Jeg har besøkt Huelva-provinsen i Spania. Her lærte jeg om Columbus sine ekspedisjoner, var med på unike mattradisjoner og besøkte en underjordisk grotte tatt ut av eventyrland.
Spanias ukjente ferieparadis
Hvis jeg sier «Huelva», sier det deg mest sannsynlig ingenting. Fortsetter jeg med «Cádiz» vil du kanskje ha hørt om det, men for de fleste er begge stedene ganske ukjente. Det er likevel disse to provinsene, Huelva og Cádiz, som sammen utgjør den spanske Lyskysten som strekker seg fra grensen til Portugal i vest til Gibraltar i sør. Jeg har reist rundt i begge provinsene og tenkte å dele mine reisetips med deg. Denne artikkelen tar for seg provinsen Huelva.
Finn flybiletter her
artikkelen fortsetter etter annonsen
Opplev den kulturelle arven i naturskjønne Huelva.
Huelva er mer enn bare nydelige strender og nasjonalparker. Provinsen har en lang historie og kulturarv som jeg fikk en smakebit av. Her har jeg plukket ut tre ting for deg som er glad i spennende inntrykk og ikke bare sol og strand.
Bli kjent med Columbus i Palos de la Frontera
Huelvas historie går tilbake 3000 år, og består av en sterk maritim tradisjon som stammer tilbake til da fønikerne grunnla byen og drev handel langs havnebyene. På slutten av middelalderen opplevde havnene i Huelva en periode med stor prakt, da Christopher Columbus’ første ekspedisjon satte seil mot den nye verden fra kaien i Palos de la Frontera, der man i dag kan besøke de tre skipene hans: Santa Maria, Pinta og Niña.
Dette er eksakte kopier som du kan gå om bord i og utforske. Jeg ble veldig overrasket over hvor små disse seilskipene egentlig er. Tenk at de krysset Atlanterhavet!
Her kan du bo: Barceló Punta Umbría Mar
Ibéricoskinke i Jabugo
Jabugo er en liten by i Huelva-provinsen og er kjent for å produsere verdens beste skinke – Jamón Iberico. Skinken lages kun av iberisk sorte svin med svarte klauver. Som besøkende kan du besøke en av de såkalte skinkerutene. Da får du være med på hele pilegrimsferden, fra å besøke grisene, til å se skinken skjæres opp og gjøres klar til servering.
Vi blir fortalt at dyrevern er høyt prioritert her. Det er strenge regler på hvordan dyrene skal ha det, og grisene lever tilsynelatende godt frem til de slaktes. For at skinken skal kunne bli solgt som «jamón ibérico de bellota» må et par ting være på plass:
- Hver gris skal ha et område på 2 hektar (!) å boltre seg rundt på
- Grisene skal få bevege seg fritt og gjøre som de vil.
- Dietten deres skal bestå av gress og eikenøtter (bellotas)
Et grisete luksussliv
Når grisene blir 11 måneder gamle flyttes de til store eikelunder. Denne perioden kalles « la montanera » og hensikten er å fete dem opp på eikenøtter. Nøttesmaken absorberes i fettet og denne svinerasen er unik fordi den lagrer fett i muskulaturen. Dermed får det fettmarmorerte kjøttet den sødmefulle smaken som gjør den ettertraktet.
Grisene spiser 15 kg mat om dagen og drikker 50 liter vann. Livet deres består av mat og mosjon. Etter circa 2 år når grisene veier omkring 160 kilo, kan de slaktes. Grisene blir da fraktet til et område der de spiser og drikker i to dager, i avslappede omgivelser før de gasses. Det er et krav at grisene skal ha det bra hele veien.
Kun naturlige prosesser
På slakteriet får vi se hvordan kjøttet kuttes opp, saltes, tørkes og henges opp . All slaktingen gjøres for hånd og hele dyret skal brukes. Man skal heller ikke manipulere varmen og luftfuktigheten. Det er kun naturlige prosesser og tålmodighet som er prioritert her.
Det eneste som reguleres her er vinduene som åpnes og lukkes i løpet av dagen. Kjøttet bestemmer selv prosessen og tempo for å modne. Mikroklima i Huelva kommer godt med: Kalde netter, varme dager og mye regn gir riktig luftfuktighet.
Smaken av stolhet
Det som gjenstod til slutt var å smake på skinken vi hadde fulgt gjennom de forskjellige stadiene. Miguel Prieto Mora, som i 2010 ble kåret til spansk skinkemester, forteller oss om den 700 år gamle tradisjonen. Han forklarer at det å produsere skinke er mer enn bare svinekjøtt. Det er en del av «vårt liv, virke og kultur» sier han. Det er tydelig at det ligger mye yrkesstolthet og giver i arbeidet han utfører.
Etter å ha vært med på denne turen har jeg fått oppleve historie på nært hold, og ikke minst sett hvor sterkt mattradisjonene står. Er du interessert i gastronomi bør du notere deg at byen Aracena i Huelva er kåret som mathovedstaden i 2023. Du kommer ikke til å angre om du legger ferien hit.
Her kan du bo: Barcelo Aracena
Gruta de las Maravillas, Aracena
Skulle du trenge en grunn til for å reise til Aracena annet enn for matopplevelsens skyld, kan kanskje «Gruta de las Maravillas» overbevise deg. Denne kalksteinhulen er en naturskatt som få vet om. Grotten ligger skjult under bakken, rett under en av de eldste kirkene i Aracena. Temperaturen her nede er alltid et sted mellom 16-19 grader med en luftfuktighet på 98% (!).
På grunn av det spektakulære landskapet har grotten blitt brukt som lokasjon for mange filmer, både spanske og utenlandske. Blant annet «Journey to the Center of the Earth» (1959), og «Tarzán in King Solomon’s Mines» (1973). Jeg var trollbundet. Det føltes som å være på en annen planet.
Hotelltips:
Under oppholdet mitt bodde jeg på to hoteller fra samme hotellkjede, og vil anbefale disse på det varmeste. Her får du hotellopphold med utsikt mot en kjempefin borg på fjellknausen overfor hotellet. Restauranten serverer kjempegod mat, og bassengområdet er fantastisk.
Barcelo Punta Umbria ligger bokstavlig talt på stranda, og du kan selv velge om du vil benytte deg av bassenget eller bade i havet. Hotellområdet er stilfult, restauranten er god, og rommene er kjempefine.
artikkelen fortsetter etter annonsen