20 grunner til å dra til Barcelona

Barcelona fascinerer og overrasker, og er ulikt alt annet man har sett. Her finner du særegne kunstverk spredd utover i det offentlige rom, og glade mennesker som liker å feste. Og veldig, veldig god mat. Dette er en av Europas mest populære byer som vi gjerne returnerer til, igjen og igjen. Barcelona er en av de få storbyene i Europa der du kan få by og strand på samme tur. Hvis du sjekker yr.no, så er det sjeldent annet enn sol i katalanernes hjemby.

Søk hoteller i Barcelona her!

1 og 2: Sol og shopping

Og muligheten til by og strand er et ønske, er den første grunnen til at vi mener Barcelona er verdt et besøk. Det er ikke eneste by som har dette, men den er god på begge deler og i tillegg har den så mye annet å by på også. Ta den gule linjen på t-banen til La Barceloneta for å bade eller velg området rundt «bronsefisken» ved Port Olimpic. For å shoppe finnes det flere steder å dra. Den store outletbyen La Rocca Village finner du 30 minutter utenfor byen. Ta ellers utgangspunkt i Plaza Catalunya og El Barri Gotic, Avinguda Diagonal og Passeig de Gracia for shopping i Barcelona. Tips: Veksle inn penger til å betale taxi fra flyplassen med (Taxiene tar ikke kredittkort)

Skjem deg selv bort og bo nær stranden her: Hotel Duquesa de Cardona

Skjem deg bort og bo nær shoppingen her: Pulitzer, Barcelona


3, 4 og 5: Gaudi, Parc Guell og Sagrada Familia

Antony Gaudi( 1852 – 1926) er en annen grunn til at man bør besøke Catalonias hovedstad. Drar du hit kommer du nesten ikke utenom kunstneren, så du kan like godt hoppe i det. Vi deler det opp i 3, for det er tre forskjellige opplevelser – hans kunst, Guellparken og Sagrada Familia. Start med et besøk i «Parc Guell» som ligger på en høyde i bydelen El Carmel. Her finner du flere av kunstnerens verker, og også huset han selv bodde i i mange år. Du kan  nyte en fantastisk utsikt over Barcelona, mens du hviler føttene på mosaikkbenken og fyller på med litt veske. Du kan eller vandre rundt på måfå, lytte til studentmusikanter og nyte en liten lunsj på en café. De fasinerende husene Casa Milá og Casa Batllò er populære turisattraksjoner nede i sentrum av Barcelona. Det samme gjelder Gaudis hovedverk, den berømte og uferdige kirken Sagrada Familia. Vil du besøke denne kirken må du enten stå opp veldig tidlig eller besøke byen langt utenfor turistsesongen. Det er verdt det. Tips: Det er Europas mest populære by, så vær forberedt på mange mennesker i høysesongen.


6: Tapas

Ingen steder i verden smaker tapas som i Nord-Spania og Canalunya er inget unntak. Opprinnelig ble tapas servert som en skive loff som man kunne legge over sherryglasset for å forhindre fruktfluene i fra å ramle ned i sherryen. Med litt salt skinke eller pølse på loffskiven, ble kundene enda mer tørste. Bareierne så etterhvert på tapasmaten som en pådriver for økt salg. I dag finnes tapas i alle varianter – fra flotte og spesialtilpassede sammensetninger servert på eksklusive restauranter til snack i en bar gitt bort gratis. Reiser du til Barcelona er det verste du kan gjøre å spise dårlig tapas på en turistfelle. Vi anbefaler derfor et par steder du kan skrive opp i boken. Tapassted nr 1: Tapeo, anem de tapes, C/ Montcada 29, 08003 Barcelona Tapassted nr. 2: First Bar, C/ Rauric 9, Gotico, 08002 BarcelonaTips: Spis også paella og andre godsaker, men tapas er aller best i Catalunya.


