Foto: iStock

Weekendtur: Slik får du mest ut av turen din Tallinn

Du får mest ferie for pengene i Estland, ifølge Lonely Planet.

Estlands hovedstad er en fascinerende by som du lett forelsker deg i uansett årstid. En weekendtur til Tallinn er alltid en god idé. Her kan du spise og shoppe til en billig penge. I tillegg kan du bo på et femstjerners hotell til en mye rimeligere penge enn her til lands.

Søk fly til Tallinn her.

Dette må du oppleve:


Bo rimelig på et 5-stjerners:  Swisshotel Tallinn

https://exp.cdn-hotels.com/hotels/2000000/1700000/1692200/1692113/c723c033_z.jpg?impolicy=q60

I hvert fall billigere enn det hadde vært i Norge. Swisshotel Tallinn er et luksushotell i hjertet av Tallinn. Hotellet er også en av de høyeste bygningene i byen med flott utsikt over byen og det baltiske havet. Purovel Spa & Sport er det perfekte, avslappende oppholdet som tilbyr flere ulike behandlinger for deg som vil bo best på alle måter. Behandlingene inkluderer alt fra hydrotherapy til varme massasjestener.

Et annet spahotell er Hotel Telegraf i gamlebyen, i nærheten av Toomkirik. Elemis-spaet tilbyr alt fra hammam, ansiktsbehandlinger, kroppsinnpakning og aromaterapi. Vil du bo rimeligere? Sjekk ut Braavo Spa Hotel, som også ligger i gamlebyen. Her får du gratis badeland, frokost og wi-fi. Et rimelig hotell.

Er du kun etter de aller beste hotellene i Tallinn, bør du sjekke ut Laurel Nights.


Attraksjonene du må se

1.Gamlebyen

Gamlebyen er et kapittel for seg selv, og det er som du stiger rett inn i Middelalderen når du entrer porten. Det er ingen tilfeldighet at gamlebyen står oppført på Unescos verdensarvliste. Byen er omkranset av en 3 meter lang og 2 kilometer lang festningsmur.

Tallinns historiske bydel er naturlig delt i to og starter på Toompea-høyden hvor du finner citadel, en egen liten borgby innenfor kraftige festningsmurer med tårn. Resten av gamlebyen ligger på flaten nedenfor Toompea-høyden. Byen er rik på kontraster med både en moderne og gammel del. Den viktigste gatene du må få med deg er Lai, Pikk (den lengste gaten, faktisk) og Vene.

Beste hotell i gamlebyen: Radisson Blu Sky Hotel

2.Alexander Nevskij-katedralen

En russisk-ortodoks kirke i gamlebyen som ble bygget mellom 1894 og 1900. Kirken ble tegnet av Mikhail Preobrazhensky i nyrussisk stil og ifølge estisk folketro er det her folkehelten Kalev er begravet. Katedralen ligger i Toompea og her er det annen katedral du bør få med deg: den lutheranske katedralen,Toomkirik.

Beste hotell i nærheten av katedralen: My City Hotel

Adresse: Lossi plats 10, 10130 Tallinn, Estland

3.Nikolaikirken

En middelalderkirke i gamlebyen. Kirken ble bygget opp av tyske immigranter i begynnelsen av 1200-tallet, men den er kun få deler av den elde kirken som er synlig. Kirken var viet til Sankt Nikolaus, som var skytsengelen for for fiskere og sjømann.

Adresse: Niguliste 3, 10130 Tallinn, Estland

5.Castrom Danorum(danskenes borg) og Pikk Hermann-tårnet

En borg på kalksteinbakken Toompea som fikk navnet Castron Danorum da deler av Estland var under Danmark mellom år 1206-1645. Dette er et viktig punkt i Tallinn, med Pikk Herman-tårnet helt øverst. Tårnet ble bygget mellom 1360-70 og nådde til slutt 45,6 meter. Her finner du en trappeoppgang med 215 trappetrinn som fører deg helt på toppen. Du finner borgen og tårnet ved parlamentbygget i Toompea, og flagget kan flagres fra tårnet 95 meter over havet.

Adresse: Lossi plats 1a, 15165 Tallinn, Estland


6.Hipsterstedet Kalamaja

Kalamaja er byens største havnested og er kjent for sine trehus og sjarmerende arkitektur. Her finner du de koselige kafeene, barene og galleriene som tiltrekker de unge og kreative. Stedet ligger mellom kysten og gamlebyen og skjuler mange herlige perler. Maritimmuseet Seaplane Harbour er et must, og ligger i de gamle sjøflyhangarene som ble ferdigstilt i 1917.

