Reiseguide til vinens konge – Barolo

Barolo kalles gjerne kongenes vin – vinens konge. Vinen lages kun av Nebbiolo-druen, og må ligge 38 måneder etter innhøsting med et minimum av 18 måneder i tre. Etter 48 måneders lagring får den tilnavnet Riserva.

Det er 11 kommuner som har rett til å produsere Barolo i Italia. Dette er Barolo, Castiglione Falletto, La Morra, Monforte d’Alba, Serralunga d’Alba i sin helhet og deler av Cherasco, Diano d’Alba, Grinzane Cavour, Novello, Roddi og Verduno. Alle disse ligger i provinsen Cuneo i Piedmont, i et område som ligger nordvest i Italia mot den franske grensen.


Slik kommer du dit

Du kan fly direkte til Nice fra Oslo, og derfra ta tog eller bil. Leie bil kan du gjøre fra de aller fleste store selskaper på flyplassen der. Bare ikke velg en alt for stor bil (lang/bred) ettersom du vil komme til å kjøre på noen halvveis trange veier vel framme i Italia.

Det er en litt under tre timer lang kjøretur fra flyplassen i Nice til Barolo, en kjøretur som tar deg gjennom et utrolig vakkert landskap med Middelhavet på en side og storslått natur på den andre fram til Savona hvor du vil ta av inn i landet. Husk å stopp på turen for å nyte litt av naturen….

Savona kan for øvrig være et fint sted for å stoppe for en matbit så du får en liten smak av den italienske rivieraen. Sjekk ut for eksempel A Spurcacciuna (Via Nizza 41a).

Fra Savona kjører du inn i landet på E717/A6 før du kommer til Outletbyen Mondovicino (ta av til Mondovicino parco commerciale rett ved bompengestasjonen). Om du stopper her på veien til eller fra spiller liten rolle (kommer an på hvor mye du har pakket), men her er det mulig å gjøre gode kupp.

Fra outletbyen til stedet Barolo er det en halvtimes kjøretur på SP12.

Barolo

Barolo er en kommune og ets ted, og det historiske sentrum i vindistriktet. Sentralt er her et lite slott, men mange innbyggere er det ikke (rundt 750). Inne i den lille landsbyen kan du på på Vicolo del Pozzo, som med sine to enkle gjesterom og vin/matbutikk i første etasje tilbyr grei overnatting.

Har du tettstedet som utgangspunkt kan du herfra finne svært mange vakre steder å bo. Selvfølgelig er det også svært mange vingårder å besøke.

Sjekk topp 10 hoteller i Barolo-regionen her 

Du kan også vurdere å bo i Alba hvis du er ute etter litt større overnattingssteder. Her finner du de beste.

Hvilke vingårder du ønsker å besøke kan selvfølgelig basere seg en del på smart, men du kan for eksempel starte med Marchesi di Barolo eller Cantina Francesco Borgogno som begge to har gode omvisninger som kan bookes direkte fra Norge.

Skal du spise i området bør du finne fram til Osteria dei Cátari i Monforte d’Alba. Ellers er det en sterk anbefaling å sjekke ut Da Felicin, som både er en strålende restaurant og hotell på samme sted.

Massimo Camia i La Morra har en stjerne i Michelinguiden. En lokal stjerne har La Cantinetta.