Slik drikker du kaffe som de lokale

Du tror kanskje du er verdensvant nok, men vet du hvordan du skal drikke kaffe uansett hvor du er? Her er guiden.

Vi gir deg guiden til tre herlige kafeer du bare må oppleve i verden.


Frankrike/Paris

Du drikker ikke kaffe med melk i etter middag eller lunsj, du bestiller «un café» – den franske versjonen av espresso. Til frokost drikker du crème (ikke café au lait) eller en noisette (macchiato).

Café léger er en espresso med dobbelt vann (med vannet tilsatt under laging), mens café americain er espresso tilsatt vann i etterkant.

Café au lait er en slags dessertdrikk (som drikkes uten mat til), og mange ganger vil du få melken for seg selv – og må blande selv.

Husk for øvrig at det kan være tre priser på kaffen: En ved baren, en inne og en ute.

Her bør du ha drukket en kaffe i Paris: La Caféothèque de Paris.

Sjekk også ut Café de Flore.

Utrolig hotell  i Paris: Hotel Chambiges Elysees

Hotel Chambiges Elysées, Paris, Inngangsparti

Se flere bilder av hotellet her.

Italia/Roma

For det første så drikker du kaffen stående, i det man kaller en bar (og, ja, du står ved baren) i Italia.

Hvis det er før klokken tolv kan du bestille en cappucino eller en caffé macchiato/latte macchiato (en espresso med lite eller mye melk), og noen ganger fram til middag – aldri etter. En caffè er en espresso, og kan bestilles når som helst. Hvis du vil ha en kaffe som ligner mer på filterkaffen bestiller du en caffè americano, men enda bedre er caffè lungo. Forskjellen er at på sistnevnte blir det ekstra vannet tilsatt mens kaffen blir laget. For øvrig bestiller du aldri espresso i Italia, det er en caffé. Og, i Italia drikker man to ganger en caffé – ikke en dobbel (men hvis du vil kan du bestille caffè doppio).

Her bør du ha drukket en kaffe i Roma: Bar Rosati

Utrolig hotell i Roma: Voi Donna Camilla Savelli 

VOI Donna Camilla Savelli Hotel, Rome

Se flere bilder av hotellet her.

Spania/Barcelona

Café solo er en espresso. Ikke be om mer vann i den. Café con leche er espresso med melk, og den mest populære kaffedrikken i Spania. Café cortado er espresso med bittelitt melk, og også populær. Vil du ha en kaffe som ligner på vår filterkaffe er det café americano du bestiller her også. Du kan også be om macchiato og cappucino i Spania, men ikke alle har det.

Café manchado ligner litt på våre latter, og er en kaffedrikk med mye melk og lite espresso.

Spanjolene er ikke like jålete som sine naboer i Italia og Frankrike om når du drikker hva. Er det varmt anbefales for øvrig café con hielo, kaffe på isbiter.

I Spania kan du for øvrig be om largo på melkekaffene, da får du ekstra melk.

Her bør du ha drukket en kaffe i Bacelona: Cafés El Magnífico

Utrolig hotell i Barcelona: Hotel 1898

Hotel 1898, Barcelona, Basseng

Se flere bilder av hotellet her.

 

Bonus – Tyrkia: Arabisk kaffe, eller tyrkisk kaffe står på UNESCOs kulturarvliste. Du bestiller kahve, og får en kaffedrikk som har grut i koppen og er en søt og sterk kaffe. Du kan selvfølgelig bestille annen kaffe, men prøv deg på denne setningen først: turk kahvesi alabilir miyim lutfen.

PS! Hvis du er i Tyskland er kaffen ganske lik vår, og det var vel også tyskerne som fant opp filterpapiret så filterkaffen har nok sitt hjemland der.