10 gode grunner til å besøke Wien

St. Michael’s torg i Wien. Foto: Getty Images.

Wien er hovedstaden i Østerrike og landets største by. Her er 10 gode grunner til å besøke Wien.

Selv om det ikke er til å unngå å bli litt påvirket av den klassiske musikken når man besøker Wien, er det mange andre grunner til å reise til Wien også. Som å besøke Schönbrunn-palasset (der nyttårskonserten som du ser på TV 1. nyttårsdag spilles), gå i slottets fantastiske dyrehage som også holder åpent på vinterstid, og nyte et måltid bestående av nasjonalretten Tafelspitz akkompagnert av deilig, østerriksk rødvin. Her er våre anbefalinger etter å ha besøkt byen der Mozart og Strauss fortsatt «lever».

Her kan du søke etter ledige hotell

Søk etter flyreiser her

Selveste Johann Strauss står og skinner i Stadtpark og hilser alle gjester velkommen.

1. Stephansdomen

De fleste større byer har en kirke eller katedral, og dette er også tilfellet for Wien. Stephansdomen ble bygget mellom år 1137 og 1147, og er oppført i gotisk stil med noen få romanske trekk. I denne kirken giftet Mozart seg med sin Constanze Weber i 1782, han døpte sine to barn her og han ble begravet her i 1791. Den besøkes av 3 millioner mennesker årlig og regnes som Wiens viktigste turistmål. Stephansdomen ligger praktisk til midt i sentrum og er dermed også mulig å stikke innom på shoppingrunden for litt åndelig sjeleføde.

Finn hotell nær Stephansdomen? Se alternativer her!

Her bor du: Vienna Marriott Hotel

Vi bodde på familievennlige Vienna Marriott Hotel, som kunne by på store rom, en deilig lounge med servering av småretter, treningsrom, svømmebasseng og egen turistbutikk, sentralt beliggende ved parken (Stadtpark, T-banestasjon)) og handelsstrøket. 8 min gange unna Stephansdomen. Her kan du sjekke ut hotellet!

Se flere ledige hotell i Wien her

2. Opera eller konsert

Wiens statsopera (Staatsoper) var den første bygningen som ble bygget på Ringstrasse i 1869 i henhold til nyrenessansearkitektonisk stil. Det ble bombet i 1945, og ble stort sett rekonstruert og gjenåpnet i 1955. Det er nå et av de mest kjente stedene for opera- og ballettforestillinger i verden. Foto: Getty Images.

Å få med seg en opera, operette, ballett eller konsert er «et must» når du er i Wien, og selv om du i utgangspunktet kanskje ikke skulle være noen stor operaelsker, så kan vi love at det er verdt det og at du vil få en magisk opplevelse om man allikevel prøver seg. Og husk at dette er noe man kun kan oppleve i vinterhalvåret, og ikke om sommeren.

Vi så operetten «Die Fledermaus» i Volksoper som virkelig var fornøyelig, men Wiener Staatsoper er ubestridt det flotteste stedet for å overvære en slik forestilling. Det kan være verdt å nevne at det er betraktelig dyrere å gå i Staatsoper, så får du sjokk av prisene så sjekk ut de andre tilbudene for en rimeligere opplevelse. Bestill tidlig for å sikre deg billetter. Her finner du program

Et spennende alternativ er O11 Boutique Hotel Vienna med utsikt rett mot Wiener Staatsoper.

3. Slottsomvisning

Schloss Schönbrunn. Foto: Getty Images.

Dra til Schloss Schönbrunn, ta en omvisning på slottet og få vite litt om hvordan de tidligere beboerne av slottet levde. Selv om Østerrike er et lite land i dag, har det ikke alltid vært slik. På et tidspunkt var slottet hjemmet til erkehertuginne Maria Teresia og hennes 16 barn som styrte hele habsburgriket, og på et annet tidspunkt selveste Napoleon Bonapartes hovedkvarter.

4. Europas beste dyrepark

Sett av resten av dagen til å besøke Schönbrunn dyrepark som ligger i slottsparken, når du først er her. Den er kåret til Europas beste dyrepark seks ganger, er større enn hva man skulle tro og kan by på alt fra giraffer, aper, flodhester og pandaer til flaggermus, slanger, krokodiller. Schönbrunn dyrepark er også Europas eldste dyrepark.

Bo nær slottet og dyreparken i Wien? Sjekk muligheter her!

5. Shopping og kaker

Shoppinggaten «Kohlmarkt»i Wien. Foto: Getty Images.

Wien ble i 2024 kåret til Europas 7. beste luksus-shoppingby av AN-Y1, så her finner du alt hjertet måtte begjære. Totalt 1154 klesbutikker, 138 fine dining-restauranter og hele 105 kaféer med fem stjerner.

