Roma – romantikk, historie og mat

Foto: Getty Images

Roma er en by som nordmenn elsker å reise til. Det er mange gode grunner til det.

Roma – den evige stad – ble i følge legenden grunnlagt 21. april 753 før Kristus av Romulus, som drepte sin tvillingbror Remus i prosessen. Roma var uavhengig av legenden hovedstad i Romerriket, og har stort sett vært pavens hjemby. Byen ble ikke bygget på en dag, men mange av bygningene som finnes der kan du fortsatt se.

I tillegg vil du finne utrolig god mat, verdens beste kaffe, deilig vin, fløyelsnetter  og – vel, mye mer. Se bare på listen vår under:

Foto: Getty Images

1. Colosseum, forum og Palatino

Det utrolige er verdens største amfiteater. Bygget ble satt opp i år 80, og selv om byggverket har blitt godt slitt av tidens tann er det fortsatt et stort syn. Det romerske forum (Forum Romanum) er en gammel plass hvor svært mange av de mest sentrale bygningene i Romerriket lå her. Rett ved forum finner du Palatino-høyden med enda flere magiske bygg. Skal du besøke disse stedene lønner det seg å kjøpe billetten på nett for å slippe det som kan være ganske så lange køer. Den nærmeste t-banestasjonen til området med severdighetene heter Colosseo.

Her kan du bestille billetter online

Foto: Getty Images

2. Basilica Sancti Petri/Basilica di San Pietro in Vaticano

Denne kirken inne i Vatikanstaten er den helligste kirken i hele den katolske verden, og er den vakreste kirken i en by full av vakre kirker. Det er i tillegg en av de største kirkene i verden. Skal du bare se en kirke i løpet av livet ditt så skal du se denne. Ta banen til Ottaviano San Pietro – Musei Vaticani og besøk Vatikanmuseet før du tar turen for å se kirken. Kjøp billett til museet på nett, en billett som også inkluderer et besøk inn i det Sixtinske kapell.

Her gjør du det.

Foto: Getty Images

3. Giolitti – iskrem!

Denne iskremsjappa åpnet i 1900, og blir som regel stemt fram som den beste i Roma. I tillegg finnes det gode argumenter for at italiensk iskrem er den beste i verden. Gioitti ligger ikke så langt fra Pantheon og Trevi-fontenen.

Her er hjemmesiden.

Foto: Getty Images

4. Via dei Condotti

Du finner en god del kunst på denne veien også, men mer av den moderne motetypen. Designerbutikker, altså. Ta banen til Spagna, besøk Villa Borghese (se under) først eller etter en dyr tur innom butikkene eller en noe billigere tur med vindushopping. Er du ute etter noe med prisklasser på et litt mer normalt nivå bør du finne Via de Corso. Den finner du ikke langt fra Trevi-fontenen og Pantheon.

5. Pasta fra Roma

Hvert område i Italia har sin egen pastavariasjon med noen ingredienser som er mer vanlige. I Roma er osten pecorino og kjøttet guanciale. Kombinert får du begge deler i den mest kjente pastaretten fra Roma: Spaghetti alla carbonara. Og, nei, den smaker ikke helt slik som den norske posen. En annen ekte og god pastarett du må smake er Bucatini alla gricia. I Norge har vi oftest smakt Bucatini all’ Amatriciana, som er mye av den samme retten – men med tomater. Bucatini alla gricia er eldre, og stammer fra før italienerne tok med tomater fra det som vi dag kaller USA. Begge retter er sterke og gode. Få lokale anbefalinger på restauranter, og glem hva andre turister sier (ikke bruk tripadvisor for å lese at amerikanerne ble skuffet over at pizzaen smakte annerledes enn i USA). Sjekk ut denne restauranten, eller Trattoria Monti (Via di San Vito) – men bruk hotellet, og si hva du er ute etter.