 7: Camp Nou

Enten du er fotballinteressert eller ikke – hjemmebanen til Barcelona FC – den berømte stadion Camp Nou er en opplevelse man bør få med seg. Det å høre all fansen, eller i hvert fall alle de spanske synge den offisielle Barcelonasangen Cant delBarça er spesielt. Og selvfølgelig det å se noen av verdens beste fotballspillere i aksjon. Stadionen i seg selv rommer 98 722 mennesker og er Europas største fotballstadion. Det er lett å bli overveldet.

Bo nær Camp Nou, på dette hotellet:Princesa Sofia Gran Hotel


8: Turistbusser

Barcelona er stort og selv om man selvfølgelig kan gå rundt i sentrum og oppleve mye, går man samtidig glipp av en del om du ikke tar en runde med turistbussen. Eller to. Du kan selvfølgelig ta deg frem til de spennende attraksjonene på egen hånd, men Barcelona har noe å vise frem nesten overalt. Om du skal få med deg en bit av det meste, er turistbussen svaret. Men du kan hoppe av og på bussene og tilbringe mer tid der du føler for det. Turistbussen kan også være en avslappende affære også. Sett proppene i ørene og sluk detaljer. Du når ikke over alt det Barcelona har å by på, på noen få dager eller en uke, på noen bedre måte.


9: Katedralen i Barcelona

Et godt utgangspunkt for deg som ikke har vært i Barcelona før, og er interessert i historie, gamle katedraler og et sted å begynne, er nettopp Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia. Den er også kjent under navnet «La Seu». Katedralen bygget i gotisk stil er sete for erkebiskopen av Barcelona. Den ble oppført mellom 1298 og 1420, bygget over den gamle romanske katedralen. Fasaden er i nygotikk og stammer fra 1800-tallet, men er laget etter originaltegninger fra 1408. Plassen den ligger på heter Pla de la Seu. Den er helt i starten på området Barry Gotic, som ligger mellom Via Laietana og La Rambla, fra Plaza Catalunya i vest til havnen i øst. Rett bak katedralen finner du byens historiske museum som også kan være verdt noen timer, for deg som vil lære mer om Spania og Catalonias historie. I området ellers finner du mange butikker og restauranter, og plassen er også et populær sted for byens gjøglere. Tips: Hold på lommebøkene – det er mange lommetyver i byen.


10: La Rambla

Personlig synes vi denne hovedgaten er litt oppskrytt, men skal man først til Barcelona er det nesten umulig å ikke gå hit. Butikker, boder, gjøglere, turister, men også lommetyver sammenfatter opplevelsen av La Rambla. La Rambla er 1,2 km lang og strekker seg fra Plaza Cataluntya og helt ned til Columbusstatuen ved Port Vell. For spaserturens skyld, alle gatekunstnerne og for å se på livet kan det være verdt å promenere her. Det finnes jo også storheter som har uttalt at de ikke skulle ønske gaten tok slutt, så meningene er forskjellige. Tar du noen avstikkere på veien, kan du finne spennende spanske butikker som også selger håndverk.

Det aller mest populære hotellet på La Rambla, og ikke uten grunn er: Hotel 1898 (La Rambla)


11: På oppdagelsesferd i byen

Du kan velge deg ut et område du vil oppdage, og valgene er mange. I tillegg til de sentrale områdene El Born, Barri Gotic og Exiample anbefales Gràcia, Sarrià, El Poble Sec og Sant Antoni. Når tørsten og/eller sulten melder seg så slå deg ned på en hyggelig cafe, bestill noe smakfullt og se på livet, hør på fuglene og kjenn på det å bare være. Her er en liste over anbefalte kafeer med uteservering. Benytt sjansen til å lese en bok, og da helst en hvor historien er hentet fra Barcelona, som «Havets Katedral», «Vindens skygge» eller «Miraklenes by». Tips: Ikke glem å drikke sangria i Spania


12: Montjuic

Montjuic er en høyde sørøst i Barcelona, som man kan komme seg opp til enten ved hjelp av en turistbuss, eller ved å ta taubanen nede fra Barceloneta (t-banestasjon ved stranden). I gamle dager ble havna og den gamle delen av Barcelona styrt herifra, men i våre dager er høyden mest kjent for å ha huset Verdensutstillingen i 1929 og flere av øvelsene under De olympiske leker i 1992. Du finner dermed mange sortsarenaer her som Olympiastadioen, Palau Sant Jordi – et basseng for stuping og svømming, og den gamle sportsplassen som nå er gjort om til Barcelona Teatre Musical. Poble Espanyol er en etterlingning av en gammel spansk landsby som byr på både restauranter, barer og steder for forestillinger. En annen attraksjon er teletårnet, tegnet av Santiago Calatrava. Her nyter du også den beste utsikten over Barcelona. Navnet Montjuic betyr forøvrig «Jødeåsen» på middelalderens katalansk.

