Topp 10 skyskrapere i New York

Det er vel knapt noen by som så godt defineres av sine skyskrapere som New York City. Selve navnet skyskraper kommer for øvrig opprinnelig fra høye master på seilskip, men i dag brukes det som regel på bygninger som er over 150 meter høye. Den høyeste bygningen i Norge er Nexanstårnet med 120 meter, med Oslo Plaza rett bak på 117 meter. Ingen av de to vil altså i utgangspunktet regnes som skyskrapere.

Sjekk de mest populære hotellene i New York her 

Empire State Building and skyline, New York City

1. Empire State Building

Adresse: 350 Fifth Avenue

Selvfølgelig er Empire State Building nummer 1. Det er ikke den høyeste bygningen i New York City, faktisk får bygningen bare en tredjeplass på den listen. Derimot er dette bygget som både er det mest kjente og hvor turister kan kanskje få den beste opplevelsen. Nesten fire millioner mennesker besøker bygningen hvert eneste år. Med antennen på toppen er bygningen 443 meter høy. Byggingen av skyskraperen startet i 1930, og over 3 400 arbeidere jobbet på den før den stod ferdig i 1931. Fra åpningen, og fram til 1970, var det den høyeste bygningen i verden.

Her kan du kjøpe billetter på nett

Hoteller i nærheten av Empire State Building

One World Trade Center, New York City

2. One World Trade Center

Adresse: 285 Fulton Street

Dette er den høyeste bygningen i New York, med sine 541 meter. Det er altså 98 meter høyere enn Empire State Buildings antenne. Den originale World Trade Center fikk sine første leietagere i 1970, men ble offer for terror i 2001. Det nye World Trade Center ble påbegynt i 2006, og ble offisielt åpnet i 2014. Turister kan kjøre opp til 102.etasje for en vidunderlig utsikt fra sørsiden av Manhattan.

Her kan du kjøpe billetter på nett

Hoteller i nærheten av One World Trade Center

1280px-GE_Building_NY

3. 30 Rockefeller Center

Adresse: 30 Rockefeller Plaza

Denne skyskraperen stod ferdig i 1930, og het ved åpningen RCA Building. Den var da oppkalt etter Radio Corporation of America. Det berømte bildet av arbeidere som spiser lunsj på en metallramme er fra byggingen av denne skyskraperen. Bygningen skiftet navn til General Electric (G.E. Building) i 1988, og fikk også da det berømte klengenavnet 30 Rock. I 2015 ble navnet igjen skiftet til Comcast Building, eller bare 30 Rockefeller Center. Bygningen er både kjent for NBC Studios, Rainbow Room og det fine utsiktspunktet for å se sentrale Manhattan.

For billetter til NBC Studios sjekk her

For bord på Rainbow Room sjekk her

For billetter til Top of the Rock (utsikten) sjekk her

Hoteller i nærheten av Rockefeller Center

Skyline of New York City

4. Chrysler Building

Adresse: 405 Lexington Avenue

Dette var verdens høyeste bygning i nesten ett år etter at den åpnet i 1930, og er fortsatt den høyeste murbygningen i verden. Det er også kanskje en av de vakreste høye bygningene i verden med sin særegne arkitektur. Da byens arkitekter, ingeniører og historikere skulle kåre den peneste skyskraperen i New York fikk Chrysler-bygningen nesten 90 prosent av stemmene. Det kanskje mest ironiske slikt sett er at den beste måten å se bygningen på er å komme deg til toppen av Empire State Building… Navnet kommer for øvrig fra bilmerket Chrysler, som hadde sitt hovedkvarter her fram til midten på 50-tallet. Det har også påvirket mange av detaljene på bygningen.

Hoteller i nærheten av Chrysler-bygningen

Flatiron Building

5. Flatiron building

Adresse: 175 5th Avenue

Da denne bygningen stod ferdig i 1902 var det en av de aller høyeste i New York, noe det ikke lenger er nå med sine 20 etasjer. Det er likevel en ikonisk skyskraper som er en av de mest fotograferte i verden. Uteserveringen på Madison Square Park er perfekt som utgangspunkt for å sjekke ut denne virkelige rare, ikoniske bygningen. Man tror at de nåværende eierne av bygningen kommer til å gjøre Flatiron om til et hotell i 2019.

Hoteller i nærheten av Flatiron-bygningen

One57_from_Columbus_Circle,_May_2014

6. One57

Adresse: 157 West 57th Street

Klengenavnet på denne bygningen er milliardærbygget siden den dyreste leiligheten i byen er solgt her, og bygningen har også blitt kåret til en av de aller styggeste i New York. I tillegg er det et hotell i bygget som er ett av de aller dyreste i byen – Park Hyatt Hotel New York. En måte å oppleve milliardærstilen er å bestille bord på Back Room, hotellets restaurant.

Her kan du få bord på Back Room

Her kan du kikke på hotellet i bygget

Woolworth Building 1 NY NY

7. The Woolworth Building

Adresse: 233 Broadway

En klassisk skyskraper som stod ferdig i 1913. Fra det stod ferdig fram til 1930 var dette verdens høyeste bygning. Med sine 241 meter er det fortsatt en høy bygning, men det er vel mer arkitekturen som folk i dag blir imponert mest over. Nærmeste nabo er New York City Hall.

Hoteller i nærheten av The Woolworth building

New York skyscraper

8. 8 Spruce Street

Adresse: 8 Spruce Street

Denne skyskraperen er tegnet av den verdensberømte arkitekten Frank Gehry, og er en av verdens høyeste skyskrapere laget for leiligheter (898 av dem totalt). Den nederste delen av bygningen er en skole.

800px-NewYorkSeagram_04.30.2008

9. Seagram Building

Adresse: 375 Park Avenue

Denne bygningen er det Ludwig Mies van der Rohe som har tegnet, og har blitt kalt en glassboks. Bygningen er også kjent for den legendariske Four Seasons Restaurant.

Her kan du booke bord på Four Seasons

800px-Lever_House_390_Park_Avenue

10. Lever House

Adresse: 390 Park Avenue

Denne glassboksen var inspirert av Rohe, men var tegnet av Gordon Bunshaft. Den førte skyskraperen av sitt slag i New York, men har blitt heftig kopiert. I dag er den mest av historisk arkitektonisk interesse – men er fortsatt ganske høy. Restauranten Casa Lever er et greit utgangspunkt.

Her kan du booke bord på Casa Lever

Her finner du hoteller med gratis frokost i New York