7 kule ting du kan gjøre i Aarhus

Aarhus sentrum. Foto: Getty Images.

Kjent som Københavns fargerike lillebror, er Aarhus et levende sentrum med severdigheter for både store og små.

Den lille byen Aarhus på Jylland er stor på mange måter. En mekka for studenter, som gjenspeiler seg i byens fargerike severdigheter. Det bugner av kule kafeer og med et stort kulturtilbud som passer til alle aldre.

I 2017 ble byen utnevnt som europeisk kulturhovedstad, og som om ikke det var nok så hadde byen i 2023 hele fire restauranter med Michelin-stjerner.

Jylland ligger bare en kort fergetur unna, og har nok av uoppdagede aktiviteter på menyen. Her får du sju tips til en spennende familieutflukt i Århus-området i Danmark.  

1. Djurs sommerland

DjursSommerland_Juvelen_Danmarks længste rutschebane

Nordens største sommerland, som ligger i Djursland rett øst for Randers, har blitt kåret til «Årets opplevelsespark i Danmark» i både 2019, 2020, 2021, 2022 og 2023!

Parken er delt inn i 9 områder med forskjellig tema, har et areal som tilsvarer 70 fotballbaner og over 60 forskjellige aktiviteter for både små og store barn. Her kan du være i flere dager, og fortsatt oppleve noe nytt hver dag. www.djurssommerland.dk

Her bør du bo i Århus: Hotel Royal

Hotel Royal er et ikonisk hotell i hjertet av Århus. Faktisk er hotellet hele 186 år gammelt, og Århus’ eldste hotell. Hotellet åpnet i 1838. Hotel Royal har en sjarmerende atmosfære med 74 rom, egen restaurant og bar. Sjekk ut hotellet her.

2. Nyt en gastronomisk middag på en av verdens beste restauranter

Århus har i 2023 hele fire restauranter med Michelin-stjerner. Én med to stjerner, og tre med en stjerne. Hva med å prøve en av disse når du først er her?

⭐⭐ Restaurant Frekdrikshøj

Den prisbelønte kjendiskokken, Wassim Hallal, var en gang med i Gordon Ramseys TV-serie, «Hell’s Kitchen». Kjøkkenet består av moderne mat med fokus på det perfekte måltid. Ble du sulten nå? Adresse: Oddervej 19, DK-8000 Aarhus C.

Restaurant Gastromé

Gastromé er en liten kveldsrestaurant, og ligger i en vakker villa i Risskov i utkanten av Århus. Et klassisk og innovativt kjøkken helt uten begrensinger. All vin og øl er nøye utvalgt for at du skal nyte maten din på best mulig måte. Adresse: Grenåvej 127, 8240 Risskov.

Restaurant domestic

Med høy kvalitet og hjemmekoselig atmosfære tilbyr domestic en meny bestående av råvarer produsert av lokale bønder og grossister av høy kvalitet. I 2023 fikk de også «Michelin Green Star». Adresse: Mejlgade 35B, 8000 Aarhus C.

Substans

Kreativt kjøkken med fokus på franske og danske retter som er tydelig preget av de ulike årstidene. Adresse: Mariane Thomsens Gade 2 F, 11.1, 8000 Aarhus C.

Her bør du bo: Scandic Aarhus City

Foto: Hotels.com.

Moderne hotell midt i Aarhus i nærheten av shopping, attraksjoner og transportmuligheter. Den Gamle By og kunstmuseet er også i nærheten. Les mer om hotellet her.

3. Randers Regnskov

RandersRegnskov_Pige fotograferer brun lemur

Et dyr gjemmer seg bak planten foran deg og du kjenner vingesuset av en fugl du først ikke så. I denne tropisk-zoologiske hagen ser du ikke bare dyr igjennom et bur, men du kan oppleve de fleste dyr og planter tett på ved å være i samme rom. På Regnskoven kan du se dyr som jaguar, bison, diamantklapperslange og kongegribbe. www.regnskoven.dk

Her bør du bo: First Hotel Atlantic

Foto: Hotels.com.

Hotellet tilbyr nydelig utsikt over byen og havnen i Århus sentrum. Århus sentralstasjon ligger 8 minutter unna og gamlebyen ligger 1,5 kilometer unna. Les mer om hotellet her.