Et hotell nær Montjuic vi virkelig anbefaler er dette: Miramar Barcelona


13: Miro-museet

På vei opp til eller ned fra Montjuic-høyden kjører man forbi Miró-museet. Enten man kjenner til kunstneren fra før av eller ikke så er det være verdt å legge turen innom her. Joan Miró ble født i Barcelona i 1893 og var en surrealistisk kunstner, en av de fremste sammen med Salvador Dalí og René Magritte. Han arbeidet både som maler og skulptør, . Han etterlatte seg en rekke kunstverk som i dag er fordelt på museet i Barcelona og på museet Mallorca, der han tilbragte den siste delen av sitt liv. Joan Miró kan nevnes blant kunstnere som Picasso, Chagall, Matisse, Dalí og Warhol når man snakker om store kunstnere fra det 20. århundre. Kanskje blir det med en plakat hjem i kofferten?


14: Picasso-museet

Picassomuseet er et annet museum man bør få med seg om man er opptatt av kunst. Og ikke minst nysgjerrig på eller imponert av den berømte kunstneren Pablo Picasso. Pablo Picasso (1881 – 1973) ble født på Malaga, men flyttet til Barcelona i en alder av 14 år, for å begynne på kunstskolen der hans far også underviste. Det var i Barcelona Picasso virkelig blomstret opp som kunstner, og mange av hans imponerende verker ble laget her i en alder av 14 år. I likhet med Miró laget ikke bare Picasso malerier, men også skulpturer, trykk, keramikk, kulisser, dikt og skuespill. På museet i Barcelona finner man kunstskatter som avanserte skoleskisser og familieportretter, og verker fra kunstnerens blå og rosa periode. Du kan se blant annet som Hombre con Boina (et imponerende portrett laget da han var 13 år), La Espera og Lan Nana (fra Picassos eksperimentering med pointillismen), Autoretrato con Peluca (selvportrett med parykk som ble malt da han var 14 år) og mange flere. Tips: Ta bilder av statuene i byen og du har gratis kunst til veggen.


15: Nasjonalmuseet for Katalansk kunst (MNAC)

Og når vi først er i museumsmodus så er jo Nasjonalmuseet for katalansk kunst («Museu Nacional d’Art de Catalunya») en annen opplevelse man bør få med seg. Dette museet ligger også på vei opp eller ned fra Montjuic høyden, i den flotte bygningen Palau Nacional ved Placa d’Espanya. Det kjennetegnes ved alle trappene i forkant. Her finner man ulike typer kunst som skulpturer og malerier, tegninger, postere, graveringer, fotografier og mynter fra den Catalanske regionen. Museet er et svært populært besøksmål i Barcelona, og det er spesielt kjent for sin samling av romansk kunst (fra 1000 – 1200-tallet). Denne samlingen regnes for å være en av verdens mest komplette. Museet åpnet i 1990, og har idag tilsammen over 250.000 verk.


16: Font Màgica

I bunnen av trappene foran «Museu Nacional d’Art de Catalunya» finner du De Magiske Fontenene som holder et lys og lydshow de fleste kveldene året igjennom. Showet er spektakulært og verdt å få med seg etter en dag på Montjuic høyde. Showene vises fremover torsdag til søndag kl. 21.00, 21.30, 22.00, 22.30 og 23.00. (Se øvrige tider her) Fontenene ble opprinnelig bygget til verdensutstillingen i 1929, designet av Carles Buigas som hadde begynt å lage slike fontener i 1922. Stedet der fontenene ligger var den tidligere lokasjonen for De Fire Kolonnene. Den representerer herredømmet Aragón slik det var under middelalderen med regionene Aragón, Catalonia, Valencia og De baleariske øyer. De samme fire røde stripene finner man igjen i det katalanske flagget. Disse kolonnene er i dag gjenreist og kan kan sees kun få meter unna Den Magiske Fontenen.

Bo nær Montjuic? I tillegg til Miramar er dette anbefalt: Catalunya Barcelona Plaza


17: Parc de la Ciutadella

Rett i nærheten av stranden Barceloneta og i sentrum av mer eller mindre alle attraksjoner forøvrig finner du Barcelonas største park – Parc de la Citudella. Her kan du gå når heten blir utålelig og du er lei av stranden, eller når du har lyst til å bare la tankene vandre. Ciutadella betyr fort og i 1714 ble det etter ordere fra King Philips V, bygget et fort her for å kunne ha kontroll på katalanerne. Dette var det største fortet i Europa på den tiden. Mange av katalanerne selv satt fengslet i fortet. Bygningen har alltid vært sterkt hatet, og i ettertid ble fortet revet. Her ligger i dag altså parken Ciutadella og den huser blant annet den zoologiske hagen, det zoologiske og det geologiske museet, en innsjø og en fontene som selveste Gaudi var med å konstruerte.


18: Zoologisk hage

Å gå i zoologisk hage er en spesiell opplevelse og morsomt for både stor og liten, så sett av tid for et besøk her. Dyreparken i Barcelona ligger sentralt til ved Park Ciutadella. Den er mer enn 100 år gammel, og her kan du få gleden av å se ca. 7500 dyr fra over 400 arter. Dyreparken er spesielt kjent for sine gorillaer og orangutanger – dyr som det er spesielt gøy å se fordi de ofte liker oppmerksomheten og gjerne vil vise seg frem litt. Ellers finner man også Europas største akvarium her, som blant annet kan friste med hai, så er barna med på turen er det kanskje verdt å ta turen innom. Det zoologiske museet er et annet trekkplaster og anbefales sterkt av de som har vært der. Det mest spektakulære i den enorme samlingen her er kanskje skjelettene til mammuter og store hvaler. Museet kalles for «De tre dragers slott» og ligger også nær parken Ciutadella.

Bo nær dyreparken her: Silken Gran Hotel Havana


19: Bronsefisken og en Strawberry Daquiri

Valgte du Barceloneta metrostasjon som utgangspunkt for badested bør du be en taxisjåfør skysse deg ned til Port Olimpic på kveldstid. Her kan du blant annet se kunstverket «The Peix» (Fisken) som kunstneren Frank O. Gehry ble bedt om å lage til De olympiske leker i 1992. Du bør også ha booket bord eller være tidlig ute, men om du spiser her kan du samtidig nyte den vakre solnedgangen. Ta en tur innom utendørsbaren i bakken under «fisken» og vi kan love at du vil få servert verdens beste Strawberry Daquiri.  Tips: Gi føttene litt ekstra spa og vass i sjøen før du trekker deg tilbake for kvelden.


20: Cava og Sangria

Det er grunn til å dra til Barcelona for å feste. Barcelona er en levende by og det finnes alltid en nattåpen klubb der du kan danse hele natten. De aller fleste utestedene finner du nede ved havnen mellom Barceloneta og Port Olimpic. Du kan gå av metroen på Barceloneta og gå mot øst, eller gå av på Vila Olimpica og gå rett ned til havnen med kurs for gaten Passeig Maitim Barceloneta. Det hotteste stedet blant ungdommer er Club Catwalk og vil du finne andre skandinaviere er dette stedet å gå. Noen av klubbene krever de penger dersom du vil sitte ved et bord men vær da oppmerksom på at det følger en flaske champagne med i prisen. Er du heldig går du på akkurat den klubben der fotballspillerne holder til, så slipper du kanskje å betale i det hele tatt. Bestill en mugge med sangria slik den lages av de lokale og nyt livet.


Finn flere hoteller i Barcelona her

Søk etter fly + hotell til Barcelona her