Adjø Barcelona, Paris og Berlin

Hallo Bilbao, Avignon og Köln. De kjente storbyene holder stand som reisemål. Og det er gode grunner til det. Men løfter du blikket, er alternativene mange. Spennende arkitektur, shopping, kultur, utsøkt mat og yrende uteliv finnes også i en rekke andre byer. Vi har samlet våre 10 alternative favorittbyer du bør besøke nå, og disse byr på positive overraskelser.

Avignon, ikke Paris

Det er bare å glemme Paris. Den gamle pavebyen Avignon er en hyggelig og vakker by som ligger ved Rhône-elven. På 1300-tallet var faktisk Avignon, og ikke Roma, hjemstedet for sju paver og huset det imponerende Palais des Papes, pavepalasset, som fortsatt er byens fremste attraksjon. Byen har alt- middelaldermurer, brosteinlagde torg, morsomme museer og markeder, og det hele pakket inn i et solrikt klima med lavendelduft. Dessuten et bra sted for shopping og for å teste Provences ypperlige kjøkken. For et romantisk opphold, et La Mirande det stedet for det. Novotel Avignon Centre er et designhotell, og Ibis Styles Avignon Sud– et rimelig alternativ.

Bilbao, ikke Barcelona

Barcelona er hovedstaden for kule, skravlende og lokale festelskere, magisk arkitektur og en av verdens største fotballklubber, men det kan bli trangt om plassen. Hva med å dra til Bilbao, i hjerte av Baskerland, hvor det tradisjonelle har blandet seg med det moderne (takk, Peggy Guggenheim) og skapt en inspirerende by. Ja, det er ikke bare imponerende kunst, Bilbao kan friste med andre godsaker. Det baskiske kjøkkenet regnes i dag for å være blant det ypperste spansk kokkekunst har å by på, og i Bilbao for du mat og drikke du sent vil glemme. Basque Boutique er hotellet for deg som vil ha en unik opplevelse. Silken Gran Hotel Domine er et godt alternativ- kult, moderne designhotell i hjerte av Bilbao. Hesperia Bilbao – mye for pengene. 

Perugia, ikke Roma

Roma, den evige stad, er en selvfølgelighet på listen over ting man må se før man dør, men sjokoladebyen Perugia, som er Umbrias hovedstad, har akkurat like mye kunstnerisk sjel som Roma, og en nesten like fullpakket kalender. Perugia ligger 2 timer med buss utenfor Roma – et ufattelig vakkert sted du ikke kan reise forbi. Perugia er en kjent kunstby men flotte gamle bygninger, hvor både ærverdig historie og moderne bypuls sitter i veggene. Det er på en måte ett mindre Firenze. Et unikt overnattingsted er Relais Monastero di San Biagio for deg som vil bo på et kloster, mens Alla Posta dei Donini & Spa er en perle av et hotell- en liten oase av fred.

Søk etter billigst flybilletter her 

Köln, ikke Berlin

Berlin har lenge vært blant nordmenns storbyfavoritter, og vi skjønner hvorfor. Byen har utrolige mengder med historie, strålende spisesteder, tysk vennlighet, Branderburger Tor, men vi stikker til Köln for å klatre opp de 509 trappetrinnene i Kölnerdomen. Köln er like sjarmerende og livlig, kulturelt på mange måter, en fascinerende metropol som blant annet er kjent for sine øl, sjokolade og flotte julemarkeder. For å ikke glemme å nevne Kölsch, som er navnet på både det gode ølet og den sterke lokale dialekten.

Hvor skal du bo?

Et enestående overnattingsted er Günnewig Hotel Stadtpalais eller Dorint Hotel am Heumarkt Köln. Skal du ha et hotell med bra beliggenhet og mye for pengene er Stern am Rathaus er godt valg. 

Søk etter flere hoteller i her- sjekk priser og tilgjengelighet

Göteborg, ikke Stockholm

Stockholm er verdenskjent for å være utrolig vakker, innbydende og innovativ, og kanskje den byen i Scandinavia som har mest å by på. Men en time og tre kvarter fra svenskegrensen (for de fleste på østlandet) finner du den beste byen å legge en helgetur til. Nemlig Göteborg. For det første er byen er svært vakker, mindre og vennligere, og for det andre har Göteborg både severdigheter og aktiviteter for de aller fleste, Shoppingen i Göteborg er svært god, Liseberg er moro for hele familien og akvariet i byen er det beste i norden. I tillegg kan du spise på noen av nordens kuleste og beste restauranter. Clarion Hotel Post – en perle i sin klasse First Hotel Avalon – strålende beliggenhet, og et veldig godt hotell. Elite Plaza Hotel – ett av de beste hotellene vi har bodd på i norden, og prisen er ikke avskrekkende!

