Velkommen inn til USAs lille Skandinavia i Fargo

Byen Fargo huser filmen, serien, et vikingskip og en stavkirke!

FargoFra film til TV-serie

Fargo er brødrene Joel og Ethan Coens 6. film som manusforfatter og regissør (filmen Crimewave ble regissert av Spiderman- og Evil Dead-regissøren Sam Raimi). Filmen ble nominert til 7 Oscar-statuetter, og vant til slutt 3. Nå har filmen blitt adaptert til en TV-serie ved samme navn med kjente Billy Bob Thornton i hovedrollen. I rollen hans som Lorne Malvo, begynner han raskt å påvirke innbyggerne til diverse grusomheter etter han ankommer den rolige byen. Serien begynte på den amerikanske kanalen FX i april og har sanket inn svært gode anmeldelser. Her i Norge kan du se den på HBO Nordic.

Søk gjennom 800 nettsider for å finne de billigste flybillettene her.

Byen mellom statene

Både filmen og serien er satt til byen Fargo-Moorhead som deles mellom Nord-Dakota (Fargo) og Minnesota (Moorhead), hvor etternavn som Lundegaard, Grimsrud, Gustafsson og Nygaard florerer. I dagligtalen kan de skandinaviske røttene spores til både dialekt og bruken av ordet «Yah» (ja – istedenfor det vanlige «yeah» eller «yes») til enhver tid.

Fargo befinner seg øst i Nord-Dakota, eller vest i Minnesota, og er den største byen i Nord-Dakota. I amerikansk målestokk kan den nok kalles en liten by med sine 100 000 innbyggere.

Fra USA til Canada

Der filmen ble spilt inn hovedsaklig i Fargo og Minnesota, har serien gjort som så mange andre amerikanske produksjoner har gjort de siste årene – gjort innspillingene i Canada. Serien Fargo er spilt inn i Calgary og Strathmore, begge i Alberta, Canada.

Kontraster fra rolig til grusomt

Både serien og filmen skaper en fantastisk kontrast mellom det rolige livet i småbyen, og de grusomme hendelsene som etterhvert begynner. Det rolige småbylivet i Fargo kan man kanskje også kjenne igjen dersom man tar en tur innom den velkjente siden TripAdvisor. Under Things to do in Fargo så er topp 3 listen som følger:

  1. Fargo Theatre (en kino)
  2. Newman Outdoor Field (baseball)
  3. Fargo Marathon (selvforklarende)

Vikingskip og stavkirke

Men noe som virkelig er spesielt i Fargo er senteret som er kjent som the Heritage Hjemkomst Interpretive Center. På dette senteret finner du en 1:1-kopi av Gokstad-skipet, samt en kopi av Hopperstad stavkirke i Sogn og Fjordane.

Hopperstad_Stave_Church_Replica_6
Kopi av Hopperstad Stavkirke (Foto: Wikipedia)

Selve skipet har også en noe spesiell historie. Det ble bygd av læreren Robert Asp over en periode på på 6 år, og ble satt på en reise fra New York til Oslo i 1982. Reisen tok 2 måneder, men dessverre uten Robert Asp som døde av Leukemi i 1980. Under kan du se en halvtimes dokumentar om hans historie.

Tvillingbyen

I filmen besøker en av hovedpersonen, Marge, tvillingbyen Minneapolis-St.Paul – den største byen i Minnesota. 14,7% av innbyggerne i byen har norske aner, noe som gjør de til en av de største folkegruppene i Minneapolis-St.Paul. Dersom du lander på byens flyplass kan du enkelt komme deg til USAs mest besøkte kjøpesenter, Mall of America, ved hjelp av en undergrunnsbane. Kjøpesenteret har sin egen fornøyelsespark, i tillegg til en fantastisk LEGO-butikk.