Det britiske kongeriket som alle har glemt

ThinkstockPhotos-470828128Før romerne invaderte det vi i dag kaller Storbritannia hadde man et relativt likt språk i store deler av områdene, helt opp til det nordlige Skottland. I grenselandet der, i området romerne kun holdt i noen få tiår, vokste det fram et britisk kongerike etter at romerne trakk seg ut av det som er dagens England og Skottland.

Et kongerike som både skottene, de engelske og britene i dag har glemt, et kongerike som varte i over 600 år og la mye av grunnlaget for dagens Skottland.

Historien starter likevel med en vegg, og noen folk nord for denne veggen.

Mange har hørt om den såkalte Hadrian’s wall, som delte den britiske øya i to. Litt lengre nord laget også romerne en «vegg,» den såkalte Antonine Wall. Nord for denne befestningen fantes pikterne, men sør britonerne som snakket keltisk. Som et forsvar mot pikterne skapte man et rike på en øy som kontrollerte både rikdom og handel, på Dumbarton Rock.

Og, ja, for deg som ser Game of Thrones så er mye relativt kjent.

dumbarton

Dumbarton Rock

ThinkstockPhotos-119374544

Panorama over Dumbarton, som sett fra Dumbarton Castle.

På vestsiden av Antonine-veggen lå det en vulkanisk øy, og da romerne forlot sine allierte britonerne i det som var et forsvarsverk mot de som hørte til nord for veggen (ja, north of the wall) så måtte man bygge et sikkert forsvarsverk. Det fant man på Dumbarton Rock hvor man bygget det som i dag er kjent som Dumbarton Castle, som ser ned å byen Dumbarton.

Navnet i seg selv betyr britonenes fort, og ble grunnlaget for et kongerike som vokste seg stort og etter hvert mektig i over 600 år.

Coriticus, eller Ceretic Guletic, var en alliert av romerne og da de trakk seg tilbake grunnla han kongeriket som har fått det historiske navnet Alt Clud. Han var kristen, og kongeriket var også et kristent rike (noe som senere førte til litt misforståelser da noen skip kom fra øst med relativt barbariske nordmenn, men det er en annen historie).

Etter han fulgte mange konger, som utvidet kongeriket fra sin spede begynnelse på en vulkansk øy.

Dumbarton i dag

ThinkstockPhotos-119374568En halv time i bil fra Glasgow, som ligger ned elven Clyde fra fjorden hvor Dumbarton liggger, finner du byen.

Det som en gang var hovedstaden i et kongerike har i dag rundt 20 000 innbyggere. Byen, som også sannsynligvis var der hvor mannen som var opprinnelsen til legenden om Merlin, ble senere kjent for Ballentine’s og skipsbygging. I dag er ikke mye igjen, og storhetstiden er forlengst borte.

Som turist kan du likevel oppleve både det utrolige Dumbarton Castle og Dennys Tank Museum hvor du kan få se hvordan man tidligere laget skip. Matmessig bør du sjekk ut Rigo’s Bistro eller den tradisjonelle skotske restauranten på Glencairn Lounge.

Bo som en konge kan du gjøre på Ingliston Country Club Hotel. Sjekk bare selv.

ThinkstockPhotos-187351115

Vikingene kommer

Kongeriket som ble grunnlagt i kjølvannet av romersk tilbaketrekning som et forsvarsverk mot menneskene nord for veggen fikk noen hundre år ut i sin eksistens besøk av nordmenn. Som med de fleste besøk av oss barbariske nordboere så satte det dype sår og spor.

ThinkstockPhotos-469783612Historikerne er ikke helt enige, men i 870 eller 871 så angrep vikingene kongeriket. Dette var etter at kongeriket hadde dyttet sine grenser sterkt utover, og blitt en virkelig maktfaktor i det som i dag er Skottland. Sannsynligvis hadde man klart å få kontrollen over dagens Edinburgh, og begynte å bevege seg sørover.

Over to hundre vikingskip angrep kongeriket og tok med seg store rikdommer, slaver og mer til. Vikingene angrep fra vikingbyen Áth Cliath. En by du i dag kjenner som Dublin. På grunn av den svake posisjonen man fikk både militært og økonomisk etter dette angrepet så det ut som om kongeriket skulle forsvinne. Helt til Athelstan (fra sør) hadde sin store seiersrekke gjennom den britiske øya, noe som førte til at kongeriket nok en gang fikk en maktposisjon fra sitt fort på øya.

På grunn av press sørfra (og nordra), og press fra det som etter hvert ble det skotske kongedømmet (med en posisjon midt mellom det man kaller lowlands og highlands) begynte kongeriket Strathclyde å gradvis forsvinne. I 1093 var det hele over, takket være en invasjon fra broren til William erobreren. Likevel, kongefamilien Strathclyde fikk senere en meget kjent etterkommer i skotsk historie: William Wallace.

Lyst til å oppleve det aller beste i Skottland? Sjekk ut Cameron House. 

Les også: Historien om kongeriket Tolosa

En moderne avslutning?

Skottlands mest moderne og beste attraksjon for hele familien er et vitenskapssenter som har få likemenn og likekvinner i verden. En IMAX-kino viser dokumentarer, det er show som er rett og slett utrolige og de faste utstillingene er virkelig av klasse. Et rimelig hotell med familierom er Premier Inn, mens Hilton Glasgow er litt over i prisklasse. Begge i grei gåavstand til Glasgow Science Centre.