Lisboa: En stemningsfull og pittoresk weekendperle

Europas vestligste hovedstad har mer å tilby enn du tror.

Tørk av støvet på din portugisiske ordbok, for denne sjarmerende havnebyen er en juvel som bare venter på å bli oppdaget. Lisboa seiler frem som en av Europas mest trendy storbyer og det er ikke uten grunn at flere nordmenn har fått øynene opp for Portugals og sjøfarernes hovedstad. Dette er heller ikke uten grunn en av de hotteste storbyene du bør oppleve – uansett årstid. Her er våre beste reisetips.


Som San Francisco

Lisboa er som San Francisco, både storslått, vakker og sjarmerende rufsete. Byen er et lappeteppe av gammelt og nytt, en by med fantastisk sjarm og historie. Med sine smale gater som slynger seg avsted, grønne parker, vakre plasser og brede bulevarder, er Lisboa kjent som en av de mest romantiske søreuropeiske storbyene.

Byen minner ellers mest om San Francisco, med alt fra trikkene til bakketoppene, og den store broen Ponte 25 de Abril, inspirert av nettopp Golden Gate.  Som i San Francisco kjører små, gule sporvogner opp og ned de bratte bakkene mellom byens sju høyder. Selve byen er ganske kompakt, så den klarer du fint med trikk og føtter. Men trikken er en opplevelse i seg selv. En tur med Electrico 28, den berømte veterantrikken som langsomt svinger seg gjennom sentrum på kryss og tvers, er et must.

Søk etter gode flypriser til Lisboa her.

Lisbon, Portugal old town streets and street car.

Mangfoldige Lisboa

Lisa, innbyggernes kjælenavn på Lisboa, har et unikt og sjeldent mangfold. I 1755 ble byen rammet av et jordskjelv som drepte nesten 44 000 innbyggere og ødela hele 85 % av byen. Hvert distrikt forteller sin del av Lisboas fascinerende historie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Med sine smale passasjer og fantastiske miradouros er Alfama gjennomsyret med historie. Det er ikke bare den eldste bydelen i Lisboa, men også ett av få distrikter som led minst under jordskjelvet, og som nå ulmer av liv og kontraster. Alfama er i dag kjent som det romantiske hjertet av Lisboa. Her finnes det mange bittesmå bortgjemte restauranter og massevis av fado-barer hvor skillingsvisene synges med stor innlevelse. Herfra kan du vandre langsomt opp til Castelo de São Jorge, hvor byens historie startet, og nyte den imponerende panoramautsikten over Lisboa.

I Baxia disktriktet finner du de «nye» bygningene som ble reist av Marques de Pombal etter jordskjelvet i 1755. Dette området er mest kjent for sine butikker, noen av dem flere hundre år gamle og svært spesialiserte. Selv om du ikke er den typen som lett blir imponert, vil du elske skjønnheten og atmosfæren i området. Ta en tur ned Rua de Conceicao, her finner du nemlig alt fra knappenålsbutikker og fisk på boks, til koselige små klessbutikker og bakerier.

Lisbon, Portugal: Belem Tower (Torre de Belém) - 16th century fortress at the mouth of the Tagus river, built in Manueline style by Francisco de Arruda - aka Tower of St Vincent - UNESCO world heritage site

Landemerker har Lisboa mange av, og er et besøk i byen er ikke komplett uten en tur til den monumentale Belém. Denne bydelen bør oppsøkes for å få en forståelse av Portugals storhetstid, da landets store oppdagere, blant annet Henrik Sjøfareren og Vasco da Gama, oppdaget nye veier rundt på verdenshavene. Her kan du beundre OppdagermonumentetTorre de Belém, en av byens mest kjente bygninger, og besøke det gedigne klosteret Mosteiro dos Jerónimos.

Bairro Alto, derimot, er et av Lisboas mest attraktive kvartaler og ble kjent for sine livlige men simple kneiper fra det 19. århundre. Områdets pulserende ånd har tiltrukket mange litterære og kulturelle til denne bohemiske livstillen, som fortsatt hersker den dag i dag. Bairro Alto byr på små restauranter, fullpakkede barer, og er det beste stedet for å høre fado. For de shoppingglade, så stenger ut mange av butikkene på morgensiden.


Hoteller i Lisboa

Det er selvfølgelig en haug med gode hoteller i Lisboa. Priser og kvalitet varierer en del på alle hoteller i byen, men kvaliteten er jevnt over bedre en det man kjenner fra blant annet nabolandets Barcelona. Her er våre hotellanbefalinger:

Hotel Artis Avenida – Dette hotellet er et ekte eksempel på en trendy og moderne hotellopplevelse. Populær beliggenhet i Lisboas sentrum, luksuriøse fasiliteter, flotte shoppingområder- perfekt for en urban ferie.

