20 grunner til å reise til Milano

Byen med mote og mye mer. Foto: Getty Images.

Milano er byen som oser av mote, arkitektur og kultur.

For mange er Roma det naturlige reisemålet når italiensk historie og arkitektur er på agendaen, og spennende Milano kommer gjerne litt i bakgrunnen. Vi guider deg gjennom den pulserende storbyens største skatter, og gir deg tipsene til hva du bør gjøre for å få mest mulig ut av besøket.

1. Besøk Duomo di Milano

En tur innom den spektakulære domen på Piazza Duomo er et must når du er i Milano. Duomo di Milano ble påbegynt i 1397, men ikke ferdigstilt før 500 år senere. Den imponerende bygningen består av hele 135 spir og 3200 statuer, og både utsiden og innsiden er i aller høyeste grad beundringsverdig. For å bo i kort avstand til domen og sentrum av Milano, kan du sjekke inn på luksuriøse Park Hyatt Milano eller Grand Hotel et de Milan.

2. Spise en ordentlig italiensk pizza

Denne pizzaen fra Pizzeria Gino Sorbillo er den beste pizzaen vi noen gang har smakt. Adresse: Largo Corsia dei Servi, 11, 20122 Milano MI, Italia Foto: Tina Maria Nygård.

Italia er pizzaens hjemland, og det er mange matgleder i vente for deg som liker den populære matretten. Du bør egentlig dra til Napoli for å smak ekte, napolitansk pizza, men god pizza får du såklart i Milano også. Sjekk ut Pizzeria Sibilla i Via Mercato, eller Pizzeria Gino Sorbillo som har flere restauranter i Milano. Et lite tips som kan være greit å ha med seg: pepperoni betyr paprika på italiensk.  

3. Oppdag La Scala

La scala
Opplev italiensk opera eller balett på La Scala. Foto: Getty Images.

Operahuset Teatro alla Scala og det tilhørende museet kan du ikke gå glipp av. La Scala er et av verdens mest anerkjente Operahus, og har en historie som går helt tilbake til 1778 da det ble grunnlagt som erstatning for nedbrente Teatro Regio Ducale som til da hadde fungert som opera. For å bo tett på Teatro alla Scala, og egentlig alt annet i Milano, anbefaler vi Grand Hotel et de Milan.  

4. Utforsk Cimitero Monumentale

Cimitero Monumentale er kanskje en kirkegård, men ikke en hvilken som helst kirkegård. Cimitero Monumentale byr på vakker arkitektur, detaljerte skulpturer og det ene fotomotivet etter det andre – med andre ord, det er ikke rart å gå en tur på kirkegården når du er på ferie i Milano.

Sjekk ut opplevelser og aktiviteter i Milano under:  

Powered by GetYourGuide

5. Dra på fotballkamp på San Siro

San Siro, også kjent som Stadio Giuseppe Meazza, er hjem for både AC Milan og Inter Milano som ofte spiller kamper her. Det store stadionet har også fungert som konsertlokale for flere store artistlegender, som Michael Jackson, David Bowie og Red Hot Chili Peppers, og Taylor Swift skal spille her sommeren 2024. To hoteller i nærheten, rett ved metrostasjonen Lotto Fiera: Melia Milano og Hotel Astoria

6. Nyt en dag ved Idroscalo

Den kunstige innsjøen Idroscalo ble opprinnelig laget som en landingsstripe for sjøfly, men fungerer nå som et populært samlingspunkt. I området finner du både tivoliattraksjoner i Europark Idroscalo og en rulleskøytebane, og du kan svømme i innsjøen eller slappe av på grøntområdet. Hvis du vil bo rett ved Idroscalo, som også ligger rett ved flyplassen Linate, bør du sjekke ut dette hotellet.  

7. Beundre Leonardo Da Vincis «Nattverden»

Última_Cena_-_Da_Vinci_5
Foto: Wikimedia commons

…eller L’Ultima Cena  som maleriet heter på italiensk, ved kirken Santa Maria Delle Grazie. Nattverden ble ferdig i 1498, og dekker en hel vegg. Bestill billett på forhånd, ettersom Nattverden er en svært populær turistattraksjon. To utmerkede hoteller i nærheten av Santa Maria Delle Grazie, er Hotel Pierre Milano og Bulgari Hotel.

8. Dans hele natten

Milano har et pulserende uteliv, og du kan fort støte på grupper med modeller og «PR-folk» på de hippeste stedene. Blant Milanos mest populære utesteder finner du Il Gattopardo Milano i Via Piero Della Francesca – en nedlagt kirke som nå fungerer som nattklubb.

Sjekk også ut populære Armani club. For både konserter, dansegulv og bar, bør du ta turen innom Alcatraz i nærheten av metrostoppet Maciachini. Er ikke dansing noe for deg, kan du heller sette deg ned på en hyggelig pub og nyte et glass italiensk vin – du finner mange slike steder i Milano.  

9. Dra på shopping

Via Monte Napoleone
Her finner du eksklusive butikker. Foto: Getty Images/iStock

Shopping kan du med fordel legge til gaten Via Montenapoleone og området rundt. Området kalles «Quadrilatero d’Oro» (the golden square), nettopp på grunn av at du her finner alle de beste shoppinggatene på ett sted. Her finner du eksklusive designbutikker som Hermès og Prada, og du kan gå på shopping, vindusshopping eller bare beundre de stilfulle italienerne ikledd det siste fra de store motehusene. Bo på storslåtte Four Seasons Milano Hotel for ekte luksus midt i shoppingmekkaet.

For shopping bør du også legge turen innom La Rinascente ved Piazza Duomo, eller senteret på neste punkt…  

10. …Galleria Vittorio Emanuele II

Galleria Vittorio Emanuele II er stedet for alle mote-elskere. Foto: Getty Images.

