Guide: Slik får du en perfekt reise til Roma

En reise til Roma er for romantikere, de som elsker historie. Deg som digger god mat og vin, og for alle som liker storbyer.

Roma er flott å utforske om høsten når det ikke er for varmt. Foto: getty

Den italienske hovedstaden er en by som vil ta pusten fra deg, med sine ærverdige bygninger og rike kultur. Dette er våre beste tips til reise og hotell i Roma.

En reise til Roma bør lokke til fleste, enten man ønsker fantastiske shoppingmuligheter, et historisk dypdykk eller en kulinarisk matopplevelse. Det er derimot ingen tvil om at Roma er en stor by, og en reise hit kan nesten bli overveldende om man ikke har satt seg inn i hva man ønsker å se og oppleve først.

Vi har derfor gjort det litt enklere for deg, og har satt sammen vår ultimate Roma-guide. Her får du tips om hvor du bør bo, hvilke serverdigheter som bør sees og hvordan du kan få den beste reisen til Roma.

Roma er en stor by og mange områder defineres som sentrum. For å få bedre oversikt kan det derimot være fint å sette seg inn i de ulike områdene, og nedover kan du lese hvilke steder som både har flere fine hoteller og severdigheter for din reise til Roma.

Start reisen til Roma med å finne billige flybilletter på Momondo.no

Trevi

Roma, reiseguide, guide til roma, italia
Trevi-fontenen i Roma. Foto: getty

Dette området er rett og slett området rundt Trevi-fontenen. Fontana di Trevi stod ferdig i 1762, og er en av de mest populære turistattraksjonene i Roma. En lang tradisjon er å kaste mynter i fontenen, for hell og lykke.

Pengene brukes for øvrig til mat for Romas trengende, og selve området er preget av små, koselige gater med mye mennesker og liv. Siden det er lite uteliv her, er det på dagtid at det yrer mest.

I dette området finner du også vakre Giardini del Quirinale, palasset til presidenten i Italia. Palasset er åpent hver søndag mellom 08.30 og 12.00. Du kan lese mer om å besøke det her.

Metrostasjonen er Barberini. Hvis du liker italiensk is så kan du spise en av de beste på Gelateria Valentino her.

Ellers er det mange, mange turistfeller her av restauranter.

Skal du spise bør du sjekke ut Piccolo Arancio, Sora Luccia eller ekte romersk mat på Histora Romana.

Hotellet du velger er Relais Trevi 95. Et strålende vakkert hotell med kun 20 rom, en super takterrasse for frokost og fin utsikt, profesjonell service og veldig fine, moderne rom. Les mer om hotellet her.

Foto: getty

Spansketrappen

De spanske trappene i Roma (Scalinata di Trinità dei Monti) ble åpnet i 1725, og går fra Piazza di Spagna (den spanske plassen) opp til kirken Trinità dei Monti.

Navnet kommer altså fra plassen ved starten på trappene, et navn som igjen kommer av at det var her Spania hadde sin ambassade til det gamle katolske Roma.

Der finner du også fontenen Fontana della Barcaccia, som er en vakker fontene som er et yndet turistfotomål med trappene bak. Metrostasjonen er Spagna.

For den shoppingglade er dette stedet å bo med Via Dei Condotti – luksushandlegaten i Roma. Her finner du både italienske og internasjonale supermerker, og det er kanskje denne gaten som lokker mange reisende til Roma.

Spør du oss er det også verdt å ta en kikk innom Villa Medicci for historiens skyld og Babingtons for te. Selv om du ikke er glad i te er denne institusjonen av et sted verdt å besøke.

Ellers er dette området preget av mange fine steder å drikke kaffe, vin og spise mat. Selvfølgelig også noen feller det står turist på, men det er det over alt i en by som Roma.

Tror du på Tripadvisor skal du spise is på Romas beste is (Gelateria la Strega Nocciola), mens Antica Enoteca er vel verdt å besøke for matens skyld (og vinen!).

Det er en del hoteller å velge blant i dette området, men vi hadde nok gått for superkule iRooms Rome Spanish Steps.

Piazza Nova. Foto: getty

Piazza Navona

Piazza Navona er senteret i dette området, som ligger sør for elven ved Castel Sant’Angelo. Selve området strekker seg ned til den gamle jødiske ghettoen, og dette er kanskje et av de mest levende områdene å bo i. Her skjer det noe hele tiden med Pantheon som muligens naturlig utgangspunkt.

En reise til Roma krever at du drar innom denne plassen. Hør på jazz på utrolige Charity Café, drikk vin på Il Goccetto eller gå på byen ved å følge etter italienerne. Her skjer det noe hele tiden, og du kan få god hjelp på hotellet. Et fint sted både for utekafé-Roma og party-Roma.

Hotel Lunetta er en favoritt, nærhet til alt og betjening som gir virkelig gode råd.

Via Veneto (Villa Borghese)

Villa Borghese er en stor park nordøst i Roma, og den nordre delen av dette området. En svært vakker park det er like mye verdt å besøke som Central Park i New York. Området ble kjent for verden gjennom filmen La Dolce Vita, og i dag er det et område med politikere, skuespillere og modeller fra Italia.

