Weekendtur: Billig og bra i Riga

Ja, det er bare snakk om 1,5 timer til Riga, og det er absolutt verdt det. Slik får du en perfekt weekendtur til Latvias hovedstad.

Foto: Getty Images

Med omtrent 700.000 innbyggere, er Riga den største byen i Baltikum. Prisnivået på mat, drikke og hotell mye lavere enn i Norge, noe som gjør dette til en fristende weekendtur for nordmenn.

Åttende billigste storbyen

Den sjarmerende byen er nemlig den åttende billigste storbyen i verden, ifølge Forex Banks prisindeks. I tillegg er kvaliteten imponerende høy. Storbyen er kjent for sin gamleby og arkitektur i jugendstil, men du får også den urbane byen med offentlig transport, shoppinggater og et pirrende natteliv. Du kan oppleve denne fantastiske byen til fots – og det holder med en langhelg! Her er det du må oppleve når du er i Riga.

Nå kan du få pakketur til Riga helt ned til 700 kroner på Restplass.no

Bo som en konge til en billig penge

Du kommer veldig billig til Riga fra Norge, men hotellprisene er også mye billigere enn her til lands. Du kan for eksempel få et 5-stjerners hotell som dette til omtrent 800 kroner per natt, eller dette 4-stjernershotellet til 600 kroner per natt. Selve bykjernen er liten og kompakt, og bor du på et hotell i sentrum, vil du lett kunne komme deg rundt til fots mellom de ulike stedene i byen.

Grand Palace Hotel

Dette hotellet er et luksuriøst boutiquehotell i gamlebyen, fordelt på 55 hotellrom og fem etasjer. Med topp service, super beliggenhet og flotte rom, har hotellet vunnet pris for Latvias mest ledende hotell åtte år på rad. Les mer om hotellet her.

Dome Hotel & Spa

I gamlebyen finner du dette fine hotellet med et flott spa. Bygningen hotellet ligger i er mer enn 400 år gammelt som står på Unescos verdensarvliste. En opplevelse fra ende til annen. Les mer om hotellet her.

Utmerket hotell i sentrum, fordelt på 256 gjesterom, restaurant, boblebad, treningssenter og terrasse. Les mer om hotellet her.

Bo enda rimeligere

Reiser du til Riga på et trangt budsjett, eller har du bare ikke lyst til å bruke alle reisepengene på overnatting? I så fall kan Hotels.com tilby mange rimelige hoteller i Riga. Få oversikt over budsjettvennlige hoteller i Riga her.

Vi tipser: Mosaic Hotel

Et fargerikt hotell som har 4,4 av 5 på Hotels.com. Et relativt enkelt hotell i sentrum, fordelt på kun 16 hotellrom. Les mer om hotellet her.

Opplev den sjarmerende gamlebyen

Reis tilbake i tid med en tur til gamlebyen i Riga. Dette er absolutt et must når du er i Riga, og veldig vanskelig å gå glipp av. I 1997 ble byen oppført på Unescos verdensarvliste, og du skjønner fort hvorfor når du kommer hit.

Trange middelaldergater, smug med hjørnekafeer, gamle bygninger og små nisjebutikker. Det er overraskelser rundt hvert hjørne, i og med at de fleste hovedattraksjonene ligger nettopp her. Her er det en ting du bør huske å ta med deg; kamera! Tips i gamlebyen: Ta deg en lunsj på Restaurant 3! Instagram:@Restaurant 3

«De tre brødre» i Riga er kanskje de mest ikoniske bygningene du finner i gamlebyen. Foto: Milan Botani

Her bør du bo i gamlebyen: Hotel Neiburgs

Luksushotell med restaurant, i nærheten av domkirken. Familievennlig profil med frokost inkludert. Ellers er det tilgang til spa og treningssenter.

Les mer om hotellet her.

