Getty Images

Sardinia med barn: Smaragdkysten

Lysten på noe annet enn charter? Fred og ro, virkelig god mat, langstrakte strender med finkornet sand, vakker natur og spennende shopping?

På Italias nest største øy, Sardinia, er det ikke vanskelig å finne feriefølelsen og forelske seg. Øya er en uoppdaget perle for mange, men de som har vært her vil gjerne tilbake. Tross alt omtales Sardinia gjerne som «Europas svar på Karibia».

Her finner du hotell og leiligheter i San Teodoro

30 minutter til San Teodoro

Men før man skal på kjendisjakt bør man lete opp den lille byen San Teodoro som ligger en halvtimes kjøring sydover fra flyplassen.

Det skal sies at jeg hadde besøkt San Teodoro på forhånd med Google streetview og hadde ikke altfor høye forhåpninger. Det så liksom litt tomt og dødt ut på nett.

Vi var jo ute etter fred og ro, men litt mer måtte jo stedet kunne by på. Noen fine butikker og gode restauranter i hvert fall.

Her bor du best i San Teodoro: Paradise Hotel Sardenga

På kveldstid

Vel, man bør ikka la seg lure av Google Streetview, for byen er et helt annet sted på kveldstid enn det er på dagtid.

Da stenges de små gatene for trafikk, gatelysene tennes, gittrene foran butikkene skyves opp og hundrevis av boder stilles opp og åpner for salg av alt fra afrikanske trefigurer og fløyter til vakre steiner og lekre håndlagede smykker. Og selvfølgelig skinnsandaler.

Og det var det som møtte oss denne sene kvelden i slutten av juni.

Vi hadde leid en enkel leilighet med ikke annen luksus en to soverom, bad og stue med kjøkkenkrok, men man trenger ikke mer i varmen når man nærmest kan bo på den flotte Cinta-stranden og har utallige restauranter med særdeles god mat å velge blant rett rundt hjørnet.

Stranden er langgrunn og krystallklar og full av hyggelige italienere som ligger på håndklærne under parasoller og spiser medbragt lunsj. Det er ikke mange solsenger å leie her, så vil man ha det bør man være tidlig ute.

Fordi italienerne nyter medbragt på stranden skorter det litt på lusjsteder på, men det finnes et i hver ende av stranden som serverer det man trenger.

Restaurantene i byen gjengjelder dette ved å være både svært mange og svært gode.

Fint uten bil

Vi levde slaraffenlivet i San Teodoro i en uke, og hadde egentlig ikke trengt å leie bil.  Her kommer du deg fint rundt til fots, eventuelt med vogn til minstemann.

Bil er greit hvis du vil utforske mer av øya (men det anbefales egentlig ikke i varmen med unger i bilen), for å komme seg raskt til og fra flyplassen, for å kunne kjøre til en annen strand om barna ønsker snorkelutfordringer eller for å gjøre som vi gjorde – kjøre et par timer nordover  for å ta båten over til den italienske øya Capri og fortsette ferien der.

(Merk at på svingete, smale veier tar det litt mer tid enn 1 time som Googles veibeskrivelse anslår. Ca to timer.)

Det er en annen ferie som også sterkt kan anbefales.

Her finner du hotell på Capri

Flyplassen Costa Esmeralda

Vil du til Sardinia kan du velge mellom flere flyplasser å lande på, men vi anbefaler Olbia Costa Esmeralda (Norwegian flyr hit).

Dette er flyplassen nærmest smaragdkysten som har fått navnet sitt på grunn av det smaragdgrønne vannet og den 55 kilometer lange kyststripen jetsetterne gjerne ferierer på.

Både Kate Moss, Heidi Klum, Cindy Crawford har vært der, men også John Carew og Pia Haraldsen. Og Italias president Silvio Berlusconi.

De finner du først og fremst i byen Porto Cervo, konstruert av prins Karim Aga Khan med både luksushoteller og luksusbutikker. Eller på yachtene rundt byen eller som gjest i feriepalasset til Berlusconi. Eller på den berømte nattklubben «the Billionaire Club».