Alt du trenger å vite om verdens beste by

background

Byen

City of New York

En europisk koloni ble oppstod i 1624 på Manhattan da  nederlenderne grunnla Nieuw-Amsterdam nederst på Manhattan. Senere oppstod blant annet kolonien Bronx, oppkalt etter en svenske. I 1664 byttet England til seg Manhattan, og kolonien skiftet navn til New York. De mindre koloniene i Queens og Bronx ble etter hvert en del av New York, og i 1898 ble også Brooklyn tatt med i det gode selskapet. Byen vokste raskt, og fikk verdens høyeste bygninger i Woolworth-bygningen i 1913, 40 Wall Street i April 1930, Chrysler Building i 1930, Empire State Building i 1931, og senere World Trade Center i 1972.

Håndverker jobber på Empire State Building

New York i 1851

The Five Boroughs

The Five Boroughs

New York City består av fem boroughs, selv om det for mange er kun en av dem man forholder seg aktivt til. Disse er foruten Manhattan (rødt) Staten Island (lilla), som ligger sør for Manhattan, Queens (grønt) og Brooklyn (blått) som ligger øst for Manhattan og Bronx helt nord på Manhattan. Flyplassen JFK ligger i Queens, og er markert med rødt på kartet ved siden av her. Lander du på Newark så befinner du deg i staten New Jersey. Befolkningsmessig er Brooklyn og Queens de to største, mens Staten Island har færrest innbyggere. Vest for Manhattan ligger altså New Jersey (med flyplassen Newark), mens Long Island (og det berømte Hampton) ligger rett øst for Queens og Brooklyn. Selve staten New York går i en smal gang nordover fra Queens før den vider seg ut og fortsetter helt opp til Canada og Niagara Falls. Det bor 20 millioner mennesker i staten New York (litt flere enn i Romania), og 8,5 millioner mennesker i byen New York (litt flere enn i Israel). Staten New York grenser til 5 amerikanske stater i tillegg til landet Canada.

High Line, park i New York på nedlagte skinner

The true New Yorker secretly believes that people living anywhere else have to be, in some sense, kidding.
John Updike

New York i dag

Byen New York er i dag en smeltedigel av dimensjoner. Her finner du mennesker fra nesten alle verdens land, og det snakkes over 800 språk i byen. Byens borgermester er i dag Bill De Blasio, fra Demokratene. Hans forgjenger var Michael Bloomberg. Byen har den største politistyrken i USA, med 35 000 politimenn. I 2012 hadde byen den laveste kriminalraten i USA, og den nest laveste mordraten. Den aller største arbeidsgiveren i byen, av privat art, er sykehuset NewYork – Presbyterian Hospital. Ikke langt etter finner du JP Morgan Chase & Co. Det er flere lokalaviser i byen, men de mest kjente er NY Times, New York Daily News og New York Post. Over 40 millioner turister besøker byen hvert eneste år. Kjente sportslag fra byen er New York Yankees, New York Mets, New York Knicks, Brooklyn Nets, New York Jets, New York Giants, New York Rangers, New York Islanders, New York Red Bulls og New York City FC. Skal du forresten uttale New York som en lokal er det mer som du sier New Yawk.

Byen som aldri sover slår heller aldri av lysene

Manhattan er tilknyttet områdene rundt med bruer, undersjøiske tunneler og ferjer.

background

Manhattan - nedre del

Den perfekte start

Å stå opp tidlig (som dessverre er litt for lett for oss nordmenn med jetlag) for å se de som skal på jobb i New York gå gjennom Grand Central Station er en oppvåkning av de sjeldne. Hele stasjonen er en opplevelse i seg selv med god mat, god kaffe og arkitektur fra en annen verden – men det er pulsen til New York du virkelig får her. Det er en virkelig turistting som er virkelig verdt å gjøre i New York, og det er å dra opp i Empire State Building. Kjøp deg en kaffe på stasjonen, kom deg til Empire State Building (med forhåndskjøpt billett) til åpningen (klokken 08.00), og sug New York inn i hjerterota. Gåturen tar deg 12 minutter.

11 ting du bør gjøre

1.Sjekk inn på Yotel

2. Shop på American Two Shot

3. Lukk øynene og åpne de igjen på Times Square

4.  Spis frokost eller lunsj på Balthazar

5. Ta en kaffe på Kaffe 1668

6. Drikk New Yorks beste cocktail – Penicillin – på Attaboy

7. Se Ground Zero

8. Kjør taubanen på Roosevelt Island

9. Ta en øl på Mudville 9

10. Eller en whisky på Whisky Tavern

11. Besøk Katz Delicatessen

 

 

There is something in the New York air that makes sleep useless.
Simone Beauvoir

Financial District

Den berømte oksen (bull) på Wall Street

Financial District

Vi begynner helt nederst med det som er en av topp 10 å gjøre hvis du er i nærheten av Manhattan: Staten Island Ferry. Denne båten (eller en av de totalt åtte båtene) går fra tippen av Manhattan til Staten Island 24 timer i døgnet, 365 dager i året. Den åtte kilometer lange turen tar 25 minutter hver vei og gir deg utrolig utsikt over den berømte Manhattan skyline, frihetsgudinnen og den er også gratis. Adressen er 4 South Street for ferjen på Manhattan. Du kan også ta en båt direkte til Frihetsgudinnen og Ellis Island. For ferjen så tar du t-banen ned til Whitehall Terminal (stoppet South Ferry), kjøp med deg noe snacks fra en av de mange kioskene inne der, og kjøp en øl ombord. Ferjen går hver halvtime utenom rushtid og hvert kvarter i rushtiden.