Se nærmere på hotellet her

Fontana Park Hotel – Et flott designhotell med strålende beliggenhet i Lisboas moderne forretningsdistrikt. Hotellet tilbyr utsøkt service og en nøktern, men likevel innbydende og komfortabel vanguard stil.

Sjekk hotellet her

Våre topp 4 anbefalinger for restauranter i Lisboa

Bota Alta – Dette er et av Bairro Altos eldste og mest populære spisesteder som tilbyr rimelig tradisjonell portugisisk mat. Prøv en kremaktig Bacalhau à Brás. Her er det verdt å reservere bord på forhånd for å være sikker på at du rekker i hjemmelaget chorizo pølser, vin-marinert biff eller grillet fisk.

Restaurante Eleven – en av de dyreste i Lisboa, men absolutt verdt det, ikke bare for Michelin-stjernen (den eneste i Lisboa), men også for den flotte utsikten fra den firkantete minimalistiske spisestuen med stålramme glass. En strålende matopplevelse. Like ovenfor Parque Eduardo VII.

Cervejaria Trindade – Denne typiske portugisiske ølstuen dekket av lekre blå og hvite fliser er en klassiker. Bra beliggenhet og strålende sjømat til gjennomsnittlige priser. Bør oppleves.

Wine Bar do Castelo – et ypperlig og helt obligatorisk stoppested i Lisboa. Her får du utmerket utvalg av portugisisk vin, utsøkt ost og røkt kjøtt, en fantastisk atmosfære og kunnskapsrik service. Anbefales på det sterkeste!

Bør oppleves

1. Pastéis de Belém

Lyder spennende, ikke sant? Dette er et typisk portugisisk bakverk – en velsmakende eggekrem terte, ofte toppet med et dryss av vaniljesaus. Det er intet mindre enn fantastisk. Det er ett bakeri i Lisboa, Antiga Confetairia de Belém som selger nesten 20.000 daglig, og de har tett voktet sin hemmelige oppskrift. Det er verdt all ventetiden i køen, for her får du den aller beste pasteis i byen.

2. Feira da Larda

En storbyferie i Lisboa er ikke komplett uten en tur til Tyvenes marked. På tirsdager og lørdager avvikles det berømte Feira da Ladra i Campo de Santa ClaraHer får du alt fra sjeldne vinylplater og gamle pelskåper. Husk å prute, og ikke minst pass på verdisakene. Det heter ikke Tyvenes marked for ingenting.

3. Oceanario de Lisboa

Som om det ikke er nok aktiviteter å boltre seg i i Lisboa, så har de også verdens nest største akvariet. Med en tank som rommer 7 millioner liter vann, over 16.000 dyr og planter, og 4 forskjellige økosystemer som kopierer Atlanterhavet, Stillehavet, Det indiske hav og Antarktis havene, får du garantert en unik og fortryllende opplevelse. Perfekt for både store og små.

4. Olaias t-banestasjon

Olaias er et levende kunstverk, som kunne oppta deg i timevis. Kunstneren Tomas Taveira har sammen med talentfulle malere og skulptører skapt en kunstnerisk og unik t-bane stasjon. Absolutt verdt et besøk.


Godt å vite

Hvor: Portugals hovedstad ligger ved Atlanterhavet og ved Tagus-elven.

Innbyggertall: Ikke mye større enn Oslo, med rundt 600 000 innbyggere.

Når: Hele året, men værmessig gunstigst vår og høst. Da er det både behagelig varmt, og turistområdene er ikke spekket med turister.

Hvorfor: Byen er vakker, livlig, varm, romantisk, og utvilsomt det beste stedet å høre fado, Lisboas svar på blues.

Hvordan: Flyplassen, Lisboa Portela Flyhavn ligger kun 7 kilometer utenfor Lisboas sentrumskjerne. Bussen kjører hver 20 min, og koster 25-30 kroner.

Valuta: Euro. De fleste kredittkort (Visa, Master, Diners) aksepteres de aller fleste steder.

Prisnivå: lavt til middels i europeisk standard

Vann: Kan drikkes fra springen, men anbefales ikke.

Middagsetikette: Unngå å be om salt eller pepper hvis det er ingen til stede på bordet. En slik forespørsel vil fornærme kokken.