Den store guiden til Bergen

Ja, det er et av Norges mest regnfylte steder. Likevel er det ingen overdrivelse å si at Bergen kanskje er Norges aller vakreste by. Hit reiser de utenlandske turistene i hopetall for å oppleve storslått natur og historisk arkitektur. Men enhver nordmann bør også  besøke Bergen – dette er virkelig en by på listen over hva man må oppleve før man dør. Og når du først tar turen til byen mellom de syv fjell, bør du få med deg følgende:

Overnatting i Bergen

Hotel no 13

Moderne og urbant hotell med nærhet til det Bergen sentrum har å by på. Hotel No 13 ligger midt i byen, nærmere bestemt på Torgallmenningen. Hotellet tilbyr fire forskjellige romkategorier fra standard rom til suite, hvorav sistnevnte har glasstak slik at du kan betrakte himmelen fra sengen. Hotel No 13 byr på økologisk frokost til sine gjester, og har en egen restaurant som serverer hamburgere og pizza.

Clarion Hotel Admiral

Fra Hotel Admiral har du fantastisk utsikt rett over Vågen til selveste Bergens-ikonet, Bryggen og til Fløien. Hotellet er et perfekt utgangspunkt for et besøk i Bergen med sentral beliggenhet, egen restaurant og oppholdsrommet Living Room. Sistnevnte er et perfekt sted for å treffe andre hotellgjester og ta seg en drink.

Det Hanseatiske Hotel

For den mest autentiske Bergens-følelsen velger du selvsagt Det Hanseatiske Hotel. Hotellet er en del av Finnegaarden på Bryggen, og har 37 rom som er innredet i en lekker og tradisjonell stil. På hotellet finner du i tillegg en bar og tre restauranter.

Hotel Oleana

På Hotel Oleana møtes det tradisjonsrike og det moderne med innredning i sterke, men delikate farger. Hotellet ligger på Torgallmenningen, og tilbyr fire forskjellige romtyper og økologisk frokostbuffét på huset. Her finner du også Ácido cocktailbar og restaurant som serverer mat inspirert av det peruanske kjøkkenet.

Villa Charlotte

Dette må være Bergens råeste Bed & Breakfast, og kanskje Vestlandets råeste villa. I Villa Charlotte har du spektakulær utsikt over Fanafjorden fra alle rom. På solskinnsdager kan du innta frokosten på terrassen, og kanskje med en påfølgende dukkert i svømmebassenget eller fjorden. Villa Charlotte ligger på Hjellestad cirka 30 minutter fra Bergen sentrum og 15 minutter fra flyplassen. Se flere hoteller i Bergen her.

Restauranter

Cornelius sjømatrestaurant

Foto: corneliusrestaurant.no

På Holmen rett utenfor Bergen sentrum får du byens beste sjømat med spektakulær utsikt fra de moderne lokalene. Her blir dagens fangst direkte levert fra sjarken ved restaurantens egen kai, noe som betyr at du får servert det havet har å by på akkurat i dag.

Bare Vestland

For deg som både er moderne og tradisjonell. På Bare Vestland får du tapas på ekte Vestlands vis. Her er det fokus på økologiske råvarer fra Vestlandet. Prøv tapasversjoner av jomfrusild fra Egersund, confitert kylling fra Holmagården eller plukkfisk med sylta purreløk og bacon. Så deilig at selv New York Times ble imponert når de besøkte restauranten.

Sky:skraperen

Foto: ulriken643.no

På byens høystliggende serveringssted kan du ta deg en lunsjrett etter fjellvandring på dagtid. Eller du kan oppleve utsøkte smaker av vestlandske råvarer «by night», i kombinasjon med spektakulær skue over byen. Restauranten ligger nemlig ubeskjedent til på selveste Ulriken – det høyeste av de syv fjell,

Potetkjelleren

I et hvitkalket kjellerrom finner du restauranten som har blitt kåret til Bergens beste en rekke ganger, og ble i 2014 utnevnt av selveste Lonely Planet som en av de ti beste kulinariske hemmelighetene i Europa. Potetkjelleren kaller seg en folkelig gourmetrestaurant og er elsket av byens innbyggere.  Restauranten serverer både lunsj og middag i sine historiske lokaler.