Staten Island Ferry med det nye World Trade Center bak

Hoteller rundt Wall Street

The Ritz-Carlton, Battery Park

Ett av de aller flotteste hotellene i New York med utrolig utsikt over Battery Park og frihetsgudinnen. Et virkelig luksushotell med prisklasse som passer. Se nærmere på hotellet.

W New York Downtown

Designhotell med kul bar, partystemning og upscale det meste. Hvis du skal til New York for moro er dette et hotell du bør vurdere. Se nærmere på hotellet.

Hampton Inn Manhattan

Rimelig hotell med særdeles god plassering i finansdistriktet. Fine rom med gode senger, og god service. Se nærmere på hotellet.

Spise, drikke, shoppe og oppleve i Financial District

Sjekk ut den sjarmerende puben The Bailey eller restauranten Delmonicos. For god kaffe kan du besøke Fika på 66 Pearl Street. Det beste tipset er nesten likevel å følge etter hordene om du er der på en dag hvor finansfolkene jobber til en av gateselgerne hvis du er sulten, Skal du mer ut på byen så sjekk ut The Dead Rabbit.  For en kjapp matbit sjekk også ut Champs Gourmet Deli (på hjørnet av Broadway og Rector St.) Litt nord for Whitehall Terminal finner du Wall Street og NYSE – børsen. I dette området er det ikke overraskende mange veldig gode spisesteder, og selv om det er over gjennomsnittlig mange mennesker med dress her så er det en anbefaling å legge en lunsj eller middag her. Området nederst på Manhattan er også hvor du finner Ground Zero med 9/11-museet. Noen hundre meter derfra finner du outletbutikken Century21. Ellers rent shoppingmessig er det ikke alt for mye å gjøre i dette området, men det er en del luksusbutikker her og der for deg som liker det. Rett ved Ground Zero får du virkelig god kaffe på Kaffe 1668.  Severdigheter i området er The National Museum of the American Indian og er du interessert i penger og aksjer må du innom Museum of American Finance. Ta også turen til South Street Seaport. Denne piren har fått litt blandet mottagelse av lokalbefolkningen i sin nye utgave, men plasseringen ved siden av Brooklyn Bridge er strålende og området inneholder allerede en del fine butikker og spisesteder (Abercrombie & Fitch, Guess, Rtsan Coffee m.v.). Hvis du er i området relativt sent kan du vurdere å gå innom The Iron Horse. Det er i hvert fall annerledes. Rett ved Brooklyn Bridge finner du også en veldig god biff på MarkJoseph Steakhouse

Hus i Tribeca

Tribeca

Tribeca står for triangle below Canal Street, og er området ned til Chambers Street, og bort til Lafayette Street hvis du kikker på kartet. Området er preget av gamle industribygninger fra tekstilindustriens storhetstid på Manhattan som er omgjort til leiligheter. Det bor litt over 10 000 mennesker i området i dag. At det er ett av de kuleste områdene i byen kan beboerlisten (nå og tidligere) si noe om: Beyonce, Jay-Z, David Letterman, Uma Thurman, Justin Timberlake, Gwyneth Palthrow, Scarlett Johansson, Adriana Lima og Michael Stipe. Det som en stund var et område man kanskje ikke besøkte som turist er nå et sted du bør innom, i hvert fall for å spise. Sjekk ut Locanda Verde, Marc Forgione, Atera eller Robert de Niros Tribeca Grill. Eller hva med Jungsik eller Bouley?

Robert de Niro er født i området, og driver i dag blant annet en restaurant

Shopping, uteliv og hotell

Shoppingmessig i dette området er en del mindre butikker som virkelig kan være verdt å besøke, slik som motebutikkene Patron of the New og Christina Lehr samt stedet du drar for å kjøpe virkelig gode kjøkkenkniver: Korin. Skal du på byen kan du sjekke ut Brandy Library hvis du liker brandy, Mudville 9 for øl og  Terroir hvis du liker vin. Når det gjelder hotell så er det en virkelig stor anbefaling, og det er utvilsomt  Smyth Tribeca – en luksusperle av et hotell med strålende plassering med supre rom, fine drikke-og spisemuligheter samt en veldig god service. For deg som vil oppleve av denne delen av byen er dette et luksussted du bør ta deg råd til hvis du kan. Se på hotellet her.

