Reiseguide: Warszawa – byen du må oppleve!

Warsawa reise.
Krakowskie Przedmieście-gaten om morgenen i Warszawa, Polen.

Warszawa er en by som kan lokke med særdeles mange gode grunner for en reise. Her er 10 ting du må gjøre i Warszawa.

Det bor rundt 1,7 millioner mennesker i Warszawa i dag, og er en by som har svært mye å by på. Derfor har vi skrevet en reiseguide på 10 ting du må gjøre i Warszawa.

Warszawa oppstod rundt år 1200, og var opprinnelig en fiskelandsby (byen ligger ved elven Vistula). I 1596 ble byen hovedstad i Polen. En lang historie med kriger, okkupasjoner og forskjellige lands kontroll har gjort byen til et historisk puslespill. Det betyr ikke bare at det er mye å se på, men også at byen har påvirkning fra svært mange forskjellige kulturer.

Her finner du flybilletter

Søk hotell i Warszawa her

Les vår reiseguide til Warszawa her:


1. Gamlebyen i Warszawa

Denne bydelen står øverst på vår reiseguide til Warszawa, og det er av helt naturlige grunner. Trange, koselige gater og svært mye å se på. Selv om gamlebyen ble bygget opp fra ruiner etter andre verdenskrig så er det svært mye historie her. Hjertet i gamlebyen er Rynek Starego Miasta, markedsplassen.

Du bør også kikke på Sankt Johannes døperens katedral. Du vil finne en av de eldste monumentene i Europa her, Kolumna Zygmunta. Eller; en statue av Sigismund III Vasa på toppen av en høy kolonne. Han var konge i Polen-Litauen, og senere også konge i Sverige. Bakgrunnen for kolonnen? Han flyttet hovedstaden til Warszawa (fra Krakow).

Denne enkle guiden kan være et utgangspunkt for en tur i gamlebyen.


2. Wilanów-palasset

Det polske Versailles er et annet must på vår reiseguide til Warszawa. Et sted du besøker hvis du har litt god tid i byen. Du kan også ta en lengre gåtur langs det som kalles den kongelige ruten. Da får du med deg det meste og viktigste.

Her er slottets hjemmeside.


3. Muzeum Powstania Warszawskiego

I 1944 gjorde motstandsbevegelsen i Warszawa et forsøk på å kaste ut nazistene fra byen. I 63 dager kjempet man tappert om byen. Opprøret førte til en nesten total ødeleggelse. Museet som åpnet i 2004 er en utrolig historisk gjennomgang av hva som skjedde.

Her er museets hjemmeside.


4. Kultur- og vitenskapspalasset i Warszawa (Pałac Kultury i Nauki)

På fjerdeplass reiseguiden vår til Warszawa er majestetiske Pałac Kultury i Nauki.

Palasset for kultur og vitenskap var en «gave fra det sovjetiske folk» til Polen. Byggingen ble påbegynt i 1952, og det stod ferdig i 1955. Bygningen het egentlig Josef Stalin foran palasset for kultur og vitenskap, men det ble forandret etter hvert. Den høyeste bygningen i Polen, og den sjette høyeste i EU. Polakkene sier selv at det beste stedet å se Warsawa er fra bygningen. Ikke fordi det er høyt, men fordi du da slipper å se det. Men se det, det bør du.

Her er den offisielle hjemmesiden.


5. Matretten Pierogi

Dette er en tradisjonell matrett fra Warszawa, og må prøves. Polsk pasta er vel det nærmeste man kan beskrive det som. Eller fylte dumplings. Du kan velge fyll med bær, sopp, kål og alt mulig annet (så sjekk menyen om hva som er innholdet). De med blåbærfyll anbefales.

Her kan du spise pierogi:

Gościniec

Farszawa – pierogarnia

Kraina Pierogów


6. Restauranten Elixir i Warszawa

Vi kan ikke skrive en reiseguide til Warsawa uten å nevne Elixir. Vodka er polsk, og denne restauranten er både god på den drikken og på maten. Begge må oppleves. Sjekk her.