Dette må du se i Bergen

Bryggen og Fisketorget

Foto: Bergen Reiselivslag / Eivind Senneset – visitBergen.com

Selve ikonet på Bergen må selvsagt oppleves. Bryggen i Bergen er byens første bebyggelse og faktisk rundt tusen år gammel. Bryggen er Norges tredje mest besøkte turistattraksjon (etter Fløibanen og Holmenkollen). Den består av 61 bygninger, og attraksjonen står naturlig nok på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Her kan du drømme deg flere hundre år tilbake i tid når du vandrer i passasjene innimellom byggene. Du kan ta noe å drikke eller spise på en av kaféene og restaurantene, eller kanskje handle med deg noen bergenske souvenirer fra en av butikkene som Bryggen i dag huser. Et stenkast unna Bryggen finner du Bergens mest kjente utendørsmarked. På Fisketorget kan du selvsagt kjøpe fisk og sjømat, men også frukt og grønnsaker. Om du ikke er der for å handle eller spise sjømat, så er det et fint sted for å oppleve flotte omgivelser og Bergens pulserende byliv.

Fantoft Stavkirke

I bydelen Fana finner du en rekonstruksjon av kanskje Norges mest kjente stavkirke. Kirken ble opprinnelig oppført i Fortun i Sogn år 1150, men senere flyttet og gjenoppbygget på Fantoft. Kirken ble påtent, og brant nesten ned til grunnen i 1992. Fem år senere stod en rekonstruksjon klar – den første stavkirken som har blitt bygget i Norge på mange hundreår.

Troldhaugen

Er du i Bergen, bør du ta turen innom hjemmet til byens største sønn. Troldhaugen var både Edvard Griegs hjem. og i dag hans gravsted. I perioden mai til september holdes daglige lunsj- og kveldskonserter på Troldhaugen – mer autentisk opplevelse av Griegs musikk får du ikke.

Gamlehaugen

Er du heldig å treffe på en godværsdag i Bergen bør du pakke picnickurven og innta parken ved den offisielle kongeboligen i byen. På Paradis, cirka fem kilometer utenfor sentrum, ligger vakre Gamlehaugen. Eiendommen ligger idyllisk til ved Nordåsvannet, og parken er frodig, full av vakre planter og trær. Her kan du slappe av, ta et bad eller få en omvisninge i selve kongeboligen i sommermånedene.

Lysøen

Foto: Bergen Reiselivslag / Jan Løtvedt – visitBergen.com

  Nok en vakker bygning er Ole Bulls gamle sommervilla på Os utenfor Bergen. Villaen er fra 1873, har egen musikkhall og kan gi assosiasjoner til et Tusen og en natt-eventyr med sitt arabisk-mauriske uttrykk. Ole Bull anla en rekke naturstier, dammer, brygger og utsiktspunkt på øya som han selv eide. Villaen er åpen fra mai til og med september. I juli og august kan du oppleve konserter her hver søndag.

Akvariet og Nordnes

Barnas favoritt i Bergen. På akvariet møter du pingviner, sjøløver, fisk, slanger og en rekke andre skapninger i 60 store og små akvarier. Akvariet ligger i den idylliske bydelen Nordnes, og et besøk bør kombineres med en spasertur i trange gater og smau blant den historiske trehusbebyggelsen du finner her. De eldste husene strekker seg så langt tilbake som til 1100-tallet.

Ulriken og Fløien

Foto: Bergen Reiselivslag / Espen Haagensen – visitBergen.com

  Ulriken er det høyeste av de syv fjell, og det finnes mange forskjellige ruter for å ta seg til toppen. For deg som ikke har lyst til å ta beina fatt, kan du ta gondolbanen opp – det er en opplevelse i seg selv. Vel framme på toppen kan du ta deg en øl eller et deilig måltid på Sky:skraperen – restauranten har naturlig nok vanvittig utsikt. For den vågale finnes det en 300 meter lang zipline som garantert vil gi deg skikkelig sug i magen, og samtidig fugleperspektiv over byen. Ønsker du å fortsette turen, kan du gå over vidden til Fløien. Dersom du ikke går fra Ulriken, kan du ta den berømte Fløibanen opp til Bergens mest besøkte utkikkspunkt. Fløibanen er  faktisk Norges mest populære turistattraksjon. Kabelbanen tar deg med opp til platået hvor du får spektakulær utsikt over vakre Bergen by. På Fløien finnes det aktiviteter for hele storfamilien. Ungene kan boltre seg på lekeplassen, det finnes drøssevis av turmuligheter og man kan sette seg ned og bare nyte utiskten sammen med mat og drikke på Fløien folkerestaurant. Vil du ha flere reisetips til Bergen? Besøk visitbergen.com.