Bli med på rundreise i Aberdeen

Aberdeen er en liten skotsk by, men fortsatt stor nok til å oppleve spennende historie, bra shopping, eventyrlige slott, skotsk whisky og delfiner(!). Enten om du er på weekend-eller jobbtur med liten tid til rådighet, så er det noen steder du må få med deg. Vi har samlet en liste på must-see attraksjoner:  

Se hvordan den verdenskjente skotske whiskyen lages

IMG_0681
Foto: Milan Botani

Skottland er verdenskjent for sin whisky, og er delt opp i 5 ulike whisky-regioner. Den samme grunnleggende prosessen brukes til å produsere whisky over hele landet, samtidig som hver region har ulike malt med ulike egenskaper og smaker. I det skotske høylandet er smaken mer tyngre og tørr, med litt smak av honning, lyng, nøtter eller torv. Du får lære mer om dette og mye mer på en av Skottlands eldste destillerier, Glen Garioch fra 1797. Destilleriet er kun en halvtime unna Aberdeen, nærmere gamlebyen Oldmeldrum. Her får du se hvordan den velkjente whisky’en lages på akkurat den samme måten som den ble på 1800-tallet. Du får også smake på husets edle dråper på slutten av rundturen. Les mer om Glen Garioch Distillery. Visste du at...Aberdeen har en av verdens største granittbygninger?Bygningen er nummer to i verden; Marischal College. Deler av den fungerer som Universitet, men siden 2011 har den fungert som hovedkvarter for Aberdeens bystyre.

Besøk et (eller flere) slott

Enten om du vil se et slott som minner om et Disney-eventyr eller en Frankenstein-film, så har du over 300(!) slott å velge mellom i Aberdeen. Det kan være litt lange avstand mellom de ulike slottene, så ta med niste, gode klær og sko. Det kan også være lurt å leie bil, eller skaffe en taxi med egen guide som kan kjøre dere rundt. Ellers kjøres det turistbusser. Sjekk her. Disse to slottene må besøkes, hvor begge har helt forskjellige historier:

Dunnottar Castle

IMG_0683
Dunnottar Castle er et must-see i Aberdeen. Foto: Milan Botani

Dunnottar Castle er et populært turistområde og er regnet som et must-see i Aberdeen. Omtrent 30 km fra Aberdeen ligger det ruiner av Dunnottar-slottet fra middelalderen i  Stonehaven, Aberdeenshire. Du blir fascinert av plasseringen til denne festningen. Den ligger rett på et utløp av et berg i nordøstkysten av Skottland. Du har sikkert sett slottet i en film eller to. Hamlet med Mel Gibson ble spilt inn her i 1990. Nylig har Daniel Radcliffe vært på området for å spille inn Frankenstein med premieredato den 2.oktober 2015! Husk å ta med kameraet ditt – du kommer garantert til å ville ta bilde fra alle vinkler (og mange selfies). På stien opp til slottet er det første som møter deg et fossefall, og langs veien er det et grøntområde med påskeliljer. Under berget er det en strand du kan klatre ned til, men veien er ganske bratt og lang så husk gode sko!  

Crathes Castle & Gardens

Panorama of Crathes Castle, Scotland
Crathes Castle omringet av grønne områder – nesten som Alice in Wonderland. Foto: Thinkstock

Crathes er et av Skottlands vakreste og best bevarte slott fra 1600-tallet, bebodd av Burnetts-familien i flere generasjoner i over 350 år. En stor hage preget av grønne områder omringer hele slottet med ulike blomsterarter. Nydelig utsikt fra slottets vinduer også. Det er nesten som du med i Alice In Wonderland! Er du her i sommertid får du en guidet tur inne i slottet og i den vakre hagen. Slottet har stor betydning for Skottlands historie, og en tur hit vil lære deg mye om nasjonen. Visste du at.. Aberdeen er kjent for å hete «The Granite city» og the «Silver City» grunnet de mange granittbygningene, og at de stråler når sola treffer den?

Shop på Union Street

IMG_0684
Aberdeens populære gate, Union Street. Foto: Milan Botani

Aberdeens hektiske gate går gjennom Union Street og det er også her du finner de beste shoppingstedene. Ta en tur innom kjøpesenteret Trinity – her finner du nordmenns favorittbutikk, Primark! Om du går lengre ned gaten finner du det nyeste og største shoppingsenteret, Union Square, med flere kjente butikker som Zara, BOSS, og Marks & Spencer. Stopp på veien for å ta en matbit på de mange restaurantene. Eller, hva med en kopp kaffe eller et glass øl?  Aberdeen er kjent for sine mange lokale skotske puber og barer, og du har over 135 å velge mellom. Om du går til Amadeus får du alkoholdrikker til kun 1 pund! The Shore Inn har hatt tappet øl i 300 år med en hyggelig og varm atmosfære. Soul Bar på Union street er mer moderne og avslappende bar som er kjent som Aberdeens «funky» sted.

Se delfinene

Man forbinder vanligvis ikke Aberdeen med delfiner, men du kan faktisk spotte dem hvis du går ned til byens havn ved Aberdeen-stranda. Å se delfinene har blitt en av Aberdeens største turistattraksjoner. Den beste tiden å se dem er rundt sommermånedene, men ikke bli overrasket om du ser 8 delfiner når det regner og er tåkete også. Det beste er å bli med på en cruisebåt som seiler ut for å vise turistene de lekne pattedyrene.  

Tips:

1. Du kan oppleve en del på en weekend, men vil du ha en lengre ferie så anbefales det å ta tog videre til de andre storbyene Glasgow og Edinburgh. Togturen tar ikke mer enn et par timer. 2. Den skotske byen er ideelt for weekendtur uansett vær, men det anbefales å reise hit mellom juni og august da været er varmere og stabilt. Ta med paraply og regnjakke – været i Skottland er nemlig kjent for å skifte raskt. 3. Aberdeen kan være rolig og byen er mindre enn Oslo med rundt 200 000 innbyggere. Er du glad i avslappende byer, men samtidig vil ha en by som har mye å tilby, så er Aberdeen det rette stedet for deg. Les også: 20 grunner til å reise til Skottland.

Her bør du bo

Vi anbefaler deg til å bo midt i sentrum med lett tilgang til severdigheter. Det beste er å bo på Park Inn Hotel som er kun et par minutter unna Aberdeens populære gate, Union Street. Bestill hotellet her. Park Inn er veldig sjarmerende, moderne hotell. Her er det kun standardrom og 2 suites i øverste etasje. I alle standardrommene er det queenbed, TV, Wifi, og eget bad. Frokost er tilgjengelig med mye å spennende å velge mellom. Om du er sulten kan du spise på hotellets restaurant, og romservice er tilgjengelig 24 timer i døgnet. Hotellet er fordelt på 6 etasjer, hvor hver etasje har eget kjendisnavn. Hva med å bo på Jimi Hendrix-etasjen? Er du på forretningsreise er dette hotellet også ideell. Det som gjør møtet enda spennende er at rommet for forretningmøter heter «The Beatles» med flere bilder av det britiske bandet på veggene.

Se flere hoteller i Aberdeen her. 

Trenger du leiebil? Her finner du de beste og billigste leiebilene.

Les også: 20 grunner til å reise til Skottland