LES OGSÅ: Derfor bør du dra på ferie til Göteborg

Sankt Petersburg, ikke Moskva

Moskvas fargerike kirker kommer ikke engang i nærheten av majestetiske Sankt Petersburg. Kun 2 timer unna Gardermoen ligger denne fantastiske byen- en storslagen perle som stadig flere nordmenn oppdager. Byen sies å være det kulturelle hjertet av det moderne Russland. Her kan du se blant annet Vinterpalasset, rusle i gatene Dostojevskij skrev om i Forbrytelse og straff, se på verdens beste ballettforestillinger, spise russisk kaviar, og beundre de mange kanalene.

Anbefalte hoteller:

Best Plassering: Kempinski Hotel Moika 22 Klassisk: Grand Hotel Europe Designhotell: Rocco Forte Astoria Hotel God pris: Park Inn by Radisson Pribaltiyskaya Hotel Les mer om St. Petersburg her

Cork, ikke Dublin

Ja, Dublin byr på mange interessante attraksjoner, men vi vet veldig godt hva vi nordmenn gjør i byen, ikke sant? Og selv om Dublin var vert for Dronning Elizabeth tidligere i år, var det faktisk Cork, Republikkens andre by, som ga henne den varmeste velkomsten. Denne koselige kompakte byen på Lee-elven oser av kultur og atmosfære. Overalt ser du bygninger som vitner om byens fortid som Europas viktigste handelsby for meieriprodukter, et enormt utvalg av puber og restauranter som virkelig gir uttrykk for Corks kjærlighet for mat. Og vi kan garantere deg at delikatessene er mange. Tre flotte hoteller:  The River Lee Hotel , Imperial Hotel og Clarion Hotel Cork

Søk etter billigst flybilletter her

Utrecht, ikke Amsterdam

Jo da, Amsterdam har kanalene og noen av de kuleste utestedene i verden, men Utrechts 30 000 studenter gir byen en mye kulere og avslappet stemning sånn totalt sett. Utrecht er en helt fantastisk by som har en totusen år gammel historie, nydelig arkitektur, landets største universitet og et av Nederlands beste fotballag, FC Utrecht. Dette er også fotballegenden Marco van Bastens hjemby. Togturen fra Amsterdam er ikke lang, tar vel 30-40 minutter, og byens flotte atmosfære og kule steder bør oppleves. To flotte moderne hoteller: Badhu og Mercure Hotel Utrecht Nieuwegein

Český Krumlov, ikke Praha

Praha er uten tvil en av de vakreste byene i Europa, men har nå blitt synonymt med utdrikningslag for sleske herrer. Vi tar heller turen til  Český Krumlov- en av verdens mest verneverdige småbyer.  Český Krumlov ligger en kjapp biltur unna Østerrike, og er perfekt for en langhelg. Bare i sentrum finnes over 300 historiske bygninger. Det har ført byen inn på UNESCOs liste over fredede kulturminner – og gjort den til Tsjekkias nest største turistmål, selv om den bare har 15 000 innbyggere. Byen er pakket full av kunstgallerier og restauranter som serverer god og mettende tsjekkisk mat, og prisene ligger langt under de norske. I Český Krumlov finner du mange koselige hoteller til svært gode priser. Søk etter hotell her

Antwerpen, ikke Brugge

Jo da, Brugge er like pent som en innpakket sjokoladeeske, og byen tiltrekker seg veldig veldig mange turister. Antwerpen, derimot, har et magisk middelaldersentrum, flotte museer og byggverk, og er også sentrum for diamanthandelen i Belgia. Antwerpen er lett tilgjengelig fra Brussels flyplass med buss, og ikke minst har færre turister. Her får du de populære blåskjell med frittes. Ikke dra herfra uten å ha smakt på belgisk sjokolade.

Søk etter flotte hoteller i Antwerpen her- sjekk priser og tilgjengelighet