Foto: iStock

Den transsibirske jernbanen

Den transsibirske jernbanen er den lengste sammenhengende jernbanelinjen i verden, dette er en opplevelse utenom det vanlige.

En stor del av gleden med turen er rett og slett å nyte utsikten av landet som glir forbi soveromsruten, og dette er med sine 10.000 km en episk tur som går over en tredjedel av kloden. Men hva er det med den transsibirske jernbanen som fascinerer så utrolig mange mennesker?

Er det ideen om at du går over to kontinenter, 12 regioner, 87 byer og faktisk krysser 7 tidssoner samtidig som at du oppholder deg på et tog? Attraksjonen med å besøke steder som for ikke lenge siden ble stengt for utlendinger, eller rett og slett uendeligheten av det russiske landskapet? Vi har tatt en nærmere titt på den legendariske togturen for å finne svar på dette.

Bestill en rundreise med den transsibiriske jernbanen hos Travelbird!

De som tar denne turen ønsker som regel å avbryte reisen på enkelte steder eller ta pauser i bestemte byer – for tross alt, milliarder av bjørketrær og uendelig landskap kan bli kjedelig i lengden. Men uansett hvilken rute, og hvilke stopp du velger, så er det umulig å ikke rangere dette som verdens mest fortryllende togeventyr.


De forskjellige togene

Det finnes to forskjellige typer tog du kan ta, og det er servicetog og turisttog. Hovedforskjellen på togene er rett og slett at turisttogene stopper flere steder enn det servicetogene gjør, og at standarden på turisttogene er bedre enn på servicetogene. Dette fører til at du bruker lengre tid på flere kjedelige strekninger med et turisttog, men igjen så går du glipp av noen høydepunkter om du tar servicetogene. Kazan er et godt eksempel på hva du går glipp av. Turisttogene stopper slik at du får muligheten til å besøke den kjente Kazan-familien.

Det finnes et helt hav av servicetog du kan velge mellom, så der er det helt fritt fram. Når det gjelder turisttogene så er det Tsarens Gull og Golden Eagle du har å velge mellom. Tsarens Gull er et tog som er en blanding av servicetogene og Golden Eagle. Dette er et privat tog som kjører ruten Moskva- Beijing, og tilbake. Her har du en egen restaurantvogn, språkkurs i russisk og vodkasmaking.

Du kan her velge mellom fire klasser som du skal bo på, og da får du service og standard etter hva du velger. Golden Eagle, derimot, er et tog som oser luksus hele veien. Du kan velge mellom tre klasser her også, men alle mulighetene er suiter. Her får du eget rom med dobbeltseng, plasma-TV, DVD, skapplass og varmekabler på badet! Eneste forskjellen på de tre klassene er størrelsen på rommene.


Rutene du kan velge mellom

Det er fire forskjellige ruter du kan velge å ta på denne reisen. Hva du velger kommer helt an på hvor lang reise du vil ha, og hva du vil se.

Alle rutene starter jo i Moskva, så her har du litt tips til hvordan du kommer deg dit på en behagelig måte.

Du kan reise direkte til Moskva med SAS.

Hvis det er kun pris som er viktig, prøv vår flysøkemotor for å finne flyturen som passer for deg.

Transsibirisk

Rute: Moskva-Vladivostok

Distanse: 9.258 km

Tid: 7 døgn

Denne ruten blir kalt «Rossiya», som betyr Russland fordi den strekker seg gjennom hele landet. Dette er den minst populære ruten å ta, men ikke fordi at det er en dårlig eller kjedelig rute. De fleste foretrekker å ende opp i Beijing fremfor Vladivostok for opplevelsen sin del.

Transmongolske

Rute: Moskva-Beijing via Mongolia

Distanse: 7.621 km

Tid: 6 døgn

Denne ruten blir ofte sett på som den mest interessante togturen. På denne ruten blir det benyttet førsteklasses kinesiske vogner, og dette fører til at det derfor bare går et tog i uken. Her krysser du Mongolia via Gobiørkenen og inn til Kina.

Trans-manchurisk

Rute: Moskva-Beijing via Harbin, Kina

Distanse: 8.986 km

Tid: 6 døgn

Dette er den eldste ruten som kjører til Beijing. Her får du en liten bit av Vostok en gang i uken, og dette skjer i førsteklasses russiske vogner. Både denne ruten og den transmongolske ruten krever «boggier» under vognene som vil bli skiftet ved de kinesiske grensene. Dette gjør at man bytter spor og det må derfor påregnes litt tid her.