Et steinkast unna finner du Telliskivi Creative City, som er hovedattraksjonen i distriktet. Det er innendørsshopping som selger alt fra organisk kosmetikk og til estlandsk designvarer.


Restaurantene du må oppleve

Her får du store porsjoner til rimeligere priser. Er det dette du vil smake på, foreslår vi restauranten Kuldse Notsu Kôrts, som ligger i gamlebyen, på hotellet Scholssle Hotel. Andre restauranter du bare må få smaken av er NOA . Restauranten har vunnet pris for Estlands beste restaurant i 2014. En utmerket beliggenhet med flott utsikt over sjøen og en flott skandinavisk atmosfære. Menyen består av ulike kjøttretter, sjømat og et variert vinkart. Prisene er fra 6 til 30 euro på hovedrett og drikke fra 5 til 19 euro per glass.

De 10 beste hotellene i Tallinn finner du her.


Her gjør du shoppingen i Tallinn

Prisene i Tallinn er gjennomgående lavere enn i andre europeiske byer. Av lokale varer er storbyen kjent for håndverkprodukter, glass, lær, og suvenirer fra sovjettiden. Kjøpesentre er det mange av, og de aller beste er Stockman, Viru Center og Tallinna Kaubamaja hvor du finner alt fra kosmetikk, klær, sko og elektronikk.

Butikken Studio T tilbyr eksklusive merker som Armani, Paul Smith og Polo Ralph Lauren. Foto: Inyourpocket.com

Gamlebyen har mange handlegater du bør bemerke deg: Viru, Müürivahe, Suur-Karja, Väike-Karja og Kullassepa.

Les også: Juleshopping: Byene som gir deg mest for pengene

Butikkene du bør se til å droppe innom er:

Vivian Vau Shoe Salon

Adresse: Rataskaevu 2

Studio T

Adresse: Lai 36

Estonian Handicraft House

Adresse: Pikk 22


Er du i Tallinn mellom november og desember, bør du få med deg julemarkedene i gamlebyen. Foto: iStock


Historiske Tallinn

Estland er det nordligste av de tre baltiske landene, og det minste både i areal og i befolkning (1,2 mill.)  Klimaet i Estland er mer likt det norske enn de to baltiske landene lengre syd; det regner hver tredje dag og om vinteren blir det kaldt, men kommer man fra Norge tåler man jo litt.

Hovedstaden med sine 450 000 innbyggere er ellers en fascinerende hansaby med en god stemning og en bykjerne som tar én tilbake til middelalderen. Det er ingen tilfeldighet at hele det historiske sentrum er oppført på Unescos liste over verneverdige steder Estland har vært under andre lands styre mange ganger opp gjennom historien.  på 1700-tallet var Estland en del av Russland. Under 1. verdenskrig var Tallinn under Tysk styre, før de ble okkupert av Sovjetunionen. Det var ikke før 1900-tallet at Estland ble selvstendig.

De 10 beste hotellene i Tallinn finner du her.

Skyline of Tallinn, Estonia at the old city.

I tillegg er byen kjent for sine havneområder og sin store markedsplass helt siden 900-tallet.

Tallinn kan deles opp i flere distrikter, men de fleste attraksjonene finner du i Tallinns historiske sentrum, som igjen deles igjen til 2 bydeler; Toompea og Gamlebyen. Toompea, som betyr domberget,  er sterk knyttet til Estlands herskerhistorie. I dag er Toompea hjemmet til Estlands regjering og Riigikogu, som er riksforsamlingen.

Visste du forresten dette om Estlands flagg? Blåfargen står for himmelen og troen på en lysere framtid. Svart er et symbol på den vanskelige historien til Estland, mens hvitt uttrykker håp og ærlighet.


Slik kommer du til Tallinn: 1 time og 30 min flytur fra Oslo med Norwegian, Estonian Air og SAS. Finn flybilletter her. Byen er også Estlands eneste havneby og det går båter hit både fra Helsinki og Stockholm, for den som foretrekker å reise med det.


Les også:

https://reisetips.nettavisen.no/weekendturen-riga/

 

Kilder: Wikipedia, Lonelyplanet, Forexbank, Reiseplaneten