20 grunner til å dra til Barcelona

Denne europeiske perlen trekker oss tilbake gang på gang med sin sjarm og sjeldenhet. Opplev by og strand i perfekt harmoni, i en by der solen alltid smiler.

Barcelona er fylt med opplevelser. Vi gir deg 20 grunner til hvorfor du bør reise til den populære storbyen. Foto: Unsplash

Barcelona er en enestående kilde til fascinasjon og overraskelser, en by som skiller seg ut i sitt særegne mangfold. Her pryder unike kunstverk det offentlige rom, mens livsglade mennesker omfavner festligheter og en eksepsjonell matkultur. Byen er en av Europas mest ettertraktede destinasjoner, en magnet som stadig trekker oss tilbake.

I Barcelona forenes storbyliv med strandliv på en unik måte, en sjeldenhet i Europa. Yr.no bekrefter at katalanernes hjemby sjelden byr på annet enn solskinn.

Søk hoteller i Barcelona her

Barcelona
Strand og by i ett – få mer ut av ferien din i Barcelona. Foto: getty

1 og 2: Sol og shopping

Barcelona skiller seg ut ved å tilby både solfylt shopping og en overflod av opplevelser. Aktivt utforsk byens mangfold ved å hoppe på den gule t-banelinjen til La Barceloneta for strandliv, eller dra ut og utforsk området rundt den ikoniske «bronsefisken» ved Port Olimpic. Når det gjelder shopping, åpner det seg et hav av muligheter. Legg veien til den imponerende outletbyen La Roca Village, som kun krever en halvtimes kjøretur unna. Som et alternativ kan du bevege deg inn i shoppingparadisene som Plaza Catalunya, El Barri Gòtic, Avinguda Diagonal og Passeig de Gracia midt i hjertet av Barcelona.

Skjem deg selv bort og bo nær stranden her: Hotel Duquesa de Cardona

Barcelona

Skjem deg bort og bo nær shoppingen her: Pulitzer, Barcelona


Barcelona
Sagrada Familia er må-se i Barcelona. Foto: getty

3, 4 og 5: Gaudi, Parc Guell og Sagrada Familia

Antoni Gaudí (1852 – 1926) legger enda en dimensjon til opplevelsen av Catalonia’s hjerte i all sin prakt. Hans innflytelse er så gjennomgripende at du umulig kan unngå å bli fortryllet av hans kunstneriske mesterverk når du utforsker byen. Vi dykker ned i hans arv gjennom tre essensielle aspekter: hans kunst, Park Güell og Sagrada Família.

Start din Gaudí-reise med et besøk til Park Güell, som majestetisk troner på toppen av El Carmel-høyden. Dette er stedet der flere av hans mest imponerende verk finner du, inkludert huset der han selv bodde i mange år. Mens du tar en pust i bakken på den livlige mosaikkbenken, kan du la deg fortrylle av utsikten over Barcelona og oppleve øyeblikket i sin fulle prakt.

La nysgjerrigheten lede deg mens du vandrer gatelangs, nyter tonene fra studentmusikere og inntar en avslappende lunsj på en av de mange sjarmerende kafeene. De ikoniske bygningene Casa Milà og Casa Batlló står som kulturelle knutepunkter midt i Barcelona. Likevel overgår Gaudís mest ambisiøse prosjekt, den verdensberømte og uforglemmelige kirken Sagrada Família, dem alle. For å oppleve denne arkitektoniske juvelen bør du enten starte dagen tidlig eller besøke utenom høysesongen – innsatsen vil absolutt lønne seg.

Tips: Vær forberedt på mye folk i høysesongen, da Barcelona er en av Europas mest ettertraktede byer.


