Trendy for 10 år siden, allemannseie nå

Barcelona er blitt en sikker vinner blant nordmenn på storbyferie.

Vi reiser for tapas, shopping, arkitektur og godt klima – og blir åpenbart ikke skuffet. Kombinasjonen av strandliv og storbyliv er også temmelig unik. Her kan du spise middag hos stjernekokker, se banebrytende arkitektur, bestige fjelltopper mitt i byen og flyte på ryggen i Middelhavet. Ikke rart Barcelona er et av Europas hotteste steder, og ikke minst vårens mest populære ferieby.

Søk etter de billigste flybilletter her

Utrolig  mye å se

Vi må visst ty til klisjeer for å beskrive en ferie der – det er rett og slett en sann vitamininnsprøyting. Barcelona, hovedstaden i Catalonia, er byen med stor B.

Visste du at Eifelltårnet faktisk kunne ha stått i Barcelona i stedet for Paris? Gustave Eiffel, som konstuerte det praktfulle verket, tilbød først Barcelona tårnet sitt, men spanjolene takket nei. Hvem trenger det når de har Antoni Gaudís praktfulle verker, Pablo Picasso, Salvador Dali og Miguel de Cervantes.

Byen byr på en mengde opplevelser både historiske og kulturelle. Og de vakreste stedene i Barcelona ligger under åpen himmel. Vi har plukket ut de 6 du absolutt bør få med deg.

1. Temple Expiatori de la Sagrada Família

Temple Expiatori de la Sagrada Família, kjent best som La Sagrada Familia, er utvilsomt Barcelonas største turistattraksjon, og et landemerke i Spania forøvrig.

Den uferdige basilikaen er meget unik med flere kirkespir som rager over hundre  meter opp i luften. Kirken har ulike fasader, og er rikt utsmykket med kristne symboler. Innvendig er kirken minst like storslagen som utenpå. Her kan du se deg vill på mosaikkens imponerende fargeprakt og spill i en verden for kunstnere.

Byggingen av kirken startet allerede i 1882. Et år senere ble Antoni Gaudí utnevnt til prosjektleder. Han endret den opprinnelige konstruksjonen og begynte å bygge templet etter sine egne planer. Dette ble hans livsverk, og han holdt på med det frem til sin død i 1926. Det sies at arkitekten Gaudí brukte sine siste penger på prosjektet, og døde som en fattig mann. Han levde sine siste år inne i kirken, og i dag ligger han der nede i krypten, med brennende stearinlys rundt kisten.

2. Parc Güell

Park Güell ligger på en høyde bak bydelen Gràcia, og består av et mylder av stier og trapper som fører deg gjennom et helt utrolig område. Parkens arkitektoniske elementer minner mye om Alice i Eventyrland, som preges av organiske former, fargerike keramikkfliser og fantasifigurer. Et absolutt must!

Det er kanskje ikke overraskende at det er igjen Gaudi som står bak dette mesterverket. Arkitektgeniet anla Parc Güell på oppdrag fra den katalanske industrimogulen Eusebi Güell. Güells visjon var å bygge en liten eksklusiv landsby i Parc Güell, men grunnet økonomiske problemer ble prosjektet stoppet. I dag er parken åpen for fri bruk av byens innbyggere.

3. Passeig de Gràcia

Her gjelder det å bruke øynene godt. Passeig de Gràcia er en av de største avenyene i Barcelona, og noen av byens mest kjente bygninger av de tre modernistiske arkitektene Gaudí, Domènech og Josep Puig i Cadafalch befinner seg i nettopp denne gaten. Her kan du blant annet se flere av Gaudís dristige verk: den fantastiske arkitektoniske perlen Casa Battló, og Casa Milà (eller La Pedrera som det kaller på folkemunne)- Gaudís siste verk før han dediserte livet sitt til La Sagrada Familia.

4. Font Màgica de Montjuïc

Denne magiske fontenen er en attraksjon du så absolutt bør får med deg. Den ble bygget til verdensutstillingen i 1929 for å gi utstillingen det lille ekstra. Carles Buigas var mannen bak dette ambisiøse prosjektet, som ligger mellom Palau National og Plaça d’Espanya. På kveldstid i helgen kan du oppleve en spektakulær forestilling med fargede lys og vannakrobatikk akkompagnert av musikk. Et fabelaktig syn!

5. Camp Nou

Nest etter Maracanã i Rio er dette kanskje verdens mest berømte fotballarena. Å dra på fotballkamp på Camp Nou, lekegrinda til verdens beste fotballag, FC Barcelona, er en opplevelse for livet. Maken til lidenskap, engasjement og innlevelse finner du ikke noe annet sted i verden.

Hvis du ikke er så heldig å få vært på kamp, anbefales det uansett å besøke Camp Nou. Du kan få være med på guidet tur fra garderober til trofésamling, og utforske det kule museet. Du finner selvsagt en stor supportershop der du kan kjøpe klubbdrakter og annet utstyr.

6. Plaza de Sant Felipe Neri 

Bak en av Barcelonas vakreste plasser skjuler det seg en morbid historie. Her ble 42 personer drept i bombeangrep i 1938 under den spanske borgerkrigen. Kulehullene fra henrettelsen av flere mennesker etter krigens slutt er også fremdeles synlige på kirkenes murfasade. I dag hører man heldigvis kun det sildrende vannet i den lille fontenen og duenes kurring. For øvrig var Gaudí på vei hit den fatale dagen da han ble påkjørt av en sporvogn i 1926.