Rigas gamleby har en spesiell atmosfære med sine kafeer og små butikker i gatene. Foto: Milan Botani

Nord Europas Art Nouveau-by

Et av kjennetegnene til Riga er uten tvil arkitekturstilen til bygningene i art nouveau, også kjent som jugendstilen. Jugendstil var en internasjonal kunstbevegelse og stil innen billedkunst, arkitektur og kunsthåndverk, og hadde sin storhetstid på 1800-tallet. Disse bygningene derimot ble bygget av den russiske arkitekten Mikhail Eisenstein i 1903. I Riga finner du mange pastellfargede bygninger med unike detaljer som blomstermønster, uttrykksfulle ansiktsformer, utsmykkede bølgede former og linjer.

Faktisk er 40 prosent av bygningene i Riga bygget i jugendstil, som er mye mer enn andre byer i verden.

Bygninger som denne er vanlig å se i Riga. Foto: Milan Botani

Spaser gjennom den berømte Albert-gaten, hvor ingen av bygningene er de samme. Noen er mer rike på detaljer enn andre, hvor hver bygning har sin historie. Noen kan skilte med skremmende løvehoder, mens andre har fugler eller forskrekkede ansikter du neppe har sett før.

Art Nouveau-bygningene finner du kun ti minutter fra gamlebyen – dette er definitivt et av høydepunktene i byen!

Hovedgaten finner du på 10a og 10b Elizabetes-gaten. På hjørnet av Albert-gaten finner du gaten Strelnieku, som virkelig er en perle av en gate du bare må se.

På veien bør du få med deg:Art Nouveau-museem: http://www.jugendstils.riga.lv/eng/muzejs The Latvian museum of art: kun 3 euro for innganghttp://www.jugendstils.riga.lv/

Her bor du ved Art Nouveau-distriktet: AC Hotel by Marriott Riga

Stort hotell fordelt på 239 soverom med perfekt plassering. Passer for både par og familier. Du får en fin gåtur til byen herifra. Les mer om hotellet her.

Opplev Europas største matmarked

Er du interessert i å besøke Rigas mest populære marked, så kan du gå en kort gåtur fra gamlebyen og til Rîgas Centrâltirgus. Matmarkedet går for å være det største i Europa etter Istanbul. Inne finner du hektiske markedsboder fylt med alle typer grønnsaker, frukt, sjømat og pølser. Her er det noe for enhver alle, enten om du er vegetarianer eller kjøttelsker.

Man får lyst til å tilbringe hele dagen her for å utforske de varierte råvarene, og selvfølgelig ta en smaksrunde. Sentralmarkedet i Riga har tysk, russisk og svensk innflytelse og er et av de bemerkelsesverdige stedene i byen. Markedet er til og med oppført i Unescos verdensarvliste sammen med gamlebyen i Riga siden 1988. Fiskeavdelingen er mest merkbart – eller luktbart kan man si. Synet av alle fiskene får deg til å skjønne en ting. Riga er veldig glade i sjømat! Om sommeren forflytter grønnsaks -og fruktmarkedet utendørs. Og ja, det er fullt mulig å prute.

Adresse: Pragas 1

Det er et hav av grønnsaker, frukt og mye mye mer på Rigas store matmarked. Foto: Milan Botani

Spis billig luksusmat

Latvias kulinariske tradisjoner strekker seg tilbake til middelalderen med den gode, gamle bondematen. I dag kan du fortsatt oppleve en bit av middelalderske Riga på flere restauranter i byen, men ofte med en tvist. Å bevare den gamle mattradisjonen med en moderne vri er nettopp en gjennomgående rød tråd på Rigas topprestauranter. Det man ser mye av i Riga utenom sjømat, er saunarøkt kylling, særlig med ingefær og jamaikansk pepper er populært. Dette er en gammel tradisjon de har bevart helt siden Lativa ble okkupert av Sovjetunionen i 1940 og fram til de ble et selvstendig land i 1991. Vær forberedt å spise masse god mat i Riga, som er mye billigere enn det hadde kostet i Norge. To restaurantperler du bør sjekke ut:

Pianisten spiller hele kvelden på Bergs restaurant. Foto: Milan Botani

1. Restaurant BERG

Kjøkkensjef Mr. Maris Jansons er selv fra Riga, men har også utført sin kokkekunst i Russland i tre år før han kom tilbake til sin hjemby. Restauranten er en del av femstjerners-hotellet, Bergs, og ligger ved en av de fineste gatene i Riga; Berga Bazar. Jeg la fort merke til at dette er en sofistikert restaurant, da jeg ble ønsket velkommen av en gammel pianist som briljerte med klassisk musikk hele kvelden.

På Bergs får du smake på en variert meny som naturligvis består av mye fisk, deriblant lophius, mulle, mero og St.Petersfisk. Men det er dessertmenyen som gjør mest inntrykk i både smak og presentasjon. Du får servert bittesmå kaker i muffinsform med friske farger og konsistens. Ostekake, sjokoladekake, trøffel, og selvfølgelig créme Brûlée med en kopp espresso. Det aller beste: Du får en 23 karat bit av spiselig gull på desserten. Den lille gullbiten kan du enten ta med som gave eller spise opp om du vil.

Restaurant Bergs er et godt eksempel på at du får mye for pengene i Riga.

Adresse: 83/85 Elizabetes Street, Riga, LV-1050, Latvia

Instagram: @Restaurant Bergs

Hjemmeside: http://www.hotelbergs.lv/en/restaurant-bergs/restaurant/

2. 3 Pavāru Restorāns

Stjernekokken Martiņš Sirmais er et kjent TV-fjes i Riga med eget kokkeprogram, men han er også eier av en av Rigas topprestauranter,»3 Pavāru Restorāns» (3 kokker restaurant på norsk). Restauranten velger mange lokale og internasjonale råvarer, hvor målet er å skape noe fra andre kulturer med en moderne tvist. Det er det som er viktig og ikke selve oppskriftene, mener restaurantsjefen. Latvia har kjempet for sin matidentitet i flere århundre. Det er mange oppskrifter fra middelalderen – særlig mye fisk. I denne restauranten røker de mye av maten, selv osten. Se den smakfulle menyen her.Adresse: Torna street 4, Riga, LV-1050 Instagram:@3pavari

Hjemmeside: https://www.3pavari.lv/

Dra på shopping

Riga er i hurtig vekst og det åpnes stadig nye moderne butikker. De fleste shoppingstedene er i kort gangavstand fra hverandre, så her slipper du å stresse med kollektivtransport. Ta en tur til det velkjente shoppingsenteret Stockman hvor du finner alt fra dame- og herreklær, parfymerier, restauranter og andre kjedebutikker. Kjøpesenteret Origo ligger rett ved siden av og ved Rigas sentralbanestasjon. Her kan du tilbringe hele dagen med over 170 butikker og spisesteder fordelt på tre etasjer. Et annet populært kjøpesenter er Domina, som regnes som et av de største shoppingsentre i Riga.

Hotelltips: Welton Centrum Hotel

Bo midt i sentrum på et ypperlig hotell som har alt av fasiliteter du trenger for en herlig weekend i Riga. Wellton Centrum Hotel har eget innendørs basseng, restaurant, og spa med full service. Les mer om hotellet her.

Dette må du prøve

  • Latvisk øl – Užavas and Valmiermuižas er to av Latvias beste øl-merker og noe av det beste jeg har smakt. Riga er kjent for superbillig øl, med priser ned til 10 kr(!) for en halvliter.
  • Et tips er å prøve ut Black mojito, som regnes som «latvisk drink» mikset med Riga balsam (en bittersøt likør fra Riga).

Hvordan komme seg til Riga

Her kan du søke etter flybilletter til Riga