10 mindre norske byer og steder du må oppleve

Mye skrives og sies om Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø som feriebyer. Her er 10 andre mindre norske byer du så absolutt bør oppleve.

Skrevet av Mariann Sæther Tokle

Møre og Romsdal

Møre og Romsdal har ikke mindre enn tre flotte byer som virkelig er verdt et besøk. Alle har flyplass og kort vei til sentrum. Har du Molde som utgangspunkt, har du nok aktiviteter til mange uker ferie. Ikke bare har du nabobyene Ålesund og Kristiansund, fem og seks mil unna, men du har Bud og havgapet en vei, og Åndalsnes med Trollveggen og Trollstigen og Raumabanen, Norges vakreste togreise, kun få mil unna den andre vei. Her står opplevelsene på rekke og rad.

 

1. Molde

Molde, jazzens og rosenes by, ligger i Romsdal og har ca. 20.000 innbyggere. Er det sommer går det alle dager, unntatt mandag, båt til Hjertøya, en liten perle av dimensjoner. Fiskerimuseet ligger her, bygd som et lite fiskevær med gamle hus, rorbuer, tranbrenneri, mekanisk verksted og skolestue. Her kan du leie robåt, fiske eller bade i sjøen.

Følger du gamle Vardevei fra sentrum i Molde, kommer du opp til Vardestua, 407 m over havet (ca 1 timers gange), hvor en spektakulær utsikt venter. Bare følg naturstien «den grønne korridor», forbi Chateauet, den barokke villaen som sies å være Moldes fineste hus og flotteste hage, via Reknesparken og Romsdalsmuseet, et av landets største og mest innholdsrike. Og på toppen venter det såkalte Moldepanoramaet, en praktfull utsikt over hele 222  fjelltopper. En opplevelse du virkelig bør få med deg.

Hvor skal du bo?

Quality Hotel Alexandra 

Et nyrestaurert hotell med beliggenhet ved havna, flott utsikt over fjorden, finfine fasiliteter og rik historie. Se hotellet her.

Hotel Molde Fjordstuer

Meget hyggelig hotell i moderne sjøbustil, idyllisk plassert på bryggekanten i Molde sentrum.

 

2. Ålesund

Det er ikke uten grunn at The Times utropte Ålesund til Norges vakreste by for noen år tilbake. Ålesund vil du lett bli fascinert av, med sin jugendstil og et mangfold av tårn, spir og vakre utsmykninger, og en byggestil som gir byen et særpreg ingen andre byer i Norge har. At den i tillegg ligger ved utløpet av fjordene på Sunnmøre, fordelt over flere øyer, omkranset av et panorama av fjord og fjell, er heller ikke noe ulempe.

Å rusle rundt i Ålesund er sjelebot for enhver, enten det frister med en shoppingrunde eller bare sitte på kaikanten og spise ferske reker, kjøpt fra fisketorget som ligger langs havna. Et besøk på caféen Lysepunktet og byens eldste spisested Fjellstua anbefales.

En tur til vakre Ålesund er ikke helt komplett uten en rundtur med buss og ferge fra Hellesylt til Geiranger, Hjørundfjorden, omkranset av de majestetiske Sunnmørsalpene, havsafari, der du kan få se seler, og Øya Rundes berømte fulgekolonier med ørner og lundefulg, Alnes fyr, havfiske, Trollstigen med mer. En opplevelse du virkelig bør få med deg. MINST en gang i livet.

Hvor skal du bo?  Her er tre flotte valg:

Hotel Brosundet

– en liten perle midt i Ålesund ved sjøen med en nydelig sjømatrestaurant.

Quality Hotel Waterfront

First Hotel Atlantica

 

3. Kristiansund

På Nordmøre, fordelt over tre øyer, ligger Kristiansund, byen som påberoper seg å være klippfisk- og operaby nummer én i Norge. Det var nettopp fisken som utover 1700-talet ga Kriatiansund styrke og vekst, noe du kan lære mer om på Norsk Klippfiskmuseum på Gomalandet. Landets eldste opera, med røtter tilbake til 1805, er også blant byens store stoltheter.

En rundtur til byens øyer får du med Sundbåten, verdens eldste selskap for kollektivtransport, i kontinuerlig trafikk siden 1876. Bydelen Innlandet har unik kystarkitektur, og kan friste med Norges vakreste sykkeltur, og også ble kåret til århundres norske byggverk. Ta gjerne buss første stykke, og sykle så Atlanterhavsveien.

Nordmøringene er svært stolte av sin mattradisjon, og en rekke lokale produsenter tilbyr produkter som holder et høyt internasjonalt nivå. En tur innom fiskerestauranten Smia og Bryggekanten Brasseri & Bache bar er nesten obligatorisk, når du er i Kristiansund. For gode hjemmelagde retter anbefales Nordmørskafeén.

