Til London uten en penny

Slik kan du oppleve den britiske hovedstaden helt gratis. London har toppet listen over nordmenns favorittreisemål i en årrekke, og vi får rett og slett ikke får nok av verdensmetropolen på andre siden av Nordsjøen. Men billig er det ikke når noen av de mest populære severdighetene tar 200-300 kroner for inngangen. Det er likevel mulig å oppleve en rekke av Londons høydepunkter uten å bruke en formue. Den britiske hovedstaden byr likevel på en haug med gratistilbud og opplevelser for både store og små. Flere velkjente museer og mindre, uvanlige gallerier tar imot besøkende helt gratis. Her er 10 severdigheter du kan oppleve helt kostnadsfritt.

SomersetHouse 1. Somerset House

Den berømte gårdsplassen og storslagne georgianske arkitekturen til Somerset House er ene og alene verdt et besøk, men sjekk gjerne også ut utsikten over Thames fra balkongen, og det lille galleriet i kjelleren. Om sommeren er fontenene et vakkert skue, mens den spektakulære skøytebanen tar over om vinteren. Her får du gratis guidete turer hver torsdag og lørdag.

Courtesy of the Trustees of Sir John Soane's Museum
Courtesy of the Trustees of Sir John Soane’s Museum

2. Sir John Soane’s Museum

Arkitekten som tegnet det majestetiske Bank of England hadde et godt øye for uvanlig krimskrams. Hans tidligere hjem ved Lincoln’s Inn Fields har i lang tid fungert som et museum for å vise frem hans oppsiktsvekkende kolleksjon av stilmøbler, malerier av storheter som Hogarth, kuriositerer og ikke minst sarkofagen til Seti I. Vær forberedt på lange køer i forbindelse med populære levende lys-kvelder som avholdes første tirsdagen i måneden, mellom klokken 18 og 21. Dette er et helt unikt museum.  

mummy 3. British Museum

Listen over gratis museer ville ikke vært komplett uten British Museum, som knapt trenger en introduksjon. Den endeløse rekken av gallerier rommer gjenstander fra så å si alle de største sivilisasjonene på jorden. Salene om opplysningstiden i østfløyen er spesielt fascinerende og som oftest fri for de store folkemassene. Museet er åpent alle dager til kl. 17.30 og til 20.30 på fredager.

4. Wallace Collection

Den historiske bygården Hertford House, nord for Oxford Street, er hjemmet til The Wallace Collection. Museet består av 25 gallerier fylt av kunstskatter, rustninger og møbler fra 1600 og 1700-tallet. Besøkende kan betrakte verk av blant annet Rembrandt, Titian og Van Dyck. De som ønsker å hvile slitne turistbein eller bare få i seg en liten matbit, bør ta turen innom den fine restauranten i atriet.

MuseumofLondon

5. Museum of London

Galleriene i Museum of London forteller byens historie fra forhistorisk tid frem til i dag. Oppdag ordførerens gyldne buss, besøk en georgiansk nytelseshage eller spaser gjennom den populære viktorianske handlegaten. London-fans vil også kunne bruke mange timer i museets utmerkede bokhandel, og i den hyggelige caféen i hagen. Et mindre kjent museum som er absolutt verdt et besøk!

The-National-Portrait-Gallery

Like ved National Gallery ligger National Portrait Gallery som har en førsteklasses samling av historiske og samtidsportretter. Tudor-samlingen er spesielt merkverdig, med utallige malerier av Henry VIII, hans familie og hoff. Førsteetasjen er også populær, med portretter av en rekke kjendiser og berømte personer fra vår tid. Fra caféen i øverste etasje kan du nyte en fantastisk utsikt over West End.

7. Tate Modern

Museet har i løpet av et tiår etablert seg som en av verdens viktigste institusjoner innen samtidskunst. Tate Modern ligger i bygningen som tidligere huset Bankside kraftstasjon, og turbinhallen inne blir brukt til en gigantisk skulptur fra en ledende kunstner som byttes ut hver sjette måned. Her får du sett samtidskunst fra begynnelsen av 1900-tallet og fremover.

Museet på Trafalgar Square kan regnes som en av de beste gratis severdighetene i hele byen, med sine 2000 verk fra vesteuropeiske mestere som Van Gogh, Renoir, Leonardo da Vinci og Michelangelo. For å unngå folkemassene, er den beste tiden å avlegge et besøk tidlig i ukedagene eller onsdag etter klokken 18. Galleriet er også åpent sent på fredagskvelder, og det tilbys gratis omvisninger og foredrag.

9. Hunterian Museum

Rett over plassen fra Sir John Soane’s Museum ligger et annet gratis kultursenter. The Hunterian Museum har fått navnet etter John Hunter, en av de første til å ta i bruk vitenskapelig metode i kirurgi. Hans kolleksjon av skjelettrester, syke organer og andre merkelige anatomiske objekter er ikke for pyser, men de som er fascinert av menneskekroppen vil finne mye spennende.

10. Victoria & Albert Museum

Med 4,5 millioner gjenstander er museet det største i verden innen dekorativ kunst. Sørg for å ha nok tid til besøket. Førsteetasjen fokuserer på asiatisk (japanske sverd, antikk og kinesisk keramikk) og noe europeisk kunst. Det finnes også en fotosamling på en halv million bilder, samlet i løpet av de 160 årene museet har eksistert. Ardabil-teppet i Jameel-galleriet er et av verdens eldste, og stammer fra 1500-tallets Iran.