De mest eksklusive butikkene finner du rundt områdene Kärtner Strasse, Graben og Kohlmarkt. I Mariahilferstrasse finner du mer spennende, moderne shopping med flere shoppingsentre og ikke minst det mest kjente shoppingsenter Gerngross. Her finner du mer detaljert informasjon om shopping i Wien. Husk også på at som nordmann og ikke-medlem av EU kan man kreve tilbake merverdiavgiften på kjøp som overstiger 75 Euro.

Du finner også et stort utvalg av kafeer og ikke minst konditorier i Wien, og det må man jo utnytte når man er her. Prøv en ekte Schwarzwaldtorte eller en Sachertorte til lunsj, gjerne på berømte, ærverdige Café Landtmann eller på Café Sacher beliggende i det berømte hotell Sacher.

25831_149_z

6. Nasjonalretten Tafelspitz + østerrisk rødvin

Den østerrikske spesialiteten «Tafelspitz». Foto: Getty Images.

Den deilige nasjonalretten Tafelspitz bestående av kokt biff serveres, om man ber om det, med den berømte pannekakesuppen «Frittatensuppe» til forrett. Keiser Franz Joseph (1830-1916) skal visstnok ha spist Tafelspitz til middag hver dag, og om man nyter den på restauranten Plachutta forstår man godt hvorfor. Nyt den med et glass østerriksk rødvin – vi ble svært positivt overrasket.

Her kan du søke etter ledige hotell

7. Ta en tur med hestetaxi

Rådhuset i Wien i bakgrunnen. Foto: Getty Images.

Drøm deg tilbake til gamledager og ta en tur med hest og vogn. Det vil få deg til å føle deg både rik og berømt, i tillegg til at du får en liten omvisning rundt i byen uten å slite ut beina. Vi tok «drosjen» fra Stephansplatz og ble kjent med nye, spennende deler av Wien vi ellers sikkert ville gått glipp av. (Stephansplatz – Herrengasse – Stephansplatz).

8. Mozart og Constanze

Statue av Wolfgang Amadeus Mozart i Wien, Østerrike.

Popp innom huset Mozart bodde i og frisk opp hukommelsen med historien om hans liv, lytt til noen av hans verker og drøm deg tilbake til hvordan det var å leve her for 250 år siden. I turistbutikken selges fløyter for den som vil finne vidunderbarnet i seg. Eller musikkbøker og CD-er for deg som bare vil ha mer. Se gjerne filmen om hans liv i forkant for ekstra inspirasjon. Her kan du kjøpe billett

9. Kunstskatter

Dra til området Museumsquartier (T-banestasjon) hvor du finner mange spennende museer å utforske. Vi besøkte Wiens kunsthistoriske museum.

Andre museer: I MUMOK-museet kan du oppleve moderne kunst fra blant annet Pablo Picasso og Andy Warhol. I Leopold-museet finner du flere verker av nasjonalhelten Gustav Klimt.

Her kan du søke etter ledige hotell

10. Hofburg slott

Hofburg slott i Wien. Foto: Getty Images.

Wiens tidligere keiserpalass er et overdådig kompleks av bygninger spredt ut over et anselig område i byens sentrum, og man bør i hvert fall ha besøkt området utenifra. Her finner du også den berømte rideskolen i Wien som holder oppvisninger på utvalgte dager. Billetter kan forhåndsbestilles her.

Noen flere tips

Wien har mye annet spennende å by på. Blant annet julemarkedet i desember, pariserhjulet Risenrad og Prater, slottet Belvedere, flotte parker, flere museer (spesielt kan Haus der Musik anbefales), bystrand i en forgreining av Donau, flere østerrikske matspesialiteter inkludert wienerschnitzel osv.

Wien til Bratislava

Har man flere feriedager til gode kan man ta båten (fra Donau) eller bussen til Slovakias hovedstad Bratislava, der nye opplevelser venter. Begge deler tar kun litt over én time. Vi besøkte byen på vinterstid, noe som er er fordel om man vil ha med seg en opera og oppleve julemarkedet. Her kan du booke Wien-Bratislava-tur med buss og båt

Wien til Budapest

Toget fra Wien til Budapest tar 2,5 timer, så det er et lite stykke, men til gjengjeld vil du få oppleve enda en fantastisk by langs Donau. Les vår reiseguide til Budapest her

Utflukter fra Wien til andre steder i Østerrike

Under kan du se forskjellige dagsturer du kan ta fra Wien og oppleve flere steder i Østerrike.

Powered by GetYourGuide

Her er 3 populære hotell i Wien:

Ærverdig og historisk: Grand Hotel Wien

Grand Hotel Wien. Foto: Hotels.com.

For luksus: Anantara Palais Hansen Vienna Hotel

Anantara Palais Hansen Vienna Hotel. Foto: Hotels.com.

Boutiquehotel: Hollmann Beletage Design & Boutique Hotel

Hollmann Beletage Design & Boutique Hotel, Wien, Terrasse/veranda