In New York, you’ve got Donald Trump, Woody Allen, a crack addict and a regular Joe, and they’re all on the same subway car.
Ethan Hawke

Selv om du er midt i New York er det nok ikke sikkert du vil klare å lese alle skiltene i Chinatown

Chinatown

Chinatown på Manhattan har mellom 90 og 100 000 innbyggere, og er en av seks kinesiske områder i New York – dog det eneste på Manhattan. Området er ett av de eldste etnisk kinesiske områdene utenfor Asia. Chinatown grenser til Tribeca mot vest, sør på gaten Chambers Street, øst mot Lower East Side på East Broadway og i nord mot Little Italy på Broome Street. Det er egentlig to ting du kan gjøre i Chinatown, det ene er å se på folkelivet og besøke ett av supermarkedene. Det andre er å spise. Kinesisk, selvfølgelig. Slik som Joe’s Shanghai. Så drar du for å drikke whiskey på Whiskey Tavern (uansett om du definerer den som en del av det ene eller det andre området, du drar dit hvis du liker Whiskey).

Hotell i Chinatown

Leon Hotel

Dette hotellet skiftet navn fra Be for noen år siden, og er i dag oppkalt etter Leon Moisseiff. Han var født i Latvia, og kom til USA som 19 år gammel innvandrer på jakt etter lykken. Den fant han, og som ferdig ingeniør fem år senere satte han sitt preg på USA, og spesielt New York. Han designet og stod bak Manhattan Bridge og var senere hovedkonsulent for Golden Gate Bridge. Hotellet som bærer hans navn gir deg luksus, strålende design, ypperlig plassering og meget god service.
Se nærmere på hotellet her.

 

Little Italy

Dette var et større område før, men er nå bare tre kvartaler på og rundt Mulberry Street. Det er likevel verdt å dra innom for å besøke en av de tradisjonsrike spisestedene, slik som den første espressobaren i USA – kafeen som har drevet siden 1892 – Ferrera. Det er lite igjen av det som ble framvist i blant annet Gudfaren som et større italiensk område, så skal du se restene av det bør du være rask før det forsvinner helt. De stolte italienerne har flere ganger i året matfestival i gatene, og om det er på gang mens du besøker New York bør du virkelig ta turen.

Bygningene i Lower East Side er av den klassiske sorten

Lower East Side

Den nordre grensen for dette området, som forkortes LES, er East Houston Street. Grand Street er grensen i vest, men det er vel lettere å definere det som området øst for Little Italy og Chinatown. Tradisjonelt et arbeiderklassestrøk som nå er under sterk oppbygning. Mange nye trendy butikker og restauranter har kommet til de siste årene, men det er også mange rester fra den store jødiske innvandringen til området. Her finner du alt fra Yonah Shimmel Knish Bakery fra 1890 og Katz Delicatessen fra 1888 til Freemans hipsterhimmelen – fra 2004. Raskt og veldig god mat finner du på The Meatball Shop. Ellers kan du rusle på Clinton Street for mange gode spisesteder og drikkesteder. Den eventyrlystne kan prøve wd~50. Du bør også vurdere Clinton Street Baking, hvis du er der utenom totimers køen. Drikke, og shoppe klær, kan du gjøre på The Dressing Room. En av de kuleste lekebutikkene på Manhattan finner du også her – My Plastic Heart. For den designerbeviste bør du vurdere Szeki.

Har du sett filmen om da Harry møtte Sally så er dette stedet hvor Sally faker en orgasme

I was in love with New York. I do not mean ‘love’ in any colloquial way, I mean that I was in love with the city, the way you love the first person who ever touches you and never love anyone quite that way again.
Joan Didion

Soho er ett av de områdene på Manhattan du absolutt ikke bør gå glipp av

SoHo

Navnet har etter det man vet en av to bakgrunner. Den ene er Soho i London, den andre er South of Houston Street – noe som ofte regnes som den nordre grensen (Houston Street, altså). Den østlige går mot Little Italy/Chinatown og Lower East Side. Den vestlige grensen går på Avenue of the Americas. Av alle områdene på Manhattan er det vel SoHo gjennomgått den største forandringen fra å være et industriområde til å bli et kunstnerområde, og til slutt muligens det område med størst tetthet av kunstnere, butikker med særegent utvalg og gode spisesteder.

3 hoteller

The James

Rett og slett et fantastisk hotell. Sjekk priser og tilgjengelighet her først. En vidunderlig takbar og veldig god service. Veldig fin beliggenhet på ytterkanten av Soho, og da i gåavstand til Greenwich Village.

Mondrian

Fantastisk beskriver også dette designhotellet. Superflotte rom og veldig høy standard. Mange supre detaljer, og en bar som er av typen som gjør at du kanskje forlater hotellet litt for sjeldent

The Nolitan

Det tredje hotellet du bør vurdere hvis du skal (noe du bør) bo i Soho. Supert design, strålende service og ypperlig beliggenhet.

Start på Broadway

Dette er en lang gate, men vi starter litt nord for det som egentlig er grensen for Soho for å få med oss Urban Outfitters-avdelingen i området. Den finner du på 628 Broadway på høyre side om du ser nordover, noe som er hundre meter nord for Houston Street. En meget bra versjon av butikken med veldig bra utvalg. Rett ved siden av er det en Best Buy for deg som vil gjøre et kupp på elektronikk. Butikken ser ikke ut i måneskinn, men har veldig gode priser og et fint utvalg på alt fra Kindle til hodetelefoner. Noen meter ned igjen, fortsatt på samme side, finner du en stor Adidas-butikk.

Du kan også vurdere å rusle innom skobutikken David Z, men det har du forsåvidt mange muligheter til i området. En serie butikker med ofte veldig gode priser på sneakers (joggesko).

