Rjukan – en av Norges beste feriebyer

Rjukan fremstår ikke som den mest glamorøse byen i Norge, der den ligger litt slitt og klemt mellom to stupbratte og høyreiste fjellsider. I vinterhalvåret får innbyggerne sol kun fra solspeilet, og det yrer ikke av liv og mennesker verken på torget eller i byens eneste handlegate. Men den trauste telemarksbyen som hadde sin storhetstid for om lag 100 år siden i forbindelse med Norsk Hydros omfattende industri- og kraftutbygging, byr på langt mer enn det man får inntrykk av ved første øyekast. I 1935 ble Rjukan omtalt som «eventyrbyen» i en brosjyre, og var dermed den første norske byen som markedsførte seg mot turister. I dag er turisme et svært viktig satsingsområde for Tinn kommune, og det er ikke rart når man ser på alle turmulighetene og severdighetene som finnes i området.

Historisk praktvilla er blitt hotell: Her bor du best på Rjukan

Gaustatoppen – Norges beste utsiktspunkt

Det mest spektakulære turmålet er utvilsomt 1883 meter høye Gaustatoppen, som rager majestetisk over byen. Når du står på toppen av Telemarks høyeste fjell, har du den største utsikten i hele landet målt etter areal, og også Norges lengste siktlinje (snaut 200 kilometer). Gaustatoppen er fullt overkommelig til fots for barn (turen tar ca 2,5 timer fra parkeringsplassen på Stavsro), men det går også an å ta Gaustabanen, som tidligere var et lukket NATO-anlegg inne i fjellet, helt til toppen. Den beste overnattingen for turer til Gaustatoppen er Gaustablikk Høyfjellshotell eller å leie en hytte eller leilighet ved Gaustablikk hos Gaustatoppen Booking. Gaustablikk er for øvrig et flott utgangspunkt for turer hele året, og alpinanlegget har bakker som passer for alle aldre og ferdighetsnivåer.

I klarvær kan du se helt til kysten og svenskegrensen fra toppen av Gaustatoppen. Foto: Jon Eeg/NTB/Scanpix.
Hvis du leier hytte eller leilighet ved Gaustablikk, har du flott utsikt mot Gaustatoppen.

Ta Krossobanen opp på vidda

På motsatt side av dalen for Gaustatoppen tar Krossobanen, som var Nord-Europas første taubane, deg til foten av Hardangervidda. Krossobanen ble bygget av Norsk Hydro i 1928 for at Rjukans innbyggere skulle få mulighet til å oppleve solen om vinteren. De to vognene, «Tyttebæret» og «Blåbæret», tar passasjerene opp på 886 meters høyde på Gvepseborg, der det nylig ble anlagt en ny restaurant med spektakulær utsikt over Gaustatoppen, Vemork og Rjukan by. Fra Gvepseborg er det kort vei opp til Hardangerviddas naturopplevelser. Her er mulighetene uante, uansett om du går til fots, på ski eller tar med sykkel og fiskestang på taubanen.

På ferden opp til Hardangervidda med Krossobanen har du fantastisk utsikt over Rjukan by og Gaustatoppen. Foto: Nancy Bundt / VisitRjukan

Høyfjellscruise på Møsvatn

Hvis du kjører riksvei 37 forbi Krossobanen og Vemork, kommer du etter hvert til Møsvatn – Telemarks største innsjø. På sommeren kan du ta høyfjellscruise på Møsvatn med Fjellvåken, og for fiskeinteresserte anbefales både innsjøen og vannene i området. Hvis du vil tilbringe en natt eller to i området, og ikke foretrekker telt, anbefales nyoppussede Skinnarbu Nasjonalparkhotell. Hoteller ligger på ca 1000 meters høyde og har nydelig utsikt over Møsvatn. Det er flotte turmuligheter både om sommeren og vinteren rett utenfor inngangsdøren. Her bestiller du rom på Skinnarbu Nasjonalparkhotell Tilbake til Rjukan. Den beste måten å få en oversikt over byen på er å ta Snutebussen. Denne guidede turen med en veteranbuss fra 50-tallet gir deg blant annet mye nyttig informasjon om hvordan byen ble bygd opp for over 100 år siden, og bakgrunnen for hvorfor Rjukan står oppført på UNESCOS verdensarvliste.

Hvis du setter deg på Snutebussen, får du en guidet tur på Rjukan i en times tid. Foto: Fotograf Jacobsen.

Solspeilet skinner på torget

Den store Rjukan-snakkisen de siste årene er solspeilet på torget. Byen er solløs fra oktober til mars, og allerede i 1913 ble det lansert en idé om et solspeil. Planene lot seg ikke gjennomføre da, men 100 år senere bygget kommunen enorme speil 450 meter opp i den nordlige fjellsiden. Speilet følger solas bane og sender strålene ned på Rjukan Torg. Der er det for øvrig blitt anlagt en koselig, liten skøytebane på vinterstid. Mange fikk øynene opp for Rjukans spennende krigshistorie i forbindelse med NRK-serien Kampen om tungtvannet i 2015. Hvis du lot deg fenge av serien, er en tur til industriarbeidermuseet på Vemork et must. Det var denne fabrikken Kompani Linge saboterte vinteren 1943. Krigsinteresserte bør også ta en titt på jernbanefergen D/F Ammonia som ligger til kai på Tinnsjøen ved Mæl. Dette er søsterskipet til D/F Hydro, som ble senket i en militær sabotasjeaksjon ett år etter angrepet på Vemork. D/F Ammonia er blitt restaurert og er åpen for publikum. Hydro-direktøren i NRK-serien bodde for øvrig i praktvillaen Admini, som i 2015 ble omgjort til Rjukan Admini Hotel og åpnet for vanlige gjester. Admini ble reist av Norsk Hydros grunnlegger Sam Eyde i 1908 og har hatt besøk av både kongelige og historiske personer. Her bestiller du rom på Rjukan Admini Hotel

Adminiet på Rjukan, som tidligere var en av Hydros representasjonsboliger, blir betraktet som et av de vakreste trehusene i jugendstil i Norge. Foto: Mediateam/VisitRjukan

Øvrige anbefalinger i Rjukan-området

Rjukanbadet: Familievennlig badeland med blant annet vannsklie, utebasseng og treningsstudio. Besøksgårder med dyr og tradisjonell, lokal mat: Selstali Seter (ligger ved foten av Gaustatoppen, men på motsatt side av Gaustablikk). Håvardsrud Seterliv (ligger i Skrivedalen i nærheten av Austbygd). Strikkhopp over Vemorkjuvet: Tør du å ta det 84 meter lange spranget? Isklatring: Med seks måneder uten sol og 200 fosser i fjellsidene, regnes Rjukan som et av de beste stedene i verden for isklatring. Bading i Røyslandsbergo: En badeopplevelse utenom det vanlige i en elv utenfor Atrå. Blankskurte berg, naturlige sklier og jettegryter. Her koser barna seg.

Overnatting i Rjukan-området (steder som ikke allerede er omtalt i saken):

Park Hotell Rjukan Rjukan hytteby Rjukan Gjestegaard Rjukan Gjestehus