Foto: Getty Images

6 perfekte storbyer til påskeferien

Bytt ut fjell, ski og hyttetur til fordel for en herlig storbyferie.

Påsken på fjellet er en hellig tradisjon for mange nordmenn, men det er også en fin mulighet for å feirere utenlands.

April markerer starten på sommerhalvåret – trærne blomstrer for fullt og byene blir langt mer livligere. Endelig er det tid for å gå på sightseeing, sitte på en fortauskafé og kjøpe seg en is i vårvarmen. Og på toppen av det hele kan du se hvordan lokale innbyggere feirer påsken.

Det er mange sjarmerende, europeiske storbyer å velge mellom, men vi har valgt ut seks fine byer som du bør vurdere.


Vil du sikre deg sol? Sjekk restplasser til Syden her!


Roma: Paven og festlige opptog

Det mest opplagte stedet å feire påske må være Roma hvor paven holder til – i sentrum av den katolske påskefeiringen. Det er ikke bare temperaturene som er behagelige under vårsolen i Roma. Byen blir full av liv, feiringer og vårfarger som alle bør oppleve.

Du må selvfølgelig besøke Vatikanet, som består av St.Peterskirken, Sikstinske kapell og Vatikanmuseet. Høydepunktet blir første påskedag og en offentlig tale til de tusenvis av menneskene som har samlet seg på plassen og opp Via della Conciliazione til elven Tiber. Her kan det være enorm pågang av mennesker, så det lønner seg å bestille billetter i forveien. Et annen påskeprogram som er fint å få med seg er elvecruise.

Uansett hvilken del av Italia du velger å reise til vil det gå opp for deg hvor stor påskehøytiden er for italienerne. Hvis du får sjansen bør du få med deg en påskegudstjeneste for å virkelig fornemme stemningen.

Les også: De beste hotellene i Roma

Greit å vite: I påsken er mange restauranter enten stengt eller fullbooket, så husk å bestille bord i god tid hvis du har spesielle ønsker. Butikker stort sett stengt på første påskedag og andre påskedag.

Beste luksushotell: NH Collection Roma Palazzo Cinquecento

Beste budsjetthotell: Hotel Trevi


Lisboa: Lille San Francisco

Portugals vakre hovedstad er en fargerik by med fantastisk arkitektur, spennende matkultur og uteliv. Slik som Roma ligger også Lisboa på sju høyder, og byen minner veldig om San Francisco med sine trikker og 25.april-broen, mens Kristus-statuen gir assosiasjoner til Rio de Janeiro.

I Beléområdet kan du besøke sjøfartsmonumentet fra moderne tid, samtidig som du får en flott utsikt over den store broen og Kristus-statuen som troner over havet og byen.

Vil du ha shopping, har Lisboa mange små nisjebutikker med varer du ikke finner andre steder, så vel som kjente motebutikker. Avenida de Liberdade er en elegant gate som strekker seg nordover mot parken Eduardo VII. I samme område finner du shoppingområdet Chiado, og to store kjøpesentre; Amoreiras og Colombus.

Greit å vite: De fleste museer er stengt på første påskedag.

Beste luksushotell: The Beautique Hotel

Beste budsjetthotell: Pensão Aljubarrota


Paris: Den perfekte familieferien

Paris-hotell-reise

Påskeprogrammet opptar selvfølgelig også Europas mest romantiske storby. Det som er veldig populært for hele familien er et såkalt eggejakt som foregår i Paris ved Eiffeltårnet (Champ de Mars). Programmet starter fra klokken ti på morgnenen og varer helt frem til klokken fem på første påskedag. Her skal barna lete etter fine påskeegg, som de senere kan bytte inn til sjokoladeegg.

En annet populær ting å gjøre er å besøke Disney Village som forvandler seg til et påskeparadis. Både store og små kan forvente spennende eggejakt, forestillinger og mange andre programmer.

Greit å vite: På første pg andre påskedag stenger det meste av butikker og museer. Dog har Louvremuseet åpent med forkortet åpningstid.

Beste luksushotell: The Peninsula

Beste budsjetthotell: Hotel Darcet


Budapest: For den musikkglade

Europas sjarmerendy storby tilbyr alt fra opera, jazz, film, dans, utstillinger og markeder. Selv om byen er mindre påskepreget enn det vi er vant med, er det flere arrangementer om våren.

I påsken kan du oppleve den populære vårfestivalen som skjer mellom 5. og 22.april. Festivalen tiltrekker seg mange musikkelskere som har en sans for jazz, klassisk, ballett og opera. Her kan du regne med å komme borti rundt 120 programmer og 40 spillesteder, inkludert på offentlige steder som parker og sidegater.

Noe av det beste med Budapest er å sitte på en fortauskafé og betrakte folk som suser forbi. En annen fin opplevelse er å ta et bad i et av utebassengene i byen, eller bøke Gellertbadet. En båttur på Donau er også en opplevelse du ikke kan gå glipp av – gjerne om kvelden når alle bygningene er opplyst.

Greit å vite: De fleste butikker er stengt første og andre påskedag. Butikkene holder åpent i Szentendre. De fleste museene holder åpent – et av de beste museene er Museum of Fine Arts.

Beste luksushotell: Aria Hotel

Beste budsjetthotell: Grand Jules


København: Tivoli og Zoo

Vi blir aldri lei av København – byen er en kort flytur unna og byr på en hel spesiell stemning du ikke finner andre steder. København har noe for alle.

Er du glad i kunst?Opplev tropiske omgivelser på Glypoteket før du trasker videre til Statens Museum for Kunst, som rommer kunst-og kulturhistorie fra de siste 700 årene. Skal du på par-eller familietur? Tivoliet åpner dørene inn til en vidunderlig verden av fargerike tulipaner, glitrende lys og morsomme opplevelser den 4.april.

En annen fin opplevelse for familien er «Ægzootisk» påske i København Zoo. Mellom 8. og 17.april kan du ta en påskerunde og møte nyklekkede påskekyllinger i barnezoo. Fra 11.april kan du hilse på dyrehagens to nye pandabjørner. Det lønner seg å bestille inngansbilletter i forveien.

Greit å vite: De fleste museer holder åpent i påsken, selv om butikkene er stengt skjærtorsdag, langfredag, påskesøndag og andre påskedag.

Beste luksushotell: Hotel SP34

Beste budsjetthotell: Steel House Copenhagen


Praha: Historisk påskemarked

Hovedstaden i Tsjekkia regnes som en av verdens vakre storbyer. Bortsett fra sine historiske bygninger, minnesmerker og brosteinsgater, er påsken en viktig høytid som er godt synlig i byen.

Opplev påskemarkedet mellom 7.og 28.april – i denne perioden vil du se to store markeder på torget i gamlebyen og på Wencelplassen. I den slaviske kulturene strekker tradisjonen med dekorerte egg seg helt tilbake til hedensk tid, men den ble senere innlemmet som en del av de kristne påsketradisjoene. I tillegg til vakre påskeegg, selges det mye annet tsjekkisk håndverk, som treleker, utskårne sjakkbrett og broderte duker. Samtidig får du selvfølgelig god mat og drikke fra bodene.

Greit å vite: Første og andre påskedag er de fleste museer, severdigheter og restauranter normalt sett åpne. Dog er flere butikker stengt, mens kiosker og supermarkeder operer med åpningstidene de ellers ville hatt på søndager. Andre pinsedag er ikke en helligdag i Praha, så da blir det normale åpningstider i pinsen.

Beste luksushotell: The Emblem

Beste budsjetthotell: Czech Inn Hostel


Les også: London-hotellet for de hippe og kule