Fortsetter du videre, over Houston Street, kommer du til det området som egentlig er Soho. Første butikk hvis du går nedover på venstre side (altså på samme side som Adidas) er Hollister mens American Eeagle Outfitters er på andre siden. Etter Hollister er det en 24 timers åpen Duane Ready (apotek), noe som kan være greit for deg som sliter med jetlag. Litt lengre ned, på høyre side hvis du går nedover, er det en Victoria’s Secret. Selv om den lengre oppe på Broadway er større så er utvalget her mer enn bra nok (det er en Pink litt lenger ned også).

På andre siden av gaten igjen, altså venstre side nedover, finner du en Ricky’s. Det er mange av dem i New York, men denne er har veldig godt utvalg. Alt du kan drømme om til håret er her til priser du virkelig vil elske som norsk, og innerst i høyre hjørne er det også en voksenavdeling (ja, Ricky’s er og blir noe for seg selv). Litt lenger ned er en fin Forever21 og en Armani Exchange. Du kommer så til hjørnet til Prince Street.

Tar du til venstre hvis du ser nedover kommer du etter hvert til to gode spisesteder: Delicatessen og Soho Park. Sistnevnte et fint sted for ordentlige hamburgere mens Delicatessen har strålende internasjonal meny, og et supert frokosttilbud. Bildet under er fra brunchen. Ja, du blir mett.

Hvis du går andre veien, altså til høyre fra Broadway på veien nedover – eller vestover om du vil – så kommer du til Fanelli Cafe. En pub/bar som har vært i Soho siden 1847. Hyggelig stemning og relativt god mat. I hvert fall godt øl. På veien går du forbi en liten kiosk kalt Angelique Express med virkelig god kaffe (på andre siden av Moncler). Over gata fra Fanelli så finner du The Mercer Kitchen som er litt mer moderne enn sin gamle kamerat over veien.

Hvis du går andre veien, altså til høyre fra Broadway på veien nedover – eller vestover om du vil – så kommer du til Fanelli Cafe. En pub/bar som har vært i Soho siden 1847. Hyggelig stemning og relativt god mat. I hvert fall godt øl. På veien går du forbi en liten kiosk kalt Angelique Express med virkelig god kaffe (på andre siden av Moncler). Over gata fra Fanelli så finner du The Mercer Kitchen som er litt mer moderne enn sin gamle kamerat over veien.

På den høyre siden litt lenger ned finner du en Sephorabutikk. Er du interessert i sminke og skjønnhet så er det et selvfølgelig stopp (det er en stor butikk), men det som gjør butikken allment interessant er at den har gratis wi-fi. Det er ikke bare enkelt å finne steder med dette rundt omkring i Soho, men dette er ett av dem.

Over på andre siden av gaten igjen er en strålende Uniqlo-butikk. Vit bare at det er en veldig populær butikk, og skal du være sikker på å finne riktig størrelse bør du vurdere å komme tidlig. Fortsett så nedover gata til Spring Street (Aritizia på hjørnet), og ta til venstre. Gå bortover helt til du får Balthazar på høyre side. Du bør absolutt gå innom her i løpet av en tid i Soho. Husk bare å book bord, gjerne til brunch for å smake på deres smått utrolige brødkurv.

Skulle du ikke ha bestilt bord der så kan du sette deg på liste eller sukke tungt, og ta turen til Starbucks på andre siden av gata. Fortsetter du litt til kommer du til Chipotle på venstre side. Dette er en kjede med meksikansk fastfood, og helt utrolig nydelig om du skulle ha brukt litt lang tid på en rooftopbar eller en pub dagen før. Eller egentlig uansett. Husk bare at dette er meksikansk mat, ikke svensklaget ferdigversjon. Og, ja, de har øl.

Fortsett så nedover Broadway hvor du vil finne en Bloomingdale’s på venstre side. Fin for vesker, sitteplasser, toalett og gratis wifi. Det anbefales så å rusle videre nedover Broadway til du kommer til Grand Street. Ta så til høyre, østover, ved den ganske store Duane Ready (apotek). På veien, på høyre side, går du forbi butikken Yellow Rat Bastard. Liker du t-skjorter bør du, nei – da må du stoppe her. Et helt utrolig utvalg.

På vei østover på Grand Street skal vi ta deg opp sidegatene, men mer med info om hver av dem – og hva du finner der. Det første, og kanskje viktigste – matmessig – du finner bortover her er Le Pain Quotidien. Nydelig for frokost og lunsj. Også med gratis wifi. Du kan også ta opp Mercer Street for veldig, veldig god tyrkisk mat (og gratis wifi) på Antique Garage.

Velger du å gå videre kan du så ta opp Greene Street for å finne Isabel Marant, Moods of Norway (!), John Varvatos, J.Lindeberg og når du kommer opp til Spring Street: American Apparel ved siden av Dash. Dash? Ja, Kardashian…

Snu så bort Spring Street (vestover/til venstre på veien bort) for Mulberry, Longchamp og Burberry. Du kommer etter hvert til Wooster Street, ta så til høyre (nordover på Manhatten) igjen for å komme til Barney’s i Soho. Her er det også veldig mange dyre, fine og strålende butikker.

