20 grunner til å reise til Danmark

Danmark er et populært reisemål for Nordmenn, og vi vet alle at det er deilig å være norsk i Danmark. Men har du virkelig opplevd landet?

Her gir vi deg 20 grunner til at du bør ta en tur til våre glade naboer i sør. Allerede klar til avreise? Flybilletten finner du her. Leiebilen finner du her.


1. Ekte, dansk hygge

Hygge er et samlebegrep om ting som er…ja, nettopp hyggelig! Danskene bruker hygge i de fleste tilfeller hvor vi bruker ordet koselig, men hygge er enda mer. Det hygges med god mat, med familien, i parken når det er sommer og på kino. Ta med deg noen venner og sitt i en park, drikk en øl på bryggekanten og bare nyt livet neste gang du er i Danmark, og før du vet ordet av det hygger du som bare det. Det sies at jul på Tivoli i København er den ultimate hygge.

Tre hoteller som gir deg hyggefølelsen:

Villa Provence i Aarhus

Gl.Skovridergaard i Silkeborg

First Hotel Mayfair i København


2. Louisiana kunstmuseum

Idyllisk plassert i Humlebæk finner du museet Louisiana. Louisiana er Danmarks mest besøkte museum, og er kjent for sine spennende utstillinger og sammenkobling av moderne kunst, arkitektur og landskap. Humlebæk ligger litt nord for København, og du kommer deg dit på en drøy halvtime med toget.

3. Strandvej på sykkel

I stedet for å ta toget til Humlebæk, kan du også oppdage området på sykkel. Strandvej som går fra København og nordover til Helsingør går nemlig også forbi Humlebæk, og sykling på denne veien er litt av en opplevelse. Opplev ekte idyll når du sykler den fire mil lange veien langs kysten, forbi småbåter, beitende hester og hyggelige lokale kroer. Legg inn stopp ved Charlottenlund hvor du finner Danmarks akvarium og en egen strandpark, og idylliske Helsingør hvor du blant annet kan besøke Kronborg slott og flotte herregårder.

Tre hoteller i Humlebæk og Helsingør:

Strand & Badehotel Marienlyst

Marienlyst Strandhotel

Comwell Borupgaard


4. Legendariske bakevarer

I Danmark har wienerbrødet blitt så populært og perfeksjonert at det stort sett er kjent som en «danish» rundt omkring i verden. Et wienerbrød (eller to) til kaffen er aldri feil, og ferske bakevarer finner du i bøtter og spann når du besøker våre glade naboer. For andre søtsaker enn kaker bør du sjekke ut danske Johan Bülow Lakrids eller Summerbird – et merke som virkelig kan kunsten å lage marsipan og flødeboller.


5. Fantastiske strender

Du trenger ikke dra til «syden» for å finne drømmestranda, det er nemlig flust av flotte sandstrender rundt omkring i Danmark. En av de mest kjente er relativt nye Amager Strand i København, og en annen som er verdt å sjekke ut er Hvide Sande i Midt-Jylland. Ta også turen til Esbjerg og Blåvand strand, så langt vest som du kommer i Danmark, for en vakker strand og en ekte dansk opplevelse. I Esbjerg finner du tillegg til den vakre stranda den kjente skulpturgruppen «Mennesket ved havet», også kjent som «De fire hvide mænd» på folkemunne.

Tre hoteller nær fine strender:

Scandic Olympic (Blåvand strand)

Nordsø Camping & water park (Hvide Sande)

Radisson Blu Scandinavia Hotel (Amager strand)


6. Shoppingen

Du er bare helt nødt til å få litt shopping inn på timeplanen når du er i Danmark. Sjekk ut danske merker som Bruuns Bazaar, Day Birker et Mikkelsen og By Marlene Birger, og nyt de små butikkene du finner litt utenfor turiststedene. Er du i København bør du også ta turen innom Sephora i Illum eller Field’s – der finner du et stort utvalg sminke- og skjønnhetsmerker vi ikke har her hjemme. Københavns populære handlegate Strøget er gjerne full av turister, men den travle gata har virkelig noe for enhver smak. Billige kjedebutikker som H&M og Newyorker, de litt dyrere som Zara og Message og design fra Hérmes og Burberry – her finner du noe for enhver lommebok.

