Foto: iStock

Warszawa – byen du må oppleve!

Her er ti ting du må gjøre i Polens hovedstad.

Byen Warszawa oppstod rundt år 1200, og var opprinnelig en fiskelandsby (byen ligger ved elven Vistula). I 1596 ble byen hovedstad i Polen. En lang historie med kriger, okkupasjoner og forskjellige lands kontroll har gjort byen til et historisk puslespill. Det betyr ikke bare at det er mye å se på, men også at byen har påvirkning fra svært mange forskjellige kulturer.

Les også: Juleshopping på lavbudsjett

Det bor rundt 1,7 millioner mennesker i Warszawa i dag, og er en by som har svært mye å by på. Dette må du gjøre i Warszawa.


1.Gamlebyen i Warszawa

Denne bydelen står øverst på de fleste lister for hva man bør gjøre i Warszawa, og det er av helt naturlige grunner. Trange, koselige gater og svært mye å se på. Selv om gamlebyen ble bygget opp fra ruiner etter andre verdenskrig så er det svært mye historie her. Hjertet i gamlebyen er Rynek Starego Miasta, markedsplassen. Du bør også kikke på Sankt Johannes døperens katedral. Du vil også finne en av de eldste monumentene i Europa her, Kolumna Zygmunta. Eller; en statue av Sigismund III Vasa på toppen av en høy kolonne. Han var konge i Polen-Litauen, og senere også konge i Sverige. Bakgrunnen for kolonnen? Han flyttet hovedstaden til Warszawa (fra Krakow). Denne enkle guiden kan være et utgangspunkt for en tur i gamlebyen.


2. Wilanow

Det polske Versailles. Et sted du besøker hvis du har litt god tid i byen. Her er slottets hjemmeside. Du kan også ta en lengre gåtur langs det som kalles den kongelige ruten. Da får du med deg det meste og viktigste. Sjekk en guide på den offisielle siden til Warszawa her.


 3. Muzeum Powstania Warszawskiego

I 1944 gjorde motstandsbevegelsen i Warszawa et forsøk på å kaste ut nazistene fra byen. I 63 dager kjempet man tappert om byen. Opprøret førte til en nesten total ødeleggelse av byen. Museet som åpnet i 2004 er en utrolig historisk gjennomgang av hva som skjedde. Svært anbefalt. Her er museets hjemmeside.


4. Pałac Kultury i Nauki

Palasset for kultur og vitenskap var en «gave fra det sovjetiske folk» til Polen. Byggingen ble påbegynt i 1952, og det stod ferdig i 1955. Bygningen het egentlig Josef Stalin foran palasset for kultur og vitenskap, men det ble forandret etter hvert. Den høyeste bygningen i Polen, og den sjette høyeste i EU. Polakkene sier selv at det beste stedet å se Warsawa er fra bygningen. Ikke fordi det er høyt, men fordi du da slipper å se det. Men se det, det bør du. Her er den offisielle hjemmesiden.


5. Pierogi

Dette er en tradisjonell rett fra Warszawa, og må prøves. Polsk pasta er vel det nærmeste man kan beskrive det som. Pasta med bær, sopp, kål og alt mulig annet (så sjekk menyen om hva som er innholdet). De med blåbærfyll anbefales!


6. Atelier Amaro

Dette var den første polske restauranten som fikk Michelin-stjerne, og er en matopplevelse. En åtteretter koster 280 PLN. I norske kroner er det 580. Book bord tidlig. Her finner du hjemmesiden.


7. Mjød

Det er ikke mange steder i verden hvor du kan få tak i skikkelig god mjød. Enkelte vil vel påstå at man ikke kan skrive «skikkelig god mjød,» men la oss uansett si at man kan det. Går du til et supermarked kan du velge mellom mange forskjellige merker. Poltaraki har mest alkohol, så du vet det. Og, du, vodka er like polsk som det er russisk. Ikke bestill russisk vodka i Warszawa. Bestill polsk.


8. Shopping

Selvfølgelig er det god shopping i Warszawa. Det som kanskje er litt dumt er at du kanskje må til noen kjøpesentre. Zlote Tarasy har et kult design og mange av de mest kjente kjedebutikkene (Topshop, Vero Moda, Zara, Hugo Boss). Arkadia er et gigantisk kjøpesenter (287 000 kvadratmeter) med det mest av butikker. Merke/luksusgaten er Nowy Swiat.


9. Uteliv

Utelivet i Warszawa er bra. Du kan velge mellom Nowy Swiat (se også over) eller Praga-distriktet. Hvis du trenger en forklaring på hva som er hva av de to så er det første stedet med de kuleste nattklubbene og barene for folk som liker å se og bli sett, mens Praga er mer avslappet og kult på en annen måte.


10. Chopin

Warszawa sier selv at han er den mest berømte som har bodd der, og du vil få mye Chopin i byen om du vil. Sjekk denne guiden til Chopin’s Warszawa.


Hoteller i Warszawa

Mamaison Hotel Le Regina Warsaw, Warsaw

Mamaison Hotel Le Regina

Et fint og koselig hotell rett ved gamlebyen, har basseng, god restaurant (og god frokost) og god standard. Priser fra 712 kroner per natt.

Les mer om hotellet her

InterContinental Warsaw, Warsaw

Intercontinental Warszawa

Stort hotell (404) rom med mange fasiliteter og muligheter. God plassering her også. Priser fra 585 kroner per  natt.

Les mer om hotellet her

Hotel Bristol, A Luxury Collection Hotel, Warsaw, Warsaw

Hotel Bristol

Luksushotell med store rom, super restaurant og en perfekt start for både gamleby og shopping. Priser fra 1 165 kroner per natt.

Les mer om hotellet her

Warsaw Marriott Hotel, Warsaw

Warsaw Marriott

Dette hotellet er en slags krysning mellom kommunist-Polen og moderne-Polen. Kitschy design og super utsikt. Priser fra 530 kroner per natt, ligger rett ved palasset for kultur og vitenskap.

Les mer om hotellet her

Polonia Palace Hotel, Warsaw

Polonia Palace Hotel

Et virkelig fint luksushotell med alt du vil ønske deg av fasiliteter og beliggenhet. Priser fra 1 305 kroner per natt.

Les mer om hotellet her


Finn billige flyreiser til Warszawa her