Baikal-Amur-Magistral (BAM)

For dere som vil reise en rute få har gjort, så er BAM ruten for deg. Her reiser du lenger nord på tvers av Sibiria, og forlater den originale ruten ved Tayshet. Du kjører videre til Sovetskaya Gavan  og langs kysten. På denne ruten får du også kjørt gjennom Russlands lengste tunnel på hele 15,3 km.

Rute: Tayshet til Sovetskaya Gavan

Distanse: 4.324

Tid: 4-5 døgn


Flotte byer å hoppe av i

1. Perm

Byen Perm ligger ved elven Kama, og holder til ved foten av Uralfjellene. Byen er hovedstaden i den europeiske delen av Russland, og har rett over en million innbyggere. Idag blir byen sett på som en gammel by, med masse kulturelt liv. Et hav av flotte gallerier og museer er å finne i byen. Om du tar turen til gamlebyen, så vil du finne flott arkitektur som består av bygninger som stammer helt tilbake til barokken og Art Nouveau-perioden.

Her er bor du sentralt i Perm:

Hilton Garden Inn Perm

2. Jekaterinburg

Dette er faktisk Russlands fjerde største by, og de fleste som tar turen hit legger merke til et spesielt bygg. Den store, ganske sjelløse hvite kirken med en gullbelagt kuppel er et populært turistmål. Denne ble bygd ved siden av Ipatiev-huset, hvor kongefamilien ble myrdet i 1918. Ellers finner du også her flotte museer, og et teater som viser alt fra opera til ballett.

Disse hotellene anbefaler vi:

Moskovskaya Gorka Hotel

Eurohotel Central

3.Omsk

Denne industrielle byen er nok en av de mest kjente for folk flest. Her finner du to verdenskjente museer dedikert til andre verdenskrig. I det tidligere hovedkvarteret til Admiral Kolchak, den tidligere lederen for Hviterussland som ble bekjempet under borgerkrigen finner du også to fantastiske kunst museer. 

Her burde du bo:

Ibis Sibir Omsk

Zhar-Ptiza

4. Novosibirsk

Denne enorme byen er delt opp i 10 distrikter, og er bygd med merkelig mye plass mellom bygninger og transportmidler. Byen kan skryte av å ha et av verdens største og ikke minst fortryllende operahus, og dette er virkelig verdt et besøk.

Hoteller i sentrum:

River Park

Double Tree bu Hilton Novosibirsk

3.Krasnoyarsk

Chekhov kalte denne byen som den vakreste i hele Sibir for mange år tilbake, men han ville nok ikke gjenkjent mye av den nå. Bortsett fra gamlebyen og og katedralen der som har blitt restaurert, har Krasnoyarsk utviklet seg til å bli en industriby hele veien.

Her bør du overnatte:

Amaks City Hotel

6. Irkutsk

Denne byen er kjent som Sibirias svar på Paris. Dette er fordi at byen har mange fine neoklassiske trekk i sine bygninger. Det er trehus som er karakteristisk for denne byen, og de er ofte flotte og dekorert med masse utskjæringer.

Her bør du bo:

Courtyard Irkutsk City Center

Delta Hotel

7. Lake Baikal (Irkutsk)

Denne byen er inngangen til den 25 millioner år gamle Baikal-innsjøen. På tross av den store forurensningen i området, er et av verdens største drikkevann å finne her. Det er den klareste av alle ferskvanns-innsjøer, og antas å være verdens eldste innnsjø på hele 25 millioner år. Om sommeren så kan du nyte av aktiviteter som rideturer, fjellturer og mountain-biking, mens om vinteren er det hundesleder og isdykking turer som står i fokus. Byen er uten tvil verdt et stopp.

Her kan du bo på samme hoteller som ovenfor.

8. Slyudyanka

For de som ønsker å ta den 89km lange togturen Circum-Baikal som går rundt innsjøen med samme navn, så er dette stedet å hoppe av. Her kjører du over en hel haug av flotte bruer og gjennom mange gamle tunneler som er en opplevelse i seg selv. Hele veien har du vakker utsikt over innsjøen, og flotte fjell på den andre siden som er maskert av fortryllende taigaskog.

Siden du hopper videre til et nytt tog i denne byen er det ikke behov for hotellovernatting.

Bestill en rundreise med den transsibiriske jernbanen hos Travelbird!

9. Ulan-Ude

Denne byen har også flere av de karakteristiske tre bygningene med flotte utskjæringer. Et imponerende åpent museum er det byen er kjent for.