Tre hoteller i nærheten av Strøget:

Scandic Palace Hotel

Radisson Blu Royal Hotel

Skt.Petri


7. J-dagen

Tuborg J-dag

Danskene elsker øl, og høydepunktet over alle høydepunkter er J-dagen når årets juleøl fra Tuborg blir lansert og kjørt ut til landets mange puber. Reis til Danmark første fredag i november for å oppleve dansk stemning på sitt beste (og villeste). Er du på puben til riktig tid venter også en gratis øl. Ellers skal det sies at du får kjøpt øl over alt i Danmark – øl i kiosken, i kantina på universitetet eller på kino? Ja, hvorfor ikke? Prisen er heller ikke akkurat den samme som vi er vant med fra her hjemme, så for de øl-glade er Danmark paradis.


8. Legoland

Danmark er LEGOs hjemland, og et besøk i selveste Legoland er gøy for hele familien. Legoland ligger i Billund, hvor du også kan besøke skulpturparken, gå Company Town-stien og bade i Lalandia. Billund kalles barnas hovedstad, og er det perfekte reisemål for familieferien.

Hotel

Tre hoteller nær Legoland:

Hotel Legoland

Legoland Village

Lalandia Resort Billund


9. Oppdagelsesferd på sykkel

Det at landet er helt flatt, gjør det en smule lettere å sykle her enn i Norge. København har ekstra utbygde og effektive sykkelveier, men hele Danmark er en drøm for syklister som vil komme seg fort og greit frem. Lei en sykkel neste gang du er i  Danmark, og utforsk landet på den aller beste måten! Dette gjelder både på hyggeturer som den langs nevnte Strandvej, men også når du skal fra A til B eller utforske hele byer. Har du for eksempel besøkt de forskjellige bydelene i København, eller har du bare gått i de typiske turistgatene? Når du opplever Danmark på sykkel, får du et helt annet inntrykk av landet.

Tre hoteller med sykkelutleie:

Scandic Plaza Aarhus

First Hotel Twentyseven i København

Helnan Phoenix Hotel i Ålborg


10. Det er deilig å være norsk…

…i Danmark. Det er kanskje en klisjé, men det er helt sant. Det er kanskje fordi de fortsatt ser på Norge som en slags lillebror, men danskene smiler i alle fall bredt når de hører at du er norsk (og kaller deg gjerne en «fjellape»). Pass bare på at du ikke blir tatt for å være svensk, danskene er nemlig ikke like begeistret for svensker. De hører heller ikke så godt forskjell på norsk og svensk!


11. Flæskesteg og økologisk mat

Danmark er et land med store kontraster når det gjelder mat – du får et stort utvalg økologisk mat og råkost, men danskene elsker også sin tradisjonelle and og flæskesteg. Besøk forskjellige typer restauranter, og nyt den danske matkulturen! Neste gang du er i København er du helt nødt til å besøke Københavns mathall Torvhallerne, hvor du finner et bredt utvalg delikatesser og mat i alle kategorier.

3 hoteller med god mat:

Nimb Hotel

Bryggen Guldsmeden

Hotel D’Angleterre


12. Moderne arkitektur

Dansk arkitektur er noe for seg selv. Fra Utzon Center i Aalborg til operahuset i København – det mangler ikke på vakre og nyskapende bygg som er verdt et besøk. Ta også gjerne turen innom Ørestaden hvis du er i København, hvor du i tillegg til bygninger med spennende arkitektur finner det store kjøpesenteret Field’s.

Tre arkitektoniske hotellperler:

Bella Sky

Radisson Blu

Tivoli Hotel 


13. Noma

Noma i København er bokstavelig talt en av verdens beste restauranter. Det er lange ventelister for å få bord både til lunsj og middag. På Noma, som har fått navnet etter ordene Nordisk og Mat, kan du nyte spennende menyer med 20 retter, gjerne med en tilhørende vinmeny. Det er ikke billig, men du får også en matopplevelse av de sjeldne.