4. Den Gamle By

Som det første danske museum har Den Gamle By mottatt ”The Luigi Micheletti Award”, regnet som en av de mest ettertraktede museumspriser i Europa. Å komme hit er som å reise tilbake til 16-, 17-, og 1800-tallet. Den Gamle By har også gjenskapt en bydel med utgangspunkt i året 1974, hvor bydelen er en tidsreise hvor du kan besøke din egen, dine foreldres og dine besteforeldres historie.

Den Gamle By kan lettest sammenliknes med Folkemuseet på Bygdøy eller Maihaugen på Lillehammer, og har en helt unik historisk stemning, mye takket være de historisk riktige klesdraktene som personalet bærer. www.dengamleby.dk

Her bør du bo: Milling Hotel Ritz

Foto: Hotels.com.

I hjertet av Århus, ligger dette hotellet i en gammel bygning fra 1930-tallet. Alle rommene er innredet i lys Art Deco-stil og er en sjarm i seg selv. Bestill hotellet her.

5. Moesgaard Museum

Ophavsretsbeskyttet billede; Rógvi N. Johansen©; Foto/medie afdelingen Moesgård, Det Nye Moesgaard Museum, 10. marts 2014, forår, sol,

På Moesgaard Museum kommer du tett på både fortidens og nåtidens mennesker gjennom dramatiske fortellinger og moderne formidling. Utstillingen er basert på den nyeste forskningen, og er laget i tett samarbeid med Aarhus universitet. Museet er også en attraksjon i seg selv, med sin arkitektur og naturskjønne beliggenhet. www.moesgaardmuseum.dk

Her bør du bo: Helnan Marselis Hotel

Foto: Hotels.com.

4-stjerners hotell med moderne rom som tilbyr fransk balkong med utsikt over sjøen. 10 minutters kjøring unna Århus sentrum. Bestill hotellet her.

6. ARoS Kunstmuseum

9738_ARoS Aarhus Kunstmuseum, Your Rainbow Panorama_ARoS, Aarhus Kunstmuseum

ARoS Aarhus kunstmuseum stiller ikke bare med kunst i verdensklasse, men er også et sted hvor både barn og voksne blir underholdt og utfordret. Og for nysgjerrige barn er ARoS junior et verksted som på en utradisjonell og spennende måte lærer om kunsten, og hvor barna selv kan få mulighet til å utfolde seg kreativt. På toppen av ARoS kan du også oppleve Olafur Eliassons «Your Rainbow Panorama», hvor du kan se ut over byen gjennom regnbuens mange farger. www.Aros.dk

Her bør du bo: Radisson Blu Scandinavia Hotel Aarhus

Foto: Hotels.com.

Dette kongresshotellet ligger i hjertet av Århus. Friluftsmuseet Den Gamle By ligger en 10-minutters kjøretur unna, mens ARoS Aarhus Kunstmuseum og Musikhuset Aarhus ligger ved siden av hotellet. Århus sentralstasjon ligger under 500 meter fra hotellet. Bestill hotellet her.

7. Himmelbjerget

At man trodde denne 147 meter høye åsen var Danmarks høyeste punkt frem til 1847, forteller mye om danske ”fjell”. Som et historisk viktig sted er dette en god mulighet til å lære mer om Skandinavias og spesielt Danmarks historie, i tillegg til å oppleve flott natur. Det er reist flere minnesteiner her, blant annet en i forbindelse med innføringen av kvinnenes stemmerett i 1915. www.himmelbjerget.dk

Her bør du bo: Vejlsøhus Hotel & Konferencecenter

Foto: Hotels.com.

Dette hotellet ligger i vakre grønne omgivelser, ved en innsjø og med et badeland rett utenfor døren. De 49 rommene ligger i ulike bygninger i fredelige og rolige områder. Bestill hotellet her.

Slik kommer du deg til Århus:

Det er mange reiseruter til Århus, men den kjappeste måten er med fly. Ellers kan du ta fergen over til Fredrikshavn og kjøre derifra til Århus på ca 2 timer. Søk flybilletter her.

Les også:

De beste familiehotellene i København  

Kilder: Visit Aarhus