Vårt siste tips i dette området er å gå bort til West Broadway (videre på Spring Street, ned igjen fra Wooster Street og Barneys) – og ta til høyre for å gå sørover. Da vil du etter hvert komme til en meget hyggelig bar/pub: Kenn’s Broome Street Bar. Hyggelig er også Cupping Room Cafe – spesielt deres pork sandwich, som bokstavelig talt ligger rundt Broome Street Bar. Fortsetter du litt til på West Broadway kan du spise på Sanctuary T på den ene siden av gaten eller Felix på den andre. Begge anbefales.

Tar du så til høyre igjen på Grand Street kommer du etter hvert til The James (se under), med den gode restauranten til David Burke. Skulle du være i modus for en sandwich kan vi anbefale Thompson Finest Deli. Det er her de lokale kjøper sine.

New York City is all about sex. People getting it, people trying to get it, people who can’t get it. No wonder the city never sleeps. It’s too busy trying to get laid.
Carrie Bradshaw

The Standard med The Standard Grill bak, og parken The High Line foran. Ja, parken.

Meatpacking district

Dette er et lite område i hjørnet av West village, seks kvartaler mellom 14th Street, 9th Avenue og Gansevoort Street. Historisk var dette området hvor Fort Gansevoort lå. På åttitallet var dette et område du styrte unna om du ikke hadde over gjennomsnittlig interesse for bondage og SM eller sexklubber. Så skjedde det en utrolig transformering (for øvrig var det et område som også hadde mange transseksuelle) på nittitallet. Mange store merkevarenavn flyttet inn, det ble bygget hoteller og gode restauranter. Det gikk til slutt så langt at man måtte sette på bremsene for utviklingen. Likevel, du finner Dianne von Furstenberg, Apple-butikk, Christian Louboutin og mye annet her. I 2004 ble området omtalt som det kuleste stedet i New York (som nok nå har flyttet lengre ned på Manhattan). Hvis du skulle være i området bør du vurdere The Standard Grill og selvfølgelig et besøk på parken The High Line. Leter du etter kjendiser kan du sjekke ut Hotel Gansevoort. Eller ta med kredittkortet for shopping på Jeffrey New York. Hvis du er der kan du besøke Whitney Museum of American Art. The High Line Hotel  – kult hotell som ligger rett ved parken med samme navn. Store rom til å være i New York, fin service og en veldig hyggelig bar og lobby med særpreg.

Washington Square park i Greenwich Village

Greenwich Village

West Village er området nord for SoHo, og som er på mange måter den vestlige delen av Greenwich Village for mange. Grensen mellom de to går på Avenue of the Americas. Oppe i hjørnet av West Village finner du altså Meatpacking District. Den nedre grensen mot SoHo går omtrent på Houston Street, altså. Greenwich Village er området bort til NoHo (se over). Dette området var bohemområdet så tidlig som i 1916 (da man kalte området Little Bohemia), og er kanskje mest kjent for gater som ikke føler mønsteret i New York (kikk på kartet). For turister er det kanskje det mest forvirrende stedet å rusle i forhold til resten av byen rent gatemessig. Det er her du finner den originale Magnolia Bakery samt også her mange gode spisesteder. Sjekk ut L’Artusi og Perry Street Restaurant for å nevne to.

For oss nordmenn er dette området fra Friends og Sex og Singelliv. Det er også området hvor Bob Dylan, Jack Kerouac m.v bodde og hvor Dylan Thomas drakk seg ihjel på White Horse Tavern. Ta turen ned Bleecker Street, gå innom Cafe Wha? hvor Bruce Springsteen og Jimi Hendrix startet sine karrierer og shop i de mange butikkene her (gaten er regnet som en av verdens aller beste shoppinggater – og du finner blant annet: Jean Michel Cazabat, Alexis Bittar, Ralph Lauren, Comptoir des Cotonniers, 7 for All Mankind, MAC, Burberry og Burberry Brit, Jo Malone, Michael Kors, NARS, Marc Jacobs , Lulu Guinness, Intermix, Sandro, Bond No. 9, Jack Spade, James Perse, Zadig and Voltaire og mange flere). Det er også i dette området du finner universitet i byen, og dermed også alle studentstedene. I og for seg er dette området stå stort og så innholdsrikt at man kunne skrevet mer om akkurat dette området enn hele Oslo. Vi tar likevel den kjappe varianten med det beste av det beste. Sjekk ut musikk-klubben The Bitter End, spis ekte amerikansk pizza på John’s og sjekk ut alle de små butikkene som forsvinner fortere enn du kan ane.

The Jane Hotel

The Jane Hotel. En legende.

The Jane Hotel

Fra 1906 til 1908 ble The Jane Hotel bygget, og åpnet som  American Seamen’s Friend Society Sailors’ Home and Institute, Fire år etter åpningen ble huset fylt av de overlevende etter Titanic mens de ventet på forsikringsoppgjør og resultatene av undersøkelsene rundt forliset. YMCA kjøpte hotellet i 1944, og gjorde det om til et overnattingssted for de som trengte ikke særlig mer enn en seng og rennende vann. Fra tidlig 70-tall tok bohemkulturen over, og stedet ble valfartet av rockere og alternative. I 2008 ble det tradisjonsrike hotellet totalrenovert, og er nå fortsatt ofte frekventert av rockere og alternative, men ofte de med litt mer penger enn de som prøver å slå gjennom… Se mer av hotellet her.