Foto: Getty Images

6. Kaffe

Italienerne, og romerne spesielt, er lidenskapelig opptatt av mye. En av tingene de virkelig gjør med kjærlighet og innlevelse er kaffe. CNNs Italia-korrespondent kåret i februar Rosati til Romas beste. Du finner nettsiden her. Ta t-banen til Flaminio Piazza del Popolo. Like ved finner du en annen kaffebar som også regnes som en av Romas beste – Canova. Nettsiden deres finner du her. Hvis du lurte så er det espresso du drikker i Roma.

Foto: Getty Images

7. Villa Borghese

Ta banen til Spagna eller Flaminio Piazza del Popolo, og gå inn i denne svært naturskjønne parken, som med så mye annet i Roma har store mengder historie. Kunstmuseet i parken er så populært at du må booke billetter på forhånd. Det kan du gjøre på nett her.

Foto: Getty Images

8. Roma Cavalieri – et hotellparadis

Skal du til Roma for en romantisk reise med partneren er dette virkelig et hotell du bør vurdere. Et resort med en utrolig utsikt over Roma som en gang var det første hotellet i Europa som ble med i Waldorf Astoria-kjeden. Hotellet ligger på en høyde med en 15 dekar stor hage rundt seg. Et stort spa, utendørs-basseng og meget gode spisemuligheter på hotellet. Gratis buss til og fra sentrum (Piazza Barberini), og hotellet har også en Ferrari F430 F1 Cabrio du kan leie. Vil du bo mer sentralt, og er mindre opptatt av fasiliteter på hotellet samtidig som du vil bo i luksus bør du vurdere Crossing Condotti.  Sjekk hotellet her Sjekk Crossing Condotti her

Foto: Getty Images

9. Pizza al Taglio

Eller som vi ville ha sagt i Norge: Et pizzastykke. Du skal være veldig uheldig om du får en dårlig pizza hvis du kjøper et stykke på gata. Bare ikke forvent den amerikanske typen… (eller noe som er i nærheten av å kunne ligne på Grandiosa).

Foto: Getty Images

10. Trevi-fontenen

Hvis du ikke liker mange mennesker bør du komme deg tidlig til Trevi-fontenen for å kaste dine mynter ned i den. Ett av de mest populære turistmålene i verden har alltid mange mennesker rundt seg. Ta banen til Barberini Fontana di Trevi, gå ned til fontenen før du fortsetter til Pantheon.

Foto: Getty Images

11. Trastevere

Skal du oppleve kulturen i Roma, den som ikke er av historisk art så er dette området du bør finne. Vakkert med mange superfine steder for kaffe, mat og vin.

Foto: Getty Images

12. Vin

Historisk har man i Roma ment at vin var en nødvendig drikk daglig, noe som betydde at alle fikk vin. Slaver, bønder, aristokratiet – alle drakk vin daglig. Og som ordtaket: Når du er i Roma så… (Bare ikke fortell romerne at vinen sannsynligvis kom fra Hellas og Midt-Østen til Italia, si heller at det ble laget vin i Italia før Frankrike). Skal du drikke historisk riktig så er det søt hvitvin du velger. I Roma er det heller ikke noe særlig problem å velge husets vin fra karaffel. Man tuller ikke med vin i Roma… Skal du for øvrig prøve noe ekte, og spesielt, så sjekk ut Conditum Paradoxum. Ett siste tips: Se etter vinbutikker med bord. For oss nordmenn er det utrolig bilig vin som kan nytes i butikken. I flere av butikkene kan du også gjerne få en smaksprøve eller to.

Foto: Getty Images

13. Fem gode små hoteller (boutique)

Roma har mange hoteller, og mange gode hoteller. Den store fordelen med hoteller i Roma er at svært mange er meget sentralt plassert i forhold til severdighetene. Vi har plukket ut fem sentrale små hoteller som kan anbefales, og som ikke er alt for dyre. Hotel Galatea – lite hotell (17 rom) sentralt plassert i forhold til severdighetene med god standard. Hotel Romance – lite hotell (13 rom) noen hundre meter fra Colosseum, svært klassiske rom. For par. Via Veneto House – et såkalt guest house med fire rom rett ved Villa Borghese. Fine rom og nydelig plassering. MDM Luxury Rooms – et gjestehus rett ved Vatikanstaten med svært stilig design. Il Gattopardo Relais – seks rom i et rekkehus rett ved Vatikanstaten med klassisk design.

