10 gode grunner til å besøke Wien

Selv om det ikke er til å unngå at man blir litt påvirket av den klassiske musikken når man besøker Wien, er det mange andre grunner til å reise til Wien også. Som å besøke Schloss Schönbrunn (der nyttårskonserten som du ser på TV 1. nyttårsdag spilles), gå i slottets fantastiske dyrehage som også holder åpent på vinterstid og nyte et måltid bestående av nasjonalretten Tafelspitze akkompagnert av deilig, østerriksk rødvin. Her er våre anbefalinger etter å ha besøkt byen der Mozart og Strauss fortsatt «lever».

Her kan du søke etter ledige hotell

Søk etter flyreiser her

Selveste Johann Strauss står og skinner i Stadtpark og hilser alle gjester velkommen.

Stephansdom

De fleste større byer har en kirke eller katedral, og dette er også tilfellet for Wien. Stephansdom ble bygget mellom år 1137 og 1147, og er oppført i gotisk stil med noen få romanske trekk. I denne kirken giftet Mozart seg med sin Constanze Weber i 1782, han døpte sine to barn her og han ble begravet her i 1791. Den besøkes av 3 millioner mennesker årlig og regnes som Wiens viktigste turistmål. Stephansdom ligger praktisk til midt i sentrum og er dermed også mulig å stikke innom på shoppingrunden for litt åndelig sjeleføde.

Finn hotell nær Statsoper? Se alternativer her!

Et spennende alternativ er Das Opernring Hotel med utsikt rett mot Statsoper.

Her bor du: Vienna Marriott Hotel

Vi bodde på familievennlige Vienna Marriott Hotel, som kunne by på store rom, en deilig lounge med servering av småretter, treningsrom, svømmebasseng og egen turistbutikk, sentralt beliggende ved parken (Stadtpark, t-banestasjon)) og handelsstrøket.

Her kan du sjekke ut det!

Se flere ledige hotell i Wien her

Opera eller konsert

Å få med seg en opera, operette, ballett eller konsert er «et must» når du er i Wien, og selv om man i utgangspunktet kanskje ikke skulle være noen stor operaelsker, så kan vi love at det er verdt det og at man vil få en magisk opplevelse om man allikevel prøver seg. Og husk at dette er noe man kun kan oppleve i vinterhalvåret, og ikke om sommeren. Vi så operetten «Die Fledermaus» i Volksoper som virkelig var fornøyelig, men Staatsoper er ubestridt det flotteste stedet for å overvære en slik forestilling. Det kan være verdt å nevne at det er betraktelig dyrere å gå i Staatsoper, så får du sjokk av prisene så sjekk ut de andre tilbudene for en rimeligere opplevelse. Bestill tidlig for å sikre deg billetter. Her finner du program

Slottsomvisning

Dra til Schloss Schönbrunn, ta en omvisning på slottet og få vite litt om hvordan de tidligere beboerne av slottet levde. Selv om Østerrike er et lite land i dag har det ikke alltid vært slik, og på et tidspunkt var slottet hjemmet til erkehertuginne Maria Teresia og hennes 16 barn som styrte hele habsburgriket, på et annet tidspunkt selveste Napoleon Bonaparte.

Europas beste dyrepark

Sett av resten av dagen til å besøke Schönbrunn dyrepark som ligger i slottsparken, når du først er her. Den er kåret til Europas beste dyrepark fire ganger på rad, er større enn hva man skulle tro og kan by på alt fra giraffer, aper, flodhester og pandaer til flaggermus, slanger, krokodiller.

Bo nær den spanske rideskolen i Wien? Sjekk muligheter her!

Shopping og kaker

Wien ble i 2013 kåret til en av Europas beste shoppingbyer, så her finner du alt hva hjertet måtte begjære. De mest eksklusive butikkene finner du rundt områdene Kärtner Strasse, Graben og Kohlmarkt. I Mariahilferstrasse finner du mer spennende, moderne shopping med flere shoppingsentere og ikke minst det mest kjente shoppingsenter Gerngross. Her finner du mer detaljert informasjon om shopping i Wien. Husk også på at som nordmann og ikke-medlem av EU kan man kreve tilbake merverdiavgiften på kjøp som overstiger 75 Euro. Du finner også et stort utvalg av kafeer og ikke minst konditorier i Wien, og det må man jo utnytte når man er her. Prøv en ekte Schwartzwald- eller en Sachertorte til lunsj, gjerne på den berømte, ærverdige cafe Landtmann eller på cafe Sacher beliggende i det berømte hotell Sacher.

25831_149_z

Nasjonalretten Tafelspitze + østerrisk rødvin

Den deilige nasjonalretten Tafelspitze bestående av kokt biff serveres, om man ber om det, med den berømte pannekakesuppen «Frittatensuppe» til forrett. Keiser Franz Joseph (1830 – 1916) skal visstnok ha spist Tafelspitze til middag hver dag, og om man nyter den på restauranten Plachutta forstår man godt hvorfor. Nyt den med et glass østerriksk rødvin – vi ble svært positivt overrasket.

Ta en tur med hestetaxi

Drøm deg tilbake til gamledager og ta en tur med hest og vogn. Det vil få deg til å føle deg både rik og berømt, i tillegg til at du får en liten omvisning rundt i byen uten å slite ut beina. Vi tok «drosjen» fra Stephansplatz og ble kjent med nye, spennende deler av Wien vi ellers sikkert ville gått glipp av. (Stephansplatz – Herrengasse – Stephansplatz).

Mozart og Constanze

Popp innom huset Mozart bodde i og frisk opp hukommelsen med historien om hans liv, lytt til noen av hans verker og drøm deg tilbake til hvordan det var å leve her for 250 år siden. I turistbutikken selges fløyter for den som vil finne vidunderbarnet i seg. Eller musikkbøker og CD-er for deg som bare vil ha mer. Se gjerne filmen om hans liv i forkant for ekstra inspirasjon.

Kunstskatter

Dra til området Museumsquartier (T-banestasjon) hvor du finner mange spennende museer å utforske. Vi valgte oss det kunsthistoriske museum. Ii MUMOK-museet kan du oppleve moderne kunst fra blant annet Pablo Picasso og Andy Warhol. I Leopold-museet finner du flere verker av nasjonalhelten Gustav Klimt.

Hofburg slott

Wiens tidligere keiserpalass er et overdådig kompleks av bygninger spredt ut over et anselig område i byens sentrum, og man bør i hvert fall ha besøkt området utenifra. Her finner du også den berømte rideskolen i Wien som holder oppvisninger på utvalgte dager. Billetter kan forhåndsbestilles her.

Noen flere tips

Wien har mye annet spennende å by på. Blant annet julemarkedet i desember, pariserhjulet Risenrad og Prater, slottet Belvedere, flotte parker, flere museer (spesielt kan Haus der Musik anbefales), bystrand i en forgreining av Donau, flere østerrikske matspesialiteter inkludert wienerschnitzel osv. Har man flere feriedager til gode kan man ta båten fra Wien (Donau) til Slovakias hovedstad Bratislava, hvor nye opplevelser venter. Vi besøkte byen på vinterstid, noe som er er fordel om man vil ha med seg en opera og oppleve julemarkedet.  

Her er 3 populære hotell i Wien:

Ærverdig og historisk: Grand Hotel Wien

Klikk her for å gå til hotellet.

For luksus: Palais Hansen Kempinski Vienna

Klikk her for å gå til hotellet

Boutiquehotel: Hollmann Beletage

Hollmann Beletage Design & Boutique Hotel, Wien, Terrasse/veranda

Klikk her for å gå til hotellet