East Village og Alphabet City

Alphabet City og East Village har vært fødestedet for mange motkulturer, deriblant punkrocken i New York. Alphabet City er for øvrig en del av East Village (omtrent 2/3), og defineres av gatene A, B, C og D. Det er en haug med interessante spisesteder som Caracas Arepa Bar og Supper, samt steder som Zum Schneider og Sunny & Annies Gourmet Deli. Skal du drikke bør du vurdere Pouring Ribbons og The Third Man. Liker du øl drar du på Jimmy’s no 43.  Liker du kaffe? Altså virkelig liker kaffe? Sjekk i så fall ut Abraco Espresso.  Rent shoppingmessig er det East 9th Street som anbefales. Mange små, kule butikker med muligheter for mye 2nd hand-kupp. For litt historie så sjekk ut The Merchants House Museum.

Chelsea

Dette området er nord for 14th Street, vest for Avenue of the Americas og muligens helt opp til 34th Street (gaten med Macy’s). Området er stort sett et boligområde med en vestlig del som har blitt sentrum for kunst i New York. Av den grunn er det også slik at man kan oppleve en del ekte her, slik som Chelsea Market og en restaurant du garantert har sett på film: Empire Diner. Chelsea er et fint område for deg som liker kunst, og det er mange gode lokale butikker og spisesteder i området.

Hotel Americano

Dette kule hotellet har vunnet internasjonale priser både for restauranten, baren og deres utrolige senger. Et designhotell som er svært moderne. Se nærmere på hotellet her.

background

Manhattan - Midtown

Times Square. For mange hjertet i New York

Midtown

For mange er dette New York. I hvert fall det New York man er mest vant til. Det er også et veldig stort område som en del ganger blir delt opp i flere områder. Vi har valgt i denne guiden å kun ta ut Hell’s Kitchen (se under).

Dette er området  nord for 34th Street, opp til Central Park. Her finner du FN-bygningen, Broadway, Times Square, shoppinggaten 5th Avenue, teaterdistriktet, hovedkontorene til mange store internasjonale selskaper, News Corp (Fox News og Wall Street Journal), New York Times og så utrolig mye annet. I denne guiden gir vi deg våre absolutte favoritter i det som er den delen av New York og Manhattan som absolutt aldri sover.

Selv om du selvfølgelig visste det så må du besøke Empire State Building. Det er flere som sier at det finnes andre steder man kan få like god utsikt, og kanskje det. Det er likevel ikke Empire State Building. Rett ved finner du Macy’s, og går du enda litt tilbake finner du Victoria’s Secret – den virkelig store butikken. Noen hundre meter videre og så er du på 5th Avenue som du kan følge opp til Central Park. Her finner du Tiffany’s (og nei, du får ikke frokost der) og Apple-butikken.

Lenge før du kommer så langt vil du få New York Public Library og Bryant Park på venstre side hvis du går oppover, ta da til høyre for å komme til Grand Central Terminal. Like ved den igjen finner du Chrysler-bygningen.

Går du tilbake til 5th Avenue vil du litt lenger opp få Rockefeller Centre på venstre side. Her kan du gå på skøyter hvis det er kaldt nok eller få super utsikt på Top of the Rock. Noen hakk videre vil du komme til St.Patrick’s Cathedral. Er det en kirke du skal se i New York er det denne.

FN-bygningen er verdt et besøk, i hvert fall for å se. Turene kan også anbefales. Og så, Times Square. Hvis du ikke har vært der før anbefaler vi at første gangen du opplever Times Square er på kvelden. Lyset, lyden, livet. Det er en opplevelse du aldri vil glemme. For musikaler og humor, teaterstykker og annet sjekk ut Broadway.com. Er du såpass heldig at du er i New York på en mandag så ta turen til Carolines on Broadway. Maten er ikke god, men humoren er stor på mandagene da amatører og proffe prøver nytt materiale.

 

Shoppingmessig har vi allerede nevnt Macy’s og Tiffany’s, men stort sett finner du det meste av store merker her fra Abercrombie & Fitch til Uniqlo, H&M og utrolig mye annet. Det er egentlig bare å ha på seg gode sko.

Spise kan du gjøre på The Four Seasons, The Lambs Club, Le Bernadin, Gramercy Tavern (som muligens kan sies å ligge i Flatiron) og du kan få vidunderlig biff på Club A Steakhouse samt klassikeren Keens Steakhouse.

Drikk vin på Ardesia Wine Bar og drikk øl på Rattle ‘n Hum.

Hoteller i Midtown

The New York Palace

Dette er hotellet fra The Gossip Girl, men det er også så mye mer. Et luksushotell slik du kanskje ikke aldri vil oppleve om du ikke bor her da…

Omni Berkshire Place

Dette er også toppen av det beste man kan finne av kvalitet med perfekt beliggenhet til Fifth Avenue.