Finn flybilletten til København her.


14. Skagen

Vi har alle noen steder vi besøker igjen og igjen, og for mange er Skagen et slikt sted. Den sjarmerende havnebyen yrer av liv, og byr på lekre strender, spennende butikker og gode matopplevelser.

3 hoteller på Skagen:

Color Hotel Skagen

Ruths Hotel

Hotel Plesner

15. Underholdning for alle

I Danmark mangler det ikke på fornøyelsesparker og god underholdning. Legg turen innom Bakken fornøyelsespark i Klampenborg litt utenfor København, en park som kan friste med både berg- og dalbaner, arkadespill og dyrehage like ved siden av. I Jylland ligger Tivoli Frihedensom lover deg «en sjov dag» og kan by på både attraksjoner og sceneshow. En klassiker de fleste kjenner til er Tivoli i København – det sjarmerende tivoliet med god stemning og alt fra hyggelige pariserhjul til halsbrekkende berg- og dalbaner.

TO hoteller ved parkene:

Copenhagen Plaza

Steel House Copenhagen 


16. Ærverdige bygninger

Det er ikke bare moderne arkitektur som skiller seg ut i Danmark, du finner også mange eldre, ærverdige bygninger. Legg for eksempel turen innom Frederiksborg Slott, St. Knuds Kirke i Odense eller Hesselagergård på Fyn.


17. Christiania

Fristaden Christiania i København er virkelig noe for seg selv. Det naturskjønnet området er selvstyrt, og kjent som et svært liberalt sted hvor innbyggerne følger sine egne regler. Pass på at du ikke har kameraet fremme når du er i området rundt «pusher street» – det setter nemlig ikke de fastboende spesielt stor pris på. For vegetarianeren er en tur innom det økologiske, vegetariske spisestedet ved navn Morgenstedet et must! Det er mye å gjøre også i området rundt Christiania, da du finner både gourmetrestauranter, sjarmerende sjømanns-puber og båter på rad og rekke i Christianshavn.

Tre hoteller i området:

Best Western Hotel City

71 Nyhavn Hotel

Hotel Neptun 


18. Happy Hour

Happy Hour er et kjent begrep for de fleste, og i Danmark er det ikke sjeldent du ser tilbud som to drinker for prisen av én, eller halv pris mellom visse klokkeslett. Når drinkene allerede er billige i forhold til det vi er vant med, så sier det seg selv at Happy Hour blir ekstra gøy for nordmannen på tur. Ta turen innom kjente barer som og Billy Booze og hippe Kassen i København, eller Sherlock Holmes pub i Aarhus.


19. Museet ARoS

Sentralt plassert i Århus finner du ARoS, et museum med mange spennende utstillinger. Om det ikke skulle være noen aktuelle utstillinger du liker, så er museet i seg selv så vakkert at det er verdt turen allikevel. I Aarhus er det også mye annet du kan ta deg til, som å utforske Den Gamle By, besøke tidligere nevnte Tivoli Friheden eller sitte på en av de mange koselige kafeene.

Tre hoteller i Aarhus:

Hotel Royal

Scandic Aarhus City

First hotel Atlantic


20. De ville hestene

På øya Langeland risikerer du å støte på en flokk med omlag 60 ville hester – et fantastisk syn du kommer til å huske for alltid. Exmoor ponyene lever fritt i et område syd på den vakre øya som har forbindelse til Fyn via en bro. Det er perfekt å kombinere en tur til Langeland med en tur til Fyn – ta i så fall turen innom Odense, hvor du kan besøke Egeskov Slott og H.C. Andersen-museet.

Tre hoteller på Langeland og Fyn:

Radisson Blu H.C. Andersen Hotel (Odense)

Skrøbelev Gods Manor House (Langeland)

Best Western Hotel Svendborg


Her kan du finne ditt hotell i Danmark.

Finn de aller beste hotellene i Danmark på Laurel Nights!

Les også: Hotellene nordmenn elsker