PortobelloRoadMarket
Foto: portobelloroad.co.uk

Gatekultur, markeder og grøntarealer

Det fine med London er at du finner kultur på hvert gatehjørne. Ved lunsjtider er det klassisk gratiskonsert i St. Martin in the Fields-kirken på Trafalgar Square, mens i plassen ved Operaen, midt i London sentrum, kan du få gratis underholdning i helgene, som blant annet opera på storskjerm og gateartister. De flotte grøntarealene i hovedstaden er perfekte for å trekke pusten etter å ha tilbragt mange timer på å oppdage byens utallige kulturskatter. Richmond Park, St. James Park og Hampstead Heat er kanskje mindre kjente, men byr på en uslåelig utsikt over byen. De mange spennende markedene rundt om i byen har også mye for seg. Det koster ikke noe å spasere rundt og titte, men det kan bli vanskelig å motstå fristelsen til å kjøpe med seg en godbit. Uansett om du er kjøpelysten eller ikke – Borough Market er et paradis for matelskere, og et prisgunstig alternativ til frokost- eller lunsjpause. Andre velkjente markeder som er verdt å få med seg er Camden Lock Market i Nord-London, Portobello Road Market i fasjonable Notting Hill-distriktet, fargerike Brick Lane Market og Columbia Road Market for de med grønne fingre.

10 hotellkupp i London

Det beste hotellet for en billig tur til London: ibis London Blackfriars

Å finne et sentralt hotell i London med gode priser uten å måtte gå langt ned på standard, service og gode fasiliteter. Ett av de virkelig få perlene blant mye svært middels er ibis London Blackfriars.

Dette hotellet ligger tett ved t-banestasjonen Southwark (fra Southwark kan du ta t-banen direkte til Bond Street (Oxford Street) eller Green Park (Buckingham Palace) uten å bytte, og har god standard med mange fine fasiliteter. I gåavstand finner du London Eye, London Aquarium, National Gallery og flere andre severdigheter.

Hotellet får gode anmeldelser, og en god frokost samt rom som gir deg alt du trenger på en tur til London. Hotellets moderne fasiliteter er blant annet stor flatskjerm-tv på rommene, gratis nett og alt du trenger på badet.

Les mer om hotellet her

Det beste rimelige hotellet for shopping: ibis London Shepard’s Bush

Dette hotellet ligger rett ved siden av det rett og slett gigantiske shoppingsenteret Westfield Shopping Centre. Du kan si hva du vil om Oxford Street, men du finner alle butikkene der i dette shoppingsenteret. Det eneste du ikke finner av butikkene nordmenn kanskje vil oppsøke er Victoria’s Secret og Abercrombie & Fitch (og det kan du da ordne enkelt med noen t-banestopp).

Hotellet er som hotellet over helt enkelt uten å være overdådig, men har alt du trenger fra et hotell.

T-banen du tar fra hotellet er central line, som går til Oxford Street (og forsåvidt til Shoreditch hvis du vil gå ut, men det er jo noe annet igjen).

Supert plassert, og perfekt for shopping. Tro oss, du vil alltid besøke Westfield for shopping hvis du gjør det en gang først. Så kan du nyte resten av London som den strålende byen det er for øl, vin, kaffe, uteliv og alt annet i tillegg.

Les mer om hotellet her

Det beste rimelige hotellet for luksus-shopping: Best Western Seraphine Kensington Olympia Hotel

Det kan kanskje virke som en selvmotsigelse, men jo mindre penger du bruker på hotell jo mer penger kan du bruke på designervesker eller dyre whiskeymerker. Alt ettersom.

Dette hotellet fra den store kjeden har en super plassering på High Kensington (som også er nærmeste t-banestasjon), en rimelig rompris ned mot 750 kroner per natt og en finfin standard.

Det er kun 17 rom, og noen er veldig små – men standarden er god.

Les mer om hotellet her

Det beste rimelige hotellet i Paddington: Caring Hotel

Det er mange hoteller i Paddington, og flere av dem koster en god del. Dette koster lite, og har en helt grei standard. Ingenting å utsette på det, med en god frokost. Plasseringen er dog kanskje hotellets beste egenskap.

Les mer om hotellet her

Det beste rimelige hotellet for deg som kjører Ryanair: Tune Hotel Liverpool Street

Hvis du kjører Ryanair lander du på Stansted, og tar sannsynligvis ekspresstoget inn til Liverpool Street Station. Dette hotellet ligger i en grei gåavstand til stasjonen, som selvfølgelig nok er en sentral greie på t-banen.

Fint hotell med alt av moderne fasiliteter.

Ikke akkurat gigantiske rom, men bra nok. Moderne løsninger på det meste.

Sjekk mer om hotellet her

Hvis du ikke har noe i mot å dele rom bør du sjekke det utrolig sjarmerende Palmers Lodge Swiss Cottage.

Det beste hotellet for deg som skal til Wembley: ibis London Wembley

Wembley-området er i ferd med å bli virkelig oppgradert, med mange restauranter og selvfølgelig en helt ok stadion. Dette nye ibis-hotellet har som de andre en grei og fin standard. Flere kjøpesenter i nærheten, men det er en god avstand til sentrum.

Vårt favoritthotell for turer hvor øl er viktigere enn shopping: Tune hotel Paddington

Selv om dette hotellet selvfølgelig nok kan brukes som utgangspunkt for å shoppe, t-banemulighetene er strålende, så er det øldrikking og de lokale pubene rundt dette hotellet vi liker mest. Fint hotell med gode fasiliteter, og rimelig pris. En god anbefaling.

Vårt favoritthotell for deg som bare vil ha en seng sentralt: Gloucester Place

Dette hotellet har noen rom hvor du føler at du mer er på danskebåten enn på et hotell, men frokosten er god og plasseringen strålende.

Les mer om hotellet her

PS!

Og, sjekk dette: The Zetter Townhouse