Et strålende område med høy luksusfaktor og mye vakkert. Spis på Restaurant Doney og den tidligere mafiaeide Café de Paris. Drikk på legendariske Harry’s Bar. Sjekk ut Jumeirah Grand Hotel Via Veneto for strålende luksus.

Foto: getty

Vatikanet

Du kan ikke bo i Vatikanet, men du kan bo rett ved. For eksempel på Gran Melia Rome, som mange ville omtalt som et såkalt sydenhotell. Her får du basseng, service og rolige omgivelser.

Sjekk ut deilig pizza på Pizzarium. Eventuelt kan du spise på Sorpoasso wine bar og trattoria.

Vatikanet i seg selv er strålende som en opplevelse når du reiser til Roma, hvor den katolske troen står svært sterkt.

Colosseum

Et vakkert område med selvfølgelig en veldig stor attraksjon, men også flere fine restauranter og barer. Strålende is finnner du på Gelateria dell’Angeletto – Emporio dei Gracchi.

Ellers kan det være verdt å ta en litt lengre tur vekk fra området for de aller beste matbitene, men du kan finne god mat ved hjelp av personalet på Kolbe Rome – et supert hotell i nærheten av Colosseum, som er et spektakulært syn på din reise til Roma.

Hotelltips: Roma Cavalieri

Skal du til Roma for en romantisk reise med partneren er dette virkelig et hotell du bør vurdere. Et resort med en utrolig utsikt over Roma som en gang var det første hotellet i Europa som ble med i Waldorf Astoria-kjeden. Hotellet ligger på en høyde med en 15 dekar stor hage rundt seg.

Et stort spa, utendørs basseng og meget gode spisemuligheter på hotellet. Gratis buss til og fra sentrum (Piazza Barberini), og hotellet har også en Ferrari F430 F1 Cabrio du kan leie. Vil du bo mer sentralt, og er mindre opptatt av fasiliteter på hotellet samtidig som du vil bo i luksus bør du vurdere Crossing Condotti.

Sjekk hotellet her

Hotelltips: Hotel Eden

Hadde dette hotellet bare hatt sin restaurant med Michelin-stjerne med utsikt over hele Roma hadde det vært grunn god nok til å bo her, men dette er et virkelig klassisk luksushotell med super beliggenhet. Antikk interiør, perfekt oppusset og luksus for hver krone.

Les mer om hotellet her

Hotelltips: 3 gode boutiquehotell

Roma har mange hoteller, og mange gode hoteller. Den store fordelen med hoteller i Roma er at svært mange er meget sentralt plassert i forhold til severdighetene. Vi har plukket ut fem sentrale små hoteller som kan anbefales, og som ikke er alt for dyre.

Hotel Galatea – lite hotell (17 rom) sentralt plassert i forhold til severdighetene med god standard.

MDM Luxury Rooms – et gjestehus rett ved Vatikanstaten med svært stilig design.

Il Gattopardo Relais – seks rom i et rekkehus rett ved Vatikanstaten med klassisk design.

Verdt å vite om pasta fra Roma

På en reise til Roma skal det godt la seg gjøre å ikke spise pasta! Visste du at hvert område i Italia har sin egen pastavariasjon med noen ingredienser som er mer vanlige. I Roma er osten  pecorino og kjøttet guanciale. Kombinert får du begge deler i den mest kjente pastaretten fra Roma: spaghetti alla carbonara.

Og, nei, den smaker ikke helt slik som den norske posen. En annen ekte og god pastarett du må smake er Bucatini alla gricia.

I Norge har vi oftest smakt Bucatini all’ Amatriciana, som er mye av den samme retten – men med tomater. Bucatini alla gricia er eldre, og stammer fra før italienerne tok med tomater fra det som vi dag kaller USA. Begge retter er sterke og gode.

Få lokale anbefalinger på restauranter, og glem hva andre turister sier (ikke bruk tripadvisor for å lese at amerikanerne ble skuffet over at pizzaen smakte annerledes enn i USA).

Sjekk ut denne restauranten, eller Trattoria Monti (Via di San Vito) – men bruk hotellet, og si hva du er ute etter.

Slik reiser du til Roma

Hvis du flyr til Roma vil du enten havne på Ciampino eller Leonardo da Vinci–Fiumicino.

Førstnevnte er en av de eldste flyplassene i verden som fortsatt er i operasjon, og var tidligere hovedflyplassen i Roma. Fra Ciampino er det buss eller taxi til sentrum.

Det er cirka tre mil til sentrum fra Ciampino, med buss tar det rundt 40 minutter. Hurtigtog finnes fra Lenoardo da Vinci (30 minutter inn til byen), og flyplassen ligger ca 3,5 mil utenfor sentrum.

Selvfølgelig nok er den nyeste flyplassen mer moderne og har flere fasiliteter, men i avstand er det ikke stor forskjell på flyplassene.