Barcelona
Nam! Barcelona har selvsagt noe av den beste tapasen i verden. Foto: getty

6: Deilig tapas

Ingen steder i verden kan matche den autentiske smaken av tapas slik Nord-Spania kan, og Catalonia er intet unntak. Opprinnelig besto tapas av en skive brød som ble plassert over sherryglasset for å holde fruktfluene unna. Med tillegg av litt salt skinke eller pølse på brødskiven, ble tørsten ytterligere pirret. Sakte, men sikkert, begynte bareierne å se tapas som en smart måte å øke drikkesalget på.

I dag byr tapas på en uendelig variasjon, fra forseggjorte og kunstferdige kreasjoner servert på eksklusive restauranter, til enkle godbiter i en livlig bar – noen ganger til og med gratis. Når du reiser til Barcelona, er det viktigste rådet å unngå å havne i en turistfelle med dårlig tapas. Derfor anbefaler vi sterkt et par utvalgte steder som definitivt fortjener en plass i notatboken din.

To steder for tapas:

Tapeo, anem de tapes, C/ Montcada 29, 08003 Barcelona

First Bar, C/ Rauric 9, Gotico, 08002 Barcelona

Tips: Spis også paella og andre godsaker, men tapas er aller best i Catalunya.


 7: Camp Nou

Uansett om du deler lidenskapen for fotball eller ei, er en tur til Camp Nou, Barcelona FC’s legendariske hjemmebane, en opplevelse du ikke bør gå glipp av. Å høre den rørende harmonien av fans som synger den ikoniske Barcelonasangen «Cant del Barça» er noe helt spesielt. Og selvfølgelig gir det en unik glede å se noen av verdens fremste fotballspillere i aksjon. Med en kapasitet på 98 722 tilskuere, er Camp Nou Europas største fotballstadion, og følelsen av å være omgitt av dette enorme antallet kan være overveldende på den beste måten.

Bo nær Camp Nou, på dette hotellet: Princesa Sofia Gran Hotel

Barcelona

Barcelona
Se mer av byen med en turistbuss. Foto: getty

8: Turistbusser

Barcelona er en vidstrakt by, og selv om du selvfølgelig kan vandre rundt i sentrum og oppleve mye, går du glipp av en hel verden om du ikke hopper ombord på turistbussen – kanskje til og med to turer.

Selv om du kan utforske de fascinerende attraksjonene på egen hånd, skjuler Barcelona overraskelser på nesten hvert hjørne. For å få et glimt av det mangfoldige utvalget er turistbussen det perfekte svaret. Med muligheten til å hoppe av og på bussene, kan du tilpasse opplevelsen etter dine ønsker. Den gir også en avslappet måte å suge til seg detaljene på. Sett inn proppene i ørene, senk skuldrene og fordyp deg i oppdagelsen. I noen få dager eller en uke, er det vanskelig å dekke alt det Barcelona har å by på på en bedre måte enn med turistbussen.


Barcelona
Den magiske katedralen er verdt en visitt. Foto: getty

9: Barcelonas Majestetiske Katedral

For de som er på sin første reise til Barcelona og har en interesse for historie, gamle katedraler og et gripende startpunkt, er Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia, også kjent som «La Seu,» et enestående valg. Dette gotiske mesterverket fungerer som setet til erkebiskopen av Barcelona, med konstruksjonen som strakte seg fra 1298 til 1420, gradvis erstattende den tidligere romanske katedralen.

Med en neo-gotisk fasade som dateres tilbake til 1800-tallet, er den omhyggelig utformet i samsvar med de opprinnelige tegningene fra 1408. Beliggenheten, Pla de la Seu, markerer selve inngangen til den sjarmerende bydelen Barri Gòtic. Plassert mellom Via Laietana og La Rambla, fra Plaza Catalunya i vest til havnen i øst, berikes katedralens stemning ytterligere av tilstedeværelsen av det historiske bymuseet like bak den. Dette stedet gir en dypdykk i Spania og Catalonias livfulle historie. Det omkringliggende området er fylt med fristende butikker og spisesteder, og torget er ofte et samlingspunkt for byens fengslende gateartister.

