabi, er det noe for enhver smak her.

Günther Gelato Italiano: Gjennom årene har populæriteten til dette stedet vokst, slik at det nå kan finne fantastisk gelato fra Günther tre steder over hele Roma. Alle ligger midt i hjertet av byen, slik at du alltid kan finne den gode isen når du trasker i de trange gatene. Stoltheten og gleden av dette spesielle stedet er ingrediensene, som alle er nøye utvalgt. Den økologiske melken kommer fra lokale bønder, fruktene er alle sesongbaserte, og vannet kommer direkte fra Plose-fjellet. Dette er gelato gjort riktig.

Come il Latte: Dette stedet er kjent for sin deilige, kremete gelato laget med ferske melkeprodukter. Deres gelato er håndlaget hver dag, og de tilbyr et utvalg av klassiske og unike smaker.

La Romana: Denne gelateriaen er kjent for sine autentiske italienske gelato laget med ferske, lokale råvarer. Deres gelato er laget på tradisjonell måte, og de tilbyr et utvalg av klassiske smaker samt spesialiteter som semifreddo og gelato-kaker.

Se etter hoteller i Roma her.

Hotelltips: Rome Cavalieri, A Waldorf Astoria Hotel

En uforglemmelig utsikt over byen. Foto: Hotels

Skal du til Roma for en romantisk reise med partneren er dette virkelig et hotell du bør vurdere. Et resort med en utrolig utsikt over Roma som en gang var det første hotellet i Europa som ble med i Waldorf Astoria-kjeden. Hotellet ligger på en høyde med en 15 dekar stor hage rundt seg.

Et stort spa, utendørs basseng og meget gode spisemuligheter på hotellet. Gratis buss til og fra sentrum (Piazza Barberini), og hotellet har også en Ferrari F430 F1 Cabrio du kan leie.

Vil du bo mer sentralt, og er mindre opptatt av fasiliteter på hotellet samtidig som du vil bo i luksus bør du vurdere Crossing Condotti.

Sjekk hotellet her

Hotelltips: Baglioni Hotel Regina

Hvis du vil unne deg litt luksus, vil ikke dette hotellet skuffet. Foto: Hotels

Velkommen til Baglioni Hotel Regina, et femstjerners hotell som utstråler luksus og italiensk eleganse midt i hjertet av Roma. Beliggende på den prestisjetunge Via Veneto, i nærheten av ikoniske severdigheter som Villa Borghese og Spansketrappen, er dette hotellet et enestående reisemål for de som søker det beste av komfort og stil i den evige stad.

Med sin majestetiske fasade og overdådige interiører, tar Baglioni Hotel Regina deg med på en reise gjennom tid og historie. De luksuriøse rommene og suiter, innredet med forfinet italiensk håndverk og moderne bekvemmeligheter, tilbyr en oase av ro og komfort etter en dag med utforsking av Roma’s travle gater.

Se flere bilder av hotellet her.

Hotel Splendide Royal

Et fantastisk hotell for deg som ønsker deg litt glamour på ferie. Foto: Hotels

Med en blendende fasade og utsøkte interiører, inviterer Hotel Splendide Royal gjestene til å oppdage en verden av raffinement og komfort. Hvert av de elegante rommene og suitene er nøye innredet med antikviteter og luksuriøse materialer, og tilbyr en atmosfære av uovertruffen eleganse og avslapning.

Hotellet er også hjem til noen av Roma’s fineste spisesteder, inkludert Mirabelle Restaurant, hvor gjestene kan nyte enestående utsikt over byen mens de nyter gourmetretter fra det italienske og internasjonale kjøkkenet. Ved Hotel Splendide Royal blir måltidene til uforglemmelige gastronomiske opplevelser.

Se flere bilder av hotellet her.

Bio Hotel Raphaël

Det hadde ikke vært galt å nyte en god frokost på denne terrassen. Foto: Hotels

Dette sjarmerende boutiquehotellet, som ligger i hjertet av Roma, er dedikert til å tilby gjestene en opplevelse av uovertruffen komfort og velvære, samtidig som de tar vare på planeten.

Hotellet ble etablert i 1963 av Spartaco Vannoni (1922-1980) og er et ekte kunstmuseum: malerier, litografier, skulpturer, antikke gjenstander og en verdifull samling Picasso-keramikk og maya-kunst kan sees over hele lobbyen.

Dette sjarmerende hoteller finner du her.

Hotelltips: 3 gode boutiquehotell

Roma har mange hoteller, og mange gode hoteller. Den store fordelen med hoteller i Roma er at svært mange er meget sentralt plassert i forhold til severdighetene. Vi har plukket ut fem sentrale små hoteller som kan anbefales, og som ikke er alt for dyre.

Hotel Galatea – lite hotell (17 rom) sentralt plassert i forhold til severdighetene med god standard.

MDM Luxury Rooms – et gjestehus rett ved Vatikanstaten med svært stilig design.

Il Gattopardo Relais – seks rom i et rekkehus rett ved Vatikanstaten med klassisk design.

Se flere hoteller her.

Verdt å vite om pasta fra Roma

På en reise til Roma skal det godt la seg gjøre å ikke spise pasta! Visste du at hvert område i Italia har sin egen pastavariasjon med noen ingredienser som er mer vanlige. I Roma er osten  pecorino og kjøttet guanciale. Kombinert får du begge deler i den mest kjente pastaretten fra Roma: spaghetti alla carbonara.

Og, nei, den smaker ikke helt slik som den norske posen. En annen ekte og god pastarett du må smake er Bucatini alla gricia.

I Norge har vi oftest smakt Bucatini all’ Amatriciana, som er mye av den samme retten – men med tomater. Bucatini alla gricia er eldre, og stammer fra før italienerne tok med tomater fra det som vi dag kaller USA. Begge retter er sterke og gode.

Få lokale anbefalinger på restauranter, og glem hva andre turister sier (ikke bruk tripadvisor for å lese at amerikanerne ble skuffet over at pizzaen smakte annerledes enn i USA).

Sjekk ut denne restauranten, eller Trattoria Monti (Via di San Vito) – men bruk hotellet, og si hva du er ute etter.

Slik reiser du til Roma

Hvis du flyr til Roma vil du enten havne på Ciampino eller Leonardo da Vinci–Fiumicino.

Førstnevnte er en av de eldste flyplassene i verden som fortsatt er i operasjon, og var tidligere hovedflyplassen i Roma. Fra Ciampino er det buss eller taxi til sentrum.

Det er cirka tre mil til sentrum fra Ciampino, med buss tar det rundt 40 minutter. Hurtigtog finnes fra Lenoardo da Vinci (30 minutter inn til byen), og flyplassen ligger ca 3,5 mil utenfor sentrum.

Selvfølgelig nok er den nyeste flyplassen mer moderne og har flere fasiliteter, men i avstand er det ikke stor forskjell på flyplassene.