Reiseguide Stavanger: En av Norges vakreste byer

Stavanger minner meg litt om Italias små landsbyer med et bilfritt byliv, sine sjarmerende smågater og sin helt spesielle atmosfære. I vår bestemte jeg meg for å ta en spontantur til Stavanger, da målet var å gå til Preikestolen. Men jeg oppdaget fort at Stavanger har mye mer å by på, særlig for oss som aldri har vært der tidligere.

Dette er de 10 beste hotellene i Stavanger.

#Fargegaten: Stavangers kuleste gate

På Øvre Holmegate finner du byens og kanskje landets fineste gate. Gaten er som tatt ut av et eventyr med sine fargerike bygg i spreke farger som knæsj-rosa, blått og grønt. Det er her du finner de  spesielle nisjebutikkene, de koseligste kafeene, kunstutstillinger og vintagebutikker. Det var frisør Tom Kjørsvik som fikk en ide om å fornye gaten, noe som ble en realitet etter mer enn fire års arbeid.

Kunster Craig Flannagan tegnet en vellykket fargeplan, og de nye fargene lyste opp hele gaten betraktelig. I 2005 ble gaten stengt for trafikk, og siden har det vært Stavangers mest populære gate.

Få stor oversikt over hoteller i Stavanger HER!

Den beste opplevelsen her var å spise amerikanske pannekaker på «Bøker og Børst». Hver søndag fra klokken 11.00 serverer kafeen pannekakene, sammen med litt syrup og frukt. Dette må nytes fra kafévinduet med utsikt over fargegaten. En annen trivelig opplevelse er de mange vinatgebutikkene, hvor du kan finne en skatt eller to hvis du er heldig. Her er det like koselig (og fargerikt) inne som ute.

Det beste av det beste i fargegaten: Vintagebutikk: Syvende himmel Adresse: Øvre Holmegate 21 Kafé med supergode amerikanske pannekaker: Bøker & Børst Adresse: Øvre Holmegate 32

Syvende Himmel må være den søteste vintagebutikken i verden! Foto: Milan Botani

Graffitikvartalet: En annen side av Stavanger

Ta en annerledes byvandring i Stavanger og oppdag de mange kunstverkene på veggene. Da forstår du hvorfor Stavanger er internasjonalt kjent som en viktig by innen gatekunst. Stavanger har nemlig fått noe så sjeldent som flere graffitivegger midt i sentrum.

Det som møter deg er flere hus med store kunstverk og grafitti på bygningsfasadene. Her måtte vi bare stoppe opp og ta flere bilder – det ble fort et nytt profilbilde på Facebook! Ellers kan du ta deg en tur til Geoparken ved Oljemuseet, hvor du ser en stor graffitivegg med fargerike innslag. Dette er seriøse nasjonale og internasjonale gatekunstnere med inspirerende motiver og budskap. Må ses!

Dette er de 10 beste hotellene i Stavanger.


Solastranden: En av Norges vakreste strender

Dessverre fikk vi ikke tid til å komme oss til Solastranden, men det er absolutt et must når du er i Stavanger. Det er kjent som en av Norges vakreste strender og det tar omtrent 15 minutter å kjøre fra sentrum. Det er lurt å leie bil, for det kan være kronglete å ta buss direkte til Sola.

Finn leiebil her.

Ellers kan du ta flybussen som tar 25 minutter, men da må du gå ca 1,4 km for å komme deg til stranda – eventuelt 3 minutter med drosje. Solastranden ligger like ved Stavanger Lufthavn. Pris på billett med flybussen kommer på 117 kroner.

Finn bussbillett her.

På Jæren sørover fra Stavanger finner du også noen av Norges fineste sandstrender.

Les også: De 10 stedene å bade i Norge

Dette hotellet må du oppleve i Sola: Sola Strand Hotel

Bilderesultat for sola strand hotel hotels.com
Her hadde jeg bestilt hotell om jeg hadde reist til Solastranden. Foto: Hotels.com

Gamle Stavanger

Er du glad i sjarmerende smågater og trange smug, er gamlebyen noe for deg. Gaten her kalles også for Straen og er Nord-Europas best bevarte trehusbebyggelse.

Vi oppdaget gamlebyen helt tilfeldig da vi vandret oppover til brygga – herifra er det kun 5 minutter å gå. Inniblant hvitmalte hus finner du også Norsk Hermetikkmuseum og en rolig kafé langs den bilfrie gågaten. Bydelen er en av Stavangers mest populære turistattraksjoner, men du hører knapt en lyd når du vandrer her. Norsk Hermetikkmuseum ble åpnet i 1982 i de tidligere lokalene til hermetikkfabrikken Venus Packing i Stavanger.

