Amsterdam er byen du skulle ønske du ble strandet i

Amsterdam er byen du virkelig vil elske. Vi forteller deg hvorfor du vil dra til denne byen.

I’m Amsterdam stranded
And it’s taken for granted that I’m singing
But one of these days
I will be leaving

Amsterdam Stranded, Midnight Choir

En reise til Amsterdam er virkelig å anbefale. Hovedstaden i Nederland er en by mange mener mye om, og en by du aldri glemmer hvis du har besøkt den. Byen som oppstod en gang mot slutten av 1200-tallet har vært en av verdens rikeste byer, om ikke den rikeste byen. Det er byen som har nydelige kanaler, kaffeshopper med salg av stoffer som er illegale i Norge, sykler over alt, Anne Frank-huset og et red light district som ligger midt i byen.

Amsterdam har på mange måter alt det ingen andre byer har. Her får du guiden som også vil få deg til å ønske at du kan bli strandet i Amsterdam.

Vi begynner med landingen.

Amsterdams reise: Flyplass – Schipol

458226583

Dette er den fjerde største flyplassen i Europa (i antall passasjerer) og er hovedflyplassen til det nederlandske selskapet KLM.

Hele flyplassen er en stor terminal med tre store avgangshaller med et stort shoppingområde både før og etter sikkerhetskontrollen.

Blant butikkene er Victoria’s Secret, Tommy Hilfiger og Burberry samt flere gode spisesteder.

Det er likevel liten grunn til å handle på veien inn i Amsterdam, men skulle du få forsinkelser på veien hjem så kan du slå ihjel noen timer her.

Skal du spise anbefales Bubbles Seafood & Wine Bar.

Lander du sent kan du vurdere å spise her før du drar inn til byen. Du kan ta tog til Amsterdam sentrum (tar et kvarter). Prisen er ikke høy. En taxi koster opp mot det tidobbelte. Her kan du sjekke tider og priser. (Helt fram til hotellet ditt!)

458118523

Amsterdam Centraal – togstasjonen – første stopp på reisen

260 000 passasjerer strømmer gjennom sentralstasjonen i Amsterdam hver eneste dag. Et supert sted å komme seg til de fleste offentlige transporter i byen (buss, trikk, t-bane), men også en sentralstasjon som virkelig er sentral. Gangavstand til slottet, det UNESCO-fredete kanalstredet, redlight-distriktet og Anne Frank-huset.

Så kommer du tidlig til byen kan du gå herfra til mange gode spisesteder (og flere middels, når sant skal sies – sjekk vår guide under), og mye å se på ved å dra til togstasjonen fra flyplassen.

Når det gjelder mat og drikke så har stasjonen mye av det veldig vanlige. Her er det Burger King og Starbucks, kebab og pizza.

458414911

De beste stedene å drikke i Amsterdam

Er det en ting man liker så er det å ha det gøy i Amsterdam. Det er en mengde gode klubber, barer, puber og vinbarer.

Alt ettersom hva du foretrekker gir vi deg noen anbefalinger.

Et veldig godt alternativ klubbmessig er Air. Du kan også vurdere Studio80.

Liker du å drikke et sted med musikk, og liker du blues, bør du absolutt vurdere Maloe Melo. Musikk får du også i den ombygde kirken Paradiso.

Litt mer rocka og laidback er The Waterhole. Liker du jazz må du sjekke ut Bimhuis.

Der Amsterdam virkelig skinner er kanskje likevel på pub-og barfronten. Her får du alt fra den merkelige stuebaren Cafe Brecht, du finner den virkelig gode vin-og champagnebaren Bubbles & Wines.

Hvis pub er tingen så sjekk ut Arendsnest – som bare serverer nederlandsk øl. Er cocktail tingen drar du til Hiding in Plain Sight.

458082047

De beste stedene å spise i Amsterdam på reise

Hotel Okura finner du Ciel Bleu som har to stjerner i Michelinguiden. Nydelig mat får du også på De Kas.

En super restaurant inne i et drivhus. Et klassisk brasserie finner du hvis du besøker Van Speyck, men du får asiatisk restaurant med god utelivsvibb på Momo.

Moderne versjoner av nederlandsk mat får du Envy. For lunsj (eller sen frokost) så sjekk ut Omelegg.

Andre anbefalinger er Zaza’s, Vinkeles og de litt rimeligere La Falote og vegetarrestauranten Waaghals. Snakk også med de lokale for tips til lokale kneiper. Mange av dem har virkelig, virkelig god mat til den gode stemningen.

458255243

Severdighetene du må få med deg i Amsterdam

Anne Frank-huset/museet er vel verdt en stopp for ettertanke og historie. En fin utstilling.

Litt på en annen kant av skalaen er Red Light District, som nesten er en selvfølgelighet å få med seg hvis du er i byen. Bare husk noen greie kjøreregler: Ikke ta bilder av vinduene, og ikke snakk alt for mye med de som henger rundt vinduene. Ellers er det lov å kikke, selv hvor rart det vil føles. Det er planer om å legge ned området så skal du oppleve dette er nok tiden snart nå.

Midt inne i distriktet finner du også kirken Oude Keurk. Kunstinteressen kan du få tilfredsstilt på Rijksmuseum og Van Gogh-museet. Sjøfartsnasjonen har også et supert sjøfartsmuseum. S

jekk også ut Hermitage Amsterdam. Kanalene i Amsterdam må du rett og slett få med deg. En kanaltur på dagtid er omtrent lik uansett hvilken båt du velger, men for en fin kveldsopplevelse bør du vurdere Amsterdam Jewel Cruises.

488854307

Den beste shoppingen i Amsterdam

Kalverstraat er hovedshoppinggaten. De beste butikkene finner du likevel kanskje i P.C. Hoofstraat, mens det mest sjarmerende nok er 9 Straatjes. Vi guider deg likevel til det vi mener er de beste butikkene i byen, som du kanskje ikke har hørt om.

Hema er fin for mye shopping, 290 square meters er også en god shoppingopplevelse.

De Bijenkorf har et godt utvalg for den som er litt kresen, mens Sprmkt er noe av det kuleste du kan oppleve shoppingmessig. Tro oss. Sjekk også ut Magna Plaza. Ellers finner du de fleste merkebutikkene du kjenner fra resten av Europa her, og du kan også oppsøke Primark.

Den ligger litt utenfor byen. 

De beste hotellene i Amsterdam

6325959_66_z

Room Mate Aitana

Dette nye og fine hotellet ligger ute på en pir med gangavstand til sentralstasjonen. Godt design og fine fasiliteter, store rom.

23348_196_z

De’l Europa

Super plassering i en klassisk bygning med så mye sjarm at det er egentlig bare lommeboka som eventuelt stopper deg.

4976947_38_z

Hotel Iron Horse

Et rimelig hotell med fin beliggenhet i et sjarmerende Amsterdam-hus.