7. Mjød

Det er ikke mange steder i verden hvor du kan få tak i skikkelig god mjød. Enkelte vil vel påstå at man ikke kan skrive «skikkelig god mjød,» men la oss uansett si at man kan det.

Faktisk er Mjød en av Polens eldste drikkevarer, med mer enn 2000 år lange tradisjoner. Går du til et supermarked kan du velge mellom mange forskjellige merker. Poltaraki har mest alkohol, så du vet det. Vodka er like polsk som det er russisk. Ikke bestill russisk vodka i Warszawa. Bestill polsk.

Her kan du finne skikkelig god mjød:

Jabeerwocky Craft Beer Pub

Kufle i Kapsle

Manhattan Pub – Pawilony Nowy Świat


8. Shopping i Warszawa

Selvfølgelig er det god shopping i Warszawa. Det som kanskje er litt dumt er at du kanskje må til noen kjøpesentre. Zlote Tarasy har et kult design og mange av de mest kjente kjedebutikkene (Topshop, Vero Moda, Zara, Hugo Boss).

Westfield Arkadia er et gigantisk kjøpesenter (287 000 kvadratmeter) med det mest av butikker. Luksusgaten er Nowy Swiat.


9. Uteliv i Warszawa

Utelivet i Warszawa er bra. Du kan velge mellom Nowy Swiat (se også over) eller Praga-distriktet. Hvis du trenger en forklaring på hva som er hva av de to så er det første stedet med de kuleste nattklubbene og barene for folk som liker å se og bli sett, mens Praga er mer avslappet og kult på en annen måte.

3 populære barer:

Przystan Nowa Fala

Level 27

Klar – Cocktail Bar


10. Warszawas helt: Fryderyk Franciszek Chopin 

Helt sist på vår reiseguide til Warszawa har vi valgt et kjent navn mange forbinder med Polen, og en kjent skikkelse som Warszawa er kjent for.

Pianisten og komponisten Fryderyk Franciszek Chopin (1810-1849) er den mest berømte som har bodd der, og du vil få mye Chopin i byen om du vil.

Sjekk denne guiden til Chopin’s Warszawa.


Reiseguide til Warszawa: Hoteller

Mamaison Hotel Le Regina

Et fint og koselig hotell rett ved gamlebyen, har basseng, god restaurant (og god frokost) og god standard.

Les mer om hotellet her

InterContinental Warsaw, Warsaw

Intercontinental Warszawa

Stort hotell (404) rom med mange fasiliteter og muligheter. God plassering her også.

Les mer om hotellet her

Hotel Bristol

Luksushotell med store rom, super restaurant og en perfekt start for både gamleby og shopping.

Les mer om hotellet her

Warsaw Marriott

Dette hotellet er en slags krysning mellom kommunist-Polen og moderne-Polen. Kitschy design og super utsikt. Hotellet ligger rett ved palasset for kultur og vitenskap.

Les mer om hotellet her

Polonia Palace Hotel, Warsaw

Polonia Palace Hotel

Et virkelig fint luksushotell med alt du vil ønske deg av fasiliteter og beliggenhet.

Les mer om hotellet her


Derfor er er Polen et bra reisemål

Enten du velger å ta fergen eller å reise med fly, er Gdynia, Gdansk eller Sopot en kort tur unna og absolutt verdt et besøk. Trippelbyene De tre nabobyene Gdansk, Gdynia og Sopot går under navnet Trojmiasto, på norsk kalt Trippelbyen. Denne regionen med over en million innbyggere deler havskysten og betraktes som de største […]

Polen er kjent for å være et land hvor du får mye for pengene. Warszawa er nå kjempebillig å reise til med fly, og luksushotell kan du finne til under 1000 kroner natten. Du flyr direkte til Warszawa på ca. to timer med blant annet Ryan Air, Wizz Air og Norwegian. Billettprisen kan du få til under 200-lappen tur/retur.

Her finner du flybilletter

Søk hotell i Warszawa her