Sørøst-Asias vakreste templer

Sørøst-Asia er et populært reisemål for nordmenn, og kan by på vakre strender, eksotisk mat, eldgammel kultur og noen av verdens vakreste bygninger med sine fantastiske templer. Her er noen av de aller vakreste:

Angkor Vat i Kambodsja

angkorwat
Foto: ecperez / Flickr – creative commons

Det buddhistiske tempelet, var i utgangspunktet hinduistisk da kong Suryavarman II bygde det på 100-tallet, og er Kambodsjas mest kjente byggverk og største turistattraksjon. Det er trolig verdens mest kjente tempel og står på UNESCOs verdensarvliste. Kambodsja bruker tempelet som et nasjonal symbol, og du kan finne det både i det nasjonale flagget og på landets pengesedler. Dessverre har bygningen fått en rekke skader som følge av værforhold, tropisk vegetasjon og menneskelig destruktivitet, men mange internasjonale og nasjonale organisasjoner engasjerer seg for å hindre ytterligere forfall av Angkor Vat.

Flybiletter finner du her

Her kan du bo

Shwedagon Pagoda i Myanmar

tempel
Foto: Paul Arps / Flickr – creative commons

Pagodaen, som er et frittstående tempel, er Myanmars aller helligste og inneholder levninger fra de fire siste buddahene, blant annet hårstrå fra den første buddhaen, Gautama. Ifølge historien skal Shwedagon pagoda være hele 2600 år gammel, mens arkeologer mener det ble bygget mellom det sjette og tiende århundre. Gullet du ser utenpå pagodaen er faktisk plater i ekte gull, og befolkningen over hele Myanmar har gjennom tidene donert sitt eget gull for å bevare tempelet. Denne praksisen er vanlig den dag i dag, men ble startet allerede på 1400-tallet da dronning Shin Sawbu donerte hele sin vekt i gull til pagodaen.

Bestill overnatting her

Boudhanath i Nepal

tempel3
Foto: Wonderlane / Flickr – creative commons

Boudhanath er en stupa, et gravbygg bestående av Buddahs relikvier, og en av de helligste buddhistiske stedene i Nepal. Stupaen er på UNESCOs verdensarvliste og en av de mest besøkte attraksjonene i Kathmandu. Ifølge tibetanske kilder er haugen stupaen står på utgravd på 1400- eller 1500-tallet, og skjelettet av kong Amshuvarma  av Nepal som levde fra 605 – 621 funnet der.

Bestill fly her

Wat Arun i Thailand

thailand
Foto: L. Lenz / Flickr – creative commons

Wat Arun er en av Thailands mest berømte landemerker og en av Bangkoks største turistattraksjoner. Tempelet er spesielt vakkert ved soloppgang når de første solstrålene treffer tempelets overflate og gjør at den skinner perleaktig. Tempelet ble bygget på 1600-tallet, men spiret ble bygget 200 år senere.  Hovedspiret er dekket av porselen, mens de fire hjørnespirene er dekket med en kombinasjon av porselen og havskjell.

 Pura Taman Ayun i Indonesia

tempel4
Foto: pratanti / Flickr – creative commons

Dette er et av de vikitgste templene på Bali og ble bygget i 1634 av kongen av Mengwidynastiet. Navnet Pura Taman Ayun betyr «hagetempelet i vannet», på grunn av sin beliggenhet på en egen øy i elven. Tempelet var et av flere som skulle beskytte Bali fra onde ånder.

Batu-grottene i Malaysia

batugrottene
Foto: Hadi Zaher / Flickr – creative commons

Batugrottene utenfor den malaysiske hovedstaden er en av de mest berømte hinduistiske helligdommene utenfor India. Grottene er også lokasjonen for den årlige hindufestivalen Thaipusam hvor deltagerne blant annet trer spyd gjennom ulike kroppsdeler som en del av et religiøst ritual. Kalksteinen som former grottene sier å være mer enn 400 millioner år gamle, mens grottene ble promotert som templer fra 1800-tallet. Utenfor Batugrottene står verdens største statue av den hinduistiske krigsguden Murugan som er 42,7 meter laget av 1550 kubikkmeter betong, 250 tonn stålstolper og 300 liter gullmaling.

Book overnatting her

Lama-tempelet i Kina

lama
Foto: Dmitry P / Flickr – creative commons

Tempelet er et av de største lamaistiske templene utenfor Tibet, og det best restaurerte tempelanlegget i Beijing. Tempelet består av en hage, flere indre palasser og forskjellige haller hvorav den viktigste  er Den uendelige lykkes hall. I denne hallen ståre den er 18 meter høy statue av den neste fremtidige Buddha – Maitreya. Statuen var en gave fra den syvende Dalai Lama til Qianlong-keiseren som regjerte i Qing-dynastiets tid.

Tran Quoc Pagoda i Vietnam

tempel
Foto: pululante / Flickr – creative commons

Denne pagodaen sies å være omtrent 1400 år gammel og er det kulturelle symbolet for vietnamesisk buddhisme. Det har blitt flyttet flere ganger gjennom tidene, men i dag ligger det idyllisk til på spissen av en øy i vakre West Lake. Tempelet er spesielt kjent for sin vakre fremtoning i solnedgang. Bestill flybilletter her.