I Japans fjell vokser grønn te på bratte teplantasjer. Yrket som tebonden er krevende, men en ny generasjon holder liv i tradisjonen og inviterer reisende inn i te-kulturen.

Tekst og foto: Parastou Booyash for De Berlingske
I de tåkefulle fjellene sitter vi på gulvet i Yuko Tsuchiyas 300 år gamle hus, mens duften av fersk grønn te fyller rommet. Som tredje generasjon driver hun Kawane Cha-plantasjen i Suruga-regionen.
62 år gamle Yuko setter seg med bena i kors og blir sittende slik gjennom hele den 45 minutter lange teseremonien. Først heller hun varmt vann over de nøye målte tebladene. Vannet må ikke være varmere enn 50 grader, forklarer hun, og trekketiden skal være nøyaktig to minutter.
Les også: Reise til Japan: En guide til Tokyo, Kyoto og Osaka
– Det er viktig at vannet helles sakte langs siden av tekannen, påpeker hun.
Med riktig temperatur og trekketid får teen en jevn smak uten bitterhet, samtidig som umamien fremheves fordi aminosyrene bevares.
Fakta: Umami er en av de fem grunnsmakene, ved siden av søtt, surt, salt og bittert, som kan beskrives som en behagelig, fyldig og velsmakende smak.

Hun løfter langsomt tekoppen med begge hender – vi lærer at det er et tegn på respekt som samtidig skaper ro og nærvær.
Senere viser Yuko oss rundt på den bratte teplantasjen 600 meter over havet. Hun vokste opp i huset på gården og bor her nå med mannen sin og sin 85 år gamle far, som fortsatt hjelper til med innhøstingen. Noen av deres prisvinnende te-varianter plukkes fortsatt for hånd, selv om mye av arbeidet gjøres med maskiner.
– Mange tebønder i Japan har gitt opp plantasjene, fordi arbeidet er for hardt og barna ønsker ikke å ta over. Vi har ingen barn selv, men jeg er opptatt av å dele familiens kunnskap videre, slik at andre kan dra nytte av den og kulturen bevares. Vi har for eksempel jevnlig besøk av universitetsstudenter som vil lære om japansk teproduksjon, sier Yuko.
Fra butikkekspeditør til tebonde
På en teplantasje i Asahina dyrker 71 år gamle herr Nob gyokuro, en av verdens fineste tesorter. Midt i den travle innhøstingen vurderer han å pensjonere seg – arbeidet med gyokuro er svært krevende.
– Plantene tåler for eksempel ikke for mye sol, så vi må stadig sørge for skygge. Det er tungt, og barna mine vil dessverre ikke ta over. Jeg vil gjerne snart pensjonere meg, så jeg vet ikke hva fremtiden er for denne tesorten. Det er bare sju gyokuro-produsenter igjen i Suruga, sier han.

Høyere opp i fjellsidene i Suruga spirer håpet. Her møter vi en ny generasjon tebønder, blant dem Tamura Yoshittyuki – 13. generasjon på Tamura No-en Tea Farm. Han dyrker ikke gyokuro, men hans dedikasjon til håndverket gir grunn til optimisme.
For 15 år siden jobbet han i en klesbutikk i Tokyo. Nå har utsikten over landsbyen Kawancho lokket ham tilbake til familiens teplantasjer.

– Tokyo kan være litt kaotisk, og jeg savnet de grønne fjellene. Så en dag sa jeg opp jobben og bestemte meg for å bli teprodusent, sier Tamura, som nå bor med kone og barn i landsbyen.
På terrassen midt i plantasjen lar han gjestene plukke og tilberede te under hans veiledning. Håndverket lærte han som barn, og nå viser han hvordan de skjøre toppskuddene må plukkes med varsomhet.
Han dyrker flere tesorter og lager egne blandinger med urter fra elven og fjellene. Inspirasjon henter han også utenfra – blant annet gjennom en pop-up-butikk i San Diego. Snart lanserer han et nytt konsept med yogatimer i morgensolen, teseremoni på terrassen og blåbærplukking langs elven.
Om Suruga
Suruga er en fjellrike-region mellom Tokyo og Nagoya, og står for 40 prosent av Japans teproduksjon. Omtrent 220.000 mennesker bor her.
Reise dit: Du kan reise til Suruga ved å fly fra Norge til Tokyo eller Nagoya, som ofte innebærer en mellomlanding i Europa (Helsinki, København og Amsterdam for eksempel). Fra flyplassen tar du hurtigtoget Shinkansen til Shizuoka, og derfra går det lokale tog eller buss videre inn til Suruga.
Overnatting:
- Kawane Onsen Hotsping Hotel – tradisjonelt hotell med utsikt til elv og fjell.
- Grand Hotel Shizuoka – hotell med utsikt over Shizuoka by og fjell, rom fra 18. etasje og oppover.
- Nakajimaya Grand Hotel – lokalt hotell midt i Shizuokas restaurant- og byliv.
Hvis du også overnatter i Tokyo:
- Trunk Hotel Cat Street – stilfullt boutiquehotell i en av Tokyos trendy bydeler.
Fuji i en kopp te
Hos Hiroki Murakami får vi servert økologisk grønn te med Fuji-fjellet som bakteppe. Familien hans har dyrket te i syv generasjoner, etter å ha gått over fra tømmerhandel, og Hiroki bærer arven videre med stolthet.

Te og bærekraft som kunst og levevei
I Yaizu møter vi Yamaichien-familien, som i over 60 år har laget te av stilkene andre bønder kaster. Ingenting går til spille – i tillegg driver de en kafé med kaker laget av te- og kirsebærblader.
På kunstsenteret Takumishuku møter vi kunstneren Kyoichiro Washizu. Han bruker rester fra teproduksjonen til å farge tekstiler, mens bladene som ikke kan brukes, blir til kunst eller kompost – en sirkulær prosess der alt får nytt liv.

Tips i Suruga
- Togtur langs Oigawa-elven eller sykkelturer gjennom teplantasjer og historiske byer.
- Opplev en teseremoni i Gyokuro no Sato, etterfulgt av lunsj på Chanohanatei.
- Syvretters middag med te-paring på Le Monde Fujigaya.
- Kunstcafé Kawane Café En – mat, overnatting og skap selv kunst.
- Te-museum – lær om teens historie i Japan og verden.