Foto: Milan Botani

Reiseguide til Valencia: Historisk, trendy og moderne

Paellaens fødeby har vokst seg til å bli en trendy destinasjon alle bør oppleve.

Det føles som jeg har kommet til fremtiden samtidig som jeg reiser tilbake i tid når jeg er på byvandring i Valencia by. Kontrasten av det hypermoderne og det gamle er veldig imponerende. Byen blir ikke mindre appellerende med sine flotte strender, brede boulevarder med palmesus og den beste strandmaten i Spania. Faktisk er Spanias nye trendby hjemsted for spanjolenes nasjonalrett, paellaen.

Spanias tredje største by ble grunnlagt av romerne, okkupert av muslimer, og ble gjenerobret av kristne i 1238. Byens innflytelse vokste og ble en av de viktigste Middelhavet-byene på 1500-tallet. I dag tiltrekker Valencia omtrent to millioner internasjonale turister hvert år. Jeg reiste hit kun for fire dager, men det holdt massevis for å se byens beste severdigheter og attraksjoner.

Selv om jeg var her i sommer, er Valencia også en perfekt reisemål i høst med færre turister og temperaturer på opptil 28 grader.

Fått med deg at SAS åpner ny direkterute til Valencia sommeren 2020? Søk fly til Valencia her.

gamlebyen

Gamlebyen: Hipp, historisk og trendy

Barokke klokketårn, trivelige uteserveringer, appelsintrær, markeder og sjarmerende smågater. I selve hjertet av Valencia finner vi gamlebyen. Det er tjueen århundre med historie med skatter som Valencia-katedralen, Micalet, basiliken Virgin og Almoina. Tårnet Torres de Seranos markerer inngangen til gamlebyen, og var en del av den tidligere bymuren i Valencia. Når du entrer inngangen er katedralen et godt utgangspunkt for å utforske Valencias historiske by. Det er kort gangavstand til det meste, men fortsatt mye å se og oppleve.

Det gamle distriktet Barrio del Carmen vokste mellom to vegger; de islamske og de kristne bymurene. Her kan du vandre mellom de brosteinsbelagte gatene med praktfulle middelalderbygninger som transporterer deg tilbake i tid. En av kirkene du bør oppleve er St.Nicolas-kirken som nylig har blitt restaurert. Valencia-katedralen er et vakkert byggverk, som faktisk ble bygget over en moské. Katedralens aller største trekkplaster er ikke bare på grunn av arkitekturen og den at interiøret er overveldende utsmykket. Det sies nemlig at det er her du finner den hellige gral – Jesus Kristus’ drikkebeger fra det siste måltid.

Denne delen av gamlebyen er kjent for sine koselige kafeer, barer og restauranter. Ikke minst for Europas største matmarked, Mercado Central.

Her finner du de beste hotellene i Valencia.

,kj

Det futuristiske kvartalet

Den berømte spanke arkitekten, Santiago Calatrava, fikk hele 350.000 kvadratmeter å boltre seg på og sparte ikke på kruttet. Akvariet er Europas største, og Vitenskapsmuseet som er 220 meter lang og 54 meter bred er fylt av fascinerende interaktiviteter. Sistnevnte er faktisk Valencias største turistattraksjon med vakre fontener og trivelige kafeer.  Ellers finner du en Imax-kino, et innovativt museum og opera-og konserthus. Dette futuristiske området i Valencia er verdt et visitt, enten om du skal få med deg en forestilling, museum eller bare vandre for å se den flotte arkitekturen.

Finn hotell i nærheten av kvartalet her.

Processed with VSCO with c1 preset

Valencias beste beachclub og strandliv

Valencia har imponerende strender, og kanskje noen av Spanias beste. Playa de la Malvarrosa og El Cabanyal (Las Arenas) bør nevnes her. Silkemykt sand, krystallklart vann med vakre blånyanser, og kafeer og restauranter langs strandpromenaden, Paseo Marítimo. Strandklubben Marina har nylig åpnet sine dører med egen restaurant, strandbar og svømmebasseng med storskjerm(!) som viser musikkvideoer. Drinkene her som ellers i Valencia er billige. Her bestilte jeg meg en strawberry daiquiri, som er den beste jeg har smakt hittil til kun 8 euro (ca 70 kroner).

Finn hoteller i nærheten av Malvarrosa strand her.

Her finner du hoteller i nærheten av El Saler.

