20 grunner til å dra til Trondheim

Trondheim har mye å by på. Foto: Getty Images

En av de vakreste byene i Norden har mye å by på.  Trondheim ble grunnlagt i 997 av Olav Trygvason som Nidaros. Senere har byen fått navnet Trondheim, og er den tredje største byen i Norge. Byen var norsk hovedstad fra 1030 til 1217 (ble da flyttet til Bergen, som var hovedstad fram til 1314).

Foto: Getty Images

1. Nidarosdomen Olav den Helliges gravkirke ble satt opp rett etter hans død, først som trekirke og så ble en stenkirke senere bygd. Den kirken som i dag finnes ble påbegynt på midten av 1100-tallet, og var en pilegrimskirke for mange kristne i middelalderen. Kirken er et praktfullt byggverk, og uansett hvordan man forholder seg til religion er det en opplevelse å gå inn i den.

2. Erkebispegården De norske kronregaliene er utstilt i Erkebispegården like ved Nidarosdomen. Erkebispegården var erkebiskopens bolig og administrative sentrum i Norge inntil reformasjonen i 1537.

3. Trønderne

Det er vel bare bergenserne som kan mene at ikke trønderne er veldig gjestfrie, åpne og morsomme.

Foto: Getty Images

4.  Credo En av de aller beste restaurantene i Norge ligger i Trondheim. 

5. Munkholmen Navnet er nok mer kjent for nordmenn flest på grunn av alkoholfritt øl enn hva det egentlig er. Øya ligger to kilometer utenfor sentrum av Trondheim, og som navnet tilsier har det vært et kloster på øya. Det ble også brukt som rettersted, og var også en stund stadsfengsel. Den mest kjente fangen som har sittet der var Peder Schumacher Griffenfeld, som en stund var rikskansler i Norge. Victor Hugo (Les Miserables) har skrevet en bok med handling fra Munkholmen: Han d’Islande. Den omtaler også overnevnte Griffenfeld. Du kan lese boken på fransk her.

Foto: Getty Images

6.  Rockheim Det nasjonale opplevelsessenteret for pop og rock med utstillinger av musikk fra 1950 og framover.

7. Studentersamfundet Trondhjem Norges største studentlag kan å lage både gode arrangementer og en skikkelig stemning i sitt særegne bygg.

8. Bakklandet Små og koselige butikker, spisesteder og kanskje et av de hyggeligste områdene i en storby i norden.

Foto: Getty Images

9. Clarion Collection Hotel Grand Olav Er du ute etter et designhotell i Trondheim er dette det åpenbare valget. 

10. Baklandet Skydsstation Et vel bevart gammelt bygg med et svært fint spisested. 

11. Kongresser Selv om det ikke er på privaten så er det et poeng at Trondheim er Norges offisielle kongressby. Mye skjer i Trondheim Spektrum.

12. Sirkus ShoppingShoppingsenteret het egentlig KBS kjøpesenter, men ble lagt ned. De ansatte lagde en legendarisk musikkvideo, og shoppingsenteret ble åpnet på nytt i oktober 2012.

Foto: Getty Images

13. Britannia Hotel Luksushotellet i Trondheim befinner seg like ved Stiftsgården kongelige residens. Du finner hotellet her.

14. Fly og tog – mange muligheter Å ta fly til Trondheim er veldig enkelt, og raskt. Du kan også ta toget til jernbanestasjonen plassert sentralt i Trondheim (Trondheim lufthavn ligger i 30 minutter utenfor Trondheim).

15. Sparebank 1 Midt-Norge

Nei, ikke banken. Den skal vi ikke mene så mye om, men i bankens åpningstid kan du kikke på ruiner fra en middelalderkirke. Du finner også kirkeruiner i Folkebiblioteket.

Foto: Getty Images

16. Pirbadet Et supert badeland. 

17. Sponhuset Dette serveringsstedet ligger ved Ladestien, som også er en opplevelse i seg selv.

18. Vitenskapsmuseet Selvfølgelig nok tilknyttet NTNU. En opplevelse.

19. Norsk rettsmuseum Mange interessante historier finnes i det nasjonale museet for norsk rettsvesen.

20. Olavshallen Trondheim har en ting Oslo ikke har: Et fint sted for konserter og arrangementer. Sjekk programmet her.