Tips: Hold på lommebøkene – det er mange lommetyver i byen.


10: La Rambla

Selv om vi personlig anser denne hovedgaten som noe overhypet, er det nesten uunngåelig å unngå La Rambla når man først er i Barcelona. Butikker, boder, gateartister, turister – og dessverre også lommetyver – bidrar til den sammensatte opplevelsen av La Rambla. Denne 1,2 km lange gaten strekker seg fra Plaza Catalunya helt ned til Columbusstatuen ved Port Vell.

Om du søker en avslappet spasertur, ønsker å oppleve gatekunstnerne eller simpelthen ønsker å observere det pulserende bylivet, kan en promenade her være verdt det. Noen har til og med ytret at de ønsker at gaten aldri skulle ta slutt, så meninger varierer. Ved å ta noen avstikkere underveis, kan du oppdage spennende spanske butikker som tilbyr unikt håndverk.

Det aller mest populære hotellet på La Rambla, og ikke uten grunn er: Hotel 1898 (La Rambla)


Barcelona
Det er bare å dra på eventyr i Barcelona. Foto: getty

11: På oppdagelsesferd i byen

Mange områder venter på å bli utforsket, og du kan velge det som appellerer mest til dine preferanser. I tillegg til de velkjente områdene El Born, Barri Gòtic og Eixample, anbefaler vi på det sterkeste Gràcia, Sarrià, El Poble Sec og Sant Antoni for en mer autentisk opplevelse.

Når tørsten og/eller sulten gjør seg gjeldende, oppsøk en sjarmerende kafé, plasser din bestilling med delikatesser og nyt øyeblikket mens fuglesang fyller luften. Her har vi samlet en rekke anbefalte kafeer med utendørsservering. Dette kan også være den perfekte tiden til å fordype deg i en bok, helst en med en historie fra Barcelona som for eksempel «Havets Katedral,» «Vindens skygge» eller «Miraklenes by.»

Tips: Ikke glem å drikke sangria i Spania


Barcelona
Se byen fra toppen fra en taubane. Foto: getty

12: Montjuic

Montjuïc, en høyde i sørøstlige Barcelona, avslører seg enten gjennom en turistbuss eller med taubanen fra Barceloneta (nært t-banestasjonen ved stranden). Tidligere var denne høyden maktsenteret som styrte havnen og den gamle delen av Barcelona, men i moderne tider er Montjuïc kjent som vertskapet for Verdensutstillingen i 1929 og flere øvelser under De olympiske lekene i 1992.

Her finnes et mangfold av arenaer, som Olympiastadion, Palau Sant Jordi – et basseng for stup og svømming, samt den ombygde sportsarenaen som nå fungerer som Barcelona Teatre Musical. Poble Espanyol er en rekonstruksjon av en gammel spansk landsby, som tilbyr besøkende restauranter, barer og underholdningssteder. Ikke minst er det teletårnet designet av Santiago Calatrava, som gir deg den beste panoramautsikten over Barcelona. Navnet Montjuïc betydde faktisk «Jødeåsen» på katalansk i middelalderen.

Et hotell nær Montjuic vi virkelig anbefaler er dette: Miramar Barcelona


13: Miro-museet

Mens du beveger deg opp eller ned Montjuïc-høyden, vil du passere forbi Miró-museet. Uansett om du er kjent med kunstneren fra tidligere eller ikke, er det vel verdt å ta en avstikker hit. Født i Barcelona i 1893, var Joan Miró en fremtredende surrealistisk kunstner, som sto side om side med Salvador Dalí og René Magritte.

Hans talent spant over både maleri og skulptur. Hans rike etterlatenskaper er nå fordelt mellom museet i Barcelona og Museu Miró Mallorca, hvor han tilbrakte siste kapittel av livet sitt. Når man diskuterer store kunstnere fra det 20. århundre, plasseres Joan Miró i samme kategori som Picasso, Chagall, Matisse, Dalí og Warhol. Kanskje blir det en plakat fra museet som får plass i kofferten din som en minne?