Langham Place

Dette er muligens noe av det beste du kan få her, og er et nytt supert strålende hotell. Har du råd er dette valget. Plasseringen på Fifth Avenue er også relativt unik.

Pod 51

Et rimelig alternativ i Midtown er dette hotellet som har kule rom og fine løsninger. Fin plassering også med god utsikt fra hotellet.

Yotel

Dette kule hotellet har blandet det beste (ja, det beste) fra flyreiser og båtreiser med hotell. Enkelt, effektivt og fungerende. Kul bar og fin beliggenhet. Du kan også få gode priser her.

Hilton Garden Inn at Times Square

Det helt nye Hilton-hotellet som ligger på Times Square. Er det første gangen du er i New York så kan dette anbefales. Du bor bokstavelig talt midt i gryta.

In New York the sky is bluer, and the grass is greener, and the girls are prettier, and the steaks are thicker, and the buildings are higher, and the streets are wider, and the air is finer, than the sky, or the grass, or the girls, or the steaks, or the air of any place else in the world.
Edna Ferber

Restaurant row

Hell's Kitchen

Dette er større eller mindre deler av den vestlige delen av Midtown, og definisjonene forandrer seg. Uansett er dette det gamle irske området i New York, og skal man definere området er det mellom 37. og 57.gate, vest på Manhattan. Området går inn i teaterdistriktet, Broadway og inn i Chelsea. Uansett er det et område som i dag er i relativt stor vekst med veldig mange nye, kule steder å spise og drikke. Området er spesielt fordi det har mange lave bygninger, og har tradisjonelt vært et sted hvor mange skuespillere har bodd (Sylvester Stallone for eksempel).

Skal du spise går du til den berømte Restaurant Row på West 46th Street mellom 8th og 9th Avenue. Her finner du mye å spise. Det er for øvrig her Daredevil bor, om du liker tegneserier. Skal du handle her bør du i hvert fall sjekke loppemarkedet i helgeneSkal du drikke finner du The Pony Bar

Hotell: Ink48

Dette er ett av de hotellene i New York som er annerledes, og som du kanskje ikke finner noe annet sted. I verden. Se nærmere på det her.

background

Manhattan - Central Park

Central Park er den største parken i New York

Lincoln Square/West Side

Ut fra Columbus Circle (nede i venstre hjørne av Central Park) og opp til 72nd Street er Lincoln Square-området, som også noen ganger blir omtalt som West Side. For turister er dette et område hvor man kan få gode hoteller til en fin pris, samt spise på en av de aller beste restaurantene i byen: Jean Georges. Shoppingmessig er det nye senteret Columbus Circle verdt å gå innom, og litt lenger inn i området finner du også et spisested til du bør vurdere: Lincoln Ristorante. Den ligger på Lincoln Center for the Performing Arts. Liker du vin bør du sjekke ut Barcibo Enoteca. Selvfølgelig har du også relativt kort avstand til Central Park. Empire Hotel er er et hotell som er av helt fin standard som ofte har gode, lave priser. Følg med for å gjøre kupp.  Store rom til å være i New York. Hotellet er det Chuck Bass i Gossip Girl eier i serien.

Upper West Side

Dette er området nord for Lincoln Square, opp til enden av Central Park (110th Street). Området er et dyrt boligområde, men har noen gode grunner for turister å besøke området. Du kan starte med Tom’s Restaurant, restauranten fra Seinfeld (og fra sangen Tom’s Diner). Lunsj kan du spise som en lokal på Sarabeth’s (virkelig anbefalt!), og Riverside Park er kanskje det beste stedet å jogge eller gå en tur i New York (ligger ved siden av Hudson River). Liker du sjømat bør du sterkt vurdere Fish Tag. Så kan du drikke vin på The Tangled Vine (også spise, for øvrig). Liker du cookies? Sjekk Levain Bakery.  Ut kan du gå på The Dead Poet eller den sjarmerende sportsbaren Blondies, jazz får du alt du vil ha med mer til på Smoke JazzSkal du til Central Park for en piknikk kan du besøke Zabars (2245 Broadway) først. Du vil ikke angre. Er du ute etter kupp så er Century21 oppe på 66th Street og Broadway den beste. Mellom 79th og 82nd Street på Broadway finner du et fint shoppingområde med relativt få turister. NYLO New York er et  nydelig hotell med en super bar, strålende plassering og veldig god service. De to restaurantene på hotellet er også blant de beste.

Upper East Side

Dette er området på østsiden av Central Park opp til 96th Street, og består av flere områder Lenox Hill, Carnegie Hill og Yorkville. Dette er et av de dyreste områdene å bo i USA, og har litt over 200 000 innbyggere i dag. Her finner du mye du kan se på, blant annet Cooper Hewitt – National Design Museum, Guggenheim-museet, Metropolitan Museum of Art, Museum of the City of New York, Jewish Museum of New York, Morgan Library & Museum og mer til. Liker du kinesisk mat så besøker du Pig Heaven, Serafina Fabulous Pizza eller så kan du virkelig oppleve god mat på The Carlyle Restaurant. Det er mange gode italienske restauranter i Upper East Side, sjekk for eksempel Spigolo. Det er også her du finner Barneys New York, byens beste Urban Outfitters (8th Street), Bloomingdales, Jimmy Choo og omtrent alt annet du kan ønske deg av designbutikker. The Carlyle er en klassiker av et hotell med super restaurant, strålende service og nydelig beliggenhet. The Surrey er ett av de beste luksushotellene i byen, med moderne design og klassisk luksus.