Søk etter de billigste flybilletter her

Utrolig  mye å gjøre

Det bor opp mot 1,7 millioner mennesker i Barcelona, og byen er en populær turistby i tillegg til å være hovedstaden i Catalonia, den autonome regionen i det nordøstlige Spania. Her står opplevelsene i rekke og rad. Det er selvfølgelig mye mer en fem ting du kan gjøre i Barcelona, men vi har valgt ut disse som det du absolutt bør gjøre i tillegg til å se de seks attraksjonene over.

1. Kjør gondolbanen til fjelltoppen Montjuïc

På den sørlige siden av byen, mot en bratt vegg som stuper ned mot sjøen reiser byfjellet Montjuïc («jødefjellet») seg, 213 meter over havet. Dette lille fjellet er et mystisk sted full av historie. Blant de mange attraksjonene er OL-stadion fra 1992, den spanske landsbyen fra verdensutstillingen i 1929, Miró- museet, og de magiske fontenene.

Både en kabelbane og en svevebane tar deg til toppen, eller du kan gå til fots fra Plaza España. Utsikten er uslåelig.

2. På stranden i La Barceloneta

Barcelona kan skryte av en 5 kilometer lang sandstrand midt i sentrum, hvor restauranter og strandbarer ligger som perler på en snor langs havet.

3. I varmluftballong over Catalonia

En morgenekspedisjon med varmluftballong er en utrolig opplevelse. Unikt, autentisk og vakkert. Det er praktisk å bestille på forhånd, så slipper du å bruke tid til å finne utav det på de få dagene du har til rådighet i Barcelona.

4. Plaça d’Catalynia/La Rambla

En tur til Barcelona er ikke helt komplett uten å ha dratt til Placa de Catalunya og rusle en tur nedover den berømte Ra Lambla. En livlig gate du kan slentre rundt hele døgnet. Her pulserer det av flanører, kaféer, gateartister, kunstnere, storøyde turister og lommetyver. Du kan elske eller hate La Rambla, men du kommer til å være der. Flere ganger.

Et stykke ned til høyre er inngangen til et herlig ferskvaremarked, El Mercat Sant Josep – La boquería. Sving innom der for litt folkeliv, og ikke minst, for å få appetitten for alle sansene.

5. Sombreria Obach

Hva er ferien uten en flott hatt? I Sombreria Obach, den ærverdige butikken med den flotte fasaden, som holder til i en av de eldste lokalene i bydelen Gòtic, kan du velge blant massevis av flotte hatter. Du finner både den klassiske Stetson, kashmirhatter og de berømte baskerluene.

 

Disse bør du prøve:

Det katalanske kjøkkenet ble for alvor kjent gjennom Michelin-restauranten El Bullis stjernekokk Ferran Adrià, men i Barcelona er hele verden på plass når matkartet brettes ut.

1. Tapasrestauranten El Quim De La Boqueria er rett og slett et sted du MÅ besøke. Den ligger midt i mylderet av mennesker, grønnsaker, sjømat og pølser på Mercat de la Boqueria, et av verdens mest kjente matmarkeder.

2. Katalanerne elsker Can Paixano (“La Champañería”), og det kommer du også til å gjøre. Dette en eldre bar i La Barceloneta-bydelen, som er kjent for sin gode «cava» (typisk søt katalansk musserende vin) og for sine store velsmakende sandwicher. Og prisene er helt latterlige.

3.  Bar Tomás i bydelen Sarrià er et legendarisk sted. Hos Tomás får du tapas av alle slag, men det er hans patatas bravas som har gjort stedet kjent. Helt fantastisk.

4.  Skal du nyte en god vin, så er vinbaren på Plaza de Santa Maria det riktige stedet. Utvalget er enormt og med gode skinker og ost ved siden, blir dette en uforglemmelig kveld.

 

Utrolige  steder å bo

1. Mandarin Oriental Barcelona

Midt i den berømte Passeig de Gràcia, finner du Mandarin Oriental Hotel Barcelona- ideelt for ivrige shoppere og fans av Gaudis arkitektur. Et chic hotell med blant annet upåklagelig service og en fantastisk fredelig spa utstyrt med det siste innen new age tenkning.

Se nærmere på hotellet her 

2. El Palace Hotel Barcelona

En perle av et hotell! Dette unike hotellet åpnet for første gang i 1919, og skille seg ut med sine neoklassiske fasaden og store fellesarealer. El Palaca Hotel Barcelona har vært ansett som Barcelonas mest ikoniske hotellet i over 90 år. Hotellet gjenåpnet med 125 nye rom, 42 av dem er suiter og juniorsuiter.

Sjekk hotellet her 

3. Hotel 1898

Et meget flott hotell som ligger svært sentralt til, i en sidegate til La Rambla. Et moderne og koselig hotell med svære komfortable rom. Her har du alt du trenger, og hyggelig betjening er med på å gjøre dette til en meget god opplevelse.

Sjekk ut Hotel 1898 her

4. Ohla Hotel

En amerikansk inspirert boutiquehotell midt i hjertet av vakre Barcelona. En ekte opplevelse av et hotell.

Se nærmere på hotellet her 

Søk etter flere hoteller her 

 

Her finner du andre flotte og rimelige alternativer: Barcelona på luksus og budsjett

Søk etter billige flybilletter her