Her bor du:

Quality Hotel Grand

Astoria Hotel

 

4. Hamar

For deg som ikke vil ha fjell, men heller lavland, anbefaler vi å ta en oppdagelsesferd i Mjøsdistriktet. Hamarregionen ligger midt i smørøyet for deg som søker aktiv ferie, og kan by på noe av det videste og fineste kulturlandskapet i Norge. I sommersesongen kan du kombinere sykkelturen med en tur med Skibladner eller sykkelbåten «Besta»,som går i rute mellom Hamar sentrum og Helgøya. I år må du få med deg Munch-jubileet. Det feires nemlig 150-årsdagen for Edvard Munchs fødsel både lokalt og nasjonalt.

Det venter også en verden full av lek og moro. Og her snakker vi Ankerskogen og Lekeland med 500 kvm innendørs moro. På Norsk Jernbanemuseum kjører museumsdamptoget «Tertitten» i daglig rute, og i Prøysenhuset kan barn leke i blåbærsyltetøyet eller høre eventyr i den gamle støvelen uten tå.

På Domkirkeodden kan du gå på vandring i landets største økologiske urtehage, eller dra på omvisning på Atlungstad Brennerier, et av fire brennerier som fortsatt er i drift i Norge. Her finnes også Norsk Motorhistoriskmuseum for de bilgale, Norsk utvandrermuseum som tilbyr hjelp til alle som søker sine røtter i Norge, og en av Scandinavias største Middelalderfestivaler arrangeres også her i juni hvert år.

Her bør du bo:

Scandic Hamar

First Hotel Victoria

Hamar Hostel Vikingskipet

 

5. Gjøvik

I Gjøvik skjer det noe hele tiden, året rundt, alt fra mat- og akevittfestivaler til markeder og disktriktmesterskap i blomsterdekorering. Friluftsbadet midt i byen er det mange som misunner Gjøvik by. He finner du blant annet 10m høyt stupetårn, barnebasseng, flytebrygge, skateboardrampe, og alt er gratis å bruke.

Gjøvik Glassverk har tradisjoner fra 1807 og er årsaken til at Gjøvik by ble dannet. Her kan du oppleve et tradisjonsrikt håndverk, utøvet av noen av landets dyktigste glassblåsere. Skiblandnerhuset er et annet landemerke i Gjøvik med sin særegne konstruksjon av glass og limtre. Her ligger Skibladner i sitt vinteropplag, og inne i huset gir samspillet mellom vannflaten og glasset en helt spesiell akustikk. Vitensenteret Innlandet er også en spennende attraksjon for store og små. I et bygg fylt med aktiviteter og eksperimenter i naturvitenskap, teknikk og matematikk.

For deg som liker nytelse med munnen og smakssansene, kan kanskje en tur på sjokoladefabrikken friste mer. Ekte Gjøvik Chokolade er såkalt kouverture-sjokolade, som inneholder mer kakaosmør enn «vanlig» sjokolade, og må tempereres under produksjon. Kun ekte råvarer brukes. Til og med barna kan smake forskjell.

Comfort Hotel Grand

Hovdetun – Gjøvik Vandrerhjem

 

6. Oppdal

For deg som ønsker opplevelser og en aktiv fritid, kan det sammenfattes med ett ord, Oppdal. Her finnes det et eldorado av ting du kan være med på, både sommer og vinter. Her står mulighetene i kø.

Moskussafari? I Oppdal når du lett Dovrefjell Nationalpark, det eneste stedet i Norge, og et av få steder i verden, du kan få oppleve det majestetiske dyret på nært hold. Men sammen med en guide selvfølgelig. Er ikke det nok adrenalinkick, kan en raftingtur nedover elven Driva være perfekt for deg. Om du ønsker å utfordre deg selv og å oppleve naturen på en helt ny måte, kan juving sterkt anbefales. Det er nemlig en spennende oppdagelsesferd inn i en for de fleste ukjent verden.

Er du ikke redd for høyder, så anbefaler vi en tur med gondolbanen.  Her nyter du en uhindret utsikt, og turen går til toppen av Skjørstadhovden, 1124 m.o.h, og i restauranten der venter de beste vaflene med rømme og syltetøy.

Her bør du bo:

Skifer Hotel

Quality Hotel Oppdal

 

7. Harstad

Er du ute etter en  romantisk weekend for to, er dette byen dere må besøke. Ta en utflukt til Nupen, Harstads populære friluftsområde. Det er spesielt kjent for sin utsikt til Andfjoren og plassen er blant annet kåret til Norges mest romantiske sted for å se midnattssola.

