Dalen Hotel – Norges skumleste

Dalen Hotel, som ble åpnet i 1894, regnes som et av Norges flotteste og beste hoteller. Hotellet ligger idyllisk til i enden av Telemarkskanalen og har en stor og vakker park som passer perfekt hvis man skal arrangere bryllup og større selskaper. Men det sorte og gule «eventyrslottet» i nasjonalromantisk dragestil har også en mørk side.

Den engelske ladyen 

Enkelte gjester mener nemlig at de har hørt barnegråt fra rom 17, og noen har også observert en gråkledd kvinne på rommet og i damesalongen. Ifølge myten rundt denne mystiske kvinnen er det en engelsk overklassedame ved navn Miss Greenfield som går igjen. Hun overnattet på rom 17 en gang på 1890-tallet, og da hotellet skulle stenges for sesongen, fant betjeningen rommet barrikadert. Inne på rommet ble det funnet et dødt spedbarn. En teori er at Miss Greenfield rømte fra England da hun oppdaget at hun hadde havnet i «uløkka». Ladyen ble senere arrestert på Englandsbåten, men tok livet sitt før rettssaken startet. I hotellets restaurant står bordet til Miss Greenfield alltid dekket, og hver kveld tennes det et lys på bordet hennes.

Se flere bilder av Dalen Hotel og book rom her!

Det var på dette rommet Miss Greenfield bodde en sommer på 1890-tallet. Foto: dalenhotel.no.

Som å skru tiden tilbake 130 år

Dersom du ikke skulle være så skremt av denne historien at du ikke for bare livet kunne tenkte deg å overnatte på Dalen Hotel, anbefaler vi virkelig et besøk. Hotellet fremstår som en av landets best bevarte trebygninger fra 1800-tallet, noe vi kan takke predikanten Åge Samuelsen for. I 1983 kjøpte han nemlig det da forfalne hotellet, noe som bidro til at bygningen ble pusset opp til fordums glans ved hjelp av kommunale og private midler. Den storslåtte spisesalen finnes det knapt maken til i Norge, og høyloftede hallen er prydet med Chesterfield-møbler og tidsriktige bilder og gjenstander. En mer autentisk opplevelse av 1880/90-tallet får du bare ved å ta en tidsmaskin.

Hvordan komme seg til Dalen Hotel?

En flott måte å reise til hotellet på er å ta kanalbåten på Telemarkskanalen. Den starter i Skien, men kan også hoppe på et av de mange stoppestedene langs den tidvis smellvakre kanalen. Hvis man kjører bil fra Oslo/Akershus, er det raskest å kjøre E134 gjennom Kongsberg og Notodden. Ved Høydalsmo fortsetter man på fylkesvei 45. For reisende sørfra er fylkesvei 38 (Kragerø-traktene) eller riksvei 41 fra Kristiansand mest aktuelt. Vestfra er E134 over Haukeligrend den vanligste ruten. Hvis man har god tid på kjøreturen, bør man vurdere alternative ruter gjennom Telemark for å få med seg mest mulig av den vakre naturen.

Se flere bilder av Dalen Hotel og book rom på Hotels.com

Interessert i å lese om flere flotte hoteller i Norge? Her finner du landets 25 beste hoteller.