DNA-avsløring: Vi er mer enn bare nordmenn

Du tror du kanskje vet hvor i verden du egentlig stammer fra, men du må nok sitte igjen og lure. Hele fem av ti nordmenn tror nemlig at de kan spore sitt slektskap til maksimalt to land, det viser en ny internasjonal undersøkelse utført i 18 land, og med 7200 respondenter, inkludert nordmenn. I virkeligheten stammer vi fra en mer variert bakgrunn, ifølge et omfattende DNA-prosjekt fra reisesøkesiden momondo.no og AncestryDNA, verdens største formidler av personlige DNA-tester.   Her finner du verdens beste hoteller på Laurel Nights. Samle 10 hotellovernattinger og få 1 bonusovernatting.

Flysøk: Finn billigste flyreise med søk i over 800 flysider samtidig

Du er mer multinasjonal enn du tror Vårt slektskap og vår geografiske opprinnelse er mer variert enn vi tror, ifølge Brad Argent, talsperson for AncestryDNA. – Undersøkelsesfunnene bekrefter vår erfaring med mennesker som ønsker å forstå sin DNA-profil. De fleste vi er i kontakt med blir svært overrasket når de finner ut at deres geografiske bakgrunn er mer variert enn forventet. Vi mennesker har faktisk i gjennomsnitt genetiske røtter I fire forskjellige globale regioner. Det er betraktelig høyere enn forventningen om maksimalt to land, sier Argent. Momondo er fornøyde med at DNA-resultatene bidrar til å sette den internasjonale undersøkelsen i kontekst. – Vårt mål med undersøkelsen var å avdekke om mennesker hadde kunnskap om sitt slektskap. Vår hypotese var at mange undervurderer sitt genetiske mangfold. Resultatene og innsikten indikerer at vi er tettere knyttet til resten av verden enn vi tror, og vi ønsker å fokusere på nettopp dette, sier Kaja Hanøy, talsperson for momondo i Norge. Hanøy utdyper videre: – Derfor har vi nå initiert et prosjekt sammen med AncestryDNA for å gi folk over hele verden mulighet til å ta en DNA-test og dermed finne ut hvor de egentlig kommer fra. Her kan du se DNA Journey filmen:

Les mer om prosjektet her.

DNA Journey: Reis til landene du kommer fra 67 vanlige mennesker fra hele verden ble i april 2016 invitert av momondo til å ta del i et prosjekt som en del av initiativet. Det hele ble dokumentert på film. Personene ble tilbudt å ta DNA-testen for å finne ut mer om deres opprinnelse. De fikk også fortelle om sine forventninger til hva testen kom til å avsløre. Noen uker senere ble de invitert tilbake, og testresultatene ble avslørt. – Prosjektet bekreftet at mange av oss ikke vet om opprinnelsen sin. Det viste også at det kan være en øyeåpner å få vite at man faktisk stammer fra flere land. Det kan til og med endre vårt syn på hvem vi selv er, og ikke minst vårt syn på mennesker fra andre land, avslutter Hanøy. 500 mennesker over hele verden vil nå få muligheten til å ta DNA-testen, avsløre sin opprinnelse, og finne ut hvor man stammer fra. En av de 500 menneskene vil få anledning til å dra på en DNA-reise til alle landene personen kommer fra.   Her finner du verdens beste hoteller på Laurel Nights. Samle 10 hotellovernattinger og få 1 bonusovernatting.

Flysøk: Finn billigste flyreise med søk i over 800 flysider samtidig

Om studien Studien er basert på svar fra 7, 200 respondenter, inkludert 400 respondenter fra hvert av de 18 landene: Australia, Brasil, Kina, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Italia, Mexico, Norge, Portugal, Russland, Sør Afrika, Spania, Sverige, Tyrkia, England, og USA. Statistikken er samlet inn via analysebyrået Cint sine onlinepaneler i hvert land. Respondentene er representative i henhold til kjønn, alder og region.   Kilde: Momondo