Cádiz: Her opplever du historie, kultur og Spanias beste tunfisk

Cadiz,Spain, Andalucia

Spanias ukjente ferieperler

Huelva og Cádiz utgjør den spanske Lyskysten som strekker seg fra grensen til Portugal i vest til Gibraltar i sør. Jeg har reist rundt i begge provinsene og deler mine reisetips med deg. Denne artikkelen tar for seg provinsen Cádiz.

Søk etter flybilletter her

Den hvite byen Vejer de la Frontera

Den spanske regionen Andalucía er kjent for sine hvite byer og landsbyer. Disse stammer tilbake til fønikiske og romerske bosetninger og senere overtatt av maurerne. Et av disse er Vejer de la Frontera. Denne sjarmerende småbyen er relativt uoppdaget av turister, og ligger på en 200 meters høyde med utsikt ut mot kysten. Denne beliggenheten var viktig for maurerne nettopp for å ha et utkikkspunkt ut mot sjøveiene. Den Mauriske arkitekturen har nærmest forblitt urørt, og det føles ut som at man reiser tilbake i tid når man kommer hit. Det er bare å glemme bilen, den må stå parkert utenfor byen. Veiene her er alt for smale til at kjøretøy kommer gjennom.


Den mauriske innflytelsen har satt sine preg også i gastronomien. For å få en smakebit av det arabiske kjøkkenet kan man ta en tur innom restauranten El Jardín del Califa. Her kan du nyte falafel, hummus, babaganosh og Marokkansk tabule til forrett, velge mellom lam, sjømat, biff, kylling eller vegetarretter til hovedrett, og nyte forskjellige slags småkaker og baklava til dessert. Topp det hele av med deilig marokkansk te. Jeg er fra midtøsten og har vokst opp med mye lignende retter, og denne restauranten kan jeg gå god for!

Boutique Hotel V

Under oppholdet mitt i Vejer bodde jeg på Boutique Hotel V. Dette er en av de flotteste hotellene jeg har bodd på. Alle rommene på hotellet er unike og alt som blir servert av mat og drikkevarer er kortreist. Hotellet har en veldig hyggelig takterasse der du kan nyte et glass økologisk vin.

Les mer om hotellet her

Torre Tavira – spektakulær utsikt over hele Cádiz

Byen Cádiz er hovedstaden i provinsen Cádiz og regnes som enn av Europas eldste byer. Det var fønikerne som anla sjøfartsbyen i år 1100 f.Kr. Senere har det vært mange bosettinger her, deriblant maurere og romerne som har etterlatt tydelige spor i arkitekturen, kulturen og gastronomien.

Etter at Cadiz ble tildelt monopol på handel med Amerika på 1700-tallet, opplevde byen en økonomisk vekst. Velstående kjøpmenn over hele Cádiz bygde tårn på toppen av sine hjem slik at de kunne overvåke skipene deres som kom til havn. 

Av de 164 tårnene, står fortsatt 134 av dem igjen, og ett av dem, Torre Tavira, er åpent for turister. Her må du ta beina fatt 173 trappetrinn opp, men du blir belønnet med en imponerende utsikt over Cádiz når du er på toppen. Inkludert i inngangsbilletten får du også en visning av Camera Obscura. Her projiseres et bilde på en hvit konkav horisontal skjerm, som er plassert i sentrum av et fullstendig mørklagt rom. Bildene reflekterer det som skjer i sanntid utenfor tårnet.

Hoteller i Cádiz finner du her

Barbate – fiskelandsbyen med Europas beste tunfisk

60 kilometer fra Cadiz, ligger fiskelandsbyen Barbate. Her bruker fiskerne en 3000 år gammel metode for å fange det vi på norsk kaller makrellstørje, eller «bluefin tuna» på engelsk. Denne tunfiskarten er verdens største og veier i gjennomsnitt 300 kilogram! Jeg fikk en omvisning og historieinnføring.

Dette er skjelettet til en ekte makrellstørje

Fiskeindustrien startet her med fønikerne for 3000 år siden, og for å klare å preservere kjøttet måtte de ty til store saltbassenger, slik du ser på bildene under.

Almadraba – tradisjonell tunfiskfiske

Almadraba er betegnelsen på det tradisjonsrike fiske etter tunfisk som 6 måneder i året foregår i Atlanterhavet, utenfor Gibraltarstredet.

Fønikerne startet dette fisket for ca. 3000 år siden, og anvendte en fangstmetoden der båter er utplassert over et stort område, med fiskegarn montert i et labyrint-system mellom båtene. Når fisken går inn i garnsystemet, blir den ledet inn på et lite område. Her går fangstmenn i garnene og slår fisken i hjel før den tas om bord i båtene.

Guiden vår Ignacio Soto forklarer almadrabafiske.

Endringer og fiskevelferd i fokus

Da industrien etterhvert gikk over fra salting til rå-industri, fikk de etterspørsler fra Japan og dette ble en viktig kunde. Japanerne hadde dog noen krav på hvordan de ville at fisken skulle behandles. De er spesielt opptatt av at fisken ikke skal lide for da smaker ikke kjøttet godt når det spises rått.

Før Japans innblanding pleide fiskene å fanges med krok, noe som ødela og skadet skjellet og kjøttet. I dag, derimot, for å imøtekomme kravene fra japanerne blir fisken skutt i hjernen og dør momentant. Dette skåner fisken for smerte og unødvendig stress.

Denne omvisningen var utrolig interessant og guiden var veldig flink til å engasjere. Omvisningen endte med at vi fikk smake på tunfisken,
For å få et bedre innblikk i fiskehistorien til Barbate kan du sjekke denne videoen

Kilder:
https://www.britannica.com/place/Cadiz-Spain
https://www.torretavira.com/en/visiting-the-tavira-tower/
https://www.espanaguide.com/cadiz/torre-tavira/