Finn hoteller i nærheten av Pinedo strand her.

jhgh

Sykkeltur gjennom Jardines del Turia

En av de største og vakreste hagene i Spania ligger selvsagt i Valencia. Hagen strekker seg på 9 km med en sykkelvei langs hele veien som anbefales på det sterkeste. Jeg var litt skeptisk i begynnelsen, men dette var faktisk noe av det beste jeg har gjort i hele turen min til Valencia. Palmetrær langs sykkelstien og vakre grøntområder gjorde bare opplevelsen mye bedre.

På veien kan du stoppe ved den uberørte stranden, El Saler.  Restauranten Arroceria Duna er er rett ved stranden med åpent lokale som vender seg rett mot sanddunene. Bestill deg en paella, en melon-drink eller bare ta deg en pils mens du nyter utsikten over stranden. Her er det bare deg og noen lokale spanjolene som har tatt turen.

Søk etter hoteller i Valencia her.

Valencias hippeste område, Ruzafa

Ruzafa har gått fra å være et harry hjørne av byen til å bli stedet alle henger i Valencia. Gatene i Ruzafa kan minne veldig om Oslos Grünerløkka. De livlige gatene er fylt med jazz, rock, tapas, kunst og flerkulturell atmosfære. Her finner du de beste barene, vintagebutikkene, markedene, kafeene og restaurantene.

Om du vil smake på byens beste mojito må du innom sjarmerende Café Pessoa. Barens eiere er stolte over å vise lokale kunstverk på veggene og forteller gjerne om historien bak bildene. Ruzafa er rene mekka for de som elsker vintage.  De fleste lokale mener at Madame Mim er Valencias beste vintagebutikk, og jeg kan ikke si meg mer enig når jeg fant alt fra retro 90-tallsdingser til eldgamle porselen fra Kina. En annen grunn til at Ruzafa har vokst seg populært er den livlige atmosfæren på kveldene. Når dag går mot kveld, fylles bydelens mange barer og restauranter med god stemning og tørste gjester. Café de las Horas er det rene barokk-paradiset med lun atmosfære du bare må oppleve. Lyskroner, malerier, gullspeil på veggene og stjerner på taket. En virkelig spesiell opplevelse.

Her finner du de beste hotellene i Valencia.

PicMonkey Collage

De beste restaurantene

Som nevnt tidligere har Valencia mye godt mat og drikke – og du får det til billig penge. Det er hovedsaklig sjømat som pryder menyen, særlig på restaurantene i nærheten av strendene. Om du vil smake på fiskeretter rett fra Valencias kyst, kan du besøke La Pepica, som ligger rett ved Playa de Malvarossa. Hva med beste paellen?I Valencia får du servert paella med at fra sjømat, kylling, grønnsaker, snegler og kaninkjøtt. Den beste jeg smakte på var derimot på Arroceria Duna, vegetarvarianten!

Jeg tok også turen innom en av Valencias vakreste restauranter, La Lola. Her ble vi servert god mat og kanskje den største sangriaen. Jeg kan sterkt anbefale forretten Melon cold Soup med sitron sourbet og mint. Den freshe smaken av iskald melon, sitron og mint er vanskelig å slå. Om du er mer tøff på matfronten kan du prøve Valenciaen Paella, som består av snegler, kaninkjøtt og bønner. På Michelin-restauranten Ricard Camerana får du en gastronomisk opplevelse – muligens en av de beste restaurantene i Valencia, men til en dyrere prisklasse.

Søk etter hoteller i Valencia her.

Processed with VSCO with c1 preset

La Pepica: www.lapepica.com

Processed with VSCO with c1 preset

Ricard Camerena: http://www.ricardcamarena.com/

Processed with VSCO with c1 preset

La Lola Restaurant: http://lalolarestaurante.com/

 

Slik kommer du deg til Valencia:

Du kan velge å først ta flyet først til Alicante, før du kjører videre på to timer til Valencia by. Flybillettene er rimelige, og kan komme på under 1000-lappen tur/retur med Norwegian eller Ryanair. Ellers har SAS åpnet direktefly fra Oslo til Valencia sommeren 2020.

Søk flybilletter her.

Her bor du i Valencia

I nærheten av Malvarossa-stranden: Hotel Las Arenas

 

I nærheten av sentrum: Vincci Palace

 

Tekst og bilder: Milan Botani

 

Du finner verdens beste hoteller på Laurel Nights

Stor oversikt over hoteller i Valencia