Og skal det være en kulinarisk opplevelse, byr Harstad på en rekke gourmetrestauranter av høy klasse. Men disse er så populære at her må du forhåndsbestille. Hoelstuen, De 4 Roser og Umami, tre flotte restaurantvalg, ligger midt i byen, mens Røkenes Gård er en liten perle i nord. Her får du nydelig hjemmelaget mat i vakre omgivelser. Ta gjerne sjøveien fra kulturhuskaia i Harstad til Røkenes Gård med Anna Rogde. Det påstår at hun er en av verdens største, operative maritime kulturskatter.

Her bør du bo:

Clarion Collection Hotel Arcticus

Sandtorgholmen Hotel

 

8. Haugesund

Mmmm…Du lurer på hva Haugesund kan friste med? Denne flotte byen byr nemlig på et yrende festivalliv og kulturarrangementer gjennom hele året, blant annet Sildajazz og Den Norsk Filmfestival. Hoteller, kafeér, restauranter og puber ligger på rekke og rad langs Indre Kai. På Lothes Mat og Vinhus får du ikke bare en utsøkt matopplevelse, men kanskje også kjenne litt på åndenes makt. Det sies at da huset som restauranten ligger i ble stekt brannskadet i 1905, omkom en person hvis spøkelse herjer i huset. Er du nysgjerrig, forteller de ansatte gjerne om sine opplevelser.

Fra kaien i Haugesund kan du ta rutebåten ut til forskjellige øysamfunn. Utsira, Norges minste med 218 innbyggere, byr på et verneverdig kystkulturlandskap, muligheten til å «jakte» (med kikkert) på nye arter i et av Norges flotteste fugleeldoradoer, verdens første vind- og hydrogenanlegg, og ikke minst Norges høyest liggende fyrstasjon. Røvær er også en perle av en øy. Med 110 innbyggere og en bil, er dette et samfunn du ikke opplever daglig. Og et artig faktum om Røvær er at ingen av giftemålene som har blitt inngått i kapellet har endt i skilsmisse.

Her bor du godt:

First Hotel Hendersons City

Et unikt overnattingsted. Den gamle Sparebanken i Haugesund, tegnet av arkitektene Rahn og Glosimodt, og ferdigstilt i 1919, er blitt et hotell i særklasse. Et boutique hotell med særpreg, helt unik utforming og design, med nydelig frokost- og kveldsbuffet.

Clarion Collection Hotel Amanda

Scandic Haugesund

9. Mandal

Mandal er en by i Norges sørligste fylke, Vest-Agder. Med sine hvitmalte sørlandshus i sjarmerende, trange gater, elv midt i byen og strender, skog og natur like utenfor sentrum, er sommerbyen Mandal nesten fasitsvaret på ekte sørlandsidyll.

På dagtid er byen nærmest et eldorado for shoppeglade, men for de kunst- og historieinteresserte finnes det utallige museer, gallerier og utstillinger i Mandal og omegn. Vil du oppleve Mandal på sitt aller beste, få med deg Skalldyrfestivalen. Festivalen er en herlig blanding av gastronomiske opplevelser, konkurranser og konserter, og arrangeres alltid andre helgen i august.

Ta en tur innom Provianten. Har får du det beste av brød og småbakst laget med egne surdeigskulturer og nykvernet mel fra egen mølle, egen brent kaffee, fersk pasta hver dag og fantastisk pizza stekt i vedstyrt pizzaovn. Hovedatrraksjonen til Mandal ligger et stykke unna selve byen. Lindesnes Fyr er nemlig det sydligste fyret på Norges fastland og et av Sørlandets mest besøkte steder, altså et godt bevart kulturminne. Ta turen opp de 109 trappetrinnene med en imponerende utsikt over havet. Eller hva med å ta turen i bunkerne og de mange undergangene som ble bygget under andre verdenskrig i fjellet under fyret? 

First Hotel Solborg

Rosfjord Strandhotell

10. Skien

Skien, en av Norges eldste byer, er kanskje ikke noe liten by med sine ca. 46.000 innbyggere, men er så flott at det er på sin plass med litt omtale. Skien er nemlig fødebyen til Henrik Ibsen, og i dag er hans barndomshjem et topp moderne og sanselig diktermuseum, hvor du må ta sansene i bruk. Her finner du Telemarks Museum med en unik samling folkekunst fra hele fylke, Telemarkskanalen, en av verdens vakreste kanaler, kulturstien Bakkestranda- Bryggevannet og mye mer. 

Hvem har laksetrapp midt i sentrum, tror du? Skien har det. Her kan du se laksen gå opp trappa for å gyte. Men reiser du til Skien, får du to byer i ett for Porsgrunn og Skien ligger tett i tett. I Porsgrunn ligger Historisk Hage og Porsgrund Porselæns Fabrik. Det var i 1885 at Johan Jeremiassen etablerte det som skulle bli Norges eneste produsent av «det hvite gull». I dag er Porsgrund en av få porselensfabrikker igjen i Skandinavia. 

Her bor du:

Clarion Collection Hotel Bryggekanten

Hotell Dag Bondeheim