AMSTERDAM: Populær by for en storbyferie. Vi gir deg guiden på hva du bør oppleve og hvor du bør bo, samt de beste hotellene i Amsterdam. Foto: iStock

De beste hotellene og attraksjonene i Amsterdam

Disse hotellene i Amsterdam bør du bo på, og disse attraksjonene må du få med deg når du besøker byen.

Amsterdam er både hovedstaden i Nederland og samtidig den største byen. Innenfor bygrensene bor det litt over 800 000 mennesker, mens det i hele området bor litt over 2,3 millioner. Det som en gang var en liten fiskerlandsby ble en av de viktigste havnene i Europa på 1600-tallet.

Byen er i dag rangert som en av de beste i verden å bo i, en av de mest innovative byene i verden og er an av de viktigste finansbyene i vår verdensdel. Over 4,6 millioner mennesker besøker Amsterdam som turist hvert eneste år. Det er det mange gode grunner til. Vi gir deg topp 10 under.

Sjekk billige flybilletter til Amsterdam her

Finn hoteller i Amsterdam her

1. Ta en kanaltur

Kanalene i Amsterdam ble ikke laget for å være en turistopplevelse, men var ekstremt viktige for transport og forsvar i byen under Nederlands storhetstid. Selv om mange av kanalene senere ble fylt igjen for å lage veier er det fortsatt 165 av dem igjen. I 2010 ble kanalene en del av UNESCOs liste over viktige ting å bevare. En tur på kanalene er en stor opplevelse. Dagsturene er relativt like, tar omtrent en time og gir deg en guidet tur rundt i byen. På kvelden kan du for eksempel ta en romantisk tur med Amsterdam Candlelight Cruise (to timer med vin og ost). Det nesten tre timer lange middagscruiset til Amsterdam Jewel Cruises er også en opplevelse. Har du med barn så kan pannekake-cruiset være en vinner. Du kan nemlig spise så mye du ønsker i løpet av 2,5 time (pannekaker og is).

2. Besøk Prinsengracht 263

I denne bygningen gjemte en ung jente seg sammen med sin familie i to år. Etter hennes død fant man dagboken hennes. En dagbok svært mange har lest. Vi snakker selvfølgelig om Anne Frank, og Anne Frank-museet. Køene her kan være svært lange, men kjøper du billett på nett på forhånd kan du hoppe forbi den. Sjekk om du kan få oppleve den halvtimes ekstra introduksjonen hvis du besøker museet, det er verdt en halv time av ditt liv.

3. Gå på café

Det er en grunn til at beboerne i Amsterdam ofte omtaler sine kafeer som sitt andre hjem. Livlig fra morgen til sent på kveld så er dette stedet hvor du kan slå av en prat med de lokale, og oppleve det nederlandske på nært hold. Cafe’t Smalle i Jordaan-nabolaget er muligens det beste stedet for en jenever. Det er også andre typer kafeer i Amsterdam, og hvis du vil ha en oversikt over disse finner du det her.

Skal du ha kaffe så bestiller du Koffie verkeerd. 

4. Ta en tur i Vondelpark

Den største parken i Amsterdam er stedet hvor byfolkene selv tar sin piknik. Et virkelig vakkert sted med store lekeområder for barn, hvis det skulle være noe man trenger. Ellers er det fullt mulig å kjøpe en piknik-kurv med deilig nederlandsk mat, gå en tur i parken og ta en naturskjønn lunsj. Er du litt eldre, og vil ha det morsomt sammen med de unge så sjekk ut rulleskøyteracet i parken hver fredag klokken ni.

5. Kjøp noe brukt og kult

Besøk Waterloppeinmarkt, muligens det kuleste loppemarkedet i Europa.

6. Ta en tidsmaskin

Du går omtrent rett fra den moderne verden til noe som virker fjernt og veldig gammelt hvis du tar turen til Begijnhof.

7. Besøk museene

Rijksmuseum har Rembrandt og Vermeer, Stedelijk Museum har moderne kunst og Van Gogh-museet klarer du vel å gjette hva de har.

8. Spis deilig, nederlandsk mat

På mange måter har man i Nederland klart å ta det beste fra mange verdener for å lage sin egen mat. Deres Uitsmijter spek en kaas er på mange måter egg og bacon, bare bedre. Stamppot er potetstappe, men også med grønnsaker. Borenkoolstamproot med rookworst for eksempel kan ligne på pølse med potetstappe, men smaker en god del mer (borenkool er hva, tror du?). Og pannekakene deres selvfølgelig. Pannekoeken er mye bedre enn kreppgreiene du får i Frankrike, tro oss.

Nederlandsk mat har et ufortjent dårlig rykte, for hvor feil kan maten være når alt de lager kurerer fyllesyke? Sjekk Restaurant Greetje for luksusversjonen av den klassiske maten fra landet.

9. Spis på noen av verdens beste restauranter

Det tok restauranten Samhoud Places noen få måneder å få to Michelin-stjerner.  Går du til loungen for menybestilling (i motsetning til seksretteren i etasjen over) får du en svært god opplevelse til en relativt rimelig penge. Sjekk også ut District5 og Ciel Bleu.

10. Shop

Amsterdam har vært og er en handelsby. Sjekk gatene Beethovenstraat, Pieter Cornelisz Hooftstraa og Cornelis Schuytstraa hvor du  finner  mange av de største merkene og designerne. Marlies Dekkers, Viktor & Rolf, G-Star, Iris van Herpen og flere andre merker har sitt utspring i byen. De Bijenkorf er en stor såkalt department store (og butikken er eid av de samme som eier Selfridge’s, og faktisk indirekte Primark). Du finner svært mange motebutikker i Negen Straatjes (ni små gater med mange morsomme butikker). Haarlemerstraat har flere ganger blitt kåret til den beste shoppinggaten i landet.


Hoteller i Amsterdam

Conservatorium Hotel

Et luksushotell i et nedlagt musikk-konservatorium. Nytt og meget bra. Koster også deretter. Les mer om det her

CitizenM Hotel Amsterdam City

Dette hotellet ligger i finansområdet, og er et designhotell som er meget bra. Trendy og kult. OK priser. Les mer om det her

Mövenpick Hotel Amsterdam City Centre

Et supert hotell midt i sentrum med gode priser. Les mer om det her

The Toren

Klassisk som bare det, og med strålende service. Les mer om det her

Ambassade Hotel

Sentrumsnært luksus. Les mer om det her.

Hotel Fita

Finfint for familier. Bare regn med at tenåringen vil le av navnet. Les mer om det her

Finn hoteller i Amsterdam her