Reiseguide til Vietnam: Det nye Thailand

På en reise til Vietnam er matkulturen en av de helt store opplevelsene, sammen med spennende markeder og paradisstrender.

Ho Chi Minh City, Vietnam. Foto: Getty Images.

Ho Chi Minh City (eller Saigon) er Vietnams største by, men er ikke stedet du reiser på en lengre ferie. De fleste turister bruker storbyen kun som mellomstasjon til eller fra en annen destinasjon i Vietnam. Vi anbefaler at du først flyr og eventuelt overnatter én natt i storbyen før du utforsker resten av Vietnam. Siden landet er langt og smalt, går reiseruten nesten av seg selv. Enten reiser man fra sør til nord eller fra nord til sør.

Med fly til Ho Chi Minh City må du regne med minst én mellomlanding.

Bestill flybilletter til Ho Chi Minh City hos Momondo

Ho Chi Minh City: Det beste av to verdener

Dette er Vietnams største by og byen som aldri står stille. Her kryr det av mennesker på enten mopeder, motorsykler eller i gatene, samt mange fargerike og spennende markeder. Du får det beste av to verdener; fra skyskrapere til de mange gatemarkedene til paradisstrendene. Ikke minst har Vietnam ofte toppet listen over de billigste storbyene i verden. Du får mye for pengene. Gjennomsnittsprisen på øl koster 11 kroner, mens et hotell med god standard koster omtrent 750 kroner natten.

Restauranter: Er du ute etter byens beste pho kan du sjekke ut Pho 2000 som er den mest kjente. Stedet ble berømt etter at Bill Clinton prøvde sin første pho-suppe da han var i storbyen. Hos Pho 2000 koster det omtrent 11 kroner for en bolle med suppe, og opptil 67 kroner for middag for to personer. Gjennomsnittprisen er ellers 45-55 kroner for en hovedrett.

Se flere hotell i Ho Chi Minh her

Uteliv: Ho Chi Minh har noen av byens beste takterrasser med noen av de beste og billigste drinkene. En cocktail kan koste fra 11 til 44 kroner. Ta turen til for eksempel Saigon Saigon som er en del av det luksuriøse hotellet Caravelle Saigon Hotel.

Dette må du oppleve: Markedene på Ben Thanh Market er et av de mest kjente markedene med over 3000 boder og er ansett som byens mest livlige gater. Her er det om å prute seg til grønnsaker, frukt, smykker, klær, sko og mye mye mer (selv om noen av bodene har satt opp «faste priser»).

Sjekk hoteller i Ho Chi Minh her

Skal du overnatte i Ho Chi Minh City, anbefaler vi at du bor på Caravelle Saigon. Dette er et luksushotell du får midt i sentrum til en billig penge. Operahuset og handlegaten Dong Khoi, er rett utenfor hotelldøren. Dette er også et familievennlig hotell. Ellers bør du ta en titt på Grand Hotel Saigon som er et femstjerners hotell i hjertet av byen.

Togtur fra Hue til Da Nang. Foto: Getty Images.

Opplev Vietnam med tog

Fra Ho Chi Minh City er det enkelt å ta toget videre for en rundreise i landet. Togstrekningen fra Ho Chi Minh City til hovedstaden Hanoi med Reunification Express er populær og stopper i mange av Vietnams flotteste byer. Hold deg om bord og du kan fullføre reisen på 36 timer, men de fleste turister bruker rundt én uke, med tid til å hoppe av og på underveis. Det er senger om bord for de som ønsker å bestille seg det, og på enden av toget finner du egen restaurant og kafé. Her er noen av de beste byene du bør oppleve på veien.

Hoi An: Kanskje landets mest turistifiserte småby, men en fantastisk velbevart gavepakke av arkitektur og kultur. Mer spennende er de gamle husene, bygget av velstående kinesiske handelsmenn. Utenfor kysten ligger dessuten Cham-øyene hvor det er gode muligheter for blant annet snorkling. Sett av en dag i gamlebyen, eller to for å oppleve øyene.

Her finner du hoteller i Hoi An.

Hoi An er et populært turiststed og er vernet under UNESCO. Foto: Getty Images.

Dong Hoi: En av rutens mindre kjente stasjoner, men tar du taxi bare tre kvarter vestover, blir du helt forelsket i UNESCO-listede Phong Nha nasjonalpark. Oppdag hundrevis av huler i de mektige kalksteinsfjellene, inkludert verdens største.

Her finner du hoteller i Dong Hoi

Hue: Dette er ofte et populært stoppested for reisende som reiser fra nord til sør eller sør til nord. Mange turister gjør et stopp i en dag eller to for å se på den gamle byen. Det største trekkplasteret her er Citadel, som er en kinesisk stilby og bosetning som dateres tilbake til 1800-tallet. Ett av de beste ølmerkene i Vietnam finner du her – Hue Beer. Byen var tidligere Vietnams hovedstad i hele 150 år. Parfymeelven er også verdt et besøk. Elven har sitt navn etter den parfymelignende lukten når blomster flyter nedover elveløpet og gjennom Hue om høsten.

Her finner du hoteller i Hue

Halong Bay. Foto: Getty Images.

Halong Bay: En av de mest besøkte buktene i Vietnam. I bukten finnes det nesten 2000 steile kalksteinsøyer som stuper ned i havet og skaper et landskap ulikt noe annet sted i verden. Du ankommer bukten gjennom en liten skyssbåt fra Hanoi, som frakter deg over til den store båten du skal tilbringe resten av dagen(e) på. Strekningen er på rundt 180 km fra Hanoi. Vi anbefaler at du overnatter to netter på båten for å få mest ut av turen. Du kan for eksempel overnatte på Halong Fantasea, som er en tradisjonell, vietnamesisk båt på tre etasjer. Her cruiser dere gjennom ulike bukter og nyten ferien i fred og ro.

Frukt til salgs i Hoi An town, Vietnam. Foto: getty

Ting å gjøre i Vietnam

Visumfritt

Vietnam gjeninnførte 15. mars 2022 visumfritak for statsborgere fra 13 land, inkludert Norge. Du kan oppholde deg i Vietnam uten visum i opptil 15 dager. Skal du bli lenger, kan du søke om visum før reisen via nettsiden https://evisa.xuatnhapcanh.gov.vn/. Man kan få innvilget et elektronisk visum med gyldighet opptil en måned. Det er kun en innreisemulighet på dette visumet, og visumet må være gyldig ved ankomst til Vietnam.

Valutaen i Vietnam

I Vietnam heter valutaen Dong. 1000 vietnamesisk dong er verdt ca. 0,43 norske kroner.