Verdens farligste bilveier

Her er det kanskje en god idé å la bilen stå, men det stopper ikke turistene fra å risikere livet og dra på en «oppdagelsesferd». Vi har sett på 15 bilveier som regnes som blant de farligste i verden.  

Har du heller tenkt deg på en tryggere bilferie i sommer? Her finner du leiebil.

1. North Yungas Road, Bolivia

Kjent som «veien til døden» i Bolivia, og er ofte omtalt som verdens farligste bilvei. Her dør det rundt 300 mennesker på hvert år. Dét opplever de fleste busser og lastebiler som tumler ned til dalen, særlig når de skal passere hverandre. Dette vanvittige veistrekket er mellom 60 og 70 kilometer langt og forbinder La Paz og Coroico. Veien er smal og er omgitt av regnskog i den nordlige delen av Bolivia. Her finner du ingen asfalt, veien ser heller ut som en uttørket elv, og ras er det bare å forvente.

Leie bil i sommer?

2. Commonwealth Avenue, Filippinene

Mer kjent som «den dødeligste motorveien» i Quezon City, på Filippinene. Dessverre har den vært borti litt for mange fotgjengere, syklister og kjøretøyer gjennom årenes løp, på grunn av forferdelige regler og trafikklover.

3. James Dalton Highway, Alaska

Selv om denne veien ser idyllisk ut ved første øyekast, er den fylt med små jettegryter, små steiner som treffer veien, og det verste av alt; veien går ingensteds hen. Det ligger nemlig kun tre tettsteder langs hele veien. I tillegg er Alaska kjent for å ha mange kalde vintermåneder, så dette blir det rene marerittet på veien i årets kalde dager. Denne landeveien nord i Alaska er 666 kilometer lang – ironisk nok.

Leie bil i sommer?

4. BR-116, Brasil

Dette er Brasils nest lengste bilvei som har rykte på seg for å være verdens dødeligste av gode grunner. Hvert år er det ulykker på veien grunnet dårlig vedlikehold og banditter i trafikken. Veistandarden er svært varierende, og siden BR-116 er en av Brasils lengste veier, kjører man gjennom en rekke forskjellige landskap på de 4385 kilometerne fra Jaguaräo til Fortaleza. Kombinasjonen av nærmest loddrette stup og kastevinder fører til mange dødelige ulykker.

5. Veiene til Himalaya

Det er vel ingen overraskelse at dette også omtales som en av verdens farligste bilveier. Her er det ikke-belagte, smale og glatte veier hvor du kan glimte biler som har kræsja og busser som har rullet over underveis.

Søk leiebil hos Auto Europe her

6. Guoliang Tunnel Road, Kina

Denne bilveien i Kina har fått navnet «veien som ikke tolererer feil». Kanskje fordi det også er en av verdens bratteste bilveier. I 1972 bygde landsbyboere en 3/4 mil lang tunnel gjennom et fjell for å koble den isolerte landsbyen Guoliang til resten av verden. I dag er ruten 15 meter høy og 12 meter bred.

Leie bil i sommer?

7. Taroko-kløften, Taiwan

Taroko betyr «storslagen og strålende» og kommer fra språket til den lokale Truku-stammen. Det er nok vakkert, men mer farlig vakkert kan man si. Kjent som en av de farligste bilveien i Taiwan, og er fulle av blinde kurver, skarpe svinger og smale stier som fører gjennom klipper og fjell. Området er også utsatt for jordskjelv, tyfoner og jordskred som ofte gjør veiene uframkommelig. Likevel er veien svært populær blant turister, mye på grunn av den storslåtte naturen i området. Det gjør at veiene fylles opp av trafikk av flere turistbusser som gjør det til en risikosport å komme seg fram.

8. Pasubio, Italia

Bilderesultat for Pasubio road

Pasubio ligger i Nord-Italia og er kjent for sin herlige utsikt. Kjøring kan derimot by på utfordringer og er ikke engang tillatt etter et visst punkt. Det stopper ikke folk fra å sykle over kanten.

9. Halsema Highway, Filippinene

Sagada er et berømt turiststed i Filippinene og den eneste måten å komme seg dit på er gjennom motorveien Halsema. Det er en av dårligste opprettholdte veiene i verden. Hvert år vil en buss eller to rulle over kanten.

Søk leiebil hos Auto Europe her

10. Fairy Meadows Road, Pakistan

Navnet høres kanskje uskyldig ut, men tvert i mot. Dette er faktisk en ekstremt smal og farlig bilvei på 10 km som fører til Nanga Parbat eller The Killer Mountain i Pakistan. Fairy Meadows er en nærliggende dal med utsikt over det store fjellet.

12. Luxor-al-Hurghada road, Egypt

Noen veier er farlige av naturlige grunner, mens andre bilførere som står fast på denne veien i Egypt har flere grunner til å bli bekymret. Faktisk bør du slå av lysene etter det blir mørkt, grunnet de hyppige angrepene fra banditter.

Leie bil i sommer?

13. The Barton Highway, Australia

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c6/Barton_Highway_near_the_Hume_Highway_exits_%283%29.jpg

Verste motorveien i Australia, men er på vei til å bli renovert for opptil 10 millioner dollar etter massiv kritikk av beboere.

14. U.S. Route 431, USA, Alabama

Denne bilveien i Alabama er merket med uvanlig mange hvite kors som skal være til minne om alle tapte liv på veien.

Leie bil i sommer?

15. A726, Skottland

En annen engelsk bilvei som har dårlig rykte for å ha mange frontkollisjoner.

Har du heller tenkt deg på en tryggere bilferie i sommer? Her finner du leiebil.

Skal du på bilferie og trenger en billig og bra leiebil?

1. Bestill tidlig. Leiebilen blir dyrere og dyrere jo nærmere du kommer leietidspunktet. Det er også begrenset utvalg av de beste bilene.

2. Bestill på nett. Å leie bil etter landing og lokalt vil nesten alltid være dyrere enn å forhåndsbestille på nett.

3. Helgeleie kan oftest være billigst. Selv i våre ferier er det ofte billigere i helgene enn ellers.

4. Prøv å unngå å leie bil fra flyplass. Har du annen transport til hotellet vil du slippe å betale avgiften leiebilfirmaene må betale på flyplassen.

5. Sjekk forskjellige leielengder. Noen ganger kan en uke være billigere enn fem dager.

6. Sjekk klassene på bilen. Det kan lønne seg å gå opp en klasse og sjekke diesel(billigere)forbruket på bilene. Har du for liten bil kan det koste mer uansett.

7. Prøv alltid å hente og levere samme sted. Prisen går sterkt oppover hvis du ikke gjør det.

8. Sjekk drivstoffreglene. Utleiefirmaene tar skyhøye priser for å fylle tanken din.

9. Bestill ekstrautstyret på forhånd, og ta evt med egen GPS. Det å leie GPS er dyrt, men det å fly med barneseter kan også være det. Bestill uansett det du trenger på forhånd.

10. Bestill med kredittkort. Da skal du være godt forsikret også (sjekk kredittkortets regler). Prisene er inkludert fri km, skatter og forsikringer med mindre annet er oppgitt. Ofte skiller betingelsene som egenandel på forsikring og regler rundt bensin («fuel policy») mellom de ulike leverandørene. Vi anbefaler å lese betingelsene nøye for å unngå uventede ekstrakostnader. Agentene samarbeider med både kjente utleieselskaper som Hertz, Europcar, Avis, SIXT, Alamo, og mindre lokale aktører.

Søk leiebil her

  Kilder: Side3.no, list25.com, TravelandLeisure.com