20 grunner til å dra til Trondheim

En av de vakreste byene i Norden har mye å by på. 

Trondheim ble grunnlagt i 997 av Olav Trygvason som Nidaros. Senere har byen fått navnet Trondheim, og er den tredje største byen i Norge. Byen var norsk hovedstad fra 1030 til 1217 (ble da flyttet til Bergen, som var hovedstad fram til 1314).

1. Nidarosdomen

Olav den Helliges gravkirke ble satt opp rett etter hans død, først som trekirke og så ble en stenkirke senere bygd. Den kirken som i dag finnes ble påbegynt på midten av 1100-tallet, og var en pilegrimskirke for mange kristne i middelalderen.

Kirken er et praktfullt byggverk, og uansett hvordan man forholder seg til religion er det en opplevelse å gå inn i den.

2. Erkebispegården

De norske kronregaliene er utstilt i Erkebispegården like ved Nidarosdomen. Erkebispegården var erkebiskopens bolig og administrative sentrum i Norge inntil reformasjonen i 1537.

3. Clarion Collection Hotel Bakeriet

Dette er virkelig et unikt hotell.  På Hotel Bakeriet bor du i et historisk miljø hvor huset er preget av sin lange bakgrunn som bakeri. For deg som ønsker det så står kveldsmaten dekket på og den byr på hotellet på. Sjekk hotellet her.

4.  Credo

En av de aller beste restaurantene i Norge ligger i Trondheim. 

5. Munkholmen

Navnet er nok mer kjent for nordmenn flest på grunn av alkoholfritt øl enn hva det egentlig er. Øya ligger to kilometer utenfor sentrum av Trondheim, og som navnet tilsier har det vært et kloster på øya. Det ble også brukt som rettersted, og var også en stund stadsfengsel. Den mest kjente fangen som har sittet der var Peder Schumacher Griffenfeld, som en stund var rikskansler i Norge.

Victor Hugo (Les Miserables) har skrevet en bok med handling fra Munkholmen: Han d’Islande. Den omtaler også overnevnte Griffenfeld. Du kan lese boken på fransk her.

6.  Rockheim

Det nasjonale opplevelsessenteret for pop og rock med utstillinger av musikk fra 1950 og framover.

7. Studentersamfundet Trondhjem

Norges største studentlag kan å lage både gode arrangementer og en skikkelig stemning i sitt særegne bygg.

8. Bakklandet

Små og koselige butikker, spisesteder og kanskje et av de hyggeligste områdene i en storby i norden.

9. Clarion Collection Hotel Grand Olav

Er du ute etter et designhotell i Trondheim er dette det åpenbare valget. 

10. Baklandet Skydsstation

Et vel bevart gammelt bygg med et svært fint spisested. 

11. Kongresser

Selv om det ikke er på privaten så er det et poeng at Trondheim er Norges offisielle kongressby. Mye skjer i Trondheim Spektrum.

12. Sirkus Shopping

Shoppingsenteret het egentlig KBS kjøpesenter, men ble lagt ned. De ansatte lagde en legendarisk musikkvideo, og shoppingsenteret ble åpnet på nytt i oktober 2012. Senteret eies nå av de samme som eier kongresshotellet Clarion Hotel & Congress Trondheim. 

13. Britannia Hotel

Luksushotellet i Trondheim befinner seg like ved Stiftsgården kongelige residens. Du finner hotellet her. 

14. Fly og tog – mange muligheter

Å ta fly til Trondheim er veldig enkelt, og raskt. SAS flyr fra Bergen, Bodø, Stavanger, Oslo og Ålesund. Du kan også ta toget til jernbanestasjonen plassert sentralt i Trondheim (Trondheim lufthavn ligger i 30 minutter utenfor Trondheim).

15. Sparebank 1 Midt-Norge

Nei, ikke banken. Den skal vi ikke mene så mye om, men i bankens åpningstid kan du kikke på ruiner fra en middelalderkirke. Du finner også kirkeruiner i Folkebiblioteket.

16. Pirbadet

Et supert badeland. 

17. Sponhuset

Dette serveringsstedet ligger ved Ladestien, som også er en opplevelse i seg selv.

18. Vitenskapsmuseet

Selvfølgelig nok tilknyttet NTNU. En opplevelse.

19. Norsk rettsmuseum

Mange interessante historier finnes i det nasjonale museet for norsk rettsvesen.

20. Olavshallen

Trondheim har en ting Oslo ikke har: Et fint sted for konserter og arrangementer. Sjekk programmet her.