Vakre Galleria Vittorio Emanuele II er et av verdens eldste kjøpesentre, og den karakteristiske bygningen sammenkobler de to store landemerkene Il Duomo og Teatro alle Scala. Her finner du både butikker, kaféer og ikke minst den kjente mosaikken av en okse som visstnok bringer deg lykke hvis du tråkker på oksens testikler (!) med hælen din for så å snurre rundt tre ganger. Her finner du motehus som Dior, Prada, Louis Vuitton og Moncler. Sjekk ut hotellene Sina The Gray og UNA Maison Milano.

11. Spis italiensk is

Gelato er alltid en vinner. Foto: Getty Images.

Det er en kjent sak at Italia har verdens beste is, og den finner du også i Milano. Du har mange bra iskrembarer å velge mellom, men en vi spesielt anbefaler er Chocolat Milano like ved Cadorna metrostasjon. Her får du all isen du begjærer…og litt til.  

12. Oppdag Castello Sforzesco

yay-8335900-digital
Slottet med kunstsamlinger. Foto: Getty Images.

Vakre Castello Sforzesco har mye å by på – i tillegg til å beundre slottet i seg selv kan du gå innom de mange små museene og kunstsamlingene det huser. Slottet har litt av en historie, og har tidligere vært hjemmet til aristokraten og Leonardo da Vincis patron Ludovico «il Moro» Sforza. Kjøp inngangsbillett på forhånd så er du sikret inngang.

13. Kjør båt på kanalen

En båttur på kanalene er noe man kanskje forbinder med en annen italiensk by, men dette er mulig også i Milano. Bli med på en båttur som tar deg med tilbake i historien, og oppdag Navigliområdet på en ny måte. Hvis du blir en smule forelsket i Navigliområdet (det er fort gjort), bør du sjekke ut Art Hotel Navigli med perfekt beliggenhet i det livlige strøket.  

14. Drikk italiensk kaffe

Cappuccino, americano, macchiato og stretto – det gjelder å ha tunga rett i munnen når du bestiller kaffe i Italia. Milano bugner over av koselige kaffebarer, og kanskje har du fått en ny favoritt blant alle kaffetypene innen du reiser hjem. Se etter kaffebarer litt utenfor de største turiststedene, så får du både en mer autentisk stemning og billigere kaffe. Stikk for eksempel innom Botega Caffè Cacao for kaffe, bakevarer eller lunsj i kule retrolokaler.

Drikk kaffe som en ekte italiener – liten og sterk. Foto: Getty Images.

15. Utforsk Ticinese-området

Hit bør du dra på kveldstid for å oppleve de mange barene og det hotte utelivet, mens du på dagtid kan stikke innom de trendy butikkene og kaféene som har dukket opp i det som lenge bare var Milanos arbeiderstrøk.

Her kan du bo:

Aethos Milan

Maison Borella

16. Nyt en aperitivorunde

I Milano er det vanlig å ta seg en aperitivo mellom jobb og middag, gjerne med et par gode kollegaer eller venner. Dette kan og bør du også gjøre! Ta turen innom et par forskjellige barer en gang mellom kl. 18-21, kjøp en drink og plukk mat fritt fra bufféen eller fatene.

Husk bare på å begrense deg litt, de lokale plukker gjerne bare et par små retter da det ikke er meningen at du skal spise deg stappmett på smårettene. Du kan kanskje kalle aperitivo en form for ekstravagant happy hour, men vær klar over at prisene faktisk stiger på drinker (men så får du jo med mat på kjøpet). Besøk hyggelige Fioraio Bianchi for gode drinker og en smakfull buffet.

17. Rusle rundt i Brera

Brera er et av Milanos mest sjarmerende områder. Her kan du nyte en kopp kaffe med frokosten, eller du kan bare ta deg en rusletur og nyte livet. Husk kamera, disse gatene kommer du til å få lyst til å forevige. To hoteller i eller nærme Brera-området:

Hotel Milano Scala

Armani Hotel

18. Besøk San Maurizio al Monastero Maggiore

1024px-1812_-_Milano_-_San_Maurizio_-_Foto_Giovanni_Dall'Orto_-_18-May-2007
En vakker kirke. Foto: Wikimedia Commons

San Maurizo er en liten, vakker kirke som ble påbegynt i 1503.  Kirken ligger ikke langt unna Santa Maria delle Grazie hvor du kan se Nattverden, så ta gjerne turen innom begge kirkene når du er i området.  

19. Besøk Como, Lake Como og nærliggende byer

Besøk andre byer i nærheten. Foto: Getty Images

En kort togtur fra Milano finner du byen Como som ligger ved Lake Como, og ved grensen til Italia og Sveits. Togturen tar 40 minutter og koster ca. 50 kroner hver vei. Lake Como er den tredje største innsjøen i Italia og er et svært populært besøksmål blant kjendiser og velstående mennesker. Como er en sjarmerende småby med vakre villaer rundt omkring og hyggelige restauranter. Vi anbefaler å ta en båttur fra Como og ut på Lake Como.

Du kan også booke dagsturer som tar deg til flere steder på samme dag fra Milano.

20. Ta deg en dagstur til landet

139255739
Smak på lokalvinen. Foto: Getty Images.

Oltrepò Pavese er den idylliske vinregionen omlag 50 km utenfor Milano. Dra hit for å nyte synet av vakkert landskap, senk skuldrene og smak på den lokale vinen. Perfekt for avkobling etter travle dager i Milano! Ta for eksempel turen til Pavia, en koselig by i regionen.

2 flotte hoteller i nærheten:

Cascina Scova Resort

Hotel Moderno