Museet er innredet som en autentisk sardinfabrikk fra perioden rundt første verdenskrig. Spennende for deg som er nysgjerrig på Stavangers historie og produksjonen av hermetikkbokser. Stavanger er tross alt landets «hermetikk-hovedstad». Faktisk var norske sardiner byens største næring og Norges viktigste eksportkilde mellom 1890-1960. Museets høydepunkt er å se de små hermetikkboksene som Stavanger er så kjent for. Disse kan du også kjøpe med deg hjem, som en suvenir!

Hjemmeside: http://www.museumstavanger.no/

Gamlebyens sjarmerende gågate går veldig rolig for seg. En fryd å oppleve. Foto: Milan Botani

Preikestolen: En spektakulær opplevelse

Stavanger er nok aller mest kjent for Preikestolen, og det er vel ikke så rart. Jeg hadde tidenes opplevelse da jeg nådde toppen av Norges mest populære reisemål. Her er det alltid turister på vei opp sammen med deg, så du føler deg ikke alene.

På toppen kan det være mye vind, glatte stener og gjørmete stier, så husk gode tursko, ryggsekk med niste og praktiske og komfortable friluftsklær. Dessverre er det mange som overser disse tipsene og skjønner ikke alvoret før de nærmer seg toppen. Det var sjokkerende å se kinesiske turister gå i smelldyre Balenciaga sko – og enda verre; høye hæler! Været kan skifte ganske raskt fra varmt til kaldt, så det er lurt å være forberedt. Husk at det ikke er noen mulighet å kaste søppel noen steder her, så ta med en søppelpose du kan ha i ryggsekken.

Få stor oversikt over hoteller i Stavanger HER!

Det er mange som står i kø for å ta bilder ved kanten – veldig morsomt (og litt skummelt) å se på de kreative bildemotivene. Foto: Milan Botani

På toppen er det en fantastisk utsikt mot fjorder og fjell, men det kan være mye vind. Med andre ord er det lurt å tenke seg om før du går helt på kanten. Uansett: du får de beste bildene.

Slik kommer du deg til Preikestolen:

På de fleste hotellene kan du be resepsjonen bestille billetter for deg. Da betaler du tur/retur for ferge fra Stavanger til Tau, og bussen videre til Preikestolen. Turen tar omtrent 1 time fra sentrum med ferge og buss. Veien opp til Preikestolen tar to timer, og det tar like lang tid å komme seg ned. Billettpris med ferge og buss kommer på omtrent 320 kroner.

Få stor oversikt over hoteller i Stavanger HER!

Shopping på Kirkegata: Byens beste handlegate

I 1960 ble Kirkegata landets første bilfrie gågate og Stavangers promenadegate. I dag trenger du ikke å shoppe for å ta turen hit – å gå her er en opplevelse i seg selv. Dog er Kirkegata hovedgaten for deg som vil ha den beste shoppingopplevelsen. Gaten kan skilte med flere barer, utesteder, restauranter og butikker som ligger tett i tett. Her finner du butikker som Ganni, Fjellreven og Zara. Herifra er det også kort gangavstand til gamlebyen, havnen, fargegaten og kunstbydelen.

Sjekk vintage og second hand butikken: Faded, Adresse: Østervåg 45 Spis på: Døgnvill Burger, Adresse: Skagen 13


Stavanger Maritime Museum

Museet ligger langs havnen og er absolutt verdt å få med seg. Vi hadde null planer for dagen og tok en spontantur, men forventet ikke at det skulle være så spennende. Museets fasade er absolutt ikke fristende, mens inni er det et stort skattekammer.

stor oversikt over hoteller i Stavanger HER!

Vi tenkte at maritim er synonymt med båter, men dette museet har så mye mer. Du ser alt fra hvordan de gamle kioskene og posthusene så ut før i tiden, til hvordan nordmenn reiste til New York med store cruiseship fra Stavangers havn i gamle dager. Om barna trenger underholdning så er dette stedet dere drar til.

Hjemmeside: http://www.museumstavanger.no/

Reis tilbake i tid og besøk Stavangers Maritime Museum. Slik så kioskene ut i gamle dager. Foto: Milan Botani

Her bor du i Stavanger: Radisson Blu Royal Hotel

Hotellet ligger i hjertet av Stavanger, med gode anmeldelser og gunstigere priser. Her finner du det.


Beste familiehotell: Clarion Hotel Stavanger

Clarion Hotel Stavanger, Stavanger, Gjesterom

Sjekk flere familiehotell i Stavanger her.


Slik kommer du deg til Stavanger

Det er mange måter å komme seg til Stavanger på. Ferden min startet med en lang togtur fra Oslo til Stavanger på åtte timer. Selv om det bare tar én time med fly fra Oslo, så ville jeg heller ha en annen reiseopplevelse.

Å nyte synet av storslått norsk natur på veien, er absolutt verdt det. Og med wi-fi på toget har du alltid noe å tukle med på veien.

Søk fly til Stavanger her.

Finn leiebil her.

Tekst og bilder: Milan Botani, prosjektleder Reisetips