Gausta – fjelldrømmen som ble virkelighet


Telemarks vinterjuvel Gausta har fått milliardløft, stjernekokk og alpefølelse. Men ikke alle skiinteresserte nordmenn har fått med seg hva som skjer ved foten av Gaustatoppen.

Av: Frederik Finnes

Vi slipper heiskroken på toppen av Fyrieggheisen, der stillheten og utsikten møter oss. Langs dalsiden lenger nede slynger frosthvite løyper seg mellom fjellbjørk og spredte hyttetak. På motsatt side, badet i dagens første solstråler, troner majestetiske Gaustatoppen (1883moh) i et omriss av klarblå himmel.

Møt øst, i retning Rjukan, skimter vi snøkledde Hardangervidda i en disig vinterhorisont. En finere vinterdag i skisportens vugge, Telemark, er det vanskelig å forestille seg.

mann som kjører nedover bakke på gausta i telemark
Skikjører nyter en solfylt morgen i nypreparerte bakker ved foten av Gaustatoppen.

En tur på skarpe kanter

Kulden lugger lett i nesen idet vi setter utfor. Den tørre og nypreparerte snøen knitrer under skiene, en lyd som snart drukner i en stadig kraftigere fartsvind. Vi varmer opp med noen korte svinger i blåløypa langs Fyrieggen, før vi svinger oss ned mot de mer utfordrende rødløypene ved Brendstaulheisen.

Jeg forsøker å følge tipsene jeg fikk av skiinstruktøren dagen i forveien. Man blir aldri for rutinert for å finpusse på teknikken, og på Gausta mestrer de internasjonale skiproffene sitt fagfelt. Jeg får betalt for innsatsen i form av raske og balanserte kurver ned bratthenget i «Svart’n».

I heisen på vei opp har jeg melkesyre i lårene – og et smil på leppene.

Skigleden er tilbake med full styrke!

Kun på Gausta: Ta banen for off-pist kjøring

Med 37 nedfarter, 13 heiser og totalt 45 km løyper er Gausta kanskje ikke det største, men til gjengjeld et av de mest spektakulære og snøsikre skianleggene i Norge.

Familiefaktoren er sikret med flere moderate og åpne løyper, men også de viderekomne finner utfordringer i lange og varierte hellinger. Gausta har dessuten noe få andre kan by på, nemlig et helt fjell spekket med off-pist
muligheter.

Enda mer unikt er det at Gaustatoppen har sin egen heis langt inne i fjellet: Gaustabanen ble bygget på 50-tallet av sikkerhetspolitiske årsaker, men frakter i dag skiturister med interesse for løssnø og lange, skogfrie nedfarter. Banen tar deg helt opp til 1883 meters høyde på under 15 minutter, og på en klar vinterdag som denne – når snøforholdene tillater det – åpner den muligheten for ubegrenset frikjøring.

Som fylkets suverent høyeste fjell tilbyr Gaustatoppen samtidig en panoramautsikt som dekker én sjettedel av Norges fastland, en utsikt som tar pusten fra de fleste.

gaustatoppen
Gaustatoppen badet i tidlig morgensol – et ikonisk syn for alle som besøker fjellet.


Den ville historien bak Gaustablikk Fjellresort

Da visjonæren Olav Svartdal bestemte seg for å bygge et høyfjellshotell ved foten av Gaustatoppen i 1970, hadde han nok ikke forestilt seg hvilken skidestinasjon Gausta skulle bli. Startkapitalen til Gaustablikk Fjellresort sikret Svartdal noen år tidligere, da han ved en tilfeldighet endte opp som stuntmann i storfilmen «The Heroes of Telemark» – Hollywoods
actionfylte skildring av sabotasjeaksjonen på Vemork i Rjukan.

Da opptakene skulle starte fikk produsenten nemlig et problem. Hovedrolleinnehaver Kirk Douglas var er stor Hollywoodstjerne på midten av 1960-tallet, men en racer på ski var han definitivt ikke. Olav Svartdal hadde erfaring som skiinstruktør fra USA, og tilbød raskt sine tjenester som stuntmann i skiscenene av filmen.

Da spørsmålet om honorar dukket opp, bestemte Svartdal seg for å klemme til, og ba om 1 million for oppdraget. Produsenten takket ja uten forbehold, og betalte ut summen – i dollar. Plutselig hadde Svartdal startkapitalen han trengte.