Overnattingsalternativ:

Vi klarer ikke å finne er hotell i denne byen. Vi anbefaler å reise videre!

10. Khabarovsk

Spredt over tre daler ble denne byen opprinnelig grunnlagt av militære grunner i 1858. For dere som har interesse for natur-historisk tid burde virkelig ta turen innom «The Museum og Regional Studies».

Her bør du bo:

Parus

11. Vladivostok

Siden denne byen er lokalisert på kystnære åser var den i mange tiår utenfor grenene for at folk kunne besøke den. Grunnen kan du se på militærobjektene som finnes på dens mange museer.

Gode hoteller:

Hotel Avanta

Equator

12 Ulan Bator, Mongolia

Naadam festivalen som holdes i juli, og verdens kaldeste by er hva Ulan Bator er kjent for. Bortsett fra å besøke museer og mange av byens palasser, så overnatter de fleste besøkende minst en natt i et «ger», som er en type felt telt.

Her bør du bo:

Ramada

13. Harbin, Kina

Dette var opprinnelig en fiskerlandsby som har blitt utviklet til en større by med årene og etter av togbanen kom til Øst-Kina. Byens gamle del kan føles ganske russisk ettersom at de fleste byggverkene er i russisk stil. Nord i byen finner du den Sibirske tigerparken som er en drøm å oppleve.

Litt bedre boforhold i Kina:

Hotel Sofitel Wande Harbin

Heilongjiang Kunlun Hotel

14. Beijing, Kina

Hovedstaten i Kina og den mest populære byen for vestlige togturister. Her kan du så Den forbudte by, Himmelens Tempel, Sommerslottet og mye mer er det turistene får oppleve i denne fantastiske byen.

The China Club Beijing

Guangzhou Hotel Beijing


Lesetips for og under reisen

Før reisen:

Sibirsk oppdragelse – den sjokkerende historien om en sibirsk underverden. Her forteller forfatteren om folket sitt, Irkaene, som under Stalin ble tvangsflyttet fra Sibir til Transnistria, på grensen mellom Moldova og Ukraina. Det er et folk med strenge æresbegrep og stor mistro til fremmede. Ved å lese denne boken kan du få et innblikk i forhistorien til det sibirske folket.

Under reisen:

Trans-Siberian railway – dette er en detaljert reisehåndbok med praktiske opplysninger om transport, overnatting, spisesteder, serverdigheter, utesteder, shopping, historie, kunst og kultur, religion og språk; samt en rekke andre opplysninger som turister vil kunne dra nytte av. Inne i boken vil du finne et detaljert kart over hele reiseruten.


Helse og sikkerhet under turen

Det er ikke noen spesielle ting du må ta hensyn til på en slik reise, men det er jo enkelte tips det kan være lurt å ta med seg for at du skal holde deg frisk under reisen.

  • Unngå tappevann – Pass på å ta tilgang til flaskevann hele tiden. Kokt tappevann er ok å bruke.
  • Pass alltid på å låse rommet/lugaren din hele tiden, da slipper du å bli ranet av andre passasjerer.

Bestill en rundreise med den transsibiriske jernbanen hos Travelbird!


Kjekt å vite

Det er ikke alt det er like greit å vite om du ikke har vært på togtur før, så her kommer et par tips og triks som kan hjelpe til med å gjøre dette til en fin reise.

  • Pakk med deg masse mat, varme drikker, og andre ting du kan lage ved hjelp av kokt vann. I hver vogn finnes det som regel automater med kokt vann som du kan benytte deg av. Dette er en lur måte å lage mat på om du er småsulten, eller har lyst på en kopp kaffe.
  •  Husk at alle tog går fra Moskva i en annen tidssone (GMT+3). Så pass alltid på hvilken tid du er i før du begynner å kalkulere hvor mange timer du har før avreise. Husk at turen går gjennom syv forskjellige tidssoner, så dette er noe du vil få god erfaring med i løpet av turen.
  • Sjekk alltid hvor lenge toget står på her stasjon. Noen ganger er det 20 minutter, mens andre ganger behøver det ikke å stå rolig mer enn 5 minutter. det er en kjedelig følelse å se at toget kjører videre med alle dine eiendeler mens du står og ser på.
  • Om du ønsker å følge med på hvor dere er i ruten, så er det ofte kilometer skilt på sørsiden av linjen. Disse skiltene kan du slå opp i håndboken «Trans-Siberian railway» som vi anbefalte å ta med på turen.

Bestill en rundreise med den transsibiriske jernbanen hos Travelbird!