background

Harlem og Upper Manhattan

Spanish Harlem

Nord for 96th Street, med 5th Avenue som vestlig grense og Harlem River som nordlige finner du det som har blitt kalt Spanish Harlem eller El Barrio. Bakgrunnen for navnet er de mange menneskene som stammer fra Latin-Amerika her, kanskje spesielt Puerto Rico. Området er i dag ett av de få områdene som fortsatt har problemer med voldelig kriminalitet på Manhattan, men det er også noen gode grunner til å dra hit. Slik som Charles County Pan Fried Chicken og Fishers of Men. Her kan du også besøke det nydelige musikkstedet Shrine. Du kan få en av de beste mojitoene du har smakt på Amor Cubano,  super tapas på El Kallejon. Veggmaleriene i området er kunst på gateplan, sjekk oversikten her. Helt øverst i høyre hjørne av Central Park finner du Dana Discovery Center.

Harlem

Dette området er omtrentelig definert som nord for 110th Street opp til 155th Street. Historisk er dette fødestedet til mye av afro-amerikansk kultur, og det er her du finner det legendariske Apollo Theater. Litt nord for det som mange regner som grensen til Harlem så finner du det eldste huset på Manhattan: Morris-Jumel Mansion.Liker du jazz? Da bør du sjekke ut Lenox Lounge. Samt National Jazz Museum. Hva med gospel?Abyssinian Baptist Church. Shoppingmessig kan du sjekke ut Goliath Street Wear hvis det er tingen, eller Trunk Show for billig designvarer.Det er svært mange nye og gode spisesteder rundt Frederick Douglass Boulevard.

The Heights og Upper Manhattan

Nord for Harlem finner du Hamilton Heights med veldig mange gamle bygninger, mens Washington Heights enda lenger nord har Fort Washington Park. Helt nord, i området Inwood, finner du parken Inwood Hill. Disse lokalområdene har mange gode steder for en middag med folk som faktisk bor i New York, og mange gode nabolagskafeer.

Hotell i Harlem: Aloft Harlem er et kult designhotell med hyggelige priser til å være New York. Forholdsvis store rom, og veldig god service. Baren er viden kjent etter at den åpnet.

background

Brooklyn

Grafitti i Brooklyn

Brooklyn, it’s a great town, a great city. It’s New York.
Patrick Ewing

Brooklyn

Det bor omtrent 2,6 millioner mennesker i Brooklyn. Hadde bydelen vært en egen by hadde det vært den fjerde største i USA. Har du vært i New York uten å ha vært i Brooklyn har du på mange måter ikke helt fått med deg relativt store deler av byen. Du bør starte med å komme deg over Brooklyn Bridge, ta turen til Brooklyn Heights Promenade for en super utsikt over Manhattan før du beveger deg videre innover. Blant annet finner du det nydelige Brooklyn Museum, samt Coney Island. I tillegg en av de fineste parkene du kan tenke deg:Prospect Park.  Green Wood Cementary anbefales også.

Det er veldig mange gode spisesteder i Brooklyn, men skal du oppsøke ett så er det Grimaldi’s Pizza. Området Williamsburg har veldig mange gode spisesteder, og nye kommer hele tiden. Sjekk med de lokale for gode tips. Sjekk shopping på Dalaga, verdens kuleste dingsebutikk Dijital Fix og smykker på Eries BasinHampton Inn er ett av de beste hotellene i New York. Ofte til en pris som er helt ok. Super plassering. Klart anbefalt.

background

Queens og Bronx

Queens

Nesten halvparten av alle som bor i Queens er født utenfor USA, og totalt bor det nærmere 2,3 millioner mennesker i bydelen. Det regnes som den mest etnisk sammensatte bydelen i verden, og her finner man nesten alt mellom himmel og jord. Flushing Meadows Park er vel verdt et besøk. Liker du øl så bør du vurdere å besøke Bohemian Beer Garden.  Museum of the Moving Image er en virkelig anbefaling. Spisemessig så finner du verdens matfat her. Alt fra malaysisk til kinesisk, amerikansk, thailandsk og mye annet. Be om hjelp fra et hotell for å finne det beste av det lokale internasjonale.

Bronx

Det bor nesten 1,5 millioner mennesker i The Bronx. Det er mange grunner til å besøke Bronx, slik som The Hub som er pulsåren til bydelen. Her finner du også Yankee Stadium, New York Botanical Garden og Bronx Zoo. Skal du spise ekte får du det her – Pine Restaurant. Sjekk også Sabrosura.

background

Staten Island

Ta ferjen hit, og opplev noe litt ekstra. Det bor 500 000 mennesker i denne bydelen som blant annet har New York Chinese Scholar Garden, et ganske så unikt sted. Her finner du også et fint shoppingsenter – Staten Island Mall. Spise kan du gjøre på Enoteca Maria, i gangavstand fra ferja. Sjekk også ut A & As Pizza. Deilig italiensk får du på Boccelli.