Hotelldrømmen ved foten av Gaustatoppen var blitt en realitet.

leilighet i gausta
Utsikt mot Gaustatoppen fra en moderne leilighet med peis og panoramavinduer. Leilighetene har alt fra ett til fem soverom.
jente sitter i leilighet på Gausta
Kveld i Gausta Lodge med fyr på peisen og rolig stemning etter en dag i bakken.

Alpestemning i Telemark

Snart 60 år senere lever visjonen «om en skidestinasjon hvor man kan bo godt og spise godt» i beste velgående. Nå er den anført av den svenske industrifamilien Jønsson, som overtok både Gaustablikk og skisenteret i 2018.

Med ståltro på Gaustas fremtid som skidestinasjon har familien satt i gang en massiv satsing: Over én milliard kroner er investert i fjellresorten, heisanlegget, og infrastrukturen rundt, samt restauranter, utleieleiligheter,
hytter, og en flytende sauna og velværeanlegg.

Målet er å skape alpestemning i tjukkeste Telemark, noe Jønsson og co er på god vei til å klare. Skisenteret strekker seg over et dalføre med flere sammenhengende områder, der blant annet Hovdestaul har utviklet seg som et lite sentrum. Her finner vi det nye selvinnsjekk-hotellet Sportellet, streetfood-restauranten «Bygget», og en egen terrengpark – den største i sitt slag i Telemark.

mann hopper i snøen på gausta
En badstugjest kaster seg ut i snøen etter et varmt badstubesøk ved Gaustas flytende badstue.
gaustablikk om kvelden
Stemningsfull kveld på Gausta.

Dagens Gaustablikk: Mer Aspen enn DNT

Som hotell har også Gaustablikk Fjellresort fått en oppgradering som treffer både skientusiastene og de mer komfortopptatte up-market gjestene mitt i hjertet – enten de er weekendturister på hotellet eller nærliggende leilighet- eller hytteleiere med ønske om litt selskap i Kirk’s bar, eller et bedre måltid på Blikk restaurant.

Og selv om lokaler og service minner oss mer om glamorøse Aspen enn om DNT, har ikke fjellresorten mistet hele sitt historiske særpreg. Dagens Gaustablikk Fjellresort viser fortsatt tydelig slektskap til 70-tallets levende høyfjellshotell, en tid der samlingen av gjester rundt middagsbordet og i peisestuen var vel så viktig som skiaktiviteten på dagtid.

Den norske skituristen er likefullt mer familieorientert nå enn tidligere. Nordmenn på skiferie skal dessuten ha samme komforten på fjellet som de har hjemme. Utover den selvsagte ski-in/ski-out beliggenheten ønsker vi innendørs parkering med lader, varme i gulvet, fjærmadrass i sengen, tørketrommel på badet og et fullutstyrt kjøkken der man kan
lage sine egne måltider når det passer.

Det gjør de mer enn 140 moderne utleiehyttene og leilighetene på Gausta til en tidsriktig og attraktiv løsning – enten man tar med tenåringene på helgetur eller unner seg en workation med timelange avbrekk i bakkene.

kvinne med hund på hotell i gausta
Hytteeier Tonje Hovde nyter fjellivet på Gausta – alltid med hunden Selma ved sin side.

Hundevennlig hotell

I loungen på Gaustablikk Fjellresort sitter Tonje Hovde med hunden Selma på fanget. Som hytteeier tar hun ofte med seg hunden ned til hotellet, noe hun mener er vanskeligere å få til på andre fjellresorter.

– Jeg synes det er utrolig fint at man kan ta med seg hund innendørs. Det sier mye om atmosfæren på Gausta – vennlig, avslappet og imøtekommende, sier hun.

Hovde, som til daglig bor i Oslo, har hatt hytte på Gausta siden 2021. Hun beskriver anlegget som et av de mest undervurderte skistedene i landet, og som et resort mer tilpasset familier og godt voksne enn ungdommer med lakenskrekk.

På Gausta er det større fokus på god mat og komfort, og mindre på fest enn i andre skiområder jeg kjenner til. De som ønsker kan uansett ta seg en afterski på Loftet eller Den Lykkelige Sportsmann, sier Hovde.