14: Picasso-museet

Picassomuseet er en uunnværlig stopp for alle som setter pris på kunst og har en nysgjerrighet for, eller imponeres av, den banebrytende kunstneren Pablo Picasso. Født i 1881 i Málaga, flyttet Picasso til Barcelona da han var 14 år gammel for å begynne på kunstskolen, der faren hans også underviste. Det var i Barcelona at Picasso virkelig utfoldet sitt kunstneriske talent, og flere av hans bemerkelsesverdige verk ble skapt her.

På linje med Miró uttrykte ikke Picasso sin kunst bare gjennom malerier, men også skulpturer, grafikk, keramikk, scenografi, dikt og skuespill. På museet i Barcelona finner du kunstskatter som inkluderer tidlige skissebøker og familieportretter, samt verk fra hans blå og rosa periode. Blant høydepunktene finner du «Hombre con Boina» (en imponerende portrett laget da han var 13 år), «La Espera» og «La Nana» (fra Picassos eksperimentering med pointillisme), «Autorretrato con Peluca» (selvportrett med parykk malt da han var 14 år), og mange flere.

Tips: Ta bilder av statuene i byen og du har gratis kunst til veggen.


15: Nasjonalmuseet for Katalansk kunst (MNAC)

I vår utforskning av museene tar vi en annen viktig destinasjon i betraktning: Nasjonalmuseet for katalansk kunst, kjent som «Museu Nacional d’Art de Catalunya». Dette museet beriker opplevelsen din, og det er en mulighet du absolutt ikke bør gå glipp av. Den majestetiske bygningen Palau Nacional, som pryder Plaça d’Espanya, er hjemmet til dette museet, og dens karakteristiske trekk er de imponerende trappene som leder til inngangen.

Museet huser en mangfoldig samling, bestående av skulpturer, malerier, tegninger, plakater, graveringer, fotografier og mynter fra den katalanske regionen. Det er et populært reisemål i Barcelona, og det er særlig kjent for sin bemerkelsesverdige samling av romansk kunst fra 1000-1200-tallet. Dette galleriet regnes som en av de mest omfattende i verden. Museet åpnet sine dører i 1990 og rommer nå over 250 000 kunstverk.


16: Font Màgica

Ved foten av trappene foran «Museu Nacional d’Art de Catalunya» finner du De Magiske Fontenene, som presenterer et blendende lysshow med tilhørende lyd de fleste kvelder året rundt. Etter en dag på Montjuïc-høyden er dette spektakulære showet vel verdt å oppleve. Forestillingene finner sted fra torsdag til søndag (se tider her).

De Magiske Fontenene ble opprinnelig konstruert for verdensutstillingen i 1929, og de er designet av Carles Buigas, som begynte å eksperimentere med slike fontener allerede i 1922. Den nåværende plassen der fontenene ligger var tidligere hjemstedet til De Fire Kolonnene. Dette monumentet symboliserte Aragóns dominans slik det eksisterte i middelalderen, med regionene Aragón, Catalonia, Valencia og De baleariske øyer. De samme fire røde stripene er å finne i det katalanske flagget. Disse kolonnene er nå gjenoppbygget og står bare noen få meter unna De Magiske Fontenene.

Bo nær Montjuic? I tillegg til Miramar er dette anbefalt: Catalunya Barcelona Plaza


17: Parc de la Ciutadella

Like ved Barceloneta-stranden og sentralt plassert blant de fleste andre attraksjonene, finner du Parc de la Ciutadella, Barcelonas største park. Denne oasen er en perfekt flukt når solens hete blir overveldende eller når du ønsker å la tankene vandre fritt. Navnet Ciutadella betyr «fort,» og i 1714 ble et fort bygget her på ordre fra Kong Philip V for å overvåke katalanerne.

