De beste badebyene i Bulgaria

Bulgarias fargerike badebyer, det lave prisnivået og den korte flyturen på omtrent 3 timer har gjort Bulgaria svært populært.

Badebyer Bulgaria.
Bulgaria er for deg som setter strandlivet høyt. Foto: getty

Landet kan skilte med noen av de fineste strendene i Europa. De er brede, langgrunne og finkornede, samtidig som været ligger i underkant av behagelige 30 grader om sommeren.

Turismen er i dag stort sett basert rundt de to badebyene Varna og Burgas, som har internasjonale flyplasser, men det finnes for oss fortsatt en del ukjente perler nedover hele Svartehavskysten.

Skal strender vurderes opp mot hverandre, vil vi rangere Svartehavskysten som noe av det beste man kan få i Europa, for her finner du feriebyer for både festfolk og barnefamilier.

Her kan du booke pakkereiser/restplasser til Bulgaria hos Apollo

Badetemperaturen i Svartehavet er meget høy, og jo lenger sør du kommer jo lysere blir vannet.

De seks beste strendene:

1. Slanchev Bryag (Sunny Beach)

badebyer Bulgaria
Badebyene i Bulgaria må oppleves. Foto: getty

Ja, Slanchev Bryag, som det heter på bulgarsk, er det største og mest populære badestedet langs Svartehavskysten, både blant familier og festhungrige ungdommer. Og det er faktisk ikke mer enn 50 år gammelt. Langsetter Sunny Beach strekker det seg en 6 kilometer lang, opptil 120 meter bred, finkornet sandstrand. Den er uvanlig billedskjønn, velstelt og har en stor tiltrekningskraft på mange europeere.

Her er det også nærmest garanti for «snill» sjø, og ikke «bråkete» som stedet hadde rykte på seg for noen år siden. Noen påstår at dette er den vakreste stranden ved Svartehavskysten, noe vi nok kan være ganske enige i.

Og ja, man risikerer å se damer uten bikinioverdel på stranden her. Det er en vanlig affære.

Her bør du bo: Barceló Royal Beach

2. Sozopol

Sozopol er helt klart en av Bulgarias mest sjarmerende badebyer, og den eldste på Svartehavskysten. Bynavnet betyr «Den frelsende by», og fikk navnet da den ble kristnet i år 330. Den lille byen ligger 35 kilometer sørøst for Burgas, og er et paradis for livsnytere, kunstnere og arkitektur- og kulturinteresserte. Med sine spor fra antikken er Sozopol Øst- Europas svar på Saint Tropez og en populær ferieby blant bulgarerne.

badebyer Bulgaria
Sozopol er en av Bulgarias mest sjarmerende badebyer. Foto: getty

Den gamle bydelen på «odden» har sjarmerende bebyggelse i tradisjonell bulgarsk stil. Her er det et rikelig utvalg av butikker og restauranter, mange med koselig utsikt over bukta. Sozopol er omgitt av vakre strender. Bystranden , som ligger i gamlebyen, er halvmåneformet, langgrunn og meget barnevennlig. Det er en rekke severdigheter og flotte strender i området som er verdt å besøke når du først er der.

Å leie bil er nok både den enkleste og den billigste måten å gjøre det på.

Her bør du bo:

Blu Bay Hotel Sozopol

Hotel Miramar

Viva Mare Beach Hotel

Harmani-stranden

I den nye bydelen ligger den sørlige stranden, Hermanite, som sies å være den beste her. Den er 1 kilometer lang, og byr på mange muligheter for vannsport og morsomme aktiviteter både for store og små.

Smokinia

Smokinia er helt himmelsk og fredelig. Rent vant, myk sand, avslappet atmosfære, flotte strandbarer og restauranter. Et sted hvor alle kan slappe av fra det travle bylivet. Perfekt for telt og campingvogner.

Camping Zlatna Ribka (Gullfisken)

Zlatna Ribka ligger nord for Sozopol, og er bare helt suveren.

Søk etter billige flyturer til Burgas og/eller Varna her

3. Nessebar

Kun 5 kilometer fra Sunny Beach, møter du den kulturhistoriske idyllen Nessebar. «Pearl og the Black Sea» er en betegnelse som brukes hyppig på Nessebar. En sann perle av et feriested. Det er en yndig turistdestinasjon, hvor du kan nyte livet ved sjøen, samtidig som du vandrer gjennom historien.

badebyer Bulgaria
Badebyen Nessebar. Foto: getty

Gamlebyen i Nessebar er en kulturhistorisk skatt med bebyggelse fra sen middelalder og 1700-tallet som har gitt den lille byen plass på UNESCOs verdensarvliste. Nessebar preges av smale, kronglete brosteinsgater og her et sjarmerende folkeliv. Her bugner det av restauranter og små barer, samt masse små butikker hvor du kan få kjøpt suvenirer og håndverk. Den fine sandstranden ligger i bykjernen – lang, bred og kjempepopulær.

Her bør du bo

Aphrodite Beach Hotel

Aqua Paradise Resort – Hotel & Aquapark

Secrets Sunny Beach Resort & Spa – Adults only

4. Zlatni Pyasatsi (Golden Sands)

Golden Sands er det nest største turiststedet i Bulgaria etter Sunny Beach, og ligger nord for Varna. Det er kjent for sin lange gyldne sand, klare sjø og den lune beliggenheten blant skogkledde åser.

Golden Sands er på alle måter egnet for både barnefamilier, så vel som par. Som du har allerede skjønt, er Bulgarias kystlinje full av kilometerlange strender. Stranden i Golden Sands er heller ikke noe unntak- 3,5 km lang og 120 meter bred med finkornet sand, dusjområder og badevakter.

Her bør du bo

Grifid Hotel Bolero & Aquapark – Ultra All Inclusive

Grifid Hotel Vistamar – Ultra All Inclusive

Riviera Beach Hotel & SPA

5. Albena

Albena er innbydende og vakker. Det er et mellomstort feriested – velorganisert, grønt og koselig. Den ligger ca.15 kilometer nord for Golden Sands, og her får du en perfekt kombinasjon av golf og strandliv i verdensklasse. Når du ikke går en runde på golfbanen, kan du koble av i solsengen under en parasoll, gå lange turer i strandkanten eller padle rundt i en pedalbåt i det glitrende Svartehavet. Stranden i fredelige Albena strekker seg over 5-6 km og tilbyr langgrunne bredder i det behagelige havet. Her er det minnerike dager som gjelder.

badebyer Bulgaria
En innbydende og vakker badeby, cirka 15 kilometer nord for Golden Sands. Foto: getty

Her bør du bo

Flamingo Grand Hotel

Hotel Boryana

Ralitsa AquaClub Hotel

For å få med deg mer ut av reisemålet, kan det være lurt å bestille leiebil. Her finner du bilutleie til gode priser.

6. Sinemorets

Sinemotets er en liten landsby nær grensen mot Tyrkia. Dette er stedet for å slappe av. Her er det vakkert frodig landskap, og flotte halvmåneformede sandstrender. En av de fineste strendene sør i Bulgaria ligger her. Etter en til tider krevende spasertur, ser du krystallklart vann og en langgrunn sandstrand. Da vet du at du er fremme ved den grønne perlen, Silistar. Eller leie bil til en rimelig pris.

Her bør du bo:

Apart Hotel Apolonia Palace

Hotel Anchor

Bella Vista Beach Club


Dette er Italias skjulte perler

Her kan du spise ekte gelato og leve «La Dolce Vita» – uten alle turistene.