Hun legger merke til at sammensetningen av gjester har endret seg de siste årene.

– Før var det mest nordmenn med hytter som holdt til rundt Gaustablikk. Nå kan man høre langt flere svensker, dansker og engelskmenn i heiskøen, så mange internasjonale turister ser ut til å ha fått øynene opp for skidestinasjonen, forklarer Hovde.

Derimot tror hun Gausta har gått litt under radaren for skiinteresserte nordmenn. Hvorfor det er slik, er hun usikker på.

– Med stadig utvikling av skianlegg og servicetilbud her oppe, tror jeg det bare er et spørsmål om tid før flere oppdager Gausta, mener Hovde.

Michelin-vinner på Gausta

Det var ikke bare interessen for snowboard som fikk Jimmy Øien til å takke ja til jobben som executive chef på Gausta. Den tidligere vinneren av Michelin Young Chef 2022, og eier av anerkjente restaurant Rest i Oslo, ble rett og slett trigget av utfordringen.

Dermed tok stjernekokken turen tilbake til Telemark der han selv tilbrakte flere ungdomsår.

– Å få det overordnede ansvaret for alle spisestedene på Gausta var en utfordring jeg ikke kunne si nei til. Jeg ville jobbe mer med ledelse og konsept, og tilby spennende matopplevelser på en ny arena, sier Øien.

I dag leder han et internasjonalt team bestående av kokker, sommelierer og konditorer både fra Norden, Tsjekkia, Latvia og Polen, og har ansvaret for syv spisesteder på Gausta.

På restaurant Blikk serveres nordiske retter med smak av fjellet – ofte med hjort, rype eller reinsdyr som hovedingredienser. Kortreist «comfort food» er likevel viktigst, for maten skal treffe en bred målgruppe, forklarer Øien.

Det handler ikke om fancy retter eller fine dining, men om kvalitet og gode smaker til en fornuftig pris. Vi har både bakeri, et brasseri, og nå også «Bygget» – et uformelt spisested i bunnen av den nye snøparken. Her bytter vi ut fastfood med streetfood som dumplings og ramen, forteller Jimmy Øien, som har klokketro på konseptet.

Den tidligere så urbane mesterkokken trives på fjellet i Telemark.

– Livet her oppe er rolig og fredelig, og jeg liker å ha enkel tilgang til løypene. Samtidig skaper engasjementet og utviklingen her på Gausta et arbeidsmiljø det er motiverende å være en del av, avslutter stjernekokk og executive chef på Gausta, Jimmy Øien.

FAKTA – GAUSTA VINTEREN 2025

⛷️ Bakken og anlegget

– 180 km fra Oslo (2,5 timer i bil)

 Åpningstider 2025: 12. desember til 26. april (mulighet for kveldskjøring)
37 nedfarter på totalt 45 km og 13 heiser, samt fallhøyde på totalt 550 meter.

– Lengste nedfart: 3200 meter

– Fasiliteter: Skiutleie, sportsbutikk, dagligvarehandel, grillhytter i anlegget.

– Gaustabanen frakter deg opp til 1883 meter på under 15 minutter.

🥩 Overnatting og servering

– Gaustablikk Fjellresort, Sportellet og ca. 140 utleieleiligheter og -hytter.

– Spisesteder: Det er hele syv spiseteder på Gausta, der tre er tett på anlegget. Her serveres alt fra streetfood og pizza til nordiske fjellretter med lokale råvarer.

– Afterski: Loftet og Den Lykkelige Sportsmann tilbyr quiz, trubadurer og god stemning.

☃️ Aktiviteter i vinter

– Skiskole og Skipro-instruktører: Dyktige, internasjonale instruktører hjelper barna eller deg med å finjustere teknikken. Priser fra kr. 1295,- per time.

– Langrenn: 85 km med preparerte langrennsløyper rundt anlegget

– Flytende badstue: Nyt SPA-badet i den flytende badstuen på Gausta
Hundekjøring: Opplev vinterlandskapet i et hundespann

– Lavvokveld: Sosial kveld med bål, lokal mat og historier fra fjellet – en stemningsfull opplevelse for små grupper.

– Snøpark: Ny og moderne snøpark for lek og triks, Telemarks største.