Foto: Getty Images

14. Historisk riktig mat

Verken pizza eller pasta er gamle retter i Italia. For pizza er historien ganske gammel, men det er en helt annen pizza enn det vi kjenner i dag. Tomater var ikke vanlig i italiensk kosthold før utvandringen til USA begynte, og den gamle pizzaen var mer fattigmannskost. Pasta stammer nok fra nudler, selv om man i Italia spiste noe som lignet før nudlene kom til landet. Uansett, skal du spise slik de gjorde i Romerriket så er det noen ting du kan vite: Romerne var kjent for sin fiskesaus, og sin fiskemat. Av kjøtt spiste man som oftest kylling, lam eller ville dyr. En av de eldste oppskriftene man har funnet er for en lammegryte. Uansett: Romerne da, og nå – elsker sin mat nesten like mye som sin vin. Skal du spise godt bør du uansett vurdere Ad Hoc, som har mat fra hele Italia – men veldig god mat også.

Foto: Getty Images

15. Billig fly er også bra til Roma

Hvis du flyr til Roma vil du enten havne på Ciampino eller Leonardo da Vinci–Fiumicino. Førstnevnte er en av de eldste flyplassene i verden som fortsatt er i operasjon, og var tidligere hovedflyplassen i Roma (fram til 1960). Fra Ciampino er det buss eller taxi til sentrum. Det er cirka tre mil til sentrum fra Ciampino, med buss tar det rundt 40 minutter. Hurtigtog finnes fra Lenoardo da Vinci (30 minutter inn til byen), og flyplassen ligger ca 3,5 mil utenfor sentrum. Selvfølgelig nok er den nyeste flyplassen mer moderne og har flere fasiliteter, men i avstand er det ikke stor forskjell på flyplassene.

Foto: Getty Images

16.  Pantheon

Dette 2 000 år gamle byggverket har holdt seg enormt godt, og selv om det ikke er mye å se på må du gå en tur innom for å se hvor genialt det er bygget for så mange år siden.

17. Tre større hoteller i Roma

Hvis du ikke er veldig glad i de små boutiqe-hotellene så finnes det også gode muligheter for litt større hoteller i Roma by. Vi har plukket ut tre du kan vurdere. UNA Hotel Roma – svært godt plassert hotell som regnes som ett av de beste i Romas sentrum. Best Western Roma Globus – et finfint hotell med sentral plassering og hyggelige priser. IQ Hotel Roma – designhotell med alle moderne fasiliteter, ett av de beste i Roma.

Foto: Getty Images

18. Markedet på Campo dei Fiori

Dette er ikke et turistmarked, men hvor italienerne selv går for å handle grønnsaker og mat. Dra dit på morgenen for å få mat til en piknikk, eller – hvis du har et kjøkken der du bor –  for å lage en vidunderlig frokost. Noen ting er det likevel verdt å kunne før du drar på markedet: Ikke ta på maten før du har kjøpt den, ikke prut på prisene på mat og se etter køene (og se hva folk foran deg i køen kjøper).

Foto: Getty Images

19. Palazzo Massimo alle Terme

Dette museet blir ofte oversett av turister som besøker Roma, noe som er dumt. Her får du et virkelig godt innblikk i Romas historie gjennom kunst og skulpturer. Museet ligger rett ved Termini togstasjon (og banestoppet Termini).

Foto: Getty Images

20. Romersk bad

I dag kaller vi dette spa, og forskjellen er faktisk mindre enn man kan ane. Skal du se ett gammelt så finn Caracalla-badet i Roma (ta banen til Circo Massimo og gå sørøstover), et moderne spa er Kami Spa – som er orientalsk, men sannsynligvis det beste sentrale spaet i Roma i dag.