Amerikalinjen: Nå har en av Oslos mest spennende boutiquehoteller åpnet

OPPGRADERING: Nordic Choice-kjeden håper Jernbanetorget kan gå igjennom en lignende transformasjon som Youngstorget har gjort de siste årene. FOTO: Francisco Nogueira / Amerikalinjen

Det har lenge vært en snakkis i reiselivet i Norge og nå har det endelig åpnet – Petter Stordalen og Nordic Choice nye boutiquehotell, Amerikalinjen, midt på Jernbanetorget i Oslo.

Bygget var en gang i tiden rederiet Den norske Amerikalinjes hovedkvarter og ble tegnet av Andreas Bjercke og Georg Eliassen. Det ble oppført i 1915-1919 og har siden rederiselskapet flyttet ut, huset alt fra restauranter, barer og en Fretex-butikk. I 2017 ble bygget fredet av Byantikvaren i Oslo. Nå, hundre år etter bygget stod ferdig og to år etter oppussingsarbeidet startet, åpner hotellet Amerikalinjen dørene for publikum.

Med en beliggenhet så sentral som det er mulig å få det i Oslo, håper hotelldirektør Wilhelm Hartwig at både turister og hovedstadens egne innbyggere vil få øynene opp for det historiske bygget og dens historie.

– Vi har jo en utrolig beliggenhet – virkelig nullpunktet i Oslo der man kan utforske alt byen har å tilby. I tillegg er det jo et privilegium å kunne åpne et hotell i dette fantastiske bygget som i altfor mange år har ligget i dvale. Flere tusen mennesker passerer denne bygningen hver eneste dag uten å gidde å løfte blikket. Det har ikke vært noe som har tiltrukket dem deres oppmerksomhet. Det ønsker vi å endre på nå, forteller Hartwig.

Book ditt opphold på Amerikalinjen her.

Jazzbar, restaurant og treningsrom

Renoveringen har tatt over to år og prislappen skal være på rundt 250 millioner kroner. Hotellet tilbyr 122 rom, alle designet med inspirasjon hentet fra Amerikalinjens innholdsrike historie. På rommenes vegger henger forskjellige skatter funnet i bygget under oppussingen. Her finner man originale skipsmanifest, bilder og reklameplakater. De opprinnelige takhimlingene  er også beholdt og viser fantastiske detaljer fra det tidligere hovedkontoret. Det er oslobaserte Kritt Arkitekter som står bak oppussing og utforming.

Book ditt opphold på Amerikalinjen her

Rundt om i hotellet, finner man verker fra Alex Katz, den tidligere gatekunstneren Shepard Fairley og den britiske favoritten Julian Opie. Den norske institusjonen Hadeland Glassverk har bidratt til hotellets design og uttrykk. Glassprodusenten har laget lamper man finner rundt om i hotellet, men, viktigst av alt, har de også redesignet champagneglassene man drikker av i hotellets to barer. Det samme gjorde Hadeland Glassverk til jomfrureisen til Amerikalinjens første skip i 1913.

SPESIALDESIGN: Hadeland Glassverk hadde sterke bånd til Den norske Amerikalinjen i sin tid. Den tradisjonen har det nye hotellet tatt vare på. Glassprodusenten har blant annet laget disse lampene.

Nettopp det å bevare Amerikalinjens forankring i Norges sjøfartshistorie har vært viktig for Nordic Choice. Under åpningstalen på pressevisningen, forteller Hartwig at han er blitt kontaktet av utallige nordmenn som har delt deres egen og  families tilknytting til rederiet.

– Noe av det viktigste vi kan gjøre med dette hotellet og bygget, er å formidle den fantastiske historien og kulturarven vi har her. Er det noe som forener mennesker i dette landet her, er det faktisk Amerikalinjen. Om du sjekker i din egen familie er det garantert noe som er utvandret til USA og benyttet seg av Amerikalinjen, reist med den eller noen som har jobbet om bord, forteller hotelldirektøren til Reisetips.

BRASSERIE: Atlas er navnet på hotellets brasserie. Maten er inspirert av noen av New Yorks mest ikoniske restauranter.

Helgetur til Oslo? Bo på Amerikalinjen.

FERSK BAKST: Få om noen bakst er mer «New York» enn bagel. I Café Atlas har de eget bagelbakeri.

Hotellet tilbyr to barer og kafé med eget bagelbakeri. Kafeen er tilknyttet hotellets brasserie og er en del av restauranten Atlas utover kvelden. Én cocktailbar, Pier 42, er å finne på gateplan. Navnet er hentet fra den legendariske bryggen i New York, hvor flere tusen nordmenn har startet sitt Amerika-eventyr opp gjennom historien. Cocktailmenyen har blitt blitt utviklet i samarbeid med Kåre Breiby, tidligere barsjef på linjen.

ANKOMSTBRYGGEN: Rundt hjørnet fra resepsjonen finner du cocktailbaren Pier 42. Navnet er hentet fra ankomstbryggen i New York. Foto: Francisco Nogueira / Amerikalinjen

Book ditt opphold på Amerikalinjen her.      

GODE DRINKER: Pier 42 kan by på gode cocktails. Drinkmenyen er utformet i samarbeid med Kåre Breiby, tidligere barkeeper på Amerikalinjen. Foto: Puroplan / Amerikalinjen

I kjelleren finner man jazzbaren Gustav. Baren henter navnet sitt fra Amerikalinjens grunnlegger og første direktør, Gustav Severin Henriksen. Her blir det livejazz hver helg med både norske og internasjonale artister. I tillegg til musikk og drinker, har jazzbaren eget kjøkken.