Dette fortet var faktisk det største i hele Europa på den tiden, og det holdt mange katalanere i fangenskap. Bygningen ble høyst mislikt av lokalbefolkningen, og det ble senere revet. I dag finner du Parc de la Ciutadella på dette området. Parken huser en rekke attraksjoner, inkludert en zoologisk hage, zoologisk og geologisk museum, en innsjø og en fontene som ble designet med hjelp fra selveste Gaudí.


18: Zoologisk hage

En tur til zoologisk hage er en unik opplevelse som appellerer til både de store og små, så det er absolutt verdt å sette av tid til et besøk her. Barcelonas dyrepark, lokalisert ved Parc de la Ciutadella, har over 100 år på baken og tilbyr en fascinerende visning av mer enn 7500 dyr fra over 400 ulike arter.

Dyreparken er spesielt anerkjent for sin imponerende samling av gorillaer og orangutanger – skapninger som ofte nyter oppmerksomheten og elsker å vise seg frem. I tillegg har parken Europas største akvarium, som blant annet byr på et skue av majestetiske haier. Dersom barna er med på reisen, kan dette være en ekstraordinær opplevelse å ta med seg.

Det zoologiske museet utgjør en annen betydningsfull attraksjon og blir varmt anbefalt av de som har besøkt det. I denne enorme samlingen skiller kanskje skjelettene til mammuter og massive hvaler seg mest ut. Museet, som går under navnet «De tre dragers slott,» er strategisk plassert nær Parc de la Ciutadella, og utgjør en perfekt kompletterende opplevelse.

Bo nær dyreparken her: Silken Gran Hotel Havana


19: Bronsefisken og en Strawberry Daquiri

Dersom du har valgt Barceloneta metrostasjon som ditt utgangspunkt for strandlivet, anbefales det å ta en taxi ned til Port Olímpic på kveldstid. Her kan du blant annet beundre kunstverket «The Peix» (Fisken), som ble skapt av den anerkjente kunstneren Frank O. Gehry i anledning De olympiske lekene i 1992.

For en fullkommen opplevelse er det lurt å reservere bord i forkant eller komme tidlig. Hvis du velger å spise her, kan du samtidig nyte den fortryllende solnedgangen. Ta gjerne en avstikker til utendørsbaren i skråningen under «fisken,» der du kan forvente å bli servert en Strawberry Daiquiri av ypperste klasse.

Tips: Gi føttene litt ekstra spa og vass i sjøen før du trekker deg tilbake for kvelden.


20: Cava og Sangria

Det er en destinasjon som gir deg all grunn til å dra til Barcelona for å feste. Byen er pulserende og livlig, og du vil alltid finne en nattklubb som holder dørene åpne, klar for dansefesten som varer til morgengry. De fleste utestedene ligger ned mot havnen, strekkende seg mellom Barceloneta og Port Olímpic. Du kan hoppe av metroen ved Barceloneta og bevege deg mot øst, eller velge Vila Olímpica-stasjonen og følge veien rett ned til havnen langs Passeig Marítim de la Barceloneta.

Blant de mest populære stedene for ungdommen er Club Catwalk, og dette er også stedet å dra dersom du ønsker å møte andre skandinaviske besøkende. Noen av klubbene krever inngangspenger for sitteplasser ved bord, men vær oppmerksom på at en flaske champagne gjerne er inkludert i prisen. Kanskje er du heldig nok til å ende opp på akkurat den klubben der fotballspillerne henger, og kanskje slipper du da til og med unna inngangspenger. Ikke glem å bestille en mugge med lokalprodusert sangria og opplev den ekte smaken av nattelivet i byen.

Finn flere hoteller i Barcelona her

10 kule ting du må gjøre i Barcelona

Tapas, shopping, arkitektur og godt klima – Barcelona kan se ut til å ha alt. Kombinasjonen av strandliv og storbyliv er dessuten uslåelig