Foto: iStock

Reis på billig weekendtur til Vilnius

Det er veldig mange grunner til å bli forelsket i Litauens hovedstad.

Stadig får øynene opp for Litauens sjarmerende hovedstad. Fantastisk atmosfære, vennlige innbyggere, god mat og vakker barokk-arkitektur, er noen få stikkord som beskriver Vilnius. Er du en kunstelsker eller ønsker et heftig uteliv, vil du finne deg til rette her. Det beste av alt er at prisene er latterlig billige! Ikke minst tar flyturen til Vilnius under to timer fra Oslo.

Bestill flybilletter her.

Sjekk de beste spahotellene i Vilnius her.


Beste hoteller i sentrum:

Amberton Cathedral Square Hotel Vilnius

Artis Centrum Hotels

The Naturis Hotel


Vilnius er full av naturlig skjønnhet og historiske monumenter. I sentrum av Vilnius finner du gamlebyen «Vilniaus senamiestis” som det heter på litauisk. Byen er en av Europas største, og har fått plass på UNESCOs verdensarvliste siden 1994. Den er en labyrint av arkitektur, kultur, kafeer, gallerier og butikker. Ta en arkitektonisk spasertur gjennom gatene, du kommer garantert til å bli sjarmert.

Se Daggryporten» Gates of Dawn» – den eneste gjenværende av de ni portene som ble bygget inn i bymuren til Vilnius. På 1600-tallet ble et kapell bygget i et rom over porten. Kapellet har et maleri av Jomfru Maria som er innrammet i gull og sølv, og det sies at maleriet har helbredene krefter.

Vakre kirker er noe du kommer til å se mye av i byen. Ta turen innom St.Peter og St.Paul kirken. Kirkene er et mesterverk fra det 17.århundre i barokk stil med usedvanlig interiør. En annen historisk attraksjon som er verdt å se, er Gedminiastårnet. Tårnet er en gjenstående del av det øvre slottet i Vilnius fra 1400-tallet, og er i dag en berømt turistattraksjon og museum.

Bydelen Uzupis ligger i øst for gamlebyen og er kjent som det bohemske området. Mange malere og diktere bosatte seg i området på 1980-tallet. Her er det mange gallerier, koselige kafeer og små butikker i en koselig atmosfære i hele nabolaget.

Det kunstneriske samfunnet i Uzupis omtaler bydelen som en egen republikk – med 1.april(!) som grunnlovsdag. De har egen nasjonalsang, kalender, kart og president, statsminister og ambassadører fra mange land i verden. Til og med en militærmakt(på 12 personer), en biskop og to kirker.

Men de tar seg ikke så høytidelig. Gatene er fylt av fargerike kunst og graffiti, og i gatene vil du ofte se lokale hipstere på sykler. Her blir du garantert inspirert av den fargerike atmosfæren.

yay-2183133-digital

Les også: Estland, Latvia, eller Litauen?

 

Vilnius har veldig lavt prisnivå – alt fra shopping, mat, drikke og hotellpriser. Du kan få en kopp kaffe til 8 kroner og en tre retters middag til omtrent 80 kroner.  Å spise på restaurant er veldig rimelig, men man finner også mer eksklusive restauranter med litt høyere priser. Det blir selvfølgelig veldig billig for oss nordmenn – uansett.

Besøk Tores Restaurant i Uzupis. Her har de god mat, men her finner du også en vinkjeller og et kunstgalleri. Vil du spise på en av de eldste restaurantene i gamlebyen, så er Medininkai en av de mest kjente restaurantene. De serverer internasjonal mat, og ligger ved Daggryporten.

Den sjarmerende hovedstaden tilbyr ordentlig shoppingopplevelse, enten om du er på utkikk etter gamle skatter eller noe mer moderne og luksuriøst.  Du bør ta turen innom det enorme kjøpesenteret Akropolis. Her er det eksklusive motebutikker, kjedebutikker (Litauens første H&M-butikk er endelig åpnet her), så vel som restauranter, bowlinghall og koselige kafeer. En spasertur gjennom to av Vilnius’ eldste gater, Didžioji og Pilies, gir deg alt du leter etter: suvenirbutikker, luksuriøse butikker, nattklubber, kafeer, spisesteder, kulturelle sentre og ambassader.

Skal du handle suvenirer, bør du sjekke ut Litauens vakre glassgjenstander som er laget på glassblåseriet.

Les også: Slik får du billigst og best leiebil


Andre ting å finne på i Vilnius

Caste Hill: Fin utsikt mot byen

KGB Museum: Det mest berømte og besøkte museet i Vilnius og anbefales til alle som er interessert i historie.

Luftballongturer: Fly i en luftballong og få en spektakulær utsikt over hele byen. Sjekk ut Smile Balloons og Ballooning Centre Lithuana for private turer.

Bernardine Gardens: En vakker park i sentrum

Vichy Vandes Park: Innendørs badeland for barna

Finn de aller beste hotellene i Vilnius på Laurel Nights.


Her tar du en pils

Cocktail Bar Alchemikas: Beste cocktailbaren i Vilnius

Gringo Pub: Omtalt som favoritten til de lokale i Vilnius


Der det skjer?

Soho Club: Litauens mest populære homseklubb

Mojo Lounge Vilnius: Omtalt som beste sted å feste i byen