NEW YORK-FØLELSEN: Amerikalinjen har hentet mye inspirasjon fra New York når de har designet jazzbaren Gustav. Her får du live jazz servert fredag til søndag fra klokken 20.00. Baren har også eget kjøkken. Foto: Puroplan / Amerikalinjen

Nyt jazz og gode drinker hos Amerikalinjen.

GOD STEMNING: Gustav er stedet der du kan nyte god musikk og gode drinker. Foto: Adrian Møller Haugan / Reisetips
AVSLAPPET: Inspirasjon til interiøret er hentet fra Amerikalinjen og New York. Legg merke til bordene formet som klassiske amerikakofferter. Foto: Adrian Møller Haugan / Reisetips

For den treningsinteresserte finner man en god utstyrt, døgnåpen gym, med blant annet frivekter. I tillegg arrangerer hotellets kommersielle direktør, Martin Andersen, løpetime hver morgen 07.00 for treningsglade gjester. Hotellet har sauna, men ikke eget spa. Det er det en spesiell årsak til.

– Det skyldes rett og slett plassmangel. Hver eneste kvadratcentimeter av dette bygget er utnyttet så godt som mulig og spa er det rett og slett ikke plass til, forteller Andersen under en omvisning. Hotellet har også eget bibliotek, utformet av av samme mann som har stått bak Deichmanske prisvinnende bibliotek på Tøyen og Stovner, Damian Williams fra Artisan Tech.

Ta en langhelg på Amerikalinjen? Reserver her.

BIBLIOTEK: Hotellets bibliotek er et sted man kan finne tid med en god bok. Biblioteket er tegnet av samme mann som står bak Deichmanske prisbelønnede avdelinger Stovner og Tøyen. Foto: Adrian Møller Haugan / Reisetips

Hjertet av hotellet, er dog Haven. En grønn oase midt i byen, perfekt for en rolig lunsj, kaffeavtale eller etter jobb-øl på en fredag. Alle hotellets dører i første etasje leder inn til det luftige arealet og det er muligheter for å både få med seg live musikk og mat. – Vi har latt oss inspirere av filmskaper Wes Anderson og hans film «The Grand Budapest Hotel», kan Andersen avsløre.

HJERTE: Alle dørene på gatenivå leder inn til hotellets «hjertet» – Haven. Her kan du nyte en kaffe til lunsjen, ta deg en matbit med noe godt i glasset eller bare komme for en pust i bakken. Foto: Puroplan / Amerikalinjen

Book ditt opphold på Amerikalinjen her.

Populært

Amerikalinjen åpnet offisielt fredag 15. mars. Hotelldirektør Hartwig forteller at det var stinn brakke og tilbakemeldingen så langt har vært utrolig bra. – Det er selvfølgelig noe småting vi må gjøre bedre i fremtiden, men så langt har tilbakemeldingene vært helt utrolig. Noe av det mest positive Hartwig trekker frem, var de mange Oslo-boere som valgte å ta seg en helgetur i egen by. – Det er nettopp et slik sted vi ønsker å skape. En plass der du kan ta med kjæresten på en fredag og ikke vil sjekke ut før på søndag på grunn av alt som skjer her på hotellet. Vi har brunsj med livejazz hver lørdag og søndag. Det skal være god stemning, mat og drikke.

LYST TIL Å BLI: Hotelldirektør Wilhelm Hartwig håper gjester fra fjern og nær vil trives såpass at de ikke vil sjekke ut med det første. Foto: Francisco Nogueira / Amerikalinjen

Ta en drømmehelg på Amerikalinjen her 

Foruten et estetisk og kulturelt tilskudd til bybildet, har hotelldirektøren og Nordic Choice et annet mål med åpningen av Amerikalinjen. Til stor ståhei og mange avisoverskrifter, åpnet Choice-kjeden Clarion Hotel The Hub tidligere i mars – kun 200 meter unna Amerikalinjen. Hartwig legger ikke skjul på at både han og Stordalen har en liten drøm om at Jernbanetorget skal gå igjennom en lignende revolusjon som Youngstorget har gjort de siste 10-15 årene. Torget var lenge folketomt i helgene, men er nå en av de hippeste stedene i hovedstaden for sultne og øltørste gjester.

– Jeg var selv direktør på Clarion Hotel Folketeateret og så på nært hold den utviklingen det området har hatt. Fra å være et sted som kun ble brukt 8. mars og 1. mai-tog, er det nå det kuleste stedet å dra ut i byen. Jeg føler at Jernbanetorget er det «nye» og det blir varmere og varmere her for hver dag. Du har så mye som skjer her med Bjørvika-utviklingen – Operaen som flyttet ned hit. Munchmuseet som kommer. I Kvadraturen skjer det masse spennende. Det popper opp nye restauranter og barer hele tiden, forteller Hartwig.

– Jo flere tilbud mennesker har i et området, jo større sjanse er det for at de bruker det. I tillegg er det jo et fantastisk knutepunkt med tanke på kollektivtrafikk.

Hartwig e ikke bekymret for at det skal bli konkurranse med nevnte The Hub.

– Overhodet ikke. The Hub er et fantastisk hotell og konsept, men vi har to forskjellige tilbud. Jeg tror vi kommer til å ha et godt samarbeid og lever veldig godt sammen